28 Kasım 2017 Salı

Ayla,Oscar'ı alır mı? Trump buna müdahale eder mi? Ya Liberty? 😊

                                                                   Ayla filminden alınan bir resim ve Oscar çalışması..

NOT : Bu yazı,"Ayla" filminin olumlu /olumsuz yönde bir eleştirisi değildir..Sadece Ayla karakterinin kısa hikayesi,yaşadığı ülke Kore'nin savaş zamanındaki durumu,Korelilerin Türkler ile ilgili düşünceleri,Oscar akademisi ile ilgili gelişmeler ve Liberty'i (özgürlük heykelini) canlandırma çalışması ile ilgili bilgiler bulunmaktadır..

Biliyorum,"şimdi nerden çıktı bu?" diceksiniz..Anlatıcam..Ama şimdi önce filmin geçtiği ülke Kore'yi kısaca bir tanıyalım..

Ayla,Trump,Oscar ve Liberty (Özgürlük Heykeli) 

Ayla'nın yaşadığı ülkenin kısa tarihi..

Kore Savaşı : '6.25' olayı /'6.25' savaşı "

                                                                             Korean War (1)

Güney Koreliler,1950'de gerçekleşen ve 1953'de sona eren "Kore Savaşı"na " '6.25' olayları /'6.25' savaşları " diyor..Bunun nedeni Kuzey Kore'nin 25 Haziran 1950 tarihininde Güney Kore'ye savaş açması ve bu ülkeyi işgal etmeye çalışmasıdır..Yani,savaşın başladığı tarih olan 25 Haziranı, "6.25" olarak ele alıyorlar..Savaşa "Kore savaşı" demektense,buna "6.25 olayı/ 6.25 savaşı" demeyi tercih ediyorlar nedense.. Tabii yanlış bilmiyorsam..Bir kaç tane Kore videoları izlemiştim,Youtube'de.. Orada rast geldim bu kelimelere..

                                                            korean (7)

İşte bunlardan bir tanesi..BURADA Ayla filmini olumlu yönde eleştirisini yapan Koreliler,sürekli "6.25 olayları / 6.25 savaşları"ndan bahsediyor.. (5) Bu benim garibime gitmişti..Biraz araştırdığımda,bu 6.25 olayının,yukarıda yazdığım gibi "Kore savaşının başladığı tarih" olduğunu farkettim..

Korelilere göre Türkler şımarık mı?

                                                                                Şımarık (2)

Bu arada konumuza devam etmeden önce uzun süredir aklımda olan ama şu an kafama takılan bir soru vardı,onu hemen kısaca buraya aktarmaya çalışayım..Bakalım sizler nasıl düşüneceksiniz bu konuda.?  Kusura bakmayın konuyu biraz dağıtmış olucam..

Yukarıdaki başlıkta olduğu gibi "Acaba Koreliler Türkleri şımarık biri gibi mi görüyor?" diye düşünemeden edememiştim..Özellikle de Kore videoları ve belgesellerinde ,bu havayı edinmiştim..Benim bu şekilde düşünmemin 2 nedeni vardı?

Yaramaz Türkler..

1.si şöyle bakıyorum da gerçekten de bazı yaramaz Türkler, sanki "dünyayı kendileri yaratmış" gibi "Korelileri biz kurtardık,Koreliler bize minnet ve saygı duymalılar.Ben istediğimi yaparım!" dercesine,şımarıklarını hiç eksik etmiyorlar gibiydi..Özellikle de Güney Koreye giden insanlarda bu şımarıklığı görmek gerçekten çok fazla maalesef ve tabii ki bir o kadarda üzücü bir durum bu..

Çünkü Türklerin itibarının Koreliler tarafından yanlış anlaşılması söz konusu.. "Ya bu Türkler ne kadar şımarıkmış?!" diye bir düşünce içerisine girmelerini ister misiniz? Şahsen ben istemem..Ama bu izlenimi veren bazı yaramaz Türkler var maalesef..

Delil istiyorsanız bu yaramazlığa bazı Kore tv,lerin de rastgelmiştim bi ara..Hangisiydi pek hatırlayamadım,şimdi? Ancak aynı saygısızlıkları bazı youtube videolarında da rastlamıştım..Şimdi link vermeyeyim,adamlarla boks maçı yapmak istemiyom şimdi..Açın youtube de "Kore'ye gidenlerin videolarına bir bakın.." Siz nasıl anlayacaksınız,bakalım? Şahsen bu videoları hazırlayanların iyi niyetinden şüphem yok..Ancak şımarıklığa yakın davranış şekilleri açıkçası hiç hoşuma gitmemişti..Bir de aynı saygısızlıkların maalesef ülkemizde de yaşandığını az da olsa görebilmek mümkün..

De şimdi söylemek lazım bunlara;

"Siz böyle davranıyorsunuz da, bakalım Koreliler bu yaramazlığınızı nasıl karşılıyor?"

