20 Ocak 2020 Pazartesi

Polis, anlık sıcak olaylara neden müdahale etmiyor ve bireysel silahlanma : Türkiye'nin Texas'a dönmesi meselesi..

            Polis'in ölümcül olabilen "anlık sıcak olaylar"a müdahale ed(e)memesi ve bireysel silahlanma ; Resimler (1),(2),(3)

NOT: Polis ve siyasi yazıları sevmiyorsanız veya korkuyorsanız, yorum bırakmayabilirsiniz..Sizi anlarız..Ama bari yazımızı okuyun ki, bir gün sizler de aynı şeylerle karşılaşırsanız, ne yapmanız yada nasıl bir tavır/davranış sergilemeniz gerektiği konusunda hiç değilse en ufak bir bilginiz/fikriniz olsun..

Bugün bu konuyu ele aldık. Çünkü,maalesef bu yukarıda başlıklarını verdiğimiz bu olaylar, ülkemiz de gerçekleşmekte ve pisi pisine insanlarımız, göz göre göre hem de polislerin gözü önünde cinayetlere kurban gidebilmektedir..

Kadın cinayetleri malumunuz, bu başlı başına çok ciddi bir sorun..Polis'in sadece kadın cinayetlerinde değil, böyle anlık ölümcül olabilen diğer olay ve vakalara dahi müdahale etmemesi (yada edememesi), pasif bir davranış içerisinde olması da ayrı bir sorun ve bu sorun, bu haliyle "polislerin anlık sıcak olaylara müdahaleler de çok ciddi sıkıntıların olduğu" tartışmalarına da yol açmış durumda..

Peki, polis neden ölümcül olabilen "anlık sıcak olaylar"a müdahale etmemekte /edememektedir?

Bu sorunun cevabını vermeden önce, çok ilginç garip bir olay yaşamıştık. İzninizle önce bunu anlatmak istiyoruz..Çünkü, bu olay da bu yukarıda anlattığımız konumuzla da yakından ilgili aslında,okursanız ne demek istediğimizi anlamış olursunuz..

Biliyorsunuz, malumunuz geçen sene aralık ayının sonuna doğru "evimize gelen sivil polislerin, bizim kendi evimiz de otururken gelip, bizden kimlik istemesi,kimliklerimizin gbt,lerine bakması (ve dahası olmuş mudur bilemiyoruz ama bu konuda da medya da çok ciddi endişeler olduğu için, "polislerin kimlik resimlerimizi çekmiş olabileceği" şüphesi içerisne de girmiştik,böyle bir ihtimal şüphesi de var tabii,neyse)" ile ilgili bir yazı yazmıştık ve daha sonra da "devlet bubaya mektup" adı altında da ayrı bir yazı yazarak, yaşadıklarımızı kısaca anlatmaya ve bu konuda devletimizden bir şeyler yapmasını istemiştik..

Okumak isterseniz işte linkleri;
--------------------------------------
Polisin eve gelip kimlik istemesi,gbt yapması ve kimliğin resmini çekmesi (yasal mı)
2020 yılına girerken Devlet Bubaya mektup..

Tabii bu olay geçen senelerde olmuştu..Bu durumu şikayet ettikten sonra da bir daha gelmemişlerdi ama bu, bundan sonra gelmeyecekleri anlamına gelmiyordu..Çünkü, yazdığımız şikayet dilekçemize herhangi bir cevap verilmiş değil şimdiye kadar..Ancak bu konuda halen endişelerimiz ,medyada "sahte polisler"in haber olmasıyla daha çok artmış durumda..

Buraya önemli bir not ekleyelim..

     "Sahte Polisler" kol geziyor,dehşet saçıyor,dolandırıcılık yapıyor,adam kaçırıyor,tecavüz ediyor,cinayet işliyor.. İşte tüm bunlar polisin daha doğrusu "devletin sorumsuzluğu" yüzünden oluyor.."

Bakın, sivil polislerin öyle "evlere gelip,kimlik gösterip ,ev sahiplerinden kimlik istemesi,gbt yapması" vb gibi şeyler yapmasının, ne tür bir sakıncalara yol açabileceğinin en güzel ama bir o kadar da en üzücü örneklerinden birini dün yaşamış olduk..

Şu habere bir bakar mısınız? Daha yeni sıcak bir haber;
-----------------------------------------------------------------
"Her satırı iğrenç son dakika haberi: Sahte polis rozeti göstererek tecavüz etmeye kalkıştı
https://www.sabah.com.tr/yasam/2020/01/19/her-satiri-igrenc-son-dakika-haberi-sahte-polis-rozeti-gostererek-tecavuz-etmeye-kalkisti
ET:20.01.2020
----------------------------------------------------------------

Daha bunlar gibi onlarca "sahte polis" vakaları ile ilgili haberleri görmek mümkün medyada..Bu nedenle hep diyoruz ya, kendini "sivil polis" olarak tanıtıp,özellikle de evlere dadanan kişilere karşı bir şeylerin yapılması gerekiyor artık..Sokak ortasında, şurda burda yaşanan "sahte polis" hadiseleri de öyle..

Öyle "polis kimliği" gösterip,de insanları alıkoymak,onları götürmeye çalışmak,gbt bakma bahanesi ile kimliklerini istemek vs gibi uygulamalara artık bir çeki düzen verilmesi gerekiyor..Devlet açıkçası bu konuda çok yetersiz..

"Vatandaşlar "POLİS" yazan kimliklere bakarak,nereden bilsin ki bu kişilerin "gerçek/sahte polis" olup olmadıklarını?"

                                                      Sahte Polis" kimlikleri (Google araması)

Aslında devlet, bu şekilde davranarak, başta hırsız,dolandırıcı gibi kötü niyetli insanlar olmak üzere terör ve mafya örgütleri,çeteler gibi suç örgütlerinin de ekmeğine yağ çalarak, onların da "sahte polis" kılıklarına girerek,çok sayıda vatandaşlara çeşitli türlerde ciddi zararlar verebilmesine de yol açabilmektedir..

Bu durum tabii ki halk da bir panik ve korkuya ve özellikle de "polis"e karşı olumsuz bir tutum içerisine girebilmesine de sebep olabilmektedir..İşte medya da yaşananlar bunun kanıtı aslında,daha ne diyelim..

Neyse, bunlar ayrı birer konu,ayrı bir hadise..Biz şimdi konumuza dönelim..Ve ne gördüğümüzü anlatalım..

İzmir, Texas'a mı döndü de bizim mi haberimiz yok!

"Açık alanda herkesin görebileceği şekilde bellerinde silahlar vardı ama hiç kimseye aldırış dahi etmemişlerdi.."

                                                                       Belde silah taşıma : Temsili resim (4)

Geçen haftalarda garip bir olay yaşamıştık..O garip olay şöyleydi..İzmir'in en gözde yerlerinin bulunduğu caddelerde yürürken, bazı siyah kaplamalı araçlar gözümüze çarpmıştı..Aslında bu tür siyah renkli araçları bu bölgelerde görmek alışa-geldiğimiz bir şeydi..Ancak bu araçların kimlere ait olduğunu pek bilemiyorduk..Bu bölgeler de çok tanınmış lokantalar-restoranlar bulunur..Buralardan bazı sivil giyimli kişilerin, bellerinde silahlarla dışarı çıktıklarını ve bazılarının araçlarına doğru yol aldıklarını ve bazılarının da bu mekanların açık alanlarında, onlarca vatandaşın gözü önünde , hiç çekinmeden , o bellerindeki silahlarla bir şeyler yiyip-içip,birbirleriyle konuştuklarını görmüştük..

