5 Mart 2021 Cuma

İnternete özel iletişim vergisi zammı. Sabit ücretli internet taahhüdü devam edenlerde bundan etkileniyor. Faturanızı kontrol edin.

                                                                 internete özel iletişim vergisi zammı. resim (5)

"Taahüdü devam eden sabit ücretli internet kullanıcıları ,bu ay ki internet faturalarınızı kontrol edin..2 liralık özel iletişim vergisi (ÖİV) faturanıza eklenmiş olabilir. Bizimkine eklenmiş. .Yani ÖİV zammı faturalara yansımaya başlamış gibi görünüyor.. " Bir de "bu zam faturalara yanısmayacak!" diye söleniyormuş.Ama işte yansımaya başladı. Şahidi biziz işte..Elimizde kapı gibi fatura var..Aha böyle "2 lira" eklenmiş..

Dün öğleden sonra cep telefnumuza internet fatura bilgilerimiz geldi. Bir de ne görelim. her ay sabit ücret ödediğimiz taaahüdlü internet fatura ücretimize, bize haber dahi verilmeden 2 lira zam yapılmış. İnanamadık tabii. Nedir bu ya dedik? Bu 2 lira da nereden çıktı? Biz böyle mi anlaştık sizinle? 2 senelik sabit ücretli taahhüdümüz var.Taahüdümüz devam ediyor Buna zam yapamazsınız.

TurkTelekomun sitesinde bilmem ne özel iletişim vergisinden falan bahsediliyor.İyi de bizim taahhüdümüz devam ediyor,daha 1,5 yılımız var bitmesine. Nedir bu? Google'u aradık bu konuyu ancak daha yeni olduğu için herhalde henüz kimse bununla ilgili bilgi paylaşmamış. Bugün gene aradık ve gördük ki, ortalık karışmış;

"Özel İletişim Vergisi zammı tepkiyle karşılandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası ile Özel İletişim Vergisi'nin artırılması muhalefetin eleştirilerine neden oldu. CHP Sözcüsü Öztrak, artışa "Salgın dinlemeyip zam ve zulümlerini katladılar" sözleri ile tepki gösterdi. Türkiye'de 1999'daki Marmara Depremi'nin ardından kaynak oluşturmak için hayata geçirilen, bu nedenle "deprem vergisi" olarak da bilinen Özel İletişim Vergisi'nin, Cumhurbaşkanlığı kararıyla yüzde 7,5'ten yüzde 10'a yükseltilmesini muhalefet partileri tepkiyle karşıladı. Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile her türlü mobil elektronik haberleşme, radyo ve televizyon yayınları, kablolu-kablosuz internet servis sağlayıcılığı hizmetlerinden alınan yüzde 7,5'lik Özel İletişim Vergisi oranları yüzde 7,5'ten 10 çıkarıldı. (...) " (1)

Aslında ortalık 30 acaktan itibaren karışmış. Yani yeni değilmiş. Ama taahhüdü olanlar için pek birşey bulamadık. Kimse tıklamıyor mu bu 2 liralık zammı yoksa onlara gelmedi de sadece bize mi geldi? Yok mu aranız da taahüdü interneti olan internet kullanıcıları? Bu ay ki faturanızı kontrol edin bakalım. Belki zam talih kuşu size de isabet etmiş olabilir..

"Yahu, 2 lira ne ki,öde gitsin!" diye düşündüğünüzü tahmin ediyoruz. Ama bugün 2 lira,yarın bilmem kaç lira olursa o zaman ne yapacaksınız? Hani derler ya "günahın/yalanın küçüğü büyüğü olmaz!" diye. İşte bu 2 lirayı ciddiye almazsanız, yarın kimbilir başınıza neler gelebilir? Yani aslında iki lirasında falan değiliz. Şu hali hazırda devam eden bir taahhüüdümüz var. Biz nasıl taahüdümüze uyuyoruz onlarda, "interneti kusursuz verme ve fiyatda zam yapmama" gibi şartlarına uymak zorundalar..Zaamı falan kabul edemeyiz. Bu çok büyük bir haksızlık.. Ya zaten internet berbat hızda. Ve dünyanın parasını ödüyoruz bu düşük hıza. Youtube videoalarını bile adam gibi açamıyor. Sürekli takılıyor. Bir de kalkmışsınız sabit ücretli taahüdlü internete vergi zammı yapıyorsunuz. 

