27 Aralık 2019 Cuma

Laylaylom blog yazıları..Ha bir de Allah sevdiği kullarına çok dert,sıkıntı ve bela verirmiş!

                                                                   "Ay ne yazsam acaba,kafamı karıştırıyo bunlar!" resim(2)

Bloglarda bir boşluk mu var,kimsecikler yok gibi..Yoksa bana mı öyle geliyor? Yahu,nerede bunlar? Ne kadar çok "LAYLAYLOM BLOG" varmış? Şaka yapıyom ben de ara sıra böyle layllaylom blog yazısı yazyom tabii ama bir gerçek var ki insanlar  bu tür "laylaylom blog yazılarını" okumayı çok seviyo anlaşılan.. Siyasi ve hatta dini yazıları dahi sevmiyoz, yada ilgimizi çekmiyodur ondan hehalde..

Mesela "Polis" yazan yazımıza nede çok az kimse gelmiş? Anlaşılan çok KORKUYORUZ!" Korkmayın yahu,niye korkuyosunuz? Allah(cc) korkunuzun üstüne çıkmasın bu korku,çünkü iyi değilmiş! Neden mi? Bakın size ne anlatıcam,dini bir yazı olcak..Çoğu kimse dini yazıları sevmez ama okunması gerekir böyle dini yazılar,ben mesela tv,de çok dinlerim evliyaların,peygamberlerin çok vecize türünde sözleri bulunur,dinlerim..

Çok ders çıkartılacak bilgiler var..Tv,de "sıkıntılar" ile ilgili güzel bir program izledim.."Sıkıntılar" ile ilgili çok sayıda bilgi,video vs vardı ben genelde hepsini okur,dinlerim,içlerinde olumlu olanlar olduğu gibi olumsuz olanlar da vardı mesela,bunları ayırt edebilirim mesela..Şimdi bu olumlulardan birisni vereyim..Bakın şimdi..

Mesela inanın başımızdan çok şeyler geçmişti.."Allah sevdiği kullarına çok dert,sıkıntı ve bela verirmiş!" derler ya işte bizimki o hesap..Demek ki Allah'ın sevdiği kullarıymışız ki tüm sıkıntılar,dertler bizi buluyormuş..O yüzdenmiş yani..Ben de diyom, "niye bu kadar çok dert ve sıkıntı var üzerimiz de?" diye.. 

"Evliyaların büyük çoğunluğu,üzerlerine gelen her türlü sıkıntı,dert,bela,musibetlere çok sevinirmiş!

Çünkü,bu sıkıntılar, onların ahiret hayatında daha rahat yaşaması için gereklimiş..Ne kadar çok sıkıntı,bela,musibet varsa, o kadar çok bunlara sabretmek varmış..Tabii bu sabır, dine uygun olursa iyiymiş.. O nedenle zamanın evliyaları, insanların üzerlerine gelen sıkıntı,dert,bela ve musibetlerin aslında o insanlar için birer"kurtuluş" için bir "fırsat ve nimet" olduğunu düşünürlermiş.. İnsanların asıl üzülmesi ve endişelenmesi gereken şey ise asıl bu sıkıntı,dert,bela ve musibetlerin kendilerini bırakmış olmasına,kendilerinden uzaklaşmasına bağlamalıdır",diye düşünürlermiş..

İnsan üzerindeki dert,bela,musibetlerin çokluğuna değil, hiç olmamasına üzülmeli ve hatta buna çok ağlamalıdır..Çünkü bu durum, onların ahiret hayatını zindana çeviren bir durummuş..Çünkü,dünya hayatı rahat yaşamak için gelinen bir yer değil,imtihan yerimiş..Rahat yaşam ahiret hayatındamış. Dünyada rahat yaşayan,ahirette rahat olamazmış; dünyada sıkıntı çeken ve buna dine uygun sabreden ise ahirette rahat edermiş.. "

Şimdi bu yukarıdaki bilgileri ben tv,de zaman zaman evliyaların sözleri olarak dinlediğim bilgilerdi..Aklıma gelenleri bu şekilde sıraladım..Doğru/yanlış/eksik olabilir..Şimdi bunların daha detayını verelim..

Tabi "sıkıntı ve dertlerin" bu kadar çok olmasının sebebi ,sadece "Allah'ın sevdiği kulları olunması" değilmiş,bir de bunu öğrendik..Bakın neler öğrendik neler..

Gerçekten çok ilginç mutlaka okuyun deriz..

"İnsana,sıkıntılar neden gelir?" 
-----------------------
A) Dünya, insanoğlu ve cinler için "rahat yaşamak" için gelinen bir yer değildir..Dünya, sıkıntı,dert,bela ve musibet yeridir.. Böylelikle bunlarla sınanmış,temizlenmiş oluyoruz.. "Asıl rahat yaşam ise ahirettedir ki o da sadece cennettedir." deniliyor..