Bir takım sivil giyimli kişilerin bellerinde silahlarla, onlarca vatandaşın görebileceği şekilde açık alanda silahlarını teşhir etmeleri..Ne kadar doğru? Pek mantıklı gelmiyor açıkçası..Ve yine açıkçası, biz bu durumdan oldukça çok rahatsız olduk..Bunun nedenlerini kısaca anlatıcaz..

Bunlar kimdi,açıkçası bilmiyoruz? Ancak,polis oldukları belliydi sanki..Genç kişilere benziyorlardı ve modern giyimliydiler,bazısı osmanlı sakalına benzer bir sakal bırakmışlardı..Şu "arka sokaklar" dizisi vardı ya, işte oradaki yakışıklı polislere! ( 🙂 güldüğümüze bakmayın,aslında bu dizi de başlı başına bir dert,bunu da ileride anlatıcaz..) benzemek mi istediler ne artık orasını tam bilemiyoz..

Büyük ihtimalle polistiler, çünkü o tanınmış mekanlardan ellerini kollarını sallaya sallaya çıkıyorlardı ve bir Allah'ın kulu da kalkıp, "Hop kardeş, ne bu ya buraya silahla falan giremezsiniz /burada böle dolaşamazsınız?!" vb diye de uyarı falan da yapmıyorlardı herhalde,bilemicez yapmış da olabilirler ancak "görünen köy klavuz istemez!" misali,durum böyleydi ve bu nedenle bunların polis olabilecekleri ihtimali daha yüksekti..

Eğer gerçekten bunlar polis ise (ki büyük ihtimalle polise benziyorlardı), burada akıllara çok çeşitli sorular gelmeye başlıyordu..

Resmi üniformalı polislerin bellerinde silahla dolaşmasına kimse birşey demez ancak, polislerin sivil kıyafetlerle bu şekilde, "vatandaşlara korku verecek ve onları rahatsız edecek şekilde", bellerinde silahlarla dolaşması yada ne bileyim, bu tür vatandaşların bulunduğu mekanlarda silahlarını teşhir etmesi, açıkçası hoş bir durum değil gibi gözüküyor..Bari, o bellerindeki o silahları bir ceketle falan örtselerdi ya, onu bile yapmayı düşünememişlerdi herhalde..

"Arka sokaklar" dizisini bilirsiniz..

Bu diziyi ara sıra izlemişliğimiz vardır..Dizide sanki Amerikanvari bir polisiye dizi stiline benzeme çabası olduğunu hissettik sanki..Aslında bu bir dizi,görsel bir şölen yani..İyisiyle kötüsüyle normalde bir eğlence sektörü..Olaylara bakış açıları,suçluları yakalama senaryoları, polisiye adli olaylara pek aşina olmamamıza rağmen pek fena değil gibi gözüküyordu ancak ortada giden ters bir durum vardı sanki..

Dizinin ilk zamanlarında gözümüze çarpan bazı hadiseler vardı mesela, "sivil giyimli polislerin, resmi üniformalı polisleri küçük görmesi,onlara sanki azarlıyormuş gibi emirler vermeleri" gibi pek hoş olmayan senaryolar gözümüze çarpmıştı ve tabii ki bundan bayağı açıkçası çok rahatsız olmuştuk..Ama tabii bu bizim hissiyatımızdı, herkesin görüşü farklı olabilir..

Neyse, bu sadece bir düşünceydi tabii..Şimdi bu dizi ve diğer benzeri polisiye dizilerin,"toplumda bıraktığı olumsuz bir etki"den bahsetmek istiyoruz..

Bu olumsuz etki, aslında dizi de gördüğümüz kadarı ile "sivil polis kılığındaki aktörlerin, tıpkı yukarıda "sivil kişilerin /polislerin bellerinde silahlarla görüntülenmeleri" gibi bir görüntülerle, silahlarını teşhir etmeleriydi.." Bazen böyle sahnelere denk gelmiştik ancak daha önce de dediğimiz gibi bunlar sadece bir dizi..Ve bu diziye benzeyen çok sayıda da yabancı diziler de mevcut..Zaten sıkıntı da burada başlıyor..

Türkiye,Texas mı olmaya başlıyor?

Yerli ve yabancı bu tür polisiye dizilerdeki sivil polislerin,sivil kıyafetleriyle bellerinde silahlarla dolaşmaları;

..dolayısıyla ülkemizdeki gerçek polislerin de sivil kıyafetleriyle bellerinde silahlarla dolaşmalarına ve bu silahlarını açık alanlar da hiç çekinmeden onlarca vatandaşın gözleri önünde teşhir etmelerine yol açmış gibi görünüyordu sanki..

Tabii, bu durumu, bu dizilerle bağdaştırmak ne kadar doğru bilemiyoruz ama yine de bu tür dizilerin, ülkemizdeki polislere ve dahası çocuk ve gençlerimize de ilham olabileceğini unutmamak gerekir..Ve tabii ki dahası da var..

İnternette konuyu araştırırken ilginç bazı haberlere rastlamıştık..Bazılarını verelim..Sonra kaldığımız yerden devam ederiz..

