25 Aralık 2019 Çarşamba

2020 yılına girerken Devlet Bubaya mektup..

                                                                      Devlet Baba,Resim (1),(2)

Sayın Devlet Bubamız..

Size bir maruzatımız vardı..Geçen seneler de başımızdan şöyle mühim bir hadise geçmiştir..Bu nedenden dolayı bu çok önemli ülke meselesini sizlere açmak istiyoruz..Lütfen sonuna kadar okuyunuz ve bu konudaki gerekli çalışmaları başlatınız..Bu mektubumuz da ayrıca ciddi önerilerimiz de olacaktır..Bu önerilerimizi de ciddiye almanızı rica ediyoruz..

Şimdi başımızdan şöyle hadiseler geçmiştir..Evimize ayrı ayrı tarihlerde 2/3 sefer bazı sivil polisler gelmiş,bize "farklı farklı isimler verip,"birilerini aradıklarını,bunları tanıyıp tanımadığımızı ve bizim burada nasıl ve kimlerle yaşadığımızı ve nasıl geçindiğimiz" gibi böyle acayip acayip sorular sormuşlardır.. Biz de doğal olarak onlara "bu bahsettiğiniz kişileri tanımadığımızı" söyledik, böyle diyince, bize ailemizle ve geçimimizle ilgili özel şahsi sorular sorarak, ailevi bilgilerimizi elde etmeye çalışmışlardır..Biz de onlar "polis" olduklarından dolayı mecburen, bu bilgileri vermek zorunda kalmıştık.. Tabii, bu başımıza 2/3 sefer geldiği için ve her defasında farklı farklı isimleri vs söyleyince, biz iyice uyuz olmaya başlamıştık..

Sayın Devlet Bubamız..

Bize gelen sivil polisler,kapımıza geldiklerinde yaptıkları ilk şey,ceplerinden çıkardıkları bir kimliği bize göstermek olmuştur..Kimliklerde kocaman "POLİS" yazıyordu,bunu bazen gözümüzün içine sokacak kadar yakından bazen de şöyle uzaktan gösterip çekiyorlardı..Kimliklerde gördüğümüz tek şey o kocaman "POLİS" yazısıydı..Onun haricinde, sivil polislerle ilgili hiç bir bilgiyide görememiştik..Nasıl görelim ki,zaten bizim gözler bozuk,bir de şöööööyle hemen gösterip çekince,sadece o kocaman "POLİS" yazısını görebiliyorsunuz..Tabii o kocaman "POLİS" yazısını görünce, ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz,bööööyle apışıp kalıyorsunuz yani..

Sayın Devlet Bubamız..

Kapımıza gelen sivil polisler, kimliklerinde kocaman "POLİS" yazan kimliklerini bize gösterirken, "POLİS" demeyi de ihmal etmemişlerdir..Yani, onlar "polis" deyince, bizler de onların "polis" olduğunu hemen anlamış olmuştuk.."Polis" olduklarını söylemeselerdi, onların "polis" falan olduğunu anlamayacaktık..İyi ki "polis" olduklarını sölemişler, iyi ki üzerinde kocaman "POLİS" yazan kimliklerini de göstermişlerdi,yoksa nerden bilelim biz onların "polis" olduklarını..

Sayın Devlet Bubamız..

Kapımıza gelen bu sivil polisler, bize "polis" olduklarını söylemişler ve üzerinde kocaman "polis" yazan kimliklerini de göstermişlerdir..Bize yukarıda anlattığımız gibi bir takım sorular sormuşlar,ailemizle ilgili detaylı bilgi edinmeye çalışmışlardır..

Verdiğimiz soruları beğenmemiş olacaklar herhalde bizden kimliklerimizi istemişlerdir..Kimlikleri isterlerken, "gbt" denen zımbırtıyı söylemişler, ""gbt"lerimize bakmak istediklerini" ifade etmişlerdir..

Biz de o anki heyecan ve korkuyla karşımızda "polis" durduğu için, şimdi vermesek, öcü gibi tepemize binerler düşüncesiyle, kimliklerimizi vermek zorunda kalmıştık..Hem zaten sanmıyorsam OHAL denen zımbırtı da vardı o dönemlerde,OHAL zamanında böyle polislerin izin almadan böyle evlere sürpriz baskınlar yapıp,vatandaşların evlerinin önünde kimliklerini isteyip,gbt,lerine bakma vs gibi yetkileri olduğunu duymuştuk bi ara,bu nedenle vermesek ciddi anlamda sorunlar,sıkıntılar yaşanabilirdi herhalde..O nedenle kimliklerimiz vermek zorunda kalmıştık..

Sayın Devlet Bubamız..

Biz de tabii o anki panik ve korkuyla kimliklerimizi vermek zorunda kalmıştık.. Verdik de zaten "bizim gizlimiz saklımız yok, alın buyrun!" diye vermiştik..Onlar da aldılar kimlikleri ve ellerindeki cihazlarla kimliklerin gbt,lerine bakmaya başlamışlardı..