Bu tip davranışlara Koreliler belki Kore savaşını gerekçe göstererek,hoşgörü ile yaklaşabilir..Zaten Korelilerin bu nedenle ağırbaşlılıklarını koruduklarına çok şahit olmuştum ben de.. Konu ile alakalı Tv şovları,programları,filmler gibi yayınlarda ve youtube gibi videolarda da bu ağırbaşlılıkları görmek de çok mümkün..Sizlerde izlerseniz,bunu farkedebilirsiniz..

Ancak  acaba diyorum "bu durum içten içe yanıp tutuşan bir kinin habercisi de olabilir mi?" diye düşünemeden edemiyorum şimdi..O yüzden davranışlarımıza karşı çok dikkatli olmamız da çok büyük bir yarar var diyorum..

Kore'de veya ülkemizde bu şekilde kibirlenerek Korelilere karşı saygısızca davranan,şımarıklık yapan insanlarımızın bu halleri aklıma gelince o zaman Korelilerin halini düşünmüştüm..İnanın "Kimbilir hakkımızda neler düşünüyorlar?" diye düşünemeden edemiyorum..

Bu arada Kore savaşına katılan askerlerimizin ailelerini burada tenzih etmek istiyorum..

Eğer birilerin şımarıklık hakkı varsa,onlar da Kore'de savaşmış olan askerlerimiz ve onların aileleridir..Kaldı ki onlar bile hiçbir zaman böyle bir saygısızlığı yapabilecek seviye de olmamışlardır..Umarım bundan sonra da ağırbaşlılıklarını korumaya devam ederler..

Ağırbaşlı Koreliler ABD yanlısı mı?

2.si ise bu yukarıda anlattığım "yaramaz türkler"in hareketlerinden dolayı,bundan Korelilerin ciddi anlamda rahatsız olması idi..Ben bunu fark etmiştim..Aslına bakarsanız Koreliler "Kore savaşına verilen destekden dolayı",Türklere karşı gerçekten de çok ağırbaşlı ve çok hoşgörülüler..

Korelilerin konuşmalarında bu hoşgörüyü görmek mümkün..Ancak dikkat ettiğim bir taraf daha vardı..Aslında bu gariplik yukarıda anlattığım gibi sadece bunlarla sınırlı değildi..Hele de İzmir'de tanıdığım Korelilerde de bu izlenimi çok edinmiştim..

Bilindiği gibi Kore savaşına sadece Türkiye değil başta ABD olmak üzere pek çok ülkenin askerleri katılmıştı..Koreliler bu nedenle sadece Türkiye'ye değil diğer ülkelere de minnet ve saygı duyuyorlardı..Yani Türklere özel bir durum değil bu..Bu ağırbaşlılıklarını , diğer ülkelerle birlikte Türklere de eşit bir şekilde vermeye çalışıyorlardı..

Ancak Koreliler de farkettiğim bir durum daha vardı.. O da Korelilerin daha çok "ABD yanlısı" bir taraf sergiliyorlarmış gibi hissetmiş olmamdı..Acaba gerçekten öyle miydi? Neden böyle düşünmüştüm?

Biliyorsunuz "ABD ile Türkiye arasındaki olumsuz havadan dolayı" Korelilerin,özellikle de Türkiye'ye karşı biraz mesafeli davrandıklarını farkettim. Korelilerin konuşmalarından bu durum çok anlaşılıyor gibiydi..Sanki "ABD'yi kızdıracak birşey yapmamaya özen gösteriyorlar" gibi bir hava var gibiydi..

Çünkü,biliyorsunuz şu sıralar Kuzey Kore,Çin ve Rusya'nın desteği ile pek rahat durmuyor..İkide bir zırtpırt nükleer denemeler falan yapıp duruyor..Ve Güney Kore'yi sürekli tehtid edip duruyor.. Bu durum da doğal olarak Güney Korelileri çok rahatsız ediyor gibi..Bu nedenle şu sıralar kendilerine en büyük desteği veren ABD'ye karşı herhangi bir sorun çıkartma içerisinde değiller..Yani şimdilik böyle lüksleri yok şu şıralar..

Şahsen ben öyle anladım..Tabii yanlış anlamadıysam? Ama bu anlattıklarım rüya falan değil..Hüsnü Kuruntu hiç değil..Ne diyorlar dı buna? Herhalde 6.his diyorlardı..Onun gibi bişi işte..

Herneyse,acaba diyorum bu nedenden dolayı "Koreliler,Türklere karşı biraz mesefeli mi davranmaya çalışıyor? " Ancak açık ara Koreliler bu nedenden dolayı Türklere mesafeli davranmış olsalar bile bu "yaramaz Türklerin şımarıklık yapmadıklarını göstermediği için,"Koreliler bir gün bunun acısını bizden çıkartabilirler" diye düşünemeden de edemiyorum şu sıralar..? Yani..Umarım bu üzücü duruma düşmeyiz..Korelilerle her zaman dost kalırız..

