30 Aralık 2017 Cumartesi

Çok soğuktu,dayanamadı ve yavrusunu terk etmek zorunda kaldı

                                           Yavrusunu koruyan anne penguen (1)

Fırtınalı buz gibi bir havaydı..Penguenler hayatta kalma mücadelesi veriyordu..O buz gibi havada vücutlarını sıcak tutmak için birbirlerine sımsıkı sarılmışlardı..Yüzlerce belki de binlerce onbinlerce penguen birbirlerine sımsıkı sarılmış,vücutlarının ısısını korumaya çalışıyordu..

                                                                       Soğuk hava ve ısınan penguenler (2)

                                                                             Soğuk hava ve ısınan penguenler2 (4)

Ancak birbirlerine sımsıkı sarılan binlerce penguenlerden çok uzakta ayrı kalan ve daha yeni 2/3 penguen yavruya doğum yapmış bir anne ve baba penguen daha vardı..Anne penguen, yavrularını Antartika'nın o buz gibi fırtınalı soğuk havanın olumsuz etkisinden korumak için kanatlarının altına almıştı..

                                                                    Yavrusunu koruyan anne penguen2 (3)

O fırtınalı soğuk hava çok uzun zaman sürmüştü..Öyleki en sonunda yiyecekleri bitmişti..Yiyecekler onların o soğuk havada sağ kalabilmeleri için adeta bir soba görevi görüyordu..

Baba penguen yavrularını düşünmüş ve yavrularının bu uzun kış sürecine dayanamayacağını anlamıştı..Bu nedenle o fırtınalı havada Antartika'nın buz gibi soğuk denizine dalarak yiyecek aramaya başlamıştı..

Anne penguen ise eşi baba penguen gelene kadar yavrularını kanatlarının altına alarak korumak zorundaydı..Ama hava öyle soğuktu ki,daha ne kadar dayanabilecekti ki? Sonuna kadar dayanmaya cesaret etti..

                                                                          Yavrusunu koruyan anne penguen3 (5)

Ama maalesef,baba penguenin gelmesine saatler kala, anne penguen Antartika'nın o fırtınalı buz gibi soğuk havasına çok fazla dayanamamıştı..Öyle soğuktu ki,belki de yavruları için ölmeyi bile yeğlemiş olabilirdi ama işte olmamıştı..Dayanamamıştı..Yavrularını terk etmek zorunda kaldı ve birbirlerine sımsıkı sarılan binlerce penguenin arasına katıldı..

Yavru penguenler ise o soğuk havaya daha fazla dayanamamıştı..Baba penguen geldiğinde yavrularının cansız bedenleri ile karşılaşmıştı..Çok şaşkındı..Ne yapacağını bilemiyordu..Herhalde eşini arıyordu,sağa sola bakıyordu ve topluluğun arasına daldı..Sonra eşini gördü,onun yanına gitti ve o soğuk havayı birlikte atlatmak için birbirlerine sımsıkı sarılmaya başlamışlardı..

Duygularım;

Bu anlattığım olay yaşanmış gerçek bir belgeselden..Ancak hangi kanaldı,hangi belgeseldi,inanın şimdi iyi hatırlayamıyorum..Belki gözümden kaçan detaylar olabilir ancak olay hemen hemen bu şekilde anlattığım gibiydi..Bunu izlediğimde beni etkilemişti..

Geçenlerde blog yazarı arkadaşımız Zekiye Ak'ın blogunda seyahatveherşey blogunda yeralan "imparator penguen" içeriğini okuyunca bu belgesel aklıma gelmişti..Hatta kısaca olanları oraya açıklamıştım..

Şimdi de yılbaşı geldiği için yazı olarak ben de bunu yayınlayayım dedim..Evet,biliyorum biraz tat kaçırıcı bir durum ama hayvanlar dünyasındaki bu gerçeği göz önüne getirmek istemiştim..Umarım yıl başınızı zehir etmemişimdir..Kusura bakmayın..Herkesin yılbaşını en iyi dileklerimle kutlarım..2018 yılı herkes için çok mutlu bir yıl olur dileği ile..Sağlıcakla kalın..E.Y.

ÖNEMLİ AÇIKLAMA : Bu yazıya yorum yapan herkese minnettarım ama inanın içimden bu acıklı yazı sonrası herkese tek tek teşekkür etmek gelmiyor..Çok garip bir durum bu..Böyle üzücü bir durum karşısında,teşekkür etmeyi pek doğru bulmuyorum.. Bu gerçeği göz önüne alarak yorum yapmanızı rica ediyorum..

Bir de,nezaket gereği herkese yorum bırakacaktım ama bundan vazgeçtim. Çünkü bunun nedeni, cevapların hepsi doğal olarak duygusal olacaktır ve bu tür duygusal cevaplara ben de "evet maalesef öyle" demek zorunda kalacaktım..Herkese aynı cevap verilmesinin saçma olduğunu anladığım için bundan vazgeçmek zorunda kaldım..En iyisi sadece bu yazıya özel olarak hiçbirine cevap vermemek daha iyi olacak gibi.. "maalesef öyle" dediğim diğer yorumları da sildim..Kusura bakmayın..Umarım bu nedenlerle beni yanlış anlamazsınız..Yorum bırakan bırakmayan tüm arkadaşlarıma sonsuz minnettarım..Sağlıcakla kalın..E.Y.