Tabii kimliklerin gbt,lerine bakarlarken bir ara sanki adım atıyor,yürüyorlarmış gibi davranıp,bir ara sırtlarını bize dönmüşlerdi..Sonra geri dönüp "tamam,buyrun" deyip, kimliklerimizi bize geri vermişlerdi..Daha sonra da oradan ayrılmışlardır..

Sayın Devlet Bubamız..

"Neden bize böyle sırtlarını dönmüşlerdi? Neden böyle adım atıyor gibi hareketliydiler?" Orasını bilemiyoruz ama bize bu gibi durumlarda, "kimliklerimize bakıldığına dair bir tutanak vermeleri" gerekiyordu,sanmıyorsam böyle bir kanun falan varmış bildiğim kadarı ile ama işte vermemişlerdi..

Sayın Devlet Bubamız..

Evimize böyle 2-3 sefer sivil polisler gelip "bize sorular sorup,ailevi bilgilerimizi alıp,kimliklerimizi alıp,kimliklerimizin gbt,lerine bakınca" insan ister istemez huylanmaya,endişelenmeye başlıyor..Bayağı bir endişe içine girmeye başlamıştık..

"Acaba bunlar gerçek polis miydi? Yoksa bunlar dolandırıcı falan olmasın sakın?" diye böyle bir endişe içine girmeye başlamıştık..O nedenle size bu konuda bir şikayet başvurusu yapmıştık..O başvurumuza halen bir cevap gelmiş değil ancak o başvurumuzdan sonra kapımıza herhangi sivil/resmi polis falan gelmemiştir..

Sayın Devlet Bubamız..

Bize gelen sivil polislerin gelme zamanı OHAL zımbırtı zamanıydı.."Acaba bu yüzden olabilir mi?" diye düşünemeden de edemiyoruz..Büyük ihtimalle OHAL zamanında gelmiş olmalılar..Malum ortalık karışık,etraf hırsız,dolandırıcı vs terör,mafya,çetelerle kaynıyor..

Tabii bir de "kirli polis,kirli savcı,kirli hakim" meselesesi de vardı..Medyada örneğin Ergenekon ve Balyoz gibi siyasi davalarda "kirli polis,savcı ve hakimleri"n yaptıklarını görünce ister istemez emniyet ve yargımız da "kirli polis,kirli savcı ve kirli hakim"lerin olma olasılığının da mümkün olabileceği şüphelerine girdik ve bu nedenle iyice endişelenmeye başlamıştık..

Sayın Devlet Bubamız..
.
Şimdi bunları neden yazdık biliyor musun? Aslında biz bunları yani olanları unutmuştuk,normal sıradan bir denetim vs diye ve yani artık "OHAL kalktı bir daha gelmezler herhalde" umuduyla da düşünüyoduk.. "Artık bunun üzerinde durmaya gerek yok!" diyoduk..

Ancak,medyada özellikle bazı sitelerde "polislerin kimliklerin resimlerini çektikleri" haber ve yorumlarını görünce, (aşağıda bu tür şikayet ve endişeler o kadar çok ki bazılarının kaynaklarını verdik bakabilirsiniz) bizler de ister istemez bu yönde endişelenmeye başlamıştık..Çünkü, bize gelen sivil polisler de bizim evimize gelip, kimliklerimizi alıp,gbt,lerimize bakmışlardı..Ve gbt bakarken,o esnada bir ara arkalarını da dönmüşlerdi,yani o esnada ne olmuştu,tam olarak bilemiyorduk..

"Kimliklerin resimlerinin çekildiği" haber/yorumları görünce ister istemez bizde de bu yönde bir panik ve endişe başlamıştı.."Acaba bize gelen polisler,bizim gbt,lerimize bakarken, bizim de kimliklerimizin resimlerini çekmiş olabilirler mi? Ve dahası kimliklerimizdeki parmak izlerimizi de almış,kopyalamış olabilirler mi acaba?" diye endişe içinde olmaya başladık..

Sayın Devlet Bubamız..

Eğer polisler,kimliklerimizin resimlerini çektilerse, bu polisler bu kimlik resimlerimizi ne amaçla çekmişlerdir? Kimliklerimizdeki parmak izlerimizi de almışlarsa eğer,tüm bunları kimin emir ve talimatlarıyla yapmışlardır? Polislerin kimlik resimlerini çekme ve kimliklerde parmak izlerini alma gibi hakları yoksa eğer,bu polislerin suç işlemiş oldukları anlamına gelmiyor mudur? Bunların kullanmış oldukları cihazların bağımsız hukukçular ve bağımsız birimlerce incelenmesi gerekmiyor mudur? Neyse işte daha bunlar gibi onlarca,yüzlerce cevaplanması gereken sorular bulunmaktadır..