Herneyse kaldığımız yerden devam edersek;

Aslında Kore savaşı başlamadan önce  Kore yarımadası bir bütündü..Yani "Güney Kore ile Kuzey Kore" diye böyle ikiye ayrılmış bir ülke yoktu..Tek bir Kore vardı..Ne zaman Kore'de iç karşışıklar çıkıp,Koreliler birbirlerini öldürmeye /şiddet uygulamaya başladılar,işte o karışıklıklardan sonra iç savaş kaçınılmaz hale gelmişti..Önce iç savaş,ardından da bölünmeler ve en sonunda da Kore savaşı /Korelilerin deyimiyle "6.25 olayları/savaşları"..

Kore'yi kim /kimler bu hale getirdi?

                                                                              Korean War 2 (3)

Peki Kore'nin bu şekilde birbirlerine düşman olması ve ülkenin birbirinden ayrılmasına yol açan sebepler nelerdi?

Wikipedi'ye göre; "Savaş öncesinde Kore, kolera salgınlarına uğrayan, okuma-yazma oranı düşük ve endüstrileşmeyi kaçırmış bir ülkeydi. Son yüzyıl boyunca, Uzakdoğu güç oyunlarında satranç tahtasındaki bir piyon gibi oynanmıştı. Kendi güvenliğini arttırmak ve Çin üzerinde daha rahat nüfuz kurmak için 1905 yılında Japonya, Rus İmparatorluğu'nu yenerek Kore'ye sahip olmuştu.

Kore; 1945 yılında Japonya'nın teslimiyetinden sonra, ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki anlaşmazlığın yüzeye çıktığı ilk yerlerden birisi oldu. Bu iki süper güç Japonya'dan aldıkları Kore toprakları üzerinde yerli ama kendilerine bağımlı hükumetler kurduktan sonra 1948-1949 yıllarında askerlerini çektiler. Böylece Sovyet yanlısı Kuzey Kore ile Amerikan yanlısı Güney Kore kuruldu ve 38. enlem aralarında sınır oldu." şeklinde idi.. (1)

Yani bu da demek gösteriyor ki Kore'deki iç karışıklara ve daha sonra da Kore'nin bölünmesine neden olan 4 ülke vardı; ABD,SSCB (dönemin Rusya'sı),Japonya ve Çin..

Japonlar 2.dünya savaşında ABD'nin ağır sonuçları olan Atom bombasının ağır yenilgisi sonrası, Kore'yi terk etmek zorunda kalmıştı..Japonya ülkeyi terk ederken Kore'nin güney kısmına ABD askerleri,kuzey kısmına ise SSCB askerleri yerleşiyor..Ancak bu yerleşmeler bununla sınırlı kalmıyor..ABD ve SSCB arasında Kore yarımadasının paylaşımı konusunda da ciddi anlaşmazlıklar çıkıyor ve her iki tarafta kendilerine ait ayrı ayrı birer devlet kuruyorlar..ABD,Güney Kore devletini,SSCB ise Kuzey Kore devletini kuruyor..Daha sonraları ise SSCB,Kuzey Koreyi Çin'e teslim ediyor ve aradan çıkıyor..Ancak Kuzey Kore ile ilgili uluslararası anlaşmazlıklarda halen bile ciddi etkisi olabiliyor..

Şimdi gelelim Ayla'nın kısa hikayesine..

                                                                              "Ayla" filminden..

"1950 yılında Kuzey Kore, Güney Kore'ye saldırdığında Birleşmiş Milletler'in yaptığı yardım çağrısı sonucu Türkiye, Kore'ye bir tugay gönderir. Her şey gönderilen tugayın içindeki askerlerden birisi olan Süleyman Astsubay'ın gece savaş meydanında annesi babası öldürülmüş küçük bir kız bulmasıyla başlar.

Sıra 5 yaşındaki küçük kıza isim vermeye gelince Süleyman Astsubay "ay gibi yüzü var zaten ay ışığında bulduk" diyerek Ayla ismini verir. 15 ay boyunca Ayla'nın bakımını üstlenen Süleyman Astsubay'ın artık Türkiye'ye dönmesi gerekmektedir.

Ayla'yı bırakıp gitmek istemeyen Süleyman Astsubay Ayla'yı Türkiye'ye götürmek için birçok yolu dener ancak bir türlü Güney Kore yasalarını aşıp Ayla'yı Türkiye'ye dönerken yanına alamaz. Savaş günlerini geride bıraktıktan 60 yıl sonra Ayla ve Süleyman Dilbirliği Güney Kore'de, Ankara Parkı'nda tekrar bir araya gelirler." (2) 

"Ayla" filminin kısa hikayesi..

"Ayla, 2010 yılında Munhwa Broadcasting Corporation'da yayınlanan, Hwang Byunghun'un yönettiği Koreli Kızım Ayla (Ayla, My Korean Daughter) belgeselinde gösterilen Kim Eun-ja ve Süleyman Dilbirliği'nin gerçek hikâyesine dayanıyor.

