28 Ekim 2017 Cumartesi

Atatürk : Efendiler, Yarın Cumhuriyet'i İlan Edeceğiz.


Cumhuriyet

Bu bir,Cumhuriyet rejimiydi.Padişah yoktu.Devlet başkanlığı görevi,Büyük Millet Meclisi başkanında idi.Artık rejimin adını koymak ve yeni devleti ona göre düzenlemek gerektiğine hep inanıyorduk.Fakat rejime ne ad takmalı idi?

Cumhuriyet,belalı bir kelime idi.Onu ağzına alma değil,hatırına bile getirmeye cesaret eden yoktu.Mecliste bütün tutucu milletvekillerinin,kulakları tetikte idi:

('-Ya maazallah,cumhuriyet ilan etmeye kalkarsak!..')

Çünkü,Cumhuriyet demek,artık eski Osmanlı-Doğu dünyası ile ilgilerimizi kesmek,geriye giden yollar üzerindeki köprüleri atmak,ister istemez bir yeni çağ,bir batılı devlet kurmak demekti.Cumhuriyet'in hem mektebi,hem medresesi olamazdı.Cumhuriyet'in hem adli,hem şeri mahkemesi olamazdı.Cumhuriyet'in halifesi olamazdı.Cumhuriyet kadını,haremde hapsedilemezdi..

Cumhuriyet olunca,ta Tanzimattan beri birbirleriyle boğuşarak süregelen Doğu-Batı ikiliği ortadan kalkacaktı.Ziya Gökalp:

('-Bir millet ya doğulu ya batılı olur.İki dinli bir fert olmadığı gibi,iki medeniyetli bir millet de olmaz.')demişti..

Cumhuriyet Türkiye'si,batılı olacaktı.Cumhuriyet Türkiye'sinin bir medeniyeti olacaktı.Cumhuriyet, Osmanlı'da kalamazdı.Yeni Türkiye,Türk olacaktı..

Bir gün,bir Fransız gazetecisi ile konuştuğu sırada M.Kemal'in ağzından,('Cumhuriyet')kelimesi sözde kaçıverdi.Haber,Meclis koridorlarında yayılır-yayılmaz,Meclis başkanı'nın küçük odasına doğru bir konuşma,bir üşüşme gördük.M.Kemal bir hatadır etmişti.Memleket altüst olabilirdi.Fakat kelime,('Cumhuriyet kelimesi'),telgraf tellerinden geri alınabilir,hatta düzeltilebilirdi.Henüz vakit geçmemişti.M.Kemal:

('-Söylemiş bulunduk.Fakat hakikat bu değil midir?')diyordu.Herkes irkildi.Yoksa bilerek mi yapmıştı?

Bu konuşma,yabancı muhabirin gazetesinden önce İstanbul gazetelerinde çıkınca,artık oldu-bittiyi bir yoluna koymaktan başka çare kalmamıştı..

Falih Rıfkı Atay,Çankaya 1969

Atatürk : Efendiler, Yarın Cumhuriyet'i İlan Edeceğiz.

29 Ekim'den bir gün önce Mustafa Kemal Atatürk bir toplantı yaparak, oradaki insanlara seslendi ve 'Efendiler yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz' dedi. (..) Çıt çıkmıyordu şimdi yemek salonunda. "Efendiler, yarın Cumhuriyet'i ilân edeceğiz!" Tek tek herkesin yüzüne bakarak durumu kontrol ediyordu. Şimdi sofradakiler yıldırım çarpmış gibi kalakalmıştı. (1)

Dünya tarih sahnesine çıkmış bütün büyük liderlerin belleklere kazınmış, tarihin seyrini değiştirmiş birçok söylevi vardır. Şüphesiz Mustafa Kemal Atatürk böylesine bir liste tutulduğu takdirde tarihe geçmiş birçok sözüyle yer alacaktır. Ancak bu sözlerden hiçbirinin etkisi başlıktaki kadar büyük olmadı, hiçbiri baştan aşağıya bir ulusun kaderini değiştirmedi... "Efendiler! Yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz..." (2)

NOT: Cumhuriyeti kurduk işte kıskananlar çatlasın.. 😁 Bu vesileyle başta Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor ve tüm Türk milletinin 29 Ekim Cumhuriyet bayramını yürekten kutluyorum..Saygılarımla..E.Y.

Kaynak;
-----------
Resim : http://www.sozcu.com.tr/2016/egitim/turk-gencliginin-bayraminin-simgesi-genclik-marsi-1236891/
ET:29.10.2017
(1) Efendiler! Yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz...
https://www.aydinlik.com.tr/efendiler-yarin-cumhuriyeti-ilan-edecegiz-tarih-ekim-2017
ET:29.10.2017
(2) Efendiler! Yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz...
http://www.sabah.com.tr/gundem/2017/10/29/efendiler-yarin-cumhuriyeti-ilan-edecegiz
ET:29.10.2017

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

8 yorum:

  1. Çok güzel özetlemişsin Ertuğrul. Bugün google+ da bilmem neyin halifesi profil adlı biri yayınımın altına"Cumhuriyet şeytan işidir" yazmış. Derhal profiline gittim, çarşaflı kadın resimleri, saçma sapan paylaşımlar, hemen engelledim, yorumunu da sildim.
    Cumhuriyet hadi o zamanlar yeni bir uygulamaydı ama ön yargıları kemikleşmiş insanlar hâlâ çok sayıdalar, anlaşılıyor zaten.
    Ben de senin ve herkesin Cumhuriyet Bayramı'nı kutlar, esenlikler dilerim kardeşim. Sağlıcakla kal :)

    YanıtlaSil
  2. Cesaret, cesur lider böyle olur işte, Atatürk kolay olunmuyor, 100 değil 500 yıl geçse bilmiyorum bir daha öyle cesur, kararlı bir lider dünyaya gelir mi? Nur içinde yatsın, mekanı Cennet olsun. Bayramın kutlu olsun.
    Emeğine sağlık arkadaşım.

    YanıtlaSil
  3. Dünya durdukça kutlamak dileğimle...

    YanıtlaSil
  4. Duygulanıyorum gençler Cumhuriyete sahip çıktıkça.İyi ki sizin gibi bir nesil var.Ben,gelecekten umutluyum.Değerlerimizi unutmamak dileğiyle,kutlu olsun bayramımız :)

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Ertuğrul Bey,

    En Büyük Bayramımız Kutlu ve mutlu olsun... Ne mutlu Türk'üm diyene! Saygılar.

    YanıtlaSil
  6. cumhuriyeti anlatan çok değerli bir yazı olmuş ellerine sağlık herkesi ülkemizin cumhuriyet uğruna şehit olan askerlerimizin herkesin bu kutsal bayramı kutlu olsun :)

    YanıtlaSil
  7. Çok değerli bir post olmuş kaleminize sağlık hemen paylaşıyorum.

    YanıtlaSil
  8. Her yıl gururla, sevinçle kutlamak dileğiyle :))

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..