Sayın Devlet Bubamız..

Bizim endişelenmemizin en büyük nedenlerinden biri, yukarıda da belirttiğimiz üzere, hem emniyet hem de yargı birimlerinde "kirli polis,kirli savcı ve kirli hakim"lerin olabileceği ve bu "kirli polis,savcı ve hakimlerin", bu kimlik resimlerimizi kullanarak, bizleri yani normal sıradan vatandaşları dahi örneğin "Fetö gbi,Pkk gibi adi terör örgütlerine veya herhangi bir suç örgütüne yamalayabilecekleri gibi üzerlerimize olmadık suçlamalar dahi isnat edebileceklerinin" endişesi içinde olduğumuzdandır..

Bizim Fetöyle,Metöyle,Pkk ile bilmem ne terör,mafya / çete bilmem ne suç örgütleriyle hiçbir işimiz olmaz..Hepsinin Allah cezasını versin..Allah aynı cezayı,bunlarla işbirliği yapan ve bunlarla birlikte olan veya bağımsız /örgütlü olarak hareket eden emniyet ve yargı birimlerimizdeki "kirli polis,kirli savcı ve kirli hakimlere" de versin..İnsanların üzerlerine yalan dolan suçlar isnat edip,insanların hayatlarını karartmıyorlar mı? Gerçekten Allah bin bir türlü belalarını versin bunların..

Ayrıca bizim bu endişemiz sadece üzerimize çeşitli suçlamalar isnat edilmesi ile ilgili değil, örneğin üzerimize çok yüklü miktarlarda borç,senet vb çıkarılabilmesi,şirketler kurulması,araba,bina,arsa vb gayirmenkulların üzerimizden alım-satım yapılması,borçlar çıkarılması,üzerlerimize sahte kimlikler,kredi kartları,banka hesapları,cep telefonu hatları vb  gibi pek çok şeyin çıkarılması ve bunlarla gizli işlemler yapılması gibi çok sayıda suç dahi isnat edilebilmesi endişesi ile de ilgilidir..Endişelerimiz bu gibi nedenlerledir..

Sayın Devlet Bubamız..

Bize gelen sivil polisler dürüst polisler olabilir..Kimsenin günahını almak istemeyiz tabii.Ama kirli polisler de olabilir..

"Bu nedenle ilerde bu nedenden dolayı başımıza çeşitli suçlar isnat edilirse, bilin ki bunların tüm sorumlusu bu kirli polislerdir.. Dolayısıyla bu polislerin başındaki amirleri ve onları idare eden devletin kendisi de bu nedenle 1.dereceden sorumludur.."

Bu nedenle sayın Devletimizden isteğimiz şudur ki;

1.İster resmi isterse sivil olsun kolluk kuvvetleri olan polisler,böyle ellerini kollarını sallaya sallaya evlere baskın yapar gibi gelip,ev sahiplerinden kimlik isteyebilirler mi? Bunun için herhangi bir savcılık,bakanlık yada mahkeme kararı/izni falan gerekmiyor mudur? Evlerinde..

2.Kimliklerini alıp GBT,lerine bakabilirler mi? Evlerinde..

3.Kimliklerin resimlerini çekebilirler mi? Evlerinde  ve herhangi bir yerde..

4.GBT,lerine bakılan vatandaşlara, "gbt,lerine neden ve niçin bakıldığına" dair herhangi bir tutanak veriliyor mudur? Bize hiçbir şekilde böyle bir tutanak hiç verilmemiştir..Bize bakan sivil polislerin kim olduklarını dahi bilmiyoruz..İlk gelen polislere,nerden geldiklerini sorduğumuzda "asayiş şubeden" falan demişlerdi..Onun harcinde bir bilgimiz yok.. Evlerinde ve herhangi bir yerde..

5.Özellikle de evlere gelen sivil polislerin gerçekten sivil polis olup olmadığını,vatandaşlar nereden anlayacaklardır? "Polis kimlikleri" sahte olamaz mı? Bunların sahte olmadığını,nereden anlayacağız? Evlerinde ve herhangi bir yerde..

6.Dolaysıyla, evlere gelen polislerin "sahte polis" olması da mümkün; "dolandırıcı,üçkağıtçı,hırsız" vs olma ihtimalleri olabildiği gibi,"mafya,terör/çete" gibi herhangi bir suç örgüt mensuplarından birileri de olabilirler..Acaba devlet, bu gibi durumları hiç düşünmüş müdür? Evlerinde ve herhangi bir yerde..