2016'da Güney Kore'de gerçekleştirilen oyunculuk seçimlerinde, daha önce popüler Güney Kore televizyon dizisi Reply 1988'de Jin-ju rolünü oynayan çocuk oyuncu Kim Seol, genç Ayla rolü için seçildi. Ko Eun-min genç Ayla'nın annesi rolüyle kadroya katıldı." (2)

Şimdi gelelim Akademi (Oscar) Ödüllerine..

                                                                                     Oscar (4)

"Akademi Ödülleri, bilinen adıyla Oscar, dünyada en bilinen film ödülüdür. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) tarafından 1929'da Los Angeles'da verilmeye başlandı. Törenler yılda bir kez ve çoğunlukla Şubat ayında yapılır.

Akademi ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından verilir. 2007'den itibaren oy verecek 5830 üyeye sahiptir. 1311 üye sayısı ile oyuncular bu üyelerin yaklaşık %22'lik bir kısmını oluştururlar." (4)

Akademi üyeliği 

"Bütün üyeler akademiye katılmak üzere öncelikle bir davet alırlar. Üyelik Board of Governors tarafından verilir. Üyelik için sinema alanında seçkin bir kariyere sahip olmak ön koşuldur. Genellikle bir akademi ödülünü kazanmak, akademiye katılmak için bir davetle sonuçlanmasına rağmen, üyelik otomatik değildir.

Yeni üyelik teklifleri yıldan yıla düşünülür. Akademi, 2007 itibarıyla oy verecek 5830 üyeye sahiptir. Akademi üyeliği, sinema filmlerinde farklı disiplinleri temsil etmek için 15 dala bölünmüştür. Bunlar; oyuncular, yönetmenler, sinematograflar, sanat yonetmenleri, film editorleri, müzik, yapımcılar, halkla iliskiler, kısa filmler ve animasyon, ses, gorsel efektler, yazarlar, belgeseller." (4)

Adaylar

"Bir filmin Oscar'a aday gösterilebilmesi için 40 dakikadan uzun olması, ABD-Los Angeles ili sınırları içinde en az bir sinemada paralı gösteriminin gerçekleşmiş olması ve gösterimin en az bir hafta sürmüş olması şartı aranıyor.

Akademinin tüm üyeleri kendi dallarında ödül için adaylarını önerir. Tüm üyeler En İyi Film Akademi Ödülü için oylamaya katılabilir. Böylelikle tüm dallarda adaylar belli olur. Adaylar belli olduktan sonra ödülün kimlere gittiğini belirlemek için ikinci bir oylama yapılır." (4)

Eleştiriler

"Beyaz insanların ödül töreni olarak da bildiğiniz tören başladı.."

"88. Akademi Ödülleri'nin tüm adaylarının beyaz olması ırkçılık tartışmalarına neden oldu. Oscar'da ırkçılık yapıldığı eleştirilerine destek veren birçok ünlü Hollywood yıldızı 88.Oscar ödül törenini boykot edeceğini açıkladı.

Ayrıca sosyal medya kullanıcıları #OscarsSoWhite (Oscar çok beyaz) etiketiyle bu durumu protesto etti. Ayrıca 88. Akademi Ödülleri'nde sunuculuk yapan Chris Rock, konuşmasında "Beyaz insanların ödül töreni olarak da bildiğiniz tören başladı" ifadelerini kullanmıştır. (4)

Aslında bu eleştiri konusunu biraz daha açabilir ve yenilerini de ekleyebiliriz..

                                                                                  eleştiri (6)

Mesela,bildiğim kadarı ile Oscar ödüllerini belirleyen birçok grup içerisinde en çok üyeye sahip olan bir /birden fazla grup var..İşte bu grupların hemen hepsi (eğer yanlış bilmiyorsam) ABD'de bulunuyor ve çoğuda hemen hemen siyasileşmiş durumda..

Yani siyasileşmişden kastımız bu grupların içerisinde maaelesef ya ABD hükümetine (dolayısıyla Başkan Trump'a) yakın üyeler olabildiği gibi, (ABD ve ABD'nin çıkarlarını destekleyen ülkelere karşı olan) ABD dışındaki diğer ülkeler aleyhinde lobi faaliyetleri yapabilen ve bir takım tarikatlara da üye olabilen gruplar ve grup üyeleri de olabiliyor..

Bunların kanıtı ne diye soracak olursanız,bu konuda Google'a "Oscar ödüllerini kim belirliyor" vs gibi yazıp aratırsanız,karşınıza konu hakkında çok sayıda bilgi ve belgelerin çıkmış olacağını görebileceksiniz..Araştırıp bulmanız lazım..

Evet oscar ödüllerini ciddi anlamda etkileyen Oscar yönetiminde görev yapan/üye olan ama çok etkili bazı gruplar var..Hatta bunların içinde 1 /2 grubun üyelerinin sayılarının fazla olması,bu oscar ödüllerinin verilmesinde etkili olduğunu duymuştum bi ara..Tabii ne kadar doğru orasını bilemicem artık..