B) Dünyadayken insana "sıkıntı,dert,bela ve musibetler" 3 nedenden dolayı gelirmiş ;

1) İnsanın işlemiş olduğu günahlardan dolayıdır.. Bu nedenden dolayı gelen sıkıntı,dert,bela ve musibetler, insanın işlemiş olduğu günahların affedilmesi için, insana gönderilen birer dersler (şans,nimet) gibidir.. İnsan, bu derslerini (sıkıntı,dert,bela yada musibetleri) Allah'ın emir ve yasaklarına uygun şekilde sabır ve sukünetle karşılar ve bir daha günah işlemeyeceğine dair tövbe ederse, günahlarının silinebilmesinin de yolu açılmış olur..O yüzden İslam alimleri, insana gelen sıkıntı,dert,bela ve musibetleri birer şans ve nimet olarak görürler..Asıl bunların hiç gelmemesinin, insanı cehenneme sürükleyebileceği düşüncesi hakimdir..

2) Ahiretteki derecelerin yükselmesi içindir.. Bu, genelde bu bağlamda "çok dua edenler" için olurmuş.. Mesela Allah'tan çok büyük bir istekte bulunmak gibi.."Allah'ım beni cennetine kabul et..; Allah'ım beni peygamber efendimize komşu et.. ; Allah'ım bana dünyadayken zenginlik ver, huzur ver, rahat yaşam ver, afiyet ver " vs gibi..

Böyle buna benzer büyük istekler için dua eden kimselere, çok sayıda sıkıntı,dert,bela ve musibet gönderilirmiş.. Neden gönderilirmiş? "Bakalım, sen bunu hak ediyor musun?" diye, dua edenler sıkıntı,bela,musibet ve dertlerle sınanırmış, imtihan edilirmiş..Bu sıkıntı,dert,bela ve musibetleri Allah'ın emir ve yasaklarına uygun şekilde sabır ve sükunetle karşılayanlar, bunu bu şekilde devam ettirirlerse eğer Allah'ın onlara istediklerini verebilme yolu da açılmış olurmuş..Unutmayalım sadece yol açılır ancak isteklerin gerçekleşmesi ise Allah'ın takdirine kalmış birşeydir..

3) Dünya, imtihan yeri olduğu için gelir.. Yukarıdaki bu iki sebep olmasa dahi yine de insanlara özellikle de inançlı insanlara çok sayıda sıkıntı,dert,bela ve musibet gelirmiş.. Bunun nedenlerini de 2 kısımla açıklayabiliriz;

a) Dünya, insan için rahatlık yeri değil,imtihan yeridir..Sıkıntı,dert,bela ve musibetlerin gelmesi bu yüzdendir..

b) Kur'anı Kerim'de yüce Allah(cc) "Ben insanları ve cinleri bana ibadet etsinler diye yarattım!" der.. Ve bazı ayetlerde de ,"insanların özellikle inanan insanların başı boş bırakılmayacağına" dair sözlerde bulunur..

Buradan , insanların özellikle de inanan müslümanların dünyadayken Allah'a ibadet etmesi istenir ancak bu ibadetlerin sahih mi yalan mı olup olmadığının anlaşılabilmesi için de, ibadetlerini yerine getiren müslümanlara çok sayıda sıkıntı,dert,bela ve musibetler gönderilerek, müslümanlar bunlarla sınanır,imtihan edilirmiş..

Bu sıkıntı,dert,bela ve musibetleri Allah'ın emir ve yasaklarına uygun şekilde sabır ve sükunetle karşılayıp-bunu bu şekilde devam ettirirlerse eğer bu ibadetlerinin sahih mi değil mi olduğu anlaşılmış olunurmuş..

Unutulmamalıdır ki, "hastalıklar" da birer sıkıntıdır..İnsan,hastalıklarla da imtihana tutulur..Bu imtihan sadece hastanın kendisi için değil,"hastanın yakınları,çevresi ve hatta hastayla temas eden herkes" içinde söz konusudur.. "Hasta ziyareti, hastaya iyi bakım, güler yüzle davranma, ihtiyaçlarını giderme, tedavisini sağlama vs vs.."

Neyse,durum böyle işte..Bununla ilgili bir dini sohbet programı vardı,TGRT Belgeselde, "Huzura Doğru" diye orada bu durum irdeleniyordu..Youtube'de de sizlerde izleyebilirsiniz.. (1) Tabii sadece bu değil, çok sayıda dini içerikli yayınlarda veriliyor,hepsini izleyebilirsiniz..

KAYNAK;
-------------
(1)Sıkıntıların geliş sebebi..
HUZURA DOGRU 03112019
https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=weSVhWJgYQM
ET:29.11.2019 - 27.12.2019
(2) Resim,
https://pixabay.com/tr/vectors/melek-k%C3%B6t%C3%BC-se%C3%A7im-cupid-kararlar-1294116/
ET:27.12.2019

Bunları da okumalısın;
-----------------------------
2020 yılına girerken Devlet Bubaya mektup..
Polisin eve gelip kimlik istemesi,gbt yapması ve kimliğin resmini çekmesi (yasal mı)
Bize bakın beyler,dokunmayın evlerimize
Polis, anlık sıcak olaylara neden müdahale etmiyor ve bireysel silahlanma : Türkiye'nin Texas'a dönmesi meselesi..

