9 Kasım 2017 Perşembe

İşte Atatürk'ün Gerçek Yüzü

                                              İzmir,Yeşildere'deki dev Atatürk rölyefi (1)

Atatürk: "Benim naciz vücudum elbet birgün toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır."

Atatürk'e suikast

Hükümet ihbar olayından haberdar olunca Ankara İstiklal Mahkemesi’nin hemen İzmir’e gelerek olaya el koymasını kararlaştırdı. 17 Haziran 1926 günü özel bir trene binen mahkeme heyeti İzmir’e geldi. (...)

Suikast haberinin duyulması, yurdun her yanında özellikle de İzmir’de büyük üzüntü ve galeyan yarattı.Bu sırada Anadolu Ajansına bir demeç veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk, demecinin sonunda halkına olan güvenini şöyle dile getiriyordu:

“—Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır; fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Ve Türk milleti emniyet ve saadetini zamin prensiplerle medeniyet yolunda tereddütsüz yürümeye devam edecektir.”

Atatürk, kızgın ve sinirli bir halde olan ve büyük bir sevgi coşkunlu­ğu içinde, kalmakta olduğu Naim Paşa Oteli’nin önünde biriken halkı selâmlayarak

"..Ben ölürsem bile soylu ulusumun, beraber yürümekte olduğumuz yoldan ayrılmayacağına inancım vardır. Bu nedenle gönül rahatlığı içindeyim” diye konuştuğu sözlerine şöyle devam etti.

“Düşmanlarımızı istedikleri kadar düşündükleri iğrenç çarelere başvursunlar. Onların son güçleri ile yapacakları davranışlar, bizim devrim ateşimizi söndüremez." 

Gazetelerde çıkan yazılar da halkın heyecanını dile getiriyordu. Falih Rıfkı Atay Hakimiyet-i Milliye’de şöyle yazıyordu:

“Ona düşmanlık Türk milleti arasında vatan hıyanetinin en bariz alameti olmuştur. Türk milletinin hiçbir düşmanı O’nu sevmez ve O’nu sevmeyen Türk milletinin dostu değildir. İki üç seneden beri en adi garezkarların bile güya onu kastetmiyor gibi görünmelerinin sebebi bu idi.

Şimdi memleketin her köşesinden bütün halk yığınları teskin edile­mez bir kin ve istirahla (nefretle) çileden çıkmış bir haldedir. Herkesin ağzından aynı sual çıkıyor:

— Sana da mı Mustafa Kemal?”

Falih Rıfkı yazısını “Sen bizim babam izsin, üstümüzden eksik olma” dileğiyle bitiriyor.Bir başka gazeteci Yunus Nadi de duygularını şöyle dile getiriyordu.

“… Türkiye Reisicumhuru Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretlerini öldüreceklermiş! Türk milletine ebedi hayat kazandıran büyük Türk çocu­ğunun kafasını kurşunla delecekler ve hayatına kıyacaklarmış. Nihayet Mustafa Kemal’i vuracaklarmış. Türk milletinin Mustafa Kemalini, Türk milletinin timsalini… ne için? Hangi ulvi fikirler ve maksatlar için?”

Suikastçıların maksatlarının ihtirastan başka bir şeye mal edilemeye­ceğini yazan Yunus Nadi şöyle devam ediyor:

“Bu mülahazalara binaendir ki, karşımızdaki heriflerin (mahkemedeki sanıkların) suratına baktıkça, insanlıktan itimadım zail oluyor. Ade­ta kendime inanamayacak hallere geliyorum ve kusmak, mütemadiyen kusmak ihtiyaçları içinde kıvranıyorum.” (1)

Atatürk'ün Gerçek Yüzü

                                      İzmir,Yeşildere'deki dev Atatürk rölyefi (2)

Atatürk'ten hakkıyla söz edebilmek,gittikçe güçleşmeye başlıyor.Kendisini yakından tanıyanlar,eserlerinin yapılışını yakından görenler bile onu anlamakta hayli zorluk çekmektedirler; çünkü,bu büyük adam,çoktan tarihin ve insanlığın malı olmuştur..