Ayrıca bunlara da gerek yok zaten Oscar ödüllerine yapılan protestolarda bu gerçek çok anlaşılıyor..Kimileri oscarı beyaz ve ırkçı olduğundan,kimileri yukarıda belirttiğimiz gibi siyasileşmiş olduğundan şikayet ediyorlardı..Oscar ödüllerini bu gibi nedenlerden dolayı almayan sanatçılar bile vardı..

Biliyorsunuz oscarı müslüman bir sanatçı hiç almamıştı şimdiye kadar ama sanmıyorsam 2017 oscarını bir müslümana vermişler.. (6) Ancak burada dikkat ettiğim nokta bu müslümanın "Amerikan asıllı" olması idi.."Ben de müslüman ülkelerden birine verildi" diye sevinmiştim....Ama işte öyle değilmiş..

Yani tüm bunlar gösteriyor ki,Oscar ödüllerinin maalesef "siyasileşmiş bir yapının milyarlarca liralık lobi faaliyetlerinin hizmeti ile birilerine peşkeş çekilerek verildiği" anlaşılıyor diyebiliriz..Ben sanki bu şekilde anladım bunu..Tabii bu benim kuruntum olmaz dilerim..

Ayla'nın Oscar Adaylığı..

"Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sinema alanındaki meslek örgütlerinin temsilcilerinden oluşan 17 kişilik seçici kurul,90.Akademi Ödülleri (Oscar) için "en iyi yabancı film" dalındaki adayını belirledi.13 filmin değerlendirildiği kurulda yönetmenliğini Can Ulkay'ın yaptığı "Ayla" filmi oy çokluğuyla seçildi.." Hürriyet (7 ; 10)

Türkiye'nin Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü başvuruları

"1956 yılından itibaen verilmekte olan ödülü 2015'e kadar kazanan ülke sayısı 25, ilk 5 aday gösteren ülke sayısı ise 54 olmuştur. Türkiye yapımı filmlerden ilk 5 aday arasında yer alan olmamış, ilk 9 film olan yarı finale kalan tek film ise Nuri Bilge Ceylan'ın 2008 yapımı Üç Maymun olmuştur." (3) 

Ayla filmi hakkında bilinmesi gerekenler (Türkiye'nin Oscar adayı)

"Oscar'da "yabancı dilde en iyi film" aday adayı olan 'Ayla'nın, Akademi tarafından ödül için yarışmaya layık bulunup bulunmadığını öğrenmek için ocak ayını beklemek gerekiyor. Oscar adayları 23 Ocak 2018 tarihinde açıklanacak." (8)

Türkiye'nin Oscar Adaylarını kim belirliyor?

Evet,yukarıda da anlattığımız gibi Oscar ödüllerini belirleyen ABD'de ciddi lobi faaliyetleri yapan çok etkili bazı gruplar var..Bir Türk filminin o grupları aşıp,oscarı alması,"deveye hendek atmaktan" daha zor gibi..Hele de oscarı belirleyen bu grupların Trump'çu olduklarını bir düşünsenize..

Valla bu nedenle "Ayla"'ya acımaya başladım şimdi..Aslında henüz Ayla'nın adaylığı Oscar'da resmi olarak açıklanmış değil..Ocak ayında belli olacak bu..Ama medya nedense hep birilerini kandırmayı çok seviyor gibi..Geçen senelerde de aynı haberleri,balon şişirmeleri yapmıştı bu şekilde bazı Türk filmleri için..".....filmi oscara aday" diye..Öyle yaygaralar kopartmışlardı ki,zannedersiniz oscarı bizim Türk filmleri almış ..

Ama Oscar ödülleri yapıldığında bu aham şaham balon gibi şişirilen Türk filmleri,bırakın ödül almayı,bırakın aday olmayı,Oscar'ın yakınından değil uzağından bile geçememişlerdi..Eee işte filmleri böyle balon gibi şişirirlerse olacağı buydu zaten..

Neyse biz gelelim,Türkiye'deki bu "oscar adaylığı"nın nasıl belirlendiğine?

Lafı fazla uzatmıcam bu konuda..Bildiğim kadarı ile Türkiye'nin bu oscar ödül adaylığını sanmıyorsam,"devlet ile sinema alanındaki meslek örgütleri" belirliyor. Ya ne kadar saçma bişi..ABD'de oscarı belirleyen gruplar var diye,illa o grupların bizde de mi olması gerekiyor?

Bana göre "filmlerin değerini halk yani sinemaseverler seçmelidir.." Öyle gruplarmış,meslek örgütleriymiş..Milyonlarca sinema severin kaderini,bu örgütlerde,gruplarda 3-5 kişinin eline bırakılması doğrusu hiç iyi birşey değil..Onların zevki ile halkın zevki bir olur mu? Şimdi neden Türk filmlerinin Oscar'da aday bile olamadığını çok iyi anlayabiliyorum? Bırakın seçimi milyonlarca halk yapsın,sinemaseverler yapsın..

AYLA,Oscar'a Aday Olamamış!