GÜZEL BİR SÖZ : (Kim sölemiş bilmiyom ama bu sözü çok sevdim,ne güzel sözmüş!) 
---------------------------
"Benim hakkında ne düşünüyorsan Allah(cc) sana iki katını versin.."

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

20 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Tyrha çok güldüm cuma vakti valla töbe töbeee :d
      Ertuğrul ben de katılıyorum kaplan beye :)

      Sil
  2. bu konuda bende dinledim bir tv programın da... ah ah birde bunlardan ders çıkarmayı başara bilsek herşey den hayıflaniyoruz ne yazık ki ...ne diyelim efendim Rabbim güzel görenlerden eylesin inşallah 😊 emeğinize sağlık Ertuğrul bey sevgiler 😊

    YanıtlaSil
  3. +Herkes sizin gibi bilinçli izlese programları belki durum daha iyi olur

    YanıtlaSil
  4. Mistakes etc. can also teach us sth:)

    YanıtlaSil
  5. hımmms, hiçbirini bilmediğim konulardı, iyi oldu, farklı bişiler duydum yani, aman dünyada çözülcek sorun olmazsa yaşanır mı ki yaaa, sorun olmazsa yaşamamış da oluruz yaa, olsun ki çözelim yanii, ama yukardaki nedenler de olabilir tabiii onu bilemiyorum. yok ya bloglar iyi durumda, haftasonu gezen azalıyor olabilir, daha meşgul oluyor insanlar haftasonu, bir de yılbaşı yaklaştığı için insanlar hazırlıkta veya yola çıktılar bi yerlere yaniii :) genelde siyasi ve dini yazılara ilgi duymuyo blogçular hıhım. siyaset yazan da pek yok sanırım aramızda yani, dini konuları ben de müfred den okurum, pek şaşırtıcı ve öğretici, kısa yazıları, alıntıları filan yani. yoksa direk olarak din yazan yok, zaten yani ders gibi olur o zaman yani. arada açılıp kapanıyor din merkezli bloglar. ama dini yaşantıları yazanlar oluyor. keyifli oluyo o bloglar :)

    YanıtlaSil
  6. Bloglar epeydir uykuda malesef. O kadar sevdiğim halde ben bile uzaklaştım. Bazen zor geliyor nasılsa tepki yok, okuyan varsa da bilmiyorum modundayım bu aralar...

    YanıtlaSil
  7. Bu konu, genel olarak da islamı anlayış, algılayışımız konusunu (bu topraklarda) yıllardır evirip çevirdiğim bir konu. Blogda yazmak için olgunlaşmasını bekliyorum açıkçası. Musibet=keffaret konusu bize hep öğretilegelmiştir. Rahatlatıcı bir yanı var ama eksik olan da bir sey var bence... Selamlar.

    YanıtlaSil
  8. "Dünya mü'minin zindanı, kâfirin cennetidir."

    YanıtlaSil
  9. yine değişik, vurgulu bir yazı olmuş:))

    YanıtlaSil
  10. yine çok güzel yazmışsınız, ben de katılıyorum, şu günlerde bunları duymaya ihtiyacımız var :)

    YanıtlaSil
  11. Hakkımızda hayırlısını dileyelip hep iyi olarak gördüklerimiz aslında kötüde olabilir kötü olarak gördüklerimizde iyi olabilir en iyisi hayırlısı teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. Yeni yıl sizler için sağlık, mutluluk ve huzurla dolu bir yıl olsun; Yeni yılınız kutlu olsun Ertuğrul Bey, Sevgilerle.:)

    YanıtlaSil
  13. Ne güzel bir yazı olmuş, Allah kabul etsin tüm dualarımızı :)

    YanıtlaSil
  14. Harikasın dostum Rabbim sevdiği kula şıkinti verir amenna derdimi veren dermanı içinde vermiş

    YanıtlaSil
  15. Merhaba. Bloglarda kimse yok mu bilmiyorum ama en azından biz pek yokuz. Sanırım yorulduk. 😊 😊 Dini konularda eskiden okumayı severdim. İmtihan konusunda uzun uzun konuşulabilir tabi. Ama girmeyelim şimdi. Bitmez yoksa 😊

    YanıtlaSil
  16. İnsanların başına gelen sıkıntılı olaylar, yaşadığı sıkıntıya dair öğrenmesi gerekeni anlayabilmesi ve iyileştirebilmesi için, yani tekamülüne katkı olması için verilir. Aslolan her zaman iyileştirmektir. Öyle ya da böyle ;)

    YanıtlaSil
  17. Geyik muhabbeti sevdiğimiz doğrudur. Bazı konulara uzak durmasını anlıyorum aslında insanların ya yanlış bir şey dersem korkusu, düzgün konuşamayanlar yüzünden bir kurumu ya da önemli zatları eleştirdiğiniz de büyük tepkiler alırsınız, işimiz gücümüz höt höt..

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..