Polislerin sivildeyken silah taşıması ve silahlarını teşhir etmesi ile ilgili bazı haberler..
------------------------------------------------------------------
Polis, belinde silah okula girdi, ‘ben de öğrenciyim’ dedi
https://sendika63.org/2013/05/polis-belinde-silah-okula-girdi-ben-de-ogrenciyim-dedi-108475/
ET:18.01.2020
Trakya Üniversitesi'ne sivil polis belinde silahla girdi
https://www.youtube.com/watch?v=Ih9RonOHN3M
ET:18.01.2020
Polisler sivildeyken tabancalarını görünen yerde taşıyabilir mi?
https://forum.memurlar.net/konu/2259588/
ET:18.01.2020
Polis görevli olmadığı zamanlarda silah taşımak zorunda mı
https://forum.memurlar.net/konu/2005836/
ET:18.01.2020
Sivilde Polis Silah Taşımak Zorunda Mıdır?
"Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görevli polis memurları ya da komiserler sivilde veya görevi olmadığı zamanlarda silah taşımak zorunda mıdır? Silah taşıması şart mıdır?"
https://www.isinolsa.com/kamu/sivilde-polis-silah-tasimak-zorunda-midir-h25057.html
ET:17.01.2020
Bekçiler Sivilde Silah Taşıyabilir Mi?
https://polisaskeradaylari.com/bekciler-sivilde-silah-tasiyabilir-mi/
ET:17.01.2020
‘Silah kullanmakta tereddüt etmeyin’ talimatı verilen bekçiler göreve başladı
http://gazetekarinca.com/2017/08/silah-kullanmakta-tereddut-etmeyin-talimati-verilen-bekciler-goreve-basladi/
ET:17.01.2020
Silah Teşhiri
"Her türlü kanunu alt üst etmeme rağmen ateşli silahın teşhiri ile ilgili bir madde bulamadım. En yakın madde kabahatler kanunda var. O da ruhsatlı silahları kapsamıyor. Yargıtay içtihat ve kararlarında ise 7. madde 1., 2., 3. ve 4. paragraflara haiz ruhsata tabi kişiler hakkında da birşey bulamadım."
http://www.tabancatufek.com/forum2/showthread.php?tid=9266
ET:18.01.2020
silah teşhiri
"türk ceza kanunu'nun 106. maddesinin 2. fıkrası uyarınca 2 yıldan 5 yıla kadar cezası vardır. şimdi hemen "yatarı ne kadar" diye soran çıkacaktır. onu da siz hesaplayın. açıklama gerektiğini düşünüyorum: silah taşıma ruhsatı bulunsa dahi bir kişinin silahını tehdit amaçlı göstermesi suç sayılmakta. buna, t-shirt'ünün altına saklayıp namlusunu götüne doğrulttuğu altı patlarını t-shirt'ün üzerine atarak arabadan inmek de dahil."
https://eksisozluk.com/silah-teshiri--3448844
ET:17.01.2020
6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun - Silah Teşhiri Suç Mudur?
http://aliemredesat.blogspot.com/2015/06/6136-sayl-atesli-silahlar-ve-bcaklar.html
ET:17.01.2020
Polis-vatandaş ilişkisi ve haklarımız  
"Gündelik hayatımızı birebir etkileyen bu yasal düzenlemeler neler, polis ve jandarma hangi şartlarda arama yapabilir, gözaltına alabilir veya kimlik sorabilir, vatandaş olarak haklarımız ne?"
http://arsiv.ntv.com.tr/news/178454.asp?0m=-23F
ET:17.01.2020
Sokakta silah gösterene ceza geliyor
"Magandalara verilecek ceza artıyor, düğün törenlerinin yapıldığı kapalı yerlere silahla giriş yasaklanıyor. Park, meydan veya sokakta silah taşıdığını gösterenlere 200 lira ceza kesilecek."
https://www.ntv.com.tr/turkiye/sokakta-silah-gosterene-ceza-geliyor,Qe4w-GfC9U6hCuId_Uye8g
ET:17.01.2020

Bu da başka bir haber..

Polislerin silah taşımasına hâlâ karşı çıkıyorlar
"Norveç’teki kanlı saldırıların ardından gözler polise çevrildi. Ancak polisin silah taşımaması gerektiğini savunanlar çoğunlukta"
http://www.milliyet.com.tr/dunya/polislerin-silah-tasimasina-h-l-karsi-cikiyorlar-1419193
ET:17.01.2020
-------------------------------

Şimdi bakın sadece bu da değil..

"Türkiye'nin Texas'a dönmesi" meselesi..Bireysel Silahlanma..

Yukarıdaki hadiselere genel çerçeve de baktığımız da, "Çocuklar,gençler ve yetişkinler"de başlayan bir "bireysel silahlanma"nın söz konusu ve bu "bireysel silahlanma" nedeniyle işlenen "suçlar ve cinayetler"inde cabası olabileceğini bilmemiz gerekir..Ziraa medya da görüyoruz,silahlı çatışmalar ve silahla işlenen suç ve cinayetler,son zamanlarda sık yaşanmaya başladı sanki..."

Ve şu haberlere de bakar mısınız?

Gerçekten de Türkiye Texas'a döndü sanki..
-----------------------------------------
Türkiye'de ruhsatlı silahlar sayısı üç milyon 
"Türkiye'de pompalı tüfeklerin sayısında 2000 yılına kadar yüzde 300'lük artış oldu. Ruhsatlı silahların sayısı ise üç milyonu buluyor."
https://www.cnnturk.com/2004/turkiye/07/21/turkiyede.ruhsatli.silahlar.sayisi.uc.milyon/22435.0/index.html
ET:17.01.2020
Silahlı şiddetin giderek arttığı Türkiye'de silah almak kolaylaştı 
https://www.borsagundem.com/haber/silahli-siddetin-giderek-arttigi-turkiyede-silah-almak-kolaylasti/1446414
ET:17.01.2020
Olay yeri İzmir! Silahlı çatışma! 10 kişi yaralı!
"İzmir'in Konak ilçesinde, iki grup arasında çıkan silahlı çatışmada 10 kişi yaralandı"
https://www.haberturk.com/son-dakika-olay-yeri-izmir-silahli-catisma-10-kisi-yarali-haberler-2546665
ET:20.01.2020
Son dakika... İstanbul'da sokak ortasında silahlı çatışma! Saniye saniye görüntülendi
"İstanbul Esenyurt'ta sokak ortasında silahlı çatışma çıktı. Çatışmada yaralanan bir kişi yakınları tarafından hastaneye götürüldü. Çatışma anları bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı."
http://www.milliyet.com.tr/gundem/son-dakika-istanbulda-sokak-ortasinda-silahli-catisma-6086304
ET:20.01.2020
Diyarbakır’da iki grup arasında silahlı çatışma: 2 yaralı!
"Diyarbakır’da iki grup arasında silahlı çatışma çıktı, çatışmanın ortasında kalan 2 kişi yaralandı. Yaralılardan biri, mermi çekirdeği montuna isabet edince ölümden döndü."
ET:20.01.2020
Son dakika: Bağcılar'da silahlı kavga! Bir kişi hayatını kaybetti ...
"Bağcılar ‘da iki kişi arasında bilinmeyen bir nedenle silahlı kavga çıktı. Kavgada bir kişi hayatını kaybederken, olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. "
https://www.sabah.com.tr/yasam/2019/12/09/bagcilarda-silahli-kavga-bir-kisi-hayatini-kaybetti
‘Ruhsatlı silaha dokunamıyoruz’
"Cep telefonu gibi silah taşıyorlar
Reina’yı açtığımızdan bu yana belinde silahla hiçbir müşterimizi kabul etmedik. En büyük kavgalarımız bu yüzden oldu."
http://www.gazetevatan.com/-ruhsatli-silaha-dokunamiyoruz--630084-gundem/
ET:17.01.2020
Emniyet, ruhsatlı da olsa silahla girilmeyecek yerleri paylaştı
"Hastanelerin psikiyatri bölümlerinde, akıl hastanelerinde, izinli ya da izinsiz yapılan yürüyüşlerde, spor müsabakalarında ve okullara ruhsatlı da olsa silah taşınamayacağı bildirildi."
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/emniyet-ruhsatli-da-olsa-silahla-girilmeyecek-yerleri-paylasti-28066220
ET:17.01.2020
-------------------------------------

Şimdi burası şu nedenlerden dolayı önemli;

1.Hem yerli-yabancı polisiye dizi ve filmler de,
2.Hem de ülkemizde ki sivil polislerin;

..böyle sivil kıyafetleriyle ,onlarca vatandaşın bulunduğu açık alanlarda ve mekanlar da bellerinde silahlarını teşhir edecek şekilde, göstererek silahlarını taşımaları nedeniyle;

..(tabii sadece ülkemizde değil dünya genelinde de bu böyle), ülkemizde özellikle de "çocuk ve gençlerin", "silaha ve silah taşımaya özenti" içinde olmasına sebep olabileceğini söyleyebilmemiz mümkündür..