NOT: Devlet,evlere böyle baskın yaparcasına gelen sivil polislerin bu davranışları nedeniyle, aslında dolandırıcı,üçkağıtçı,hırsız yada mafya,terör ve çete gibi suç örgtülerinin ekmeklerine de yağ çalmış olmaktadır.. Bu nedenle bunların işleyebilecekleri suçlardan dolayı mağdur olan vatandaşlar da olabilecektir..Devlet,bu nedenle mağdur olan vatrandaşlara karşı nasıl bir tazminat ödemesi yapmayı düşünülmektedir,?

7.Eve gelen sivil polisler,kamuoyunda "kirli/kötü polis" olarak da bilinen polisler de olabilirler..Bunların işlemiş olabilecekleri suçlardan zarar gören vatandaşlara nasıl bir tazminat ödemesi düşünülmektedir?  Ve en önemlisi devletimiz, bu dolandırıcı,mafya gibi suç örgütleri ile birlikte, kötü/kirli polslerin bu işleyebilecekleri suçlarını önlerine geçmek için nasıl bir çalışma yapmaktadır? Evlerinde ve herhangi bir yerde..

BİR ÖNERİ

Vatandaşlara,"Kimliklerine GBT bakma ödemesi" yapılsın

8.GBT'lerine bakılan vatandaşlara "Kimliklere GBT bakma ödemesi" yapılıyor mu? Yapılmıyorsa,ödemelerin bir an önce yapılması lazım..Kimliklere GBT bakma ödemesinin en alt sınırı 10 lira olmalıdır..Böylece polisler her işsiz vatandaşı çevirip-GBT,lerine baktığında,işsiz vatandaşlarımız da hiç değilse ellerine biraz para geçmiş olacaktır..Yok ben şaka falan yapmıyom,ciddiyim..Her gbt bakılmasına,devlet vatandaşına "kimliklere gbt bakma ödemesi" yapsın..

Sayın Devlet Bubamız..

Son sözlerimizi söylemeden önce,şunları da demeden edemeyeceğiz..Devletimiz de var olan bazı sistemleri eleştirmek istiyoruz..Nedir bu sistemler?

Hani,bu sivil polisler evimize kadar gelip,bize bir takım ailevi,durum soruları falan sormuşlardı ya, ha işte onunla ilgili çok ciddi maruzatlarımız vardı..

İmdi sayın Devlet Bubamız..

Şimdi burada biraz duralım..Ve biraz eleştirelim..Kimleri eleştirelim?

"Nüfus sistemi,MERNİS vs devlet sistemleri ile Mahalle Muhtarı,Mahalle Polisi ve Mahalle Bekçileri ne işe yarıyor?"

Şimdi akıl var mantık var bu tür sorulara?! Eğer gerçekten bunlar gerçek polisler ise..Ve gerçekten bu tür saçma sapan soruları bize söylüyorlarsa..Bu tür sorulara öyle kızdım,öyle sinirlendim ki..Yani be kardeşim, bunları bize niye söylüyorsunuz? Bu devletin "nüfus sistemi,mernisi,karakolu" olmadı yetmedi "mahalle muhtarı,mahalle polisi,mahalle bekçileri" ve yetmedi bir de "sağlık ocakları" vs yok mu Allah aşkına?

Tüm bunlar ne işe yarıyor? Bunlar kendi yetkili olduğu mahallelerinde kimlerin kaldığını bilmiyorsa, ne diye bu birimleri oluşturdunuz? Heybeye maaş alsınlar diye mi?

Özellikle de "nüfus sistemi,mernis,mahalle polisi,muhtarı ve bekçileri"..Bizim binada kimlerin kaldığını merak ediyorsanız,"girin mernise,nüfus sistemine oraya bakın!" Yetmedi mi? O zaman, "mahalle polisi"ne başvurun..O da mı yetmedi,o zaman "mahalle muhtarına ve mahalle bekçileri"ne başvurun.. Eeeee yani bunlar da yetmiyorsa, tüm bu saydığımız birimler afedersiniz ne boka yarıyor,ne diye vergilerimizle bunlara maaş ödüyoruz?

Kendi mahallesinde oturan hane sakinlerini bilmeyen "mahalle muhtarı, mahalle polisi ve mahalle bekçileri" mi olur?

Bunların görevleri nedir ki? 

Görevli oldukları mahallelerin hane sakinlerinin kim olduklarını bilmiyorlarsa (ki büyük ihtimalle bilmiyorlardır çünkü sorsan görevleri farklıdır), bu birimlerin aslında boşu boşuna israf olsun diye kurulmuş olduklarını çok açık bir şekilde görebilmek mümkündür,diyebiliriz..

Ama şimdi yetkililere sorsan, hemen balıklama dalarak "Yok efendim,onların görevleri farklı,onlar nerden bilsinler,bilmem kaç milyon hane var,hepsini nerden bilsinler cart curt.." diye kendilerini haklı çıkartmak için binbir dereden su getirmeye çalışırlar.. Ne demek nerden bilsinler? Bilmek zorundalar..Bilmiyorlarsa, bu birimler ne işe yarıyor? Süs olsun diye mi açtınız bu birimleri?

