27 Mart 2020 Cuma

Bak sen! Birilerinin damarına bastık galiba. 'Burası karışacak, vaziyet alın!' :)

                                                Dikiştutmaz Sabri (Sahte Kabadayı filminden-Hasan Ceylan), (1,2)

Efendim, yaklaşık birkaç gün önce malum bu "coronavirüs (covid-19) test ve teşhislerinin ne kadar doğru olduğuna" dair "yanlış teşhisler" üzerine küçük bir araştırmamızı yayınlamıştık.. BAK.. Vay efendim sen misin bunu yayınlayan?

"Burası karışacak, vaziyet alın!" 😊



Dün tv'lere bir göz atalım dedik,malum covid-19 herkesi tehtid etmeye başladı..Son durum ne,ona bir bakalım dedik..Adı lazım değil bir kanala denk geldik..Bir de ne görelim..

Bayan bir psikolog hekimin konuşmaları dikkatimizi çekmişti,dinlemeye başlamıştık..Birden (hatırladımız kadarı ile tabii) "ya işte ne bileyim uzman olmayan bazı kişiler bilimsel dergilerde dahi yayınlamayan ordan burdan derme çatma küçük önemsiz araştırmaları,sanki çok önemli bir araştırmaymış gibi gösterip,bunu paylaşıyolar ve sonra da insanlar bunu twitter,facebook gibi ortamlarda paylaşıyorlar,vatandaşların kafasını karıştırıyorlar!" vs falan demez mi?  (tabii tam olarak böle değildi ama hatırlayabildiğimiz kadarı ile söledikleri hemen hemen buna yakındı)

Neyse, bunu dinleyince, "yav bu psikolog bizden mi bahsediyo yoksa bu bizim hüsnü kuruntumuz mu?" diye bir ikilem içerisine de girmeye başladık emi.."Yav ne diyo bu bayan hekim?" İyice kafamızı karıştırdı şimdi..

Ya tabii "büyük ihtimalle bizden bahsetmiyodu", dedik "uzman olanların da böle hataları yapabildiğini" sölüyodu mesela, hatta "sağlık bakanlığını da bir ara eleştirir" gibi olmuştu.. Şimdi o isim vermediği için bizde vermiyoz kim olduğunu..

Ama bizim iyice kafamızı karıştırmış durumdaydı..Eğer bu söledikleri bizeyse okunduğumuzu bilmek ne güzelmiş! 

Şaka bi yana, geçekten de bizeyse eğer (ki öyle gözükmüyor gibi ama neyse öyle düşünelim), bizim yayınladığımız klinik araştırma, bilimsel bir tıbbi dergide yayınlanmış bir veridir..Üstelik uzman görüşleri de önemli gazetelerde yayınlanmış bir haber/makaledir..Haber ve bilgiler de hemen hemen öyledir..Ayrıca kaynaklardan sonra da önemli ciddi bir UYARI yazısı da yazdık..Hatta bu uyarıyı biraz daha genişlettiik..Anlaşılan okuyanlar konuyu yanlış anlamışlar diye..Yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için böle yaptık..Neyse devam edersek..

Diğerleri de zaten bizim kendi görüşlerimiz ve blogcu arkadaşlarımızın yorumlarıdır..Bunda ne var ki? Arkadaşlarımız yorum yapamazlar mı yani? Ne demek istiyon??

Ha tabii bide şöle demiş,"paylaşım yapanları eleştirmiş" mesela..Olabilii,nolmuş ki, bizim yazımızda bi suç yokki,paylaşabililer,ne vaa bunda..Yazımızı paylaşmışlarsa, olabilir bunda ne kötülük var ki anlamış değiliz? Yanlış bir şey yapmadık ki,sanki çok kötü bir suç işlemişiz gibi..Biz şahsen sonuna kadar destekliyoz bu yazımızı paylaşan blogcu arkadaşlarımızı..

Aslında o bayan psikolog bişeyde doğruyu söylüyodu..

Medyada ve internette öyle gelişigüzel konuşmalar,görüşler ve paylaşımlar yapılıyo ki, yani sanki sanırsınız ki herkes bilimadamı olmuş..Tıpkı bizim yaptığımız gibi..Tıbkı o bayan psikologun yaptığı gibi mesela..O da kalkmış televizyonda paylaşım yapmıyo mu,görüş bildirmiyo mu? Bildiriyo..Eee neymiş,demek ki o psikolog da bu sözlerinde de kendisinin de payı varmış demekki..

Neyse neyse ne demiştik öyle herkes televizyonlarda, internette, medyada ahkam keserken aslında, toplumun da psikolojisini de bozduklarının farkında bile değiller..

Şimdi toplumda cidi anlamda belirsizlik hakim..Bu belirsizliğin sebebi de aslına bakarsanız ilk önce siyasiler,ardından medya ve daha sonra da bu bahsettiğimiz medyatik hekimlerin toplumu kışkırtıcı,korku ve paniğe sebep olan görüşleri,açıklamalarıdır..

Ne olmuştu,anlatalım..

Toplumda varolan korku ve paniğin asıl sebepleri..