Özel iletişim vergisi ile ilgili Türk telekomun internet sitesinde şöyle bir bilgi yer alıyor;

"Özel İletişim Vergisi Düzenlemesine İlişkin Bilgilendirme
Ürün ve hizmetlerimizin fiyatları, %7,5 ÖİV (Özel İletişim Vergisi) oranına göre belirlenmiştir. 29.01.2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan karar gereği ÖİV oranı %10 olarak güncellenmiş olup bu değişikliğin ürün ve hizmetlerimizin fiyatlarına yansıtılmasına ilişkin çalışmalarımız devam etmektedir.​" (2)

Ana sayfaya gidiğinizde ise, sağ alt kısımda mavi renkli bir bilgi veriliyor; "Ürün ve hizmetlerimizin fiyatları, %7,5 ÖİV (Özel İletişim Vergisi) oranına göre belirlenmiş olup Resmi Gazetede yayımlanan 29.01.2021 tarihli karar gereği ÖİV oranının %10 olarak revize edilmesine yönelik çalışmalara başlanmıştır. İlgili değişiklik doğrultusunda ürün ve hizmet fiyatlarımız güncellenecektir." (3)

Yanlız burada dikaktimizi çeken birşey oldu. İnternet kampanyalarında sadece FİBER İnternet hizmetlerinin olduğunu diğer normal "ADSL ve HİPERNET (VDSL)" kampanya hizmetlerinin olmadığını gördük. Acaba biz mi yanlış gördük yoksa bu hizmetler artık verilmeyecek mi? 

Eğer öyleyse bizim şu an kullandığımız ADSL/VDSL hizmetlerine ait abonelik ücretleri ne olacak? Böyle her vergi artışı olduğunda istenildiğinde zam mı yapılacak? Nerede bunun tahhüdü? Nerede bunun sabit ücreti?  Zaten dünyanın  en pahalı internetini hemi de en düşük hızlarda alıyoruz. Bir de zam üstüne zam yapılacaksa,işimiz var demektir.. Yazık memleket ne hale geldi?

Buradan devletimize çağrımız; ADSL ve VDSL hizmetlerini gerçekten de kaldırın. Böyle kötü ve hantal hızlardaki hizmetler ülkeye ve millete zulümdür.  Bunun yerine tüm ülkeye ÜCRETSİZ /UCUZ FİBER hızlı internet verilsin. En iyi olan budur. Saygılarımızla..

ÖİV zammı ile ilgili bazı şikayetler;
------------------------------------
Türk Telekom Taahhüde Uymuyor, Kafasına Göre Vergi Altında Zam Yapıyor (6)
Türk Telekom'un Taahhüt Olmasına Rağmen Zam Yapması (7)
Türk Telekom Taahhüde Rağmen Zam Yapıyor (8)

NOT: Bu blogger tasarımını yapanlara biz ne diyelim? Yani nedir bu ya? İyice hantal çorbaya dönmüş. Tasarımı güzel görünüyor ama çok hantal,çok kasıyor. Doğru dürüst bir şeyi yazamıyor ve paylaşamıyorsunuz,hızlı bir şekilde.. Kasmalar sinir bozucu.. Yani bloggera girmeyesim geliyor bir daha..Off...

Kaynak;
------
(1) Özel İletişim Vergisi zammı tepkiyle karşılandı
dw,30 Oca 2021
https://www.dw.com/tr/%C3%B6zel-ileti%C5%9Fim-vergisi-zamm%C4%B1-tepkiyle-kar%C5%9F%C4%B1land%C4%B1/a-56392637
ET:05.03.2021
(2) Özel İletişim Vergisi Düzenlemesine İlişkin Bilgilendirme
https://www.turktelekom.com.tr/hakkimizda/duyurular/sayfalar/ozel-iletisim-vergisi-duzenlemesine-iliskin-bilgilendirme.aspx
ET:05.03.2021
(3)TT ana sayfa
https://bireysel.turktelekom.com.tr/evde-internet/sayfalar/ana-sayfa.aspx
ET:05.03.2021
(5) internet ÖIV
https://pixabay.com/illustrations/internet-computer-screen-monitor-1593378/
ET:05.03.2021
(6) Türk Telekom Taahhüde Uymuyor, Kafasına Göre Vergi Altında Zam Yapıyor
https://www.sikayetvar.com/turk-telekom/turk-telekom-taahhude-uymuyor-kafasina-gore-vergi-altinda-zam-yapiyor
ET:08.03.2021
(7) Türk Telekom'un Taahhüt Olmasına Rağmen Zam Yapması
https://www.sikayetvar.com/turk-telekom/turk-telekomun-taahhut-olmasina-ragmen-zam-yapmasi
ET:08.03.2021
(8) Türk Telekom Taahhüde Rağmen Zam Yapıyor
https://www.sikayetvar.com/turk-telekom/turk-telekom-taahhude-ragmen-zam-yapiyor
ET:08.03.2021