Ve hatta bu özentinin gerçekten de yaşanabiliniyor olması da ayrıca üzüntü verici bir durumdur..Yani dememiz odur ki sadece "çocuk ve gençler" de değil, (medya da gördüğümüz kadarıyla) "yetişkinler" arasında da ciddi anlamda bir "silahlanma yarışı" var gibi gözüküyor ve ülkemizde son zamanlarda artan "bireysel silahlanma artışı" ile paralellik gösteren, "bireysel silahlı çatışmalar" ve bu silahlarla işlenen çeşitli "suç ve cinayetlerin" de olabildiğini de söyleyebilmemiz de mümkündür herhalde..Medya da gördüklerimiz bunu gösteriyor..

DÜŞÜNCELERİMİZ

Bu gibi nedenlerle, polislerin özellikle de sivil polislerin, vatandaşların bulunduğu açık alanlar ve mekanlar da, böyle gösterişli ve insanları (özellikle de çocuk ve gençlerimize bir özenti) rahatsız edici,korkutucu ve hatta kışkırtıcı bir şekilde silahlarını göstere göstere bellerinde teşhir etmemeleri yerinde olur,diye düşünüyoruz..

Sivil polislerin, bellerinde silahlarını kamuoyuna teşhir etmeleri ile ilgili yasa ve kanunlarımız da herhangi bir yasa-kanun var mıdır bilemiyoruz, ancak olsa da olmasa da bu açıkçası son derece rahatsız edici bir durum ve artı, toplumda "silah özentisi" nedeniyle oluşan "bireysel silahlanma" artışı da bu olumsuz durumlardan biridir herhalde..

Çocuk ve gençlerin "silaha ve silah taşımaya" özenmeleri ve yetişkinlerin de aynı özenti içinde olmaları ve ayrıca artı, çeşitli çeteler ve suç örgütlerinin de aynı şekilde onları "kışkırtıcı" bir şekilde daha çok bir silahlanma içerisine girmeleri de söz konusu da olabilir.. Zaten medya da sık sık gördüğümüz o silahlı çatışmalarda bize bunu gösteriyor..Bu çatışmalar, bize adres olarak bu olumsuz görünümü de işaret ediyor olabilir..Bunu iyi analiz etmek lazım..

BİR HABER ; "Halk polisin silah göstermesinden rahatsız"

Yukarıda sivil polislerin böyle bellerinde silahlarını kamuoyuna teşhir edecek şekilde dolaşmalarının iyi bir şey olmadığını ve bunun ne gibi olumsuz olaylara sebep olabileceği konusunu da irdelemiş ve bunu anlatmış olduk..Tabii ölümcül olabilen  "anlık sıcak olaylar"ın da istisna olduğunu da dile getirdik..

"Anlık sıcak olaylar"ın olmadığı ortamlarda, sivil polislerin silahlarını böyle halkı rahatsız edecek şekilde, silahlarını bellerinde teşhir etmeleri konusunda, bir habere denk gelmiştik internette..Şimdi bu haberi kısaca vermek istiyoruz..Devamını kaynağına giderek okuyabilirsiniz..

"Halk polisin silah göstermesinden rahatsız
Polislerin halkın içersinde silahlarını gösterircesine yürümesinden rahatsız olan vatandaşlar, bu durumun çocukların silahlara özenmesine neden olduğunu ifade ederek yetkililerin harekete geçmesini istediler. Vatandaşların yoğun olarak bulunduğu ulaşım araçlarında, alış veriş yerlerinde, cadde ve sokaklarda sivil polislerin silahlarını gizlemeden gezdikleri belirtilirken bu durumdan rahatsız olan halk, yetkililerin harekete geçmesini istediler. Polislerin silahlarını açıktan taşımalarından rahatsız olan vatandaşlar, çocukların ve gençlerin polislere bakarak silahlara özendiklerini söylediler." (1)

Peki, polis sivildeyken (sivil polis) silah taşımamalı mıdır?

Anayasa ve kanunlar ne diyor bilemiyoruz ancak, eğer polisin, sivildeyken silah taşıma yetkisi varsa eğer taşıyabilir ve bize göre de taşımaları gerekir, sonuçta onlar polisler ve ciddi tehtid altındalar..

Ancak, bu silahlarını öyle vatandaşlara korku verecek,rahatsız edecek ve çocuk ve gençleri özenti içine sokacak ve tabii ki kötü niyetli kişileri de kışkırtıcı şekilde,  açık ara göstere göstere teşhir edecek şekilde olmamalıdır..Bellerin de taşıyacakları silahlar ne olursa olsun, vatandaşların ve toplumun görmeyeceği şekilde ,kapalı olmalıdır ve silah hiçbir şekilde teşhir edecek şekilde gözükmemelidir..

"Anlık sıcak olaylar" hariç olabilir..Ancak..

Ha tabii, bu anlattıklarımız "anlık sıcak olaylar" olmadığı zamanlar (yani ölümcül olmayan anlık sıcak olaylar) için geçerlidir..Örneğin, "birisi kalkıp, başka birisini hayatını tehlikeye sokacak kötü bir eylem yapıyorsa", bu ölümcül olabilen "anlık sıcak bir olay" olarak değerlendirilebilir ve o zaman tabii ki sivil polisler, silahlarını istedikleri şekilde teşhir edebilirler..

Sadece teşhir etmekle kalmazlar, silahlarını kullanma yetkileri de olduğu için, bu silahı (artık yasa ve kanunlar nasıl öngörüyorsa, ona göre) kullanma hakkına da sahipler..Ancak burası çok ince ve meşaketli bir meseledir..Çünkü,burada da ciddi bir sorun var gibi gözüküyor..Burayı dikkatlice okumak da fayda var..

"Anlık sıcak olaylar"ın tanımında bir eksiklik mi var? Buna bir bakalım..

İşte, sorun da zaten burada sanki..Ya yasalarımız da bu "anlık sıcak olaylar"ın tanımında bir eksiklik var yada polisler, bu "anlık sıcak olaylar"ın tanımını iyi bir şekilde bilmiyor..

Bildiğimiz kadarı ile "Anlık sıcak olaylar"ın "ölümcül" olan ve olmayan 2 türü vardır..

A : "Ölümcül" olabilen "anlık sıcak olaylar", genellikle "birisinin hayatının, başka birisi tarafından "kesici,ateşli,sert" gibi (bıçak,satır,silah,taş,sopa vb) gibi meteryal silahlarla yada kişinin el ve ayaklarıyla örneğin tokat,yumruk,tekme gibi öldürücü olabilen çeşitli "bedensel darbeler"le tehlikeye sokulması, olarak bilinir..Tabii bunun başka çeşitleri ve açılımları da olabilir..Bu gibi tanımlar, sanmıyorsam hem kendi ülkemizin yasa ve kanunlarında hem de uluslararası yasalar da da geçmesi lazım..

Bu durumda görülen "anlık sıcak olaylar"ın "ölümcül" olabilen "anlık sıcak olaylar" olduğunu bilinmesi gerekir ki bu durumda polislerin hatta bunu gören her vatandaşın, buna engel olma hakkı vardır..Yanlış bilmiyorsak eğer, hem kendi ülkemizin hem de uluslararası kanun ve yasalarda bu "meşru müdafaa" olarak geçer..