ANALİZ

1.MEDYA

Bu virüs Türkiye'ye ne zaman girmişti..İlk defa sanmıyorsak 11 martta (2020) girmiş olmalı..İlk önce MEDYA ortalığı karıştırmaya başladı..Dünyada hızla yayıldığı vs sölenen virüs ölümleri kamuoyuna sunulmaya başladılar..Bu virüs AB'ye sıçrayınca "Aaaa AB'ye var da bize niye yok!" dercesine, böyle eleştiri yayınları yapılmaya başladılar.. Halktaki o korku ve panik sendromu hiç değilse o zaman çok azdı..Ama..

2.SİYASİLER

Daha sonra siyasiler özellikle de Sağlık Bakanlığı baktı ki durum ciddi,büyük olasılıkla bunu Cumhurbaşkanıyla falan değerlendirmiş olmalı ki, 11 marttan itibaren ülkemizde de corona virüslü hastamız olduğunu ilan ettiklerinde, halkımızdaki korku ve panik havası bir derece yükselmiş oldu..

Oldu mu 2 derece..

Ardından medya bunu, dünyadaki durumu ve ölümleri böle abarta abarta verince , halkımızdaki panik ve korku bir derece daha yükselmiş oldu..

Oldu 3 derece..

Ardından hükümet yeni yeni tedbir kararları falan almaya başlayınca bu korku ve panik derecesi bir derce daha yükseldi..

4 derece..

Gine ardından diğer siyasiler, siyasi liderler,muhalefet parti liderleri de korona açıkalmaları yapınca, halkımızda panik ve korku sikulasyonu 1 derece daha artmış oldu..

5 derece..

3.MEDYATİK HEKİMLER

Medyanın ve siyasilerin toplumu korku ve panik dercelerinin arttırmaları yetmemiş gibi olacak ki herhalde araya medyatik hekimler de girince, "bu panik ve korku yaratma boşluğunu kapatmak istemişler herhalde!" dercesine, onlar da bi güzel gelişi-güzel corona görüşleri bildirince; değmeyin halkımıza, toplumda ne kadar panik ve korku derecesi varsa, onları da bu medyatik hekimler süüpürüp alıp götürmüşler.. Kimseye derece merece bırakmamışlar..Siyasiler de "yav durun biraz da bize bırakın,biraz da biz eğlenelim,napıyosunuz?" bile dememişler..Medyatik hekimler halkta korku ve panik derecesi bırakmamışlar, hepsini almışlar maşaallah..

Maalesef derece kalmadı..Bitti 

Ya tabii bunlar işin şaka yanı..

Ama aslına toplumdaki bu varolan panik ve korku havasının asıl nedenlerinden belki de en büyük nedenlerinden biri de işte bu yukarıda şaka ile karışık belrtiğimiz olayların gidişatıyla yakından ilgili aslında..Şöle genel bir değelendirme yaparsanız, anlayabilirsiniz aslında..

Toplumda bir panik ve korku havası varsa eğer bunda en büyük payı, maalesef medya,siyasiler ve bu medyatik hekimlerin başıboş görüşlerinin rolü çok büyüktür..

Aslında halk sakin ama bunlar "sanki halk sakin değilmiş,panik ve korku içerisndeymiş" gibi davranarak, halka "sakin olun,panik yapmayın" diyerek, aslında yapmış oldukları covid-19 açıklamaları,görüşleri,hal,hareket ve davranışlarıyla, sanki halkın gerçekten de bir panik ve korku havası içerisine girmelerini sitiyorlarmış gibi bir durum içerisine girebiliyorlar..Medyada gözlemlediklerimiz bunlar..

PEKİ YA VATANDAŞLARIN PAYLAŞIMLARI?

Ya zaten eğer vatandaşlar coronavirüsle ilgili paylaşım yapıyorlarsa,bunların tek sorumlusu yine bu medya,siyasiler ve medyatik hekimlerin halkı bir panik ve korku havası ieçrisine sokmasından dolayıdır..Halkın bu şekilde davranması son derece normaldir..Bunda bizde varız tabii..Blogcu arkaşlarımızda bunlara dahildir..Onlar da kendi düşüncelerini açıklıyorlar mesela..Suç mu işliyorlar yani?

Di mi neyse daha şimdi aklımzıda o kadar çok şey varki konu hakkında,şimdi fazla yazmamayayım,onları da başka zamanlarda yayınlarız artık..Haydi sağlıcakla kalın,

Sahte Kabadayı" sahnesinden bir bölüm;

                                                                                Dikiştutmaz Sabri (Sahte Kabadayı filminden-Hasan Ceylan), (1,2)

"-Dinleyin lan develer! İstanbul'da en büyük benim. Baba takımının da haracını kestik. Bize posu koyacak kimse kalmadı. Benim attığım dikişi kimse sökemez, o kadar! Arnavut!