Biz yıllardır oturuyoruz burada ama bizi ne "mahalle muhtarı" ne "mahalle polisi" bilir,tanır..Bize geldikleri yok ki,nerden tanısınlar? Eee tabii sorsan onların görevi farklıdır..

Bir de "mahalle bekçisi" çıktı..Onlar büyük ihtimalle mahalle sakinlerinin kim olduklarını hiç bilmeyeceklerdir.."Mahalle muhtarı" ve "mahalle polisi"nin bilmediğini, "mahalle bekçisi" nereden bilecek? Sorsan, hepsinin görevleri farklıdır..

"Hepsinin görevi farklı ama nedense maşallah hepsi de bilmedikleri mahalle sakinlerinin mahallelerinde görevliler.."  (Biraz güleyim bari) 😁

Sayın Devlet Bubamız..

Biliyoruz sizin de başınızı ağrıtmış olduk ama bunlar çok ciddi ülke meseleleri..Etraf terör,mafya,çete,hırsız,dolandırcı vs dolu iken ve bir de üstüne emniyet ve yargı da "kirli polis,kirli savcı ve kirli hakim"lerinde olabileceği şüpheleri de varken, biz nasıl endişelenmeyelim de,size devlet bubamıza nasıl fergat figan etmeyelim? İNANIN GERÇEKTEN ÇOK KORKUYORUZ..

Başka hiç birşey de aklımıza gelmiyor..Umarız sesimizi duyar ve bu konularda ciddi bir takım çalışmalar yaparsınız..Çok çok saygılarımla..Devletimizin,milletimizin yeni yılını canı içten dileklerimle kutlarım..Vatanı ve milleti uğruna hayatlarını feda eden tüm şehitlerimize Allah(cc)dan rahmet, gazi ve yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz..Saygılarımla..E.Y.

Haber Kaynakları;
------------------------
(1) evde otururken polisin gelip gbt yapması
https://eksisozluk.com/evde-otururken-polisin-gelip-gbt-yapmasi--5555666
ET:25.12.2019
(2) Eve sivil polis gelip kimlik sorabilir mi?
https://www.kizlarsoruyor.com/diger/q1638630-eve-sivil-polis-gelip-kimlik-sorabilir-mi
ET:25.12.2019
(3) Sabah eve polisler geldi
https://forum.memurlar.net/konu/2284830/
ET:25.12.2019
(4) Kapıya Gelen Polis ?
https://forum.memurlar.net/konu/892963/
ET:25.12.2019
(5) Kapıya sivil polis geldi
https://forum.donanimhaber.com/kapiya-sivil-polis-geldi--117272905-2
ET:25.12.2019
(6) Eve sivil polis gelir mi?
https://www.kadinlarkulubu.com/forum/threads/eve-sivil-polis-gelir-mi.793117/
ET:25.12.2019
(7) Gece Gece Kapıya Sivil Polis Geldi
http://www.hyundaiclubtr.com/konu/gece-gece-kapiya-sivil-polis-geldi.33611/
ET:25.12.2019
(8) polisin kimlik sorması
https://eksisozluk.com/polisin-kimlik-sormasi--2372504
ET:25.12.2019
(9) sabahın dördünde kapıya gelen polisle uyanmak
https://eksisozluk.com/sabahin-dordunde-kapiya-gelen-polisle-uyanmak--4084509
ET:25.12.2019
(10) Gbt yaparken kimlik fotoğrafı çekmek suç mudur?
https://forum.memurlar.net/konu/2350577/
ET:25.12.2019
(11)Polis kimliğimin fotoğrafını çekti.
https://forum.donanimhaber.com/polis-kimligimin-fotografini-cekti--126401031
ET:25.12.2019
(12) Polisin Kimliğimin Fotoğrafını çekmesi
https://forum.donanimhaber.com/polisin-kimligimin-fotografini-cekmesi--130900619
ET:25.12.2019
(13) Polis kimliğimin fotoğrafını çekti.Ne yapmalıyım?
https://www.hukuki.net/showthread.php?135433-Polis-kimligimin-fotografini-cekti-Ne-yapmaliyim
ET:25.12.2019
(14)Polis Kimliğimin Ön tarafının fotoğrafını çekti
https://www.hukuki.net/showthread.php?140923-Polis-Kimligimin-on-tarafinin-fotografini-cekti
ET:25.12.2019
(15)Polis tek tek kimliklerin fotoğrafını çekti
https://www.artigercek.com/haberler/polis-tek-tek-kimliklerin-fotografini-cekti
ET:25.12.2019
(16) Polis kimliğimin fotoğrafımı çekti?
https://www.kizlarsoruyor.com/diger/q12225583-polis-kimligimin-fotografimi-cekti
ET:25.12.2019
(17) Trafik Polisinin Resmimi Çekmesi
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=94023
ET:25.12.2019
(18) Tramvay görevlisi TC kimliğimi arkalı önlü fotoğrafını çekti
https://forum.donanimhaber.com/tramvay-gorevlisi-tc-kimligimi-arkali-onlu-fotografini-cekti--131588841
ET:25.12.2019