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

17 yorum:

  1. Valla gizli açık o kadar zam var ki takip edemiyoruz bile. Söylediklerinizde haklısınız da vatandaşını kollayan değil sömüren ve sömürülmesine de izin veren bir devlet var karşımızda. Fiber fiyatına adsl satan utanmaz firmalara mahkum edildik. ...

    YanıtlaSil
  2. Ben de şimdi baktım faturama ve anormal bir şey görünmüyor abi. Türksat Kablonet kullanıyorum ben. Bu arada Blogger bende gayet nizâmî bir şekilde çalışıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Google'ın üvey evlâdı gibi zaten Blogger. Çok fazla iyileştirme yapmıyorlar. :(

      Sil
  3. Elinize sağlık yine uzun uzun, ayrıntılı olarak araştırmışsınız.
    Ben de internetten şikayetçiyim. Her ay 60 geliyordu, şimdi arttı 70 oldu!
    Zehir, zıkkım olsun ne diyeyim...:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, valla ötv yüzünden mi, başka bir şey yüzünden mi bilmiyorum. Tek bildiğim önceden 60 iken artık her ay 70 tl ödeyeceğim. Türk Telekom'a :(
      Bu arada bloğuma yaptığınız yorumu okudum, estağfurullah, uyarmanız iyi oldu, siz yorumlarınızı silince gerçekten de benim cevaplarım havada kalmış:))))ben de hepsini sildim. Bu sefer son yorumunuz da otomatik silinmiş kusura bakmayın. Tüm cevaplarla birlikte silinmiş....:(

      Sil
  4. Sadece vergiler için çalışıyoruz.

    YanıtlaSil
  5. internet gerçekten çok berbat ve çok pahalı erturl bey,yazık verilen paralara,bize henüz fatura gelmedi bakamadık ama sadece internete değil cep telefonu kullanıcılarına da gelmiş,dediniz gibi faturaya yansımıcak falan deniyor ama size geldiğine göre bizlerede gelir yakında,konu yerinde olmuş elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  6. usul usul her şeye zam geliyor. vergimizin karşılığı almadığımızla kalıyoruz.

    YanıtlaSil
  7. iki lira azımsanmayacak bir rakam. telsiz konuşma ücretsi eskiden 0.30 krş falanken şimdi 2 ye yakın olmaya başladı. doğru diyorsunuz bu zamnlar ses çıkartılmasa daha da artar

    YanıtlaSil
  8. Farkında olmadan ödediğimiz böyle minik minik paralar sonra karşımıza koca meblalar olarak çıkıyor.
    Haklısınız bugün 2 lira yarın bilmem kaç lira olacak..

    YanıtlaSil
  9. Ben de faturanın bir kaç lira yüksek olduğunu görünce anlam verememiştim.Demek ki nedeni vergiymiş :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meblağ küçük olunca önemsemedim ama herkesten alınınca baya yüksek bir vergi olur...

      Sil
  10. Allah'tan korkun ya ne diyim. Sonumuz hayır olsun.

    YanıtlaSil
  11. zam üstüne zam, çocukların internet üzerinden ders yaptığı şu dönem bu hiç olmamalıydı, elinize sağlık Ertuğrul Bey bizi bilgilendirdiniz...:)

    YanıtlaSil
  12. Doğal gaz, elektrik, internet....hepsini öderken "Zehir, zıkkım olsun" diyerek ödüyorum valla.

    YanıtlaSil
  13. ihtiyaca vergi çok lükse yok :)

    YanıtlaSil
  14. mart faturasına mı yansıcak acaba?

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..