B : "Ölümcül" olmayan "anlık sıcak olaylar" ise bu anlatılanların tam tersidir aslında.. Örneğin "birisinin hayatı, başka birisi tarafından tehlikeye sokulmaması" gibi.. Mesela "iki kişinin kendi aralarında konuşması, birbirlerine bağrışmaları,kavgasız,silahsız,sopasız yapılan gösteriler,toplantılar" vb gibi..Bağrışmaların,gösteri ve toplantıların sonucu kestirilemediği için, o anki durumu iyi analiz etmek gerekir..Tabii bunun yanında "polis ile vatandaş" arasında geçen diyalog,tartışma vb gibi durumlar da söz konusu olabilir..Vatandaş yada polisin bir an öfkesine yenilip, silahına sarılması da ayrı bir durum, ayrı bir vaka..

Polis, maalesef "anlık sıcak olaylar"da çok çekingen davranıyor..Peki neden?

İşte herhalde bu gibi durumlar, polislerin "anlık sıcak olaylar"ın tanımına ilişkin bir kafa karışıklığı içerisinde olabileceklerini gösteriyor olabilir..Yada başka nedenler de olabilir..

"Anlık sıcak olaylar"ın tanımı yasalarda varsa, peki sorun ne?

Şimdi,öncelikle "anlık sıcak olaylar"da polisin müdahale edemediği bazı olay haberlerine bir bakalım;

Ölümcül olabilen "anlık sıcak olaylar"da kolluk kuvvetlerinin olaylara müdahale etmemesi/edememesi ile ilgili bazı haberler..
---------------------------------------------------------------------------
Emine Bulut Cinayetinde Dört Polise Soruşturma
"Eski kocası Fedai Varan'ın öldürdüğü Emine Bulut'un öldürülmeden dört saat önce sığındığı karakoldaki dört polis hakkında soruşturma başlatıldığı, bu sürede polislerin açığa alındığı ve tahkikatın ardından göreve iade edildiği ortaya çıktı."
http://bianet.org/kadin/erkek-siddeti/218315-emine-bulut-cinayetinde-dort-polise-sorusturma
ET:18.01.2020
Kan donduran cinayet! Polis cinayeti izledi!
"15 gün önce askerden gelen Suat Yüksekbağ, Batman şehirlerarası otogarında R.K. ve A.K. kardeşler tarafından herkesin gözü önünde vahşice öldürüldü. Cinayeti izleyen polis hakkında soruşturma başlatıldı."
https://www.gercekgundem.com/guncel/115373/kan-donduran-cinayet-polis-cinayeti-izledi
ET:18.01.2020
Emre Tyler Mays, cinayetine müdahale etmeyen polis açığa alındı
"Önceki gece Şişli'de bulunan bir hastanesinin acil servis girişinde bıçaklanarak öldürülen 17 yaşındaki Emre Tyler Mays, cinayetine müdahale etmediği ve ihmali bulunduğu ifade edilen bir polisin açığa alındığı bildirildi."
https://www.haberler.com/emre-tyler-mays-cinayetine-mudahale-etmeyen-polis-12797706-haberi/
ET:18.01.2020
Cinayet anını görüp müdahale etmeyen 2 polise soruşturma izni
"Beyoğlu'nda 2015 yılında meydana gelen omuz atma cinayeti ile ilgili 3,5 yıl sonra yeni bir gelişme yaşandı. Cinayet anında olayı gördükleri ancak müdahale etmedikleri gerekçesiyle iki polisin yargılanması devam ederken, İstanbul Valiliği biri eski komiser yardımcısı iki polis hakkında da soruşturma izni verdi."
https://www.memurlar.net/haber/806452/cinayet-anini-gorup-mudahale-etmeyen-2-polise-sorusturma-izni.html
ET:18.01.2020
-------------------------------

Yukarıda ne demiştik,"sivil polislerin bellerindeki silahlarını açık alanda kamuoyuna teşhir etmeleri"nin, konumuzla da yakında ilgili olduğunu dile getirmiştik..

Şimdi, biz orada o sivil kişileri (tabii büyük ihtimalle sivil polistiler,onları) bu şekilde bellerinde silahlarla görünce, ister istemez;

.."silahlarını insanlara korku salacak,rahatsız edecek,çocuk ve gençleri silaha ve silah taşımaya özendirecek vb şekillerde" bellerinde taşıyarak teşhir etmelerini biliyorlar ama "anlık sıcak olaylar"da olaylara müdahale etmeye ise çekiniyorlar, bu nasıl iş böle?" diye içimizden tebessümler de geçmedi değil hani..

"Peki neden polisler "anlık sıcak olaylar"a müdahalede bulun(a)mıyorlardı? Sıkıntı bakın nemiş?"

Anayasa ve kanunlarımız da "anlık sıcak olaylar"ın tanımında bir sıkıntı mı vardı? 

Tam emin değiliz ama bazı hukukçu ve ceza hukukçu hocaların dediklerine göre (bu hocaların verdikleri ifadeleri altta verdiğimiz videolar da izleyebilir ve dinleyebilirsiniz) ""anlık sıcak olaylar"ın tanımı ve bu tanımda geçen "anlık sıcak olaylar"a nasıl müdahale edileceği yönünde talimatlar" anayasada,kanunlar da ve hatta sanmıyorsam "polis vazife ve selahat kanunun"da da belirtilmiş durumda..Peki,sorun ne?

Sorun, bazı polislerin söylediklerine göre, "olaylara müdahale ettiklerinde, mahkemelerle uğraştıklarını" dile getiriyorlarmış..Yani, anlayacağınız sıkıntı sadece bumuş.. (2)

Bu nasıl mazaret olur,anlamak zor? Biz hukukçu değiliz ama hukukçular bile bunun "mazaret olamayacağını,çünkü zaten yasa ve kanunlarda yapılan "anlık sıcak olaylar"ın tanımı ile bu tanımı yapılan "anlık sıcak olaylar"a, kolluk kuvvetlerinin nasıl müdahale de bulunacakları açık bir şekilde belirtilmiş, durumda olduğunu" dile getiriyorlar..

* Polisler, bu "anlık sıcak olaylar"ın tanımını mı ayırt edemiyorlar acaba? Yani;
* Hangi "anlık olay,ölümcül", hangi "anlık olay,ölümcül değil" diye bir ikilem içerisine mi giriyorlar?

Bilemiyoruz ama..

Başka sıkıntılar da olabilir mi?

Tabii başka sıkıntılar da olabilir..Ancak, bizim burada ,polislerin bu şikayetlerinden ve endişelerinden gözlemlediğimiz kadarı ile polisler, bu şikayetleri/endişeleri ile başka şüphe verici şeylerinden ortaya çıkmasını sağlamış oldular..O da;

1. Polisler,bu şikayetleri ile "anlık sıcak olaylar"ın tanımı ve bu tanımı yapılan "anlık sıcak olaylar"a nasıl müdahale edecekleri konusunda yeterince bilgi sahibi ve bu konuda yeterince bir eğitim görmüş değiller..