**Eski İngiltere kralı 8.Edward,anılarında veliaht olarak Hindistan'a yaptığı bir geziden söz eder:

('-Yıl 1923'tür,genç prens,top ve trompet sesleri arasında bir savaş gemisinden çıkıp-Büyük Britanya imparatorluğu'nun bu engin sömürgesine ayak bastığı zaman,bir de ne görür?Kendisini beş-on mihrace ile bazı yerli hükümet ileri gelenlerinden başka kimseler karşılamaya gelmemiştir.Sıra sıra geçtiği milyonlarca nüfusluk kentlerin sokakları,sanki düşman baskınına uğramış gibi bomboştur.Halk,hep evlerine çekilmiştir ve kapalı pencerelerin aralıklarından onu,nefretle değilse bile olumsuz bir merakla gözetlemektedir..

Kral 5.George'un oğlu,halkın bu ilgisizliğine,bu saygısızlığına bir anlam veremez ve babasına yazdığı mektupta;

('-Acaba bu Gandi'nin düzenlediği bir tepki gösterisi midir?')diye sorar.5.George;

('-Hayır.Bunun sebebini M.Kemal'in açtığı bağımsızlık savaşında aramak daha doğru olur.')diye cevaplar..')

**Bern'de genç bir Hindistan elçisi tanımıştım.Bu,Gandi'nin sağ kolu Desai'nin oğluydu.Birgün bana demişti ki:

('-Okuldan her eve dönüşümde,babam beni yanına çağırır ve ne öğrendiğimi sorardı.Ben de,okuduğum derslerle ilgili kendisine bilgi verirdim.O;

('-Bir insan olarak,bu derslerden yararlanmak gerekir;fakat bir Hintli olarak muhtaç olduğum en büyük ders,Türkiye'nin Bağımsızlık Savaşı tarihidir.şimdi,onu da ben sana anlatayım..')')

**Endonezyalı bir tanıdığım,Tahran'da bulunduğum sıralarda,bana tanık olduğu bir olayı şöyle anlattı:

('-Bundan 9-10 yıl önce bir ticaret işi için Saygon'a gitmiştim.Baktım,halk tapınaklara toplanmış,bir yas töreni yapmaktadır;

('-Ne oldu?Kim öldü?')diye sordum;

('-Mustafa Kemal edebiyete göçtü.')dediler.')

**Ahmet Emin Yalman,Atatürk'ün dünyayı saran ünü hakkında bir belge daha verdi.Gezilerinin birinde İngiliz Güyanı'na uğramış,orada bir yerli ile aralarında şöyle bir konuşma geçmiş:

('-Siz hangi millettensiniz?')
('-Türk'üm!')
('-Öyle ise dost ve hatta kardeş sayılırız.')
('-Neden?')

('-Birçok yurttaşımız gibi sizin,kurtuluş mücadelenizin hayranlarındanım.Günün birinde,bizde büyük önderiniz Mustafa Kemal'in açtığı yoldan yürüyeceğiz.')

**('-Biz Kemal paşa'nın izinden yürüyoruz')diyen milletler,onun asıl inkilapçılık yönünü anladıkları gün,tam anlamıyla kurtuluş yolunu bulacaklardır..

Yakup Kadri Karaosmanoğlu,Atatürkçülük Nedir? 1969(Hazırlayan;Yaşar Nabi Nayır)

NOT: Biliyorsunuz yarın ulu önderimiz gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün edebiyete göçüşünün yıl dönümü.Bir kez daha Atatürkümüzü rahmetle ve gururla anacağız. Mekanı cennet olsun atamızın..

Atatürk rölyefi ve şehit polis memuru Cemil Özer sorunu..

Sorun diyorum çünkü ciddi bir sorun var burada..Yazıyı okursanız ne demek istediğimi anlamış olacaksınızdır..Gerçekten çok ciddi bir sorun..

Yukarıdaki Atatürk rölyefi dikkatinizi çekmiştir. İzmir'in Buca belediyesi tarafından yapıldı bu rölyef. Rölyefin yapılmasının pahalı olduğu ve hatta rölyef altında bazı fuhuş olaylarının (2) olduğu haberleri yer almıştı medyada..Sanmıyorsam geçen senelerdi..

Şahsen ben bu Atatürk rölyefinin olduğu bölgeyi çok iyi bilirim. "Çocukluğum buralarda geçmiştir" desem yalan olmaz. Hatta çok iyi hatırlarım,1980 darbesi öncesiydi..Henüz daha küçüktüm..Bu Atatürk rölyefinin altında 16.02.1980 tarihinde teröristlerle bir çatışma gerçekleşmiş ve Cemil Özer adında bir polis memuru şehit olmuştu..Silah seslerini daha dün gibi hatırlarım..Kilometrelerce uzaktan duyuluyordu silah sesleri sanki neredeyse..