NOT: Yaklaşık bir kaç gün önce Ayla filminin 14/15.12.2017 tarihinde düzenlenen Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimler Akademisinn düzenlediği 90.Oscar Ödülleri elemelerinde listede aday olamadığı bildirildi..(11; 12) Hiç şaşırmadım nedense! Evet,üzüntümüz var ama ortada yukarıda sıraladığımız gerçeklerde var maalesef..Bunları bile bile Oscar'ı beklemek/almak hayal olurdu herhalde.. Güncelleme:22.12.2017

Liberty'i (Özgürlük Anıtını) canlandırma çalışması..

                                                             Liberty çalışmam.. Videosunu aşağıda izleyebilirsiniz..

Herneyse,umarım yukarıda yazdığım karamsar bilgilerin hepsi boşuna çıkar da "Ayla" filmi Ocak ayında "Oscar adayı", Şubat ayında ise  "Oscar'ın sahibi",olur..Ayla filmine başarılar dilerim..

Hareketsiz resimleri canlandırma çalışması..

Şimdi sizlere benim kitaplarım için yapmış olduğum bir video için bir jenerik hazırlamıştım,onu sizinle paylaşmak istiyorum.. Uzun uğraşlar sonucu bir programla resimdeki "liberty heykeli"ni az çok hareketlendirmeye çalışmıştım..Çok da güzel olmuştu..Çalışma da şunlar gerçekleştirilmişti;

1) Özgürlük heykelinin meşaleyi tutan kolunun aşağıdan yukarıya doğru kaldırılması;
2) Dudak kısmının hafif gülümseleştirilmesi; (Buraya dikkat edin..)
3) Liberty'e göz eklenmesi..Kapalı olan gözün yavaşça açılıyor hissi verilmesi ve sağ göz ile göz kırpmanın yapılması..

Herneyse,jenerik amacıyla yapmış olduğum bu çalışmamın eklendiği kitap tanıtım videolarım bazı saçma sapan telif hakları nedeniyle youtube tarafından yayından kaldırılmıştı.. Ben de buna çok kızmış ve Youtube üyeliğime son vermiştim..

Telif hakkı Liberty ile alakalı ile değildi..Sanmıyorsam videolarımdaki bazı filmlerin görselleri ile ilgili olabilirdi..Bir de sanmıyorsam x-men müziğini kullanmıştım,belki bu nedenle de olabilirdi..Ama bana bu konuda yeterince detaylı bir bilgi vermemişlerdi..Ben de bu nedenle youtube'den ayrılmıştım..

Herneyse,çoğu zaman interneti dolaşırken youtube'de "bazı heykellerin hareket ettiği"ne dair videolara rastlamıştım..Aklıma hemen benim hazırlamış olduğum bu "canlanan liberty heykeli" gelmişti. Şimdi onu buraya ekleyeceğim..Bakalım siz nasıl bulacaksınız bunu? Umarım beğenirsiniz..Herkese selam ve sevgilerimi sunuyorum...E.Y.

Özgürlük Heykeli (Liberty) Canladırma çalışması..


Video Bilgileri;
---------------------
Şarkı /Müzik : News Theme 2
Sanatçı : Audionautix
AÇIKLAMA : Bu şarkıyı herhangi bir videonuzda kullanmakta serbestsiniz ancak şunları video açıklamanıza eklemeniz gerekir..
Audionautix sanatçısının News Theme 2 adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/) altında lisanslıdır.
Sanatçı: http://audionautix.com/

KAYNAK : https://www.youtube.com/audiolibrary/music

KAYNAKLAR;
*********
(1) Kore Savaşı
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kore_Savaşı
ET:27.11.2017
(2) Ayla (film)
https://tr.wikipedia.org/wiki/Ayla_(film)
ET:27.11.2017
(3) Türkiye'nin Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü başvuruları
https://tr.wikipedia.org/wiki/Türkiye%27nin_Yabancı_Dilde_En_İyi_Film_Akademi_Ödülü_başvuruları
ET:27.11.2017
(4) Akademi Ödülleri
https://tr.wikipedia.org/wiki/Akademi_Ödülleri
ET:27.11.2017
(5) Koreli AYLA'ya film fragmanını tepki gösteriyor / Hoontamin
https://www.youtube.com/watch?v=4p7je0-dOzg
ET:27.11.2017
(6) Mahershala Ali Oscar kazanan ilk müslüman oldu - Mahershala Ali kimdir?
http://www.hurriyet.com.tr/oscar-kazanan-ilk-musluman-mahershala-ali-kimdir-40378606
ET:27.11.2017
(7) Türkiye'nin Oscar adayı: Ayla! - 25 Ağustos 2017
https://www.youtube.com/watch?v=DwYK9bjkAj0
ET:27.11.2017
(8) Ayla filmi hakkında bilinmesi gerekenler (Türkiye'nin Oscar adayı)
https://www.ntv.com.tr/galeri/sanat/ayla-filmi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-turkiyenin-oscar-adayi,7Xz836eIzkCPWXbuUXiKxQ?_ref=infinite
ET:27.11.2017
(9) Türkiye’nin Oscar adayı ‘Ayla’daki haksızlık, Çağnur Öztürk
http://t24.com.tr/yazarlar/cagnur-ozturk/turkiyenin-oscar-adayi-ayladaki-haksizlik,18299
ET:27.11.2017
(10)  Türkiye'nin Oscar adayı belli oldu
http://www.hurriyet.com.tr/turkiyenin-oscar-adayi-belli-oldu-40560551
ET:02.12.2017
(11) Ayla Oscar'a aday olamadı
Son dakika haberine göre, Türkiye'nin Oscar Aday Adayı Ayla, Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimler Akademisi Üyeleri'nin açıkladığı Yabancı Film Oscar Adayları listesinde yer almadı.
http://www.haberturk.com/ayla-filmi-oscar-a-aday-olamadi-1756182
ET:22.12.2017
(12) Oscar'a aday yabancı film kısa listesi açıklandı. Türkiye'nin Oscar aday adayı 'Ayla' listede yer almadı.
ABD'de yabancı film dalında Oscar ödülü adaylarının kısa listesi açıklandı. Yönetmenliğini Can Ulkay'ın üstlendiği 'Ayla', Oscar'a aday filmler arasında yer alamazken, Fatih Akın'ın Almanya'yı temsil ettiği 'In the Fade' listeye girmeyi başardı.
https://tr.sputniknews.com/kultur/201712151031415353-ayla-filmi-oscar/
ET:22.12.2017