2. Polisler eğer bu konular da yeterince bilgi sahibi ve eğitim de görmüş iseler, o zaman ortada şu 3 sorundan biri yada birkaçı var olabilir;

A) Anayasa ve kanunlar da tanımlanan "anlık sıcak olaylar"ın tanımlanmasın da ve/veya bunlara müdahaleler de bir sorun var yada;

B) Ceza hukuku kapsamında polislerin "anlık sıcak olaylar"a müdahalelerde mahkemelere düşmesine zemin hazırlayan bazı yasa/kanunlarla ilgili bir takım yanlışlıklar/eksiklikler var yada;

C) Polisler, görevlerini yapmak da "gevşek davranıyor" olabilirler..

Polislerin, "görevlerini yapmalarında gevşek davranıyor olması" hadisesi öyle basite alınabilecek bir hadise değildir..Medya da "anlık sıcak olaylar"da gözle görülen hadiseler, hep polislerin , bu tür "anlık sıcak olaylar"da nasıl gevşek davrandıklarının birer göstergesidir aslında..İşte bu tür gevşeklikler, maalesef masum insanların pisi pisine ölmelerine de sebep olabilmektedir..

Bir de olayın başka bir boyutu da var aslında..

"Anlık sıcak bir olay" olmayan durumlar da dahi polis,maalesef silahına davranabiliyor..

Ve çoğu zaman bunu sanki ölümcül olabilen "anlık sıcak bir olaymış" ve/veya "meşru müdafaymış" gibi gösterip,olayları suistimal edebiliyor.. Polislerin, olaylara müdahale etme şekillerinde çok ciddi sıkıntılar var gibi gözüküyor..Özellikle de "anlık sıcak bir olay" olmayan bir durumda dahi polisler, "silahlarına davranması" vakaları da maalesef yaşanabilmektedir..Bu nedenlerden dolayı silahsız masum insanların, polisler tarafından öldürüldükleri haberleri medyada hiç eksik olmamaktadır..Bu konuda açılan davaların çoğunluğu da bize bunu gösteriyor ve/veya bunun "bu şekilde olmuş olabileceği" yönünde bize bir fikir verebiliyor..

Bununla ilgili bazı haberleri verelim;
-----------------------------------
2007'den bu yana polisin faili olduğu 157 cinayet
"Baran Tursun Vakfı, 2007 ile 2014 arasında polisin fail olduğu 157 ölümü rapor olarak sundu."
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/75075/2007den-bu-yana-polisin-faili-oldugu-157-cinayet.html
ET:20.01.2020
Polis kana doymadı
"Okmeydanı Cemevi'nde bir cenaze törenine katılmak için buraya giden ve cemevinin bahçesinde polis tarafından vurulan Uğur hayatını kaybetti."
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/74513/polis-kana-doymadi.html
ET:20.01.2020
Bedensel engelli Hakkı Orhan Polis kurşunuyla öldü
"'Dur' ihtarına uymayan araçtaki engelli polis kurşunuyla öldü"
https://www.birhaberoku.com/bedensel-engelli-hakki-orhan-polis-kursunuyla-oldu-57
ET:20.01.2020
Başkent'te kıskançlık krizine giren polis sokakta cinayet işledi!
"Ankara'dan gelen son dakika haberine göre, bir polis kriz geçirerek bir şahsa 12 el ateş ettiği bildirildi."
https://www.sabah.com.tr/yasam/2019/12/19/baskentte-kiskanclik-krizine-giren-polis-kursun-yagdirdi
ET:20.01.2020
Polis Araca Ateş Açtı, 17 Yaşındaki Seyhan Hayatını Kaybetti
"Polisin “dur ihtarına uymadığını” ileri sürerek ateş açtığı araçta bulunan 17 yaşındaki Cihan Seyhan hayatını kaybetti."
http://bianet.org/bianet/insan-haklari/203443-polis-araca-ates-acti-17-yasindaki-seyhan-hayatini-kaybetti
ET:20.01.2020
“Yaralı Kurtulan Çocuklar Travmayı Atlatamadı”
"Gazi Mahallesinde polisin açtığı ateşle öldürülen Oğuzhan Erkul ve Barış Kerem ile yaralanan üç çocukla ilgili davanın ikinci duruşmasında konuşan pedagog, kurtulan çocukların travma yaşadığını, psikolojik destek aldıklarını açıkladı."
http://bianet.org/bianet/insan-haklari/198837-yarali-kurtulan-cocuklar-travmayi-atlatamadi
ET:20.01.2020

Bunlar da başka haberler..

İstanbul'da kadın polise amiri tecavüz etti!
"Polisten polise 'çıplak fotoğraflı' şantaj"
http://www.milliyet.com.tr/gundem/istanbulda-kadin-polise-amiri-tecavuz-etti-1631030
ET:20.01.2020

Ayşe Arman yazdı,bakın polisler ne diyor?

Canavarlaştırıldık, insanlıktan çıktık,Ayşe Arman
"Bu ülkede, 31 Mayıs’tan beri hem çok umut verici hem de çok acı şeyler yaşandı.Bütün olan bitenin içinde en felaketi, polisin Gezi protestocularına karşı uyguladığı aşırı ‘orantısız şiddet’ti.Öyle bir şiddet ki… Sonucu:Beş ölü (her an altı olabilir), felç, beyin sarsıntısı, onlarca göz kaybı…Bu şiddeti uygulayan polislerin içinden dört kişiyle konuştum.Evet, Gezi tanıklıklarında bugün polislere kulak veriyoruz.Onlar, yaşadıklarından gurur duymayan polisler.Onlar, polis içinde reform yapmaya, polis haklarını düzeltmeye, düzenlemeye çalışan bir grup.Son derece açık sözlü davrandılar, sorduğum her soruyu yanıtladılar. Bu röportaj devam edecek…"
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/canavarlastirildik-insanliktan-ciktik-23719788
ET:20.01.2020
---------------------------

Bunlar buz dağının görünen kısımları olabilir..

Medya da gördüğümüz bu tür haberler ise sadece gördüklerimiz..Yani buz dağının görünen kısmı olabilir..Çoğu zaman kameraların kaydettiği görüntüler,görünen kısımlar olarak karşımıza çıkabiliyor..Kameraların olmadığı/kaydet(e)mediği o görünmeyen kısımlarda ise neler yaşanıyor,orası ise tam olarak bilin(e)miyor..İşte bu tür davalar bize bunu gösteriyor..

Tüm bunlar bize polislerin, gerçekten de sadece "anlık sıcak olaylar"da değil, ölümcül olmayan her türlü durumlarda dahi bu tür hadiseler de "nasıl davranacakları" konusunda "yeterince eğitim görmedikleri"ni bize göstermektedir..

Burada 3 sonuç karşımıza çıkmaktadır..

1.si polisler ciddi bir şekilde "anlık sıcak olaylar"ın tanımı ve bu tanımı yapılan "anlık sıcak olaylar"a nasıl müdahale edeceklerinin, ciddi bir şekilde eğitilmeleri gerekiyor..

2.si polislerin "anlık sıcak olay" olmayan durumlar da dahi kendini kontrol edememesi ve hemen silaha davranması gibi üzücü hadiselerin olması nedeniyle, her bir polisin ciddi bir şekilde "psikolojik testlerden" geçirilmesi de gerekir diye düşünüyoruz..