BUNLARI DA OKUMALISIN!
---------------------------------------
Polis Kimliğini Göstermek, İsteyene Tutanak Vermek Zorunda
http://bianet.org/bianet/insan-haklari/110758-polis-kimligini-gostermek-isteyene-tutanak-vermek-zorunda
ET:25.12.2019
AYM: Vatandaşın polise kimlik sorması "direnme" değil, yasal hak 
https://www.independentturkish.com/node/26431/haber/aym-vatandaşın-polise-kimlik-sorması-direnme-değil-yasal-hak
ET:25.12.2019
KOLLUĞUN “DURDURMA VE KİMLİK SORMA” YETKİSİ
https://www.hukukihaber.net/kollugun-durdurma-ve-kimlik-sorma-yetkisi-makale,5988.html
ET:25.12.2019
Kolluğun “Durdurma ve Kimlik Sorma” Yetkisi
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/397756 (PDF)
ET:25.12.2019
Sürekli kimlik kontrolü yapılması hukuki mi?
https://www.gazeteduvar.com.tr/turkiye/2019/05/10/polisin-surekli-kimlik-kontrolu-yapmasi-hukuki-mi/
ET:25.12.2019
Doğan: Polis OHAL yetkilerini bırakmak istemiyor
https://www.dw.com/tr/doğan-polis-ohal-yetkilerini-bırakmak-istemiyor/a-51621784
ET:25.12.2019
Haklarımızı Bilelim: "Polisin Durdurma ve Kimlik Sorma Yetkisi .
https://www.lawtudent.com/makale/haklarimizi-bilelim-polisin-durdurma-ve-kimlik-sorma-yetkisi/
ET:25.12.2019
Polis istediği kişiyi, keyfine göre, yolda durdurup kimlik sorabilir- kimlik tespiti yapabilir mi
https://forum.memurlar.net/konu/1073144/
ET:25.12.2019
POLİSİN KİMLİK SORMA YETKİSİ
https://kanunadam.com/polisin-kimlik-sorma-yetkisi/
ET:25.12.2019
Polis memuru hangi durumlarda kimlik sorup üst araması yapabilir
https://forum.memurlar.net/konu/723334/
ET:25.12.2019
Bekçilerin kimlik sorma yetkisi var mı?
https://www.ntv.com.tr/turkiye/bekcilerin-kimlik-sorma-yetkisi-var-mi-mahkeme-yok-egm-var,Ob7uF1IUMEKWv-6bbBBjXQ
ET:25.12.2019
İtiraz var: Bekçi kimlik soramaz
https://odatv.com/itiraz-var-bekci-kimlik-soramaz-25111954.html
ET:25.12.2019
Polis Kimlik Gösteren Avukatı Aramakta Israr Etti: Ceremesini İçişleri Bakanlığı Çekti!
https://www.ortadogugazetesi.com/gundem/polis-kimlik-gosteren-avukati-aramakta-israr-etti-ceremesini-icisleri-h9240.html
ET:25.12.2019
Resmi üniformalı polis olarak kimlik sordum. Vatandaş polis kimliğini istedi. Uygun mu?
https://forum.memurlar.net/konu/1514327/1.sayfa
ET:25.12.2019
Sahte polis sizi kandırmasın
https://www.sabah.com.tr/pazar/2013/11/03/bu-yontemlere-kanmayin
ET:25.12.2019
kimlik fotokopisi ile neler yapılabilir
https://eksisozluk.com/kimlik-fotokopisi-ile-neler-yapilabilir--4960630
ET:25.12.2019
Başkalarının kimlik bilgileriyle kredi çektiler
https://www.iha.com.tr/haber-baskalarinin-kimlik-bilgileriyle-kredi-cektiler-388148/
ET:25.12.2019
Kimlik fotokopisini verdi, 150 bin TL'den oldu!
https://www.sabah.com.tr/yasam/2018/03/19/kimlik-fotokopisini-verdi-150-bin-tlden-oldu
ET:25.12.2019
Polise kimlik sormak cesaret ister
https://www.yenisafak.com/gundem/polise-kimlik-sormak-cesaret-ister-154000
ET:25.12.2019
Polis vatandaşın evine gidip bakın ne soruyor
https://odatv.com/polis-vatandasin-evine-gidip-bakin-ne-soruyor-10041945.html
ET:25.12.2019

Resim Kaynak
----------------
(1) https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye_cumhurba%C5%9Fkan%C4%B1
(2) https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye_B%C3%BCy%C3%BCk_Millet_Meclisi
ET:25.12.2019

BİR KİTAP ÖNERİSİ - BAK OKU
--------------------------------------------
Sizin Memlekette Eşek Yok mu - Aziz Nesin

GÜNCELLEME 27.12.2019

NOT : Burada yazdığımız "devlet bubaya mektup" yazımızda,başımızdan geçenleri de anlattığımız için ,bu bir şikayet mektubu olarak görülebilir ancak gerçekte bu bir şikayet mektubu değil,bu sorunlar hakkında bir şeylerin yapılması gerektiğini izah etmeye çalıştığımız bir İSTEK mektubudur..