-Buyur abi!
-Votkamla eriği çalıştır lan! Varsa bu dikişi sökecek,çıksın görelim!
-Sabri abi! Babanın oğlu Kemal ve adamları geliyor.
-Hı! Demek, dikizlenmeye geliyor! Burası karışacak, vaziyet alın!" (2) 

* Hasan Ceylan; Türk oyuncudur. Sinemaya 1951 yılında, Barbaros Hayreddin Paşa filmi ile başlamıştır. Sahte Kabadayı filmindeki "Dikiştutmaz Sabri" rolüyle bilinir. Doğum tarihi: 24 Şubat 1922, İstanbul,Ölüm tarihi ve yeri: Aralık 1980, İstanbul "  Wikipedi(3)

Kaynaklar
-------------
(1) Burasi Karisacak Vaziyet Alın
https://www.youtube.com/watch?v=NIPM-RvD3Ps
ET:16.12.2019
(2) Sahte Kabadayı - Kemal, Sabri İle Hesaplaşıyor
https://www.youtube.com/watch?v=CZB_EgQQ4fk
ET:16.12.2019
(3)Hasan_Ceylan
https://tr.wikipedia.org/wiki/Hasan_Ceylan
ET:28.03.2019

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

14 yorum:

  1. Yok, yok hiç endişe etmeyin Ertuğrul Bey, üstünüze alınıp takmayın ki, içiniz rahat etsin. Zaten bu virüs yüzünden geriliyoruz bir de böyle şeylerle gerilmeyin değil mi?:)

    Tabii ki yazacaksınız, tabii ki araştıracaksınız, bizler de bloğunuzda okuyup bilgileneceğiz, sorgulayacağız. Doğrusu budur. Televizyonlarda ise her önüne gelen biyolog olmuş:))
    Nagehan denen gereksiz, Tuğçe Kazaz denen gereksiz vs. deprem olur uzman gibi konuşurlar, şimdi de sanki hepsi tıp profesörü olmuşlar:)

    Sağlıcakla kalın:)

    YanıtlaSil
  2. valla hiç bilmediğim konular yani bu konular :) bişi diyemedim :) gündem ve medyadan uzak durmak iyidir :) bi de, son yazıma yaptığım yorumdan bişi anlamadım :

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok yaa korkudan değil, medya ve gündem boş işler, zaman kaybı :) hayat güzeel :)

      Sil
  3. o eski yorumu sil deyince eskisi de silindi yaa :) neyse irem blogu bırakmadı, yks ye dek ara verdi, yazımda irem blogu bıraktı demiyooo, dikkatsiz okur seeen :)

    YanıtlaSil
  4. Virüs çıktı. Herkes doktor, biyolog vs vs kesildi. Herkes bir şey söylüyor. Oynatmaya az kaldı.

    YanıtlaSil
  5. Olur olmaz paylaşımlar moralimizi bozuyor tabi.

    YanıtlaSil
  6. Valla ailem takip ediyor da ben hiç takip etmiyorum. Yorumlarda denildiği gibi ağzı olan konuşuyor. Zaten ne doğru düzgün açık ve net bilgi veriliyor ne de bir şey öğrenebiliyoruz. Bu yüzden tv'yi hiç açmam bile ben

    YanıtlaSil
  7. Gündemdeki tüm bilgileri kontrol edip hangisinin doğru, hangisinin yanlış olduğunu teyitleyen ve doğru haber derleyen bir email grubuna dahil oldum, gerisine bakmıyorum artık. Zira korku ve endişe ettirecek zırvalar dolu etrafta.

    YanıtlaSil
  8. Herkes bilmiş bilmiş konuşuyor da kimsenin bir şey bildiği yok. Ve sonuç ortada her geçen gün virüs yayılıyor. Ölenlerin sayısı artıyor. O kadar uzmanlar madem bu virüse çözüm bulsunlar, tedaviyi bulsunlar da göreyim. Öyle uzmanım demeyle uzman olunmuyor. Kaldı ki paralı üniversiteler artık 12 yıllık eğitim üzerine 20 soruya doğru cevap veremeyip, barajı geçemeyenleri bile üniversiteye alıyor. Para karşılığı yalandan bir eğitim al sana psikologsun. Kimmiş bu uzman! Merak ettim doğrusu. :) Tabii herkes için geçerli değil bu durum ama genel olarak bu tip kimselerin söylemleriyle dolu ortalık. İyi yaptınız yazıyı yayınlamakla. Boşverin gitsin... :)

    YanıtlaSil
  9. Herişi yaparıza bagladık sonuçta

    YanıtlaSil
  10. Ben şahsen her konuda çok konuşan ve bilenlerden kaçıyorum kısa cevap veriyorum he abi sen haklısın

    YanıtlaSil
  11. Her şeyi çok bilen, her şeyin en iyisi benim diyenlerle direk muhabbeti kesiyorum. İnsan kendini övmemeli bence :)

    YanıtlaSil
  12. Sonuçta yeni bir virüs kimse de doğru düzgün bir bilgi sahibi değil ama herkes profesör biz yetkili ağızlara bakalım yapacak bir şey yok tedbirli olalım lütfen teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. Medyayı valla bende takmıyorum .Ben sağlık bakanını dinliyorum sadece ve takip ediyorum vakaları o kadar .Daha sonra sevdiğim eski dizileri izliyorum.Bunları kafaya takarak zor geçer günler zaten .No stres.Hayat kısa, buda gelir buda geçer ....

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..