KAYNAKLAR;
-------------
(1; 5) Yavrusunu koruyan anne penguen  : http://www.dailymail.co.uk/news/article-2885300/A-heart-warming-image-Young-penguins-protected-cold-loving-parents-huddle-Antarctica.html ET:30.12.2017
(2) Soğuk hava ve ısınan penguenler : https://naturalishistoria.files.wordpress.com/2012/12/penguins_huddling.jpg ET:30.12.2017
(3) Yavrusunu koruyan anne penguen2 : http://rebloggy.com/post/animals-penguins-antarctica/104030955269 ET:30.12.2017
(4) Soğuk hava ve ısınan penguenler2 : http://www.dailymail.co.uk/news/article-3421186/Don-t-cold-shoulder-Baby-penguins-Antarctica-cuddle-adorable-attempt-survive-icy-24C-blizzard.html ET:30.12.2017
search Google : cold weather penguin

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

20 yorum:

  1. İbret verici..
    Penguenlerin bir çok hayvan dostlarımız gibi yavruları için büyük fedakârlıklar yaptığını ben de bir belgesel sayesinde görmüştüm..hepsinin bir duvar olup yavruları aralarına almak bunlardan sadece biri..
    Duygular her aleme hükmediyor.

    YanıtlaSil
  2. Çok hüzünlü bir hikaye. Belgeselleri severim, ardındaki can alıcı hikayeleri daha çok...

    YanıtlaSil
  3. Doğanın şartları ve seleksiyon kuramı...

    YanıtlaSil
  4. Oğlumla birlikte biz de TRT Belgesel müdavimiyiz. Hz. Allah'ın koyduğu nizam gereği böyle. Diyecek bir şey yok başka...

    YanıtlaSil
  5. penguenlerin soğuklarda biraraya gelerek ısınmasıyla ilgili bir belgesel bende izlemiştim.Doğa acımasız maalesef..

    YanıtlaSil
  6. Penguenlere karsi asiri bir sempatm var. Eve alip besleme imkanim olsa hayr demem.

    Yorumsuzm bu konuda :( keske olmasa ama öldürülen, yenilen (tabiat geregi olmasi gereken bunlar) hayvanlari görünce buda olmasi gerekenler arasina giriyor malesef :(

    YanıtlaSil
  7. Antartika'da yaşayan canlıları izlemek her zaman daha heyecan verici geliyor bana. O dondurucu soğuk içerisinde çok farklı hayatta kalma serüvenleri vukuu buluyor. Şu an biz burada bunları okurken ve yorum yazarken bile kim bilir o hayvancıklar nasıl hayat şartları ile mücadeledeler ve bu daha da kötüye gidecek. Yaşama alanları küçülmeye ve gıdaları tükenmeye, onlara yetmemeye başladı...

    YanıtlaSil
  8. Beni biliyorsun zaten hayvanlar ağzı var dili yok bebek gibi geliyorlar bana, çok üzülüyorum bu tür belgesellere bakmıyorum artık:( umarım çok canları yanmamıştır melek olurken:( ben şu karda sokaktaki kedilere bile üzülüyorum. Altta bahçede üç yavrumuz vardı, ikisini de araba ezdi:( şimdi tek yavru kaldı, alt kat komşum çok müsait penceresinden kedi iner, çıkar bahçeye, bir karı-koca kalabalık değiller, sözde kedileri seviyor, bunu da alın bu da ezilmesin deyince katiyen yanaşmıyor. Bücürük ikinci kedi kabullense ben onu bu soğukta dünyada bırakmam titriye titreye altındaki minderde uyuyor:( hayvan seviyorum diyenler lafta seviyor:(
    Hep diyorum ne gerek vardı şu lanet gezegene...keşke hiç olmasaydı..:(

    Yorumlara cevap konusunda seni gayet iyi anlıyorum, rahat ol,
    Sağlıcakla kal:)

    YanıtlaSil
  9. Çocuğuna anne-baba olmayı beceremeyeler geçsinler televizyonun başına da anneliği, babalığı bu penguenlerden öğrensinler. Bir annenin,babanın canı pahasına yavruları için nasıl fedakarlık yaptığını görsünler.

    YanıtlaSil
  10. Etkilendim doğruyu söylemek gerekirse, önce senaryo sandım ama ilerleyince anladım durumu. Neyse; yeni yıl mutluluklar getirsin dileklerimle hoşça kalın. :)

    YanıtlaSil
  11. Bayağı etkileyici ve hüzünlü, içim burkuldu resmen.

    YanıtlaSil
  12. Ders çıkartılacak bir olay aslında ve üzücü :(.Teşekkürler bu değerli paylaşım için.

    YanıtlaSil
  13. Duygusal bir hikaye gerçekten :( Teman da değilmiş.Hayırlı olsun...

    YanıtlaSil
  14. Ertuğrul, ben hâlâ düzgün takip edemiyorum sizleri, akşamdan akşama.
    Dikkatle okudum. Dünya ne kadar da acımasız bir yer :((

    YanıtlaSil
  15. İyi yıllar Ertuğrul, yazmayı unutmuşum :( Sağlıkla inşallah.

    YanıtlaSil
  16. Bir masal okurmuş gibi okudum yazını... Çok güzel bir şekilde, hikaye gibi anlatmışsın.
    Baba penguenin çocuklarını ölü bulduğu andaki tepkisini merak ettim. Daha sonra binlerce penguen arasından eşini nasıl bulduğunu... Zooloji dünyası oldukça enteresan gerçekten. Kalemine sağlık, ilgiyle okudum yazını. :)

    YanıtlaSil
  17. Fedakar Anneler :( Çok üzüldüm

    YanıtlaSil
  18. Evde hep belgesel izlendiğinden bu olayı hatırlıyorum:((

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..