NOT 2 : Bu mektupda ifade ettiğimiz "kirli polis,kirli savcı ve kirli hakim" sözlerimizden, işini doğru düzgün yapan,dürüst "polis,savcı ve hakim"lerin de zan altında kaldığı düşüncesi çıkarılmamalıdır..Namusuyla,şerefiyle görevini hakkıyla yerine getiren dürüst polis,savcı ve hakimlerimizin,her zaman başımızın üstünde yeri vardır.. Emniyet ve Yargı milletimiz ve ulusumuz için zorunlu bir ihtiyaçtır..Bu güzide kurumları küçük düşürecek ve rencide edecek bir davranış içerisinde olmamız söz konusu değildir..

Bizim burada yaptığımız ise çok başka şeydir..Bu güzide teşkilatlarımızı bir nevi korumaya da yöneliktir..Sözümüz bu gibi güzide kurumlarda,teşkilatlarda "yoldan çıkanlar" içindir..Malum o yoldan çıkan "kirli polis,kirli savcı ve kirli hakim"lerin varlığı ise dünyanın her yanında her ülkede olabilen bir şeydir..Ülkemizde de olabilmesi gayet kaçınılmazdır..

Bizim endişelerimiz "yukarıda da belirttiğimiz gibi Ergenekon ve Balyoz gibi çok sayıdaki siyasi davalarda yaşanan,"kirli polis,kirli savcı ve kirli hakim"lerin, sayıları binlerce hatta on/yüz binlerce olan masum insanın "üzerine kumpaslar kurmaları, çeşitli suçlar isnat etmeleri vs gibi suçlamalar" ile bu binlerce masum insanın pisipisine cezaevlerine gönderildiklerini,tutuklandıklarını medyada şahit olmamızdan dolayıdır ki,aynı hadiselerin aynı kumpasların ,normal sıradan vatandaşlara da yapılabileceği  şüphesi içerisinde olduğumuzdan dolayıdır..Bu nedenle endişelerimizin daha çok artmış olması gayet normaldir..Be nedenle devletimizin bu konularda birşeyler yapması zorunlu bir zaruret olmuştur..

BİR ÖNERİ : 
------------------
Bu endişelerimiz doğal olarak biz de bugün cezaevlerinde yatan tüm hükümlü vatandaşlarımızın içerisinde, bu bahsedilen "kirli polis,kirli savcı ve kirli hakim"ler tarafından "iftiraya,komploya" uğramış yada ne bileyim büyük bir "yanlışlığa" kurban gitmiş olanlarının da olabileceği şüphelerimizi de beraberinde getirmiştir..Düşünsenize sırf bu nedenlerden dolayı içeride yatan vatandaşlarımızın durumlarını? Aynı şey sizlerinde başınıza gelmeyecek diye bir şey yok ki?

"Devletimiz,bugün cezaevlerindeki tüm hükümlülerin, kaçta kaçının işlemiş oldukları gerçek suçlardan, kaçta kaçının üzerlerine atılan sahte suçlamalardan dolayı yattığını biliyor mu acaba?"

Böyle bir ARAŞTIRMA var mı, yapılmış mı? Bununla ilgili ciddi araştırma istatistiği var mı?

Bunların hiçbiri yoksa eğer, devletimizin özellikle de TBMM!nin tüm emniyet ve yargıyı da kapsayacak biçimde çok ciddi bir ARAŞTIRMA yapması gerekecektir..Yani bu araştırmanın yapılması ile bugün cezaevlerinde bulunan tüm hükümlülerin içerisinde büyük olasılıkla, "üzerlerine atılan sahte suçlamalardan" dolayı yatan az/çok sayıda hükümlünün olabileceği endişelerinin de giderilmesi sağlanılmış olunabilir..Bu araştırma, mutlaka TBMM kontrolu altında "iktidar ve muhalefet partileri ile birlikte bağımsız hukukçular ve insan hakları savunucuları ve diğer çeşitli sivil toplum örgütleri" ile birlikte yapılmalıdır..

NOT 3 : Mektup isteğimiz de belirttiğimiz ve "şaka" gibi gözüken "vatandaşlara kimliklere gbt bakma ödemesi yapılsın" isteğimiz şaka değil,yapılması zorunlu bir isteğimizdir..İnsanların kimliklerini alıp,gbt'lerine bakmak çok ciddi bir insan hakları ihlalidir..Devletin ileride bu sorumluluğun altından kalkması çok zor gibi görünüyor..