Resimler;
*******
(1) Korean War : https://www.britannica.com/event/Korean-War
(2) şımarık:  http://www.knitttingcrochet.com/anger-management-of-children.html
(3) Korean War 2 : https://commons.wikimedia.org/wiki/File:KoreanWar_NKPA_POW.jpg
(4) Oscar : https://pixabay.com/tr/oscar-oskar-%C3%B6d%C3%BCl%C3%BC-st%C3%BCdyo-g%C3%B6stermek-649298/
(6) eleştiri: https://pixabay.com/tr/%C3%A7izgi-karakter-ele%C5%9Ftirel-d%C3%BC%C5%9F%C3%BCnme-2026313/
(7) korean: https://www.youtube.com/watch?v=4p7je0-dOzg

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

21 yorum:

  1. Çok detaylı bir çalışma yapmışsınız, derinlemesine incelemeler ile konuyu çok yönlü inceleme diye buna derim :) Son zamanlarda Ayla filmi çok konuşulur oldu, ben henüz izlemedim ama izlemeyi düşünüyorum :) Bakalım nasıl bir filmmiş :)

    YanıtlaSil
  2. Özgürlük heykeline göz kırptırmışsın çok hoşuma gitti.:))
    Ayla'nın Oscar almasını çok isterim, henüz filmi izlemedim ama umutluyum seyreden arkadaşlar çok güzel şeyler anlatıyorlar. Ama akademinin jürisinde ne dolaplar döner bilemem tabii, bu sektör genellikle çok kulislerin döndüğü bir sektör. (Tüm dünyada öyle).
    Kore konusunda kimi Türklerin şımarıklık ettiğini bilmiyordum okuyunca üzüldüm:( şımarıklık etmelerini gerektirecek bir şey yok ortada bir defa. Bu savaş emperyalistlerin yüzünden çıkan bir savaştı her zamanki gibi ve Menderes'in ABD'ye yalakalık yapması yüzünden bizler orada şehit olduk bizi ilgilendirmeyen bir savaşta..:(
    Umarım yeniden ikisi savaşmaz:( rahmetli babamın dediğini hiç unutmam "Sonunda kazanan, kaybeden olmadı, yanlış aklımda kalmadıysa 36. paralel sınır kabul edildi ve barış imzalandı, onca insan boşuna öldü" demişti. :(((
    Çok emek vermişsin, eline sağlık, ilgiyle okudum.:)

    YanıtlaSil
  3. Filmler gerçek hayat hikayelerinden olunca çok daha etkili oluyor bence.Filmin sonunda filmde adı geçen insanların gerçek buluşmasını görmek de süperdi.Umarım daha kaliteli yapımlar yapar,hava atmak yerine iş yaparız :)

    YanıtlaSil
  4. Filmi henüz izlemediğimden film hakkında bir şey söylemem zor. Ancak tabii ki isterim Oscar`ı almasını.

    YanıtlaSil
  5. Sizin bu inceleme yazılarınıza bayılıyorum, icini cicini değerlendiriyorsunuz. ilk kez ciddi bir adayımız olmuştu ama bu gün face de yapımcısının geriye çektiğini okuduğumda -29-11-2017- çok şaşırdım ve nedeni yazmıyordu. Büyük ihtimalle de amerika ile aranın açılmasından kaynaklı olabilir diye düşündüm ister istemez.

    YanıtlaSil
  6. Kardeş valla ben senin yazılarının sonunu okurken başını unutuyom. Güzel güzel bilgiler vermişin de benim devreler cozurdadı 😂

    Bence biz şımarık değiliz ama onlar öle düşünüyorlarsa bu kendi ayıpları. Kınama hakkımı kullanıyorum :)

    Ama savaşta kazanan yoktr herkes kaybeder kimi ölerek kimi de vicdanini öldürerek.