Bu psikolojik testlerde, bu testleri geçemeyenlerin (özellikle de ağır vakaların) mutlaka elenmesi gerekiyor..Ancak bu testler nasıl olacak,kim yapacak ve gerçekten de samimi bir şekilde mi yapılacak,bunun iyi düzenlenmesi gerekiyor..Uluslararası insan hakları örgütleri ile çalışan ve insan hakları ile yakından ilgili ve yeterince bilgi sahibi "bağımsız hekimler" tarafından yapılması, daha mantıklı gibi gözüküyor..

3.sü ise bu tür üzücü olaylar sadece polislerin eğitilmesi ile giderilmesi mümkün gözükmemektedir..Bu tür olayların önüne geçilebilmesi için, hem polis akademilerinde hem de şimdiki emniyet birimlerinde polislere "insan hakları" konusunda ciddi bir şekilde eğitimlerin verilmesi de gerekiyor..

Ve bu  eğitimi verenlerin de mutlaka "uluslararası insan hakları üyeleri ve/veya vb insan hakları konusunda deneyimli ve bağımsız insan hakları sivil toplum örgütleri" tarafından verilmesi sağlanmalı ve ayrıca bu üyelerin ve insan haklarını savunan diğer sivil toplum örgütlerinin de emniyet ve yargı birimlerinde görevlendirilmeleri de gerekir,diye düşünüyoruz..

Başka türlü, polislerin "insan hakları" konusunda bu tür "yanlışlık/eksiklikleri"ni giderebilmek de pek mümkün gözükmüyor gibi..Gerçekten de burada çok ciddi sıkıntılar var,artık bir şeylerin yapılması gerekiyor..

İşte bahsedilen videolar..

Şimdi yukarıda da bahsettik, polislerin "anlık sıcak olaylar"a müdahalede bulun(a)maması konusu ve bu konu da anayasa ve kanunlarımız da "anlık sıcak olaylar"ın tanımında bir sıkıntının olup-olmadığını irdelemiştik..

Burada iki önemli hukukçu ve ceza hukukçusu hocaların, konu hakkında görüşleri var..Çok iyi dinlemenizi tavsiye ederiz..Burada hocaların dediğine göre, "anayasa ve kanunlarımız da ölümcül olabilen bu tür "anlık sıcak olaylar"a müdahalede, "sadece kolluk kuvvetlerinin yani polislerin yetkisinin olmadığını, olayları gören her vatandaşın da bu tür "anlık sıcak olaylar"a müdahale etme yetkisinin olduğunu ve bunun da kanunlar da "meşru müdafa" yetkisi/hakkı olduklarını" söylüyorlardı.(2;3)

Tabii burada da dikkatimizi çeken bir şey oldu..

Aslında yukarı da da izah ettik bunu,"bazı polislerin "anlık sıcak olay olmayan durumlar"da da silahlarına davranabildiklerini ve bunun da istenmeyen üzücü hadiselere neden olabildiğini" dile getirmiştik..

Hocaların bu tür durumlardan da bahsetmesi gerekirdi aslında..Ziraa maalesef "bazı polisler, "anlık sıcak olay olmayan durumlar"da işlemiş oldukları suçları,sanki ölümcül olabilen "anlık sıcak bir olaymış" ve/veya "meşru müdafaymış" gibi gösterip, olayları kendi lehlerine çevirebilmek için,olayları suistimal edebildiklerini" görmüştük medya da..Zaten polisler hakkında açılan davalar da bize bunu gösteriyor..

Aslında açılan bu tür davalardan anlıyoruz ki "polislerin "anlık sıcak olaylar"a müdahale etmede neden bu kadar çekingen davranabildiklerini" de şimdi anlayabilmiş oluyoruz..Ortada gerçekten yanlış giden bir şey var ama nedense kimse bu yanlış giden şeyin ne olduğunu tam olarak doğru dürüst bilmiyor sanki yada biliniyor ama herhalde üzerine gidilmiyor da olabilir..

Neyse aslında hocaların bu tür durumlarda "nasıl bir davranış sergilenmesi" ve "nasıl bir hukuki süreçlerin başlatılması" gibi cevap bekleyen soruları da cevap vermeleri gerekirdi diye düşünüyorduk..

Her neyse, şimdi videolarımızı verelim ve bu hocaları çok iyi dinleyin deriz..

Sıcak olaylarda polis müdahale etmiyor mu, edemiyor mu? (3)
Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen



Bıçaklayıp ölmesini bekledi! Polis niye müdahale etmedi? (2)
Hukukçu Prof. Dr. Adem Sözüer



Gördüğünüz gibi hukukçu hocalarımız da görüşlerinde hemfikirler..Yaşanılan ,gördüğümüz olaylara baktığımız da gerçekten de polislerin olaylara müdahalesi konusunda ortada giden ters bir durum var gibi gözüküyor..Bu nedenle de medya da, bu konu da tartışmalar da başlamış gözüküyor..

--------------
"Polis neden müdahale edemiyor" tartışması!
https://www.haberturk.com/polis-neden-mudahale-edemiyor-tartismasi-2557024
ET:18.01.2020
Yalvaririm polisimizi egitin, Fatih Altaylı
https://www.haberturk.com/yazarlar/fatih-altayli-1001/2556924-yalvaririm-polisimizi-egitin
ET:18.01.2020
---------------

SON SÖZ:

Aslında son sözlerimiz de uzun uzadıya yazılarımızda da söyledik..

1.Polislere "anlık sıcak olaylar"ın ölümcül olan ve olmayanlar konusunda ve tabii ki en önemlisi de insan hakları konusunda çok ciddi eğitimlerin verilmesi gerekiyor..

2.Bireysel silahlanmaya da bir çözüm bulunması gerekiyor..En başta sivil polislerin, öyle etrafta açık alanlar da vatandaşların bulunduğu ortamlar da "silahlarını bellerinde açık ara teşhir etmemeleri" gerekiyor..Bu durum, yukarı da da belirttiğimiz gibi, çocuk ve gençlerin "silaha ve silah taşımaya özendirebildiği"ni ve hatta yetişkinlerin de aynı şekilde bir özenti içerisine girebileceğini izah etmeye çalışmıştık..

3. Ve tabii ki "sahte polis" vakalarının önüne geçebilmek için de yukarıda da belirttiğimiz gibi "sivil polisler"in özellikle de evlere gelip,ev sahiplerinden kimlik isteyip,gbt,lerine bakması ve ailelerine ait bir takım bilgilerini alması gibi uygulamalarına artık bir son vermesi gerekir,diye düşünüyoruz..

Sokaklarda yapılan denetimlere ise artık bir çeki düzen verilmesi gerekiyor.. Sokaklar da bulunan vatandaşların, "kimlik isteyen,gbt bakmaya çalışan sorular soran,kendilerini alıkoymaya çalışan,götürmek isteyen" vb girişimlerde bulunmak isteyen kişilerin, gerçekten de "gerçek polis" olup olmadıklarını bilemedikleri için, artık bu tür uygulamalara ciddi bir şekilde çeki düzen verilmeli yada tamamen buna son verilmelidir..

Türkiye,böyle giderse Texas'a dönebilir..Ama dönmesin..

                                                              USA-Texas sokaklarında otomatik silahlarla dolaşan insanlar..Google araması..