Ülkemizde belki "terör,mafya,çete" gibi suç örgütlerinin ve "hırsızlık,dolandırıcılık" gibi suç eylemlerinin yoğunluğu nedeniyle ama belki sadece "gerçekten şüpheli olarak gözüken kişilerin" kimliklerinin gbt'lerine bakılabilir..Ancak bir şey bulunmadığı taktirde, vatandaşlara "kimliklere gbt bakma ödemesi"nin yapılması gerekir..

Hem yaşadığımız hem de kamuoyunda gördüğümüz,okuduklarımız kadarı ile resmi üniformalı ve sivil polislerin, sayısı binleri geçen vatandaşların kimliklerine böyle keyfi olarak baktıkları görülüyor..Bu durum sadece bir insan hakları ihlali değildir, bu durum vatandaşların psikolojik olarak morallerinin bozularak rencide ve tedirgin olmasına ve "toplumda suçluluk duygusu" içinde kalma durumu da olabilmesi açısından bir nevi "hayatlarının  kararması" gibi problemler içerisine girebilmesine de neden olabilmektedir..

Bu durum ayrıca, vatandaşların bireysel olarak hem ailevi hem de çevresel yaşantılarının da yavaş yavaş bozulmasına da zemin hazırlayabilir nitelikte de olabilir..Böyle bir durum da bu tür durumda olan vatandaşların, psikolojik olarak çeşitli suç eylemleri içerisine girmesi de söz konusu olabilir..

Acaba devlet,binlerce vatandaşın kimliğine bakarken, toplumdaki bu olumsuz eylemlerin olabileceğini de hesaba katmış mıdır ve toplum huzurunu da bilahere bozmaya çalıştıklarının da farkında mıdır?

"SIRF SUÇLULARI YAKALAMA PAHASINA ,DEVLET ELİYLE TOPLUM HUZURUNU BOZMAK, NE KADAR MANTIKLIDIR?"

İşte bu gibi nedenlerle, devletimiz gerçekten de "vatandaşların kimliklerine bakıp- gbtlerini yapmaya" mecbursa ve illa da mecbursa eğer, o zaman hiç değilse kimliklerine bakılıp-gbtsi yapılan tüm vatandaşlarımıza "kimliklere gbt bakma ödemesi" yapılsın ki,böylece tüm vatandaşlarımız da biraz maddi açıdan rahatlamış olur herhalde..

Bu durum ayrıca polislerin keyfi olarak "kimlik bakma ve gbt yapmasının"da önüne geçmek için de çok faydalı olabilecektir..Bunun tek çözümü, vatandaşlara ödenecek olan "kimliklere gbt bakma ödemeleri"nin, vatandaşların gbtlerine keyfi olarak bakan polislerin maaşlarından yapılması ile olur..Tabii bizim ki sadece bir öneri..Saygılarımla..E.Y.

Bunları da okumalısın;
-----------------------------
Polisin eve gelip kimlik istemesi,gbt yapması ve kimliğin resmini çekmesi (yasal mı)
Bize bakın beyler,dokunmayın evlerimize
Laylaylom blog yazıları..Ha bir de Allah sevdiği kullarına çok dert,sıkıntı ve bela verirmiş!
Polis, anlık sıcak olaylara neden müdahale etmiyor ve bireysel silahlanma : Türkiye'nin Texas'a dönmesi meselesi..

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

6 yorum:

  1. Epey zahmetli bir çalışma umarım buba duyar bu yazdıklarını.

    YanıtlaSil
  2. valla bravo Ertuğrul Bey elinize sağlık, gazeteciler bile sizin gibi araştırıp detaylı yazı hazırlamıyor... olay gerçekten çok ilginç, bu uygulamayı hiç aklım almadı...

    YanıtlaSil
  3. heeey bütün bu soruları yazdın mı şikayet mektubunaa. cevap gelmedi madem, bunları bir daha sorsana, acaba nereye soruluyor ki. mutlaka vardır bir yer ya. belki de netten online da vardır. içişleri bakanlığı olsa gerek. baksana, şikayet mektubunu o zaman sen elden götür, teslim et yani, kaydetsinler ve numarasını tarihini filan al, cevap gelir ki mutlakaaa :)

    YanıtlaSil
  4. bence sadece bloga yazarak değilde cimere filan da bu yazdıklarınızı aktarark daha faydalı verimli bir cevap alınabilir geçmiş olsun

    YanıtlaSil
  5. öbür blogun yoruma kapalı yineğğğğğ :)

    YanıtlaSil
  6. Böyle bir şey yaptıklarını bilmiyorudm, başımıza gelirse şaşırmayalım.

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..