                                                      polis memuru şehit cemil özer plaketi (3)

İşte daha sonra ( "Polis memuru Cemil Özer, Burada şehit oldu. 16.02.1980" ) yazan bu plaketi çakmışlardı dağa..Daha o zamanlar rölyef falan yoktu. Rölyef daha sonra geldi. Bu plakette bu şekilde kaldı..

Aslına bakarsanız bana sorarsanız bu şekilde iyi oldu. Çünkü,yıllar boyunca burası bakımsız bir haldeydi ve kimse de şehidimizin (şehit olduğu yeri) ziyaret falan da etmiyordu. Ben daha önceleri bu konuda umutluydum. Atatürk rölyefinin gelmesiyle özellikle de şehidimizin ziyaretinin artabileceğini düşünüyordum. Ancak öyle de olmadı. Bırakın şehidimizi ziyaret etmeyi,Atamız bile ziyaret edilmiyordu..

Haydi İzmir..Haydi Türkiye.. İzmir Yeşildere'deki Atatürk rölyefi ile şehidimizi ziyaret etmeye..

Bu şahsen benim çok canımı sıkıyordu. Ve ne yalan söyleyeyim halen bile canımı sıkıyor. Yarın 10 Kasım.. Bari İzmirliler ,İzmir Yeşildere'deki bu Atatürk rölyefini ziyaret etselerdi ya..Hem onu hem de şehidimizin şehit düştüğü yeri anmak amacıyla iyi bir anma töreni olurdu..Öyle değil mi? Haydi sağlıcakla kalın.. E.Y.

KAYNAK;
--------------
(1) iZMİR SUİKASTI,Uzman CEMAL AVCI
http://www.atam.gov.tr/dergi/sayi-28/izmir-suikasti-2
ET: 09.11.2017

(2) İzmir'deki Atatürk Maskının Altında Fuhuş Rezilliği
İzmir'de Türkiye'nin en büyük Atatürk maskının bulunduğu Lale Mahallesi'nin muhtarı, maskın altında uyuşturucu kullanılıp, fuhuş yapıldığını söyledi.(..)
https://www.haberler.com/izmir-deki-ataturk-maski-nin-icler-acisi-hali-8652439-haberi/
ET: 09.11.2017

RESİM:
----------
(1)  İzmir,Yeşildere'deki dev Atatürk rölyefi
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ataturk_in_Izmir.jpg
ET: 09.11.2017
(2)   İzmir,Yeşildere'deki dev Atatürk rölyefi (2)
https://www.youtube.com/watch?v=TOY_76pthDw
ET: 09.11.2017
(3) polis memuru şehit cemil özer plaketi
http://m.34volt.com/izmir-deki-ataturk-maski-nin-icler-acisi-hali-haberi-411806/
ET: 09.11.2017

İzmir Yeşildere Atatürk Rölyefi (Maskı)



✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

6 yorum:

  1. Emeğinize sağlık arkadaşım, gerçekten sizin de yazdığınız gibi Hindistan başta olmak üzere, Asya'da, Afrika'da İngiliz, Hollanda, Fransa, İtalya gibi güçlü devletler tarafından sömürülen, EZİLEN tüm halklar Atatürk'ü örnek almış, ondan CESARET almış, biz de Atatürk gibi sömürgecilerimizi kovabiliriz dedirtmiştir. O yüzden ona düşman olanların kanından, Türklüğünden şüphe ediyorum. Varsın Atatürk isterse dinsiz, isterse ateist olsun, beni zerrece alakadar etmez, o onula Allah arasında, benim ninemi, babaannemi, dedemi, çok affedersin üstünde düşman askerlerinin tepinmesinden kurtarmış, Irak'taki gibi bir sürü babası İtalyan, Yunan, İngiliz çocuk dünyaya getirmemişler ya, kurban olurum ona. Tek bu yaptığı yeter. Dini olanları görüyoruz zaten.

    Tekrar eline sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Elinize sağlık Ertuğrul Bey. Yüce Ata'mızı özlem ve sevgiyle yad ediyorum. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  3. Sizin gibi aydın düşünen ve sorgulayan gençlere çok ihtiyacımız var.Sizler bizim umudumuzsunuz.Teşekkürler Ertuğrul...

    YanıtlaSil
  4. Emek dolu bir yazı olmuş.
    Atamızı özlemle anıyoruz

    YanıtlaSil
  5. Güzel ve dopdolu bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  6. Yine çok değerli bir yazı olmuş, paylaşıyorum.

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..