Bu resim Google aramasından elde dildi.. ABD'nin Texas eyaletinde  "açık silah taşıma hakları aktivistleri" diye bir aktivistler varmış. Çoğu insanın bildiği gibi, Teksas'ta görünür ateşli silahlara sahip halka açık yerlere gitmeyi hedefleyen aktivistler var. Bazı zincir restoranlar ve mağazalar, çoğunlukla diğer kullanıcıları korkuttuğu için silahlarını açıkça taşımalarını yasakladığı için çok dikkat çekiyorlar.Bu aktivistler ise buna karşı çıkıyorlar.. Konuyla ilgili bir haberi yerine gidip okuyabilirsiniz..(4) Texas sokaklarında böyle otomatik silahlarla dolaşan bir vatandaş görmek mümkündür herhalde..Acaba bunlar polis olabilir mi? Bilemiyoruz ama ABD'de "silah yanlısı" örgütler çok sayıda galiba.. Ülkemizin de böyle olmasını ister misiniz? Bunu söylüyoruz çünkü, ülkemiz neredeyse Texas'a dönmeye başladı sanki..Son zamanlarda giderek artan silahlı çatışmalar,gidişatın iyi olmadığını gösteriyor..Bir şeyler yapılmalı...

Okumak isterseniz bunları daokuyun...
--------------------------------------
Polisin eve gelip kimlik istemesi,gbt yapması ve kimliğin resmini çekmesi (yasal mı)
2020 yılına girerken Devlet Bubaya mektup..

Bunlar da ilginizi çekebilir;
-----------------------------
POLİS VAZİFE VE SALAHİYET KANUNU(1)(2)(3)
1.3.2559.PDF
https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.3.2559.pdf
ET:17.01.2020
ULUSLARARASI BELGELER IŞIĞINDA POLİS VE VATANDAŞ İLİŞKİSİ
http://webftp.gazi.edu.tr/hukuk/dergi/17_1-2_51.pdf
ET:17.01.2020
POLİSLİK FAALİYETLERİNİ ANLAMAK
İnsan Hakları Savunucuları için bir Kaynak,Anneke Osse
https://www.amnesty.nl/content/uploads/2017/01/understanding_policing_turkish.pdf?x19843
ET:18.01.2020
Polisin Görev Ve Yetkileri - Sayfa 93 - Google Kitaplar Sonucu
https://books.google.com.tr/books? LİNK
ET:17.01.2020
Devletin Polisi, Polisin Devleti
https://www.birikimdergisi.com/birikim-yazi/4933/devletin-polisi-polisin-devleti#.XiHC8I7VLIU
ET:17.01.2020

KAYNAKLAR;
------------
(1) Halk polisin silah göstermesinden rahatsız
https://www.timeturk.com/tr/2013/02/13/halk-polisin-silah-gostermesinden-rahatsiz.html
ET:17.01.2020
(1.2) Halk polisin silah göstermesinden rahatsız
(M. Sait Adiyaman- İLKHA)
https://dogruhaber.com.tr/haber/70000-halk-polisin-silah-gostermesinden-rahatsiz/
ET:17.01.2020
(2) Bıçaklayıp ölmesini bekledi! Polis niye müdahale etmedi? | Habertürk Manşet - 30 Ağustos 2019
Hukukçu Prof. Dr. Adem Sözüer
https://www.youtube.com/watch?v=NO3nqP6yxxw
ET:18.01.2020
(3) Sıcak olaylarda polis müdahale etmiyor mu, edemiyor mu? | Akşam Haberleri - 9 Ocak 2020
Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen
https://www.youtube.com/watch?v=UqmspUlHo8E
ET:18.01.2020
(4) How should people respond to open-carry gun-rights activists?
https://wp-cron.com/2014/06/29/pqed-how-should-people-respond-to-open-carry-gun-rights-activists/
ET:20.01.2020

RESİMLER
---------
(1)Batman otogarda vahşet!
"“Batman Otogarda kan davası yüzünden bir genç 27 yerinden bıçaklandı. Bıçaklayan vahşi, başında ölmesini bekledi. Öldükten sonra teslim oldu. Polisler adam ölene kadar müdahale etmedi. Genç gözler önünde yaşamını yitirdi ve hiçkimse bir şey yapamadı” Aslında ölen insanlık. Yazık"
https://twitter.com/kacsaatolduturk/status/1167424432333365253
ET:20.01.2020
(1)Batman'da vahşet! Defalarca bıçakladıktan sonra kimseyi yaklaştırmadılar
https://www.youtube.com/watch?v=wt5aRpOLR-E
ET:20.01.2020
(2) Denizli'de Silah Taşıma Yasağı Kaldırıldı
https://www.haberler.com/denizli-de-silah-tasima-yasagi-kaldirildi-8799273-haberi/
ET:18.01.2020
(3) concealed carry
https://www.dreamstime.com/photos-images/concealed-carry.html
https://www.dreamstime.com/stock-photo-concealed-carry-gun-his-waistband-home-safety-under-law-image51554832
ET:20.01.2020
(4) Open carry in the United States
https://en.wikipedia.org/wiki/Open_carry_in_the_United_States
ET:20.01.2020

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

10 yorum:

  1. alla alla yaaaa, sen gördün yani o kişileri canlı canlıı, polistirler tabii deeee evet yani öyle sivil giysili ve korkutarak yani tuhaf valla, aman polis devleti olmayalım. bu yazını da devlet buba ile birlikte koyarım bloguma da yani bu yazında senin hakaret filan yok ki valla korkulcak bi yazı olmasa gerek. yani devlet de okusa bu yazın herhalde senin için bir suç değildir.

    YanıtlaSil
  2. Normal bir insanın silah taşımasına ve bunu edinmesine izin verilmemeli, silah satan yerlerin sıkı bir şekilde denetlenmesi bence bu soruna bir nebze olsun son verebilir. Ayrıca suç içeren bir yazı olduğunu düşünmüyorum.

    YanıtlaSil
  3. Oldukça kapsamlı bir araştırma. Bu konular TBMM'ye getirilip tartışılmalı ve gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı derim, derim amma şu yazdığınız yazıyı dahi okumaya zaman ayıracak tek vekilimiz var mı bilemiyorum:) Meclis desen zaten işlevsiz bu yönetim sistemi değişikliğinden sonra. Sonuç olarak, bahsettiğiniz polisiye olaylar artmaya devam edecek görünüyor anladığım kadarıyla.

    YanıtlaSil
  4. Bir vatandaşın en çok güven duyması gereken meslek grubundan kaçındığı bir dönemde yaşıyoruz malesef.

    YanıtlaSil
  5. her bakımdan çok korkunç bir konu, yine çok güzel yazmışsınız Ertuğrul Bey, bizi aydınlattığınız için teşekkür ederiz, elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Ben direk karşıyım arkadaş

    YanıtlaSil
  7. Faydalı yazı, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  8. Çok önemli bir konu hakkında yazmışsınız. Konuşulmalı ki farkına varılsın, çözülsün... Üstünü örttüğümüz konulardan biri de bu.

    YanıtlaSil
  9. Uzun bir yazı olmuş, ara ara okuyacağım kenara koydum. Çok önemli noktalara değinmişsiniz. Durumun vahamiyetini gözler önüne sermişsiniz adeta. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..