    Ayla filmini ben sevdim. Ve umutluyum. Trump mrump vız gele 😂

    YanıtlaSil
  7. Ne kadar detaylı incelemişsiniz, çok güzel olmuş, kaleminize sağlık. Oscar'da önümüzün açık olduğunu ben de düşünmüyorum ama filmi sevmiştim. Videonuz da gayet başarılı bence :))

    YanıtlaSil
  8. Daha filme gidemedim ama çok beğeni alan bir film.Merak konusu :)

    YanıtlaSil
  9. cidden çok derin bir hikayesi var Kore savaşını anlatan Filmin. gerçeklere dayanınca elbette daha etkileyici oluyor. birde tarihsel bilgi vererek daha da derinleştirmişsin olayı. filme gidemedim ama yakın zamanda izlemeyi düşünmüyor değilim. umarım Oscar alır ama bence zor yukarıda bazı nedenlere de değinmişsin zaten ama alsın çok isterdim elbette. güzel bir post olmuş ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  10. Vay be, Özgürlük Heykeli'ni daha önce hiç bu kadar havalı görmemiştim, emeğine sağlık! ^_^
    Yaptığın tespitler çok mantıklı ama umarım, Ayla Oscar'ı alır. :)
    Şu Kuzey Kore de iyice sinir bozmaya başladı, laf aramızda, bence Güney Kore'yi fena kıskanıyor.
    Emeğine sağlık, çok bilgilendirici bir yazı olmuş. :)

    YanıtlaSil
  11. Çok detaylı bir yazı. Film her açıdan ses getiren bir film oldu. Henüz izlemedim gerçi :(
    İzleyenlerin yorumuna bakılırsa Oscar'ın güçlü adaylarından olacağı kesin. Ama işin içine -dediğiniz gibi- farklı şeyler girerse Oscar da yalan olur.

    YanıtlaSil
  12. Detaylı bir çalışma olmuş,emeğine sağlık..Ben henüz filme gidemedim ama gitmeyi ve izlemeyi düşünüyorum.
    Ama dilerim ki Oscar ödülüne layık görülür..Teşekkürler bilgilendirmeler için..

    YanıtlaSil
  13. Şimdiye kadar izlediğim en güzel Türk filmiydi,çok etkisinde kaldım,çok başarılı buldum.Umarım İnşallah Oscar'a aday olur.Yazınız için teşekkürler 😊

    YanıtlaSil
  14. Ayrıca Liberty çalışma videonuzuda çok beğendim 👍

    YanıtlaSil
  15. hımmm dediklerini okuyunca almaz oskar herhalde diye düşündüm :)

    YanıtlaSil
  16. Animasyonla ilgileniyor musunuz çalışmanızı çok beğendim. Ayla filmi bence tam oscarlık bir film diye düşünüyorum. Umarım hak ettiği değeri alır. Ayrıca ölen astsubayımızın da mekanı cennet olsun

    YanıtlaSil
  17. Zaten bizim hakkımızı yemeyi pek severler... Birçok şey öğrenmiş oldum arge kardeşim. Ayla filmi internetten verilirse seyrederim ancak, merak ettim doğrusu. Benim doğduğum sene olmuş savaş...
    Ne kapsamlı bir yayın. Emeğine sağlık. Ama kaçırmışım yayınını, yeni yorum gelince, gelen kutumda gördüm. Emeğine sağlık Ertuğrul 😀

    YanıtlaSil
  18. Detaylı bir çalışma yapmışsınız. Öncelikle verdiğiniz emek için teşekkür ediyorum. Yazıyı okuyunca özellikle Kore'ye yardım için askerlerin gitmesinin Kore halkına hissettirdikleri kısmından bahsediyorum, bir aydınlanma yaşadım. Ülkelerinin işgal tehlikesi altında olması ayrı zor, bundan kurtulabilmek için başka ülkelerin askerlerine ihtiyaç duymuş olmak daha da zor.
    Doğru mu aydınlandım emin değilim ama kendimce bir yanıt buldum. Sorun ise şu; Yönetmen Can Ulkay Ayla filminin G.Kore'de vizyon takvimine alınması için çok uğraşmış ama Korelilerden izin alamamıştı. Koreli yetkililerin neden izin vermediklerine anlam verememiştim.
    Oscar adaylığında Mustang'da güzel bir başarı yakalamıştı. Gerçi Fransa'nın adayıydı ama olsun yine de gururlanmıştık. :)

    YanıtlaSil
  19. İzleyecektim fakat kızım için ağır bir film olur dediler ve sadece animasyonlara yıllardır gidiyorum artık normal film izlemeyi özledim

    YanıtlaSil
  20. Sonunda kızımla izledik bu filmi düşündüğüm kadar ağır gelmedi kızıma ama ben gözyaşlarımı tutamadım

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..