3 Ağustos 2018 Cuma

ABD,Türkiye'nin internetinin fişini çekerse..

                                                     President Trump ; (google)

Trump : "Dünyanın internetini ben kontrol ediyorum. İstersem Türkiye'nin internetinin fişini çekerim.." derse eğer nasıl bir tepki verirdiniz ve buna inanır mıydınız? 

ABD'nin Türkiye'nin internetinin fişini çekme olasılığı..

Doğal olarak inanmayacaksınız da..Çünkü hemen hemen tüm dünya ülkeleri kendi internet altyapıları için milyarlarca dolar harcamalar yapıyorlar ve sadece internete yatırım yapıyorlar..Ama boşuna yaptıklarının farkında bile olmayabilirler..

Evet,aslında birileri bu yatırımlardan köşeyi dönecektir ancak hem ülkelerin hem de bireysel kullanıcıların güvenlikleri açısından bu yatırımlar aslında hiç de iyi olamayabilir..Neden mi?

İnternet'in tüm kontrolünün tek bir ülkede olduğunu düşünürsek,internetin kesilmesi durumunda hızla ilerleyen hayatın nasıl yavaşladığının da farkına varmış olacağızdır..

Konumuz ise "dünya internetinin ana merkezinin (yani ana kaynağının) ABD'nin kendi devasa sunucularında olduğu" ile ilgili küçük bir araştırmadır..

Dünyada kullanılan tüm internetin ana merkezi ABD'de ise eğer,ABD'nin Türkiye'nin internetinin fişini çekme olasılığı nedir? Olabilir mi?

İnterneti ilk kullanmaya başladığımızda modem'in içine girdiğimizde internet sunucularının ABD-New York kaynaklı olduğu yazıyordu..Tabii modem'in markası Zyxel olduğu için acaba dedim "Zyxel'in kendi sunucuları olabilir mi?" diye düşündüm..Olabilirdi..Ancak daha sonra kontrol ettiğimizde ise ABD kaynaklı veri sunucularının ülke ve şehir bölümün silinmiş (yani boş) olduğunu farketmişim.. Sanki anlamayacakmışız gibi birden bire yok oluvermişti..

Herneyse bu ne derece önemli bilemiyorum,biz kendi konumuza bakalım..Ama belki sizlerde ara sıra kendi modeminizi kontrol edip,belki sunucuların hangi ülkeye ait olduğunu sizler rast gelebilirsiniz..O da belki,umarım..

                                  World Internet Network Main Center - Dünya İnternet Ağı Ana Merkezi

Neyse,yıllar önce "dünyadaki tüm internet ağının ana merkezinin ABD olduğuna yani dünyadaki internetin ana sunucularının ABD'de olduğuna" dair bir bilgi edinmiştim..Bilgiyi nerden edinmiştim pek hatırlayamıyorum ama bazı internet sitelerinde bu konu hakkında çok tartışmalar yaşanmıştı mesela..

2010 yılında "5 Mayıs'ta internete dikkat edin!" diye bir haber medyada yeralmıştı.Haberde "5 Mayıs tüm Dünya çapındaki sistem yöneticileri ve aynı zamanda tüm internet kullanıcıları için çok önemli bir gün. Çünkü 5 Mayıs'ta ICANN, ABD Hükümeti ve Verisign'ın başını çektikleri bir grup DNSSEC sisteminin ilk aşamasını devreye sokacaklar. Aslında son derece önemli ve faydalı olan bu gelişme, Çarşamba günü tüm Dünya'da internet erişimi sorunları yaşanmasına neden olabilir."(1) deniyordu..

ABD'nin almış olduğu bir takım kararlarından dolayı "dünyadaki internetin çalışamaması yada en azından çalışamaz hale gelmesi,durması,yavaşlaması" vs gibi problemlere yol açması durumu,bize doğal olarak dünyadaki internetin ana kaynağının ABD olabileceğini gösteriyor gibiydi..

Ağ tarafsızlığı ilkesi tartışmaları..

                                                    Net Neutrality (1) - Ağ tarafsızlığı protestoları

Bu durum medya da çok uzun süredir tartışılan "ağ tarafsızlığı" ilkesi ile de yakından ilgili gözüküyordu..Medyadaki "ağ tarafsızlığı"nda işaret edilen konu ise daha çok "internetin ana kaynağının ABD olması endişesi"dir..Bu durum ABD'nin son zamanlar da "internetin kısıtlanması" gibi bir takım uygulamaları gündeme getirmiş olması üzerine ;

bundan dünyadaki internet ağını kullanan tüm dünya ülkelerinin olumsuz etkileneceği endişelerinin olması,"ağ tarafsızlığı" ilkesinin yeniden tartışılır hale gelmesine neden olmuştur..Bu nedenden dolayı dünyanın pek çok yerinde ciddi protestolar yapılmıştır..

                                                           Net Neutrality (2)

                                                    Net Neutrality Protest (Goodle Search)

"İnternetin ana kaynağı (sunucuları) gerçekten de ABD'de midir?" orasını pek bilemiyoruz ancak eğer gerçekten böyle bir şey varsa eğer konu ve sorun hakkında pek çok soru geliyor insanın aklına..Eminim sizlerin de geliyordur.. :))

Benim aklıma gelenler şöyle;

* Dünya'da interneti kullanan tüm ülkeler,interneti kendi ülkelerinde kullanabilmek için ABD'ye herhangi bir bedel-ücret ödemekte midir? Biz şahsen ödendiğini pek sanmıyoruz.. Hani derler ya;"kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez " diye o hesap,internet yoluyla ülkelerin her türlü gizli ve açık bilgileri kolaylıkla alınabildiği için, niye ücret alsınlar ki? Ama eğer ücret ödeniyorsa eğer peki bunu biz daha önce neden duymadık? :()

"Türkiye eğer internet için ABD'ye para ödemiyorsa, biz niye internete para ödüyor ve birilerinin köşeyi dönmesini sağlıyoruz?"

Ve artı ayrıca eğer ödenmiyorsa,o zaman bireysel kullanıcılar olarak biz internet kullanıcıları ne diye internete para ödüyoruz? Türkiye vb gibi dış ülkeler interneti ABD'den bedavadan alıp,köşeyi dönerken, bizler neden internete para ödüyoruz ki? Hadi bakalım bir babayiğit açıklasın bunu?! :)

Ödense de ödenmese de Türkiye'de dahil tüm dünya ülkelerinin "kendi internet altyapıları" için milyarlarca dolar harcamalar yaptıklarını hepimiz biliyoruz..

Peki ya tüm bunlar gerçekten de boşuna yapılıyor ise? 

Dünya internetinin ana kaynağı ABD ise eğer bu yapılan milyarlarca dolarlık altyapıların ülkelere hiçbir faydası da olmayacaktır o zaman..Evet "birileri para kazanacaktır bundan" ancak aksine internet ortamına aktarıldığı düşünülen kendi askeri ve stratejik gizli ve açık bilgilerinin de ifşa olmasına da neden olacağı için,ülkeler kendi elleriyle kendi kendilerini de bir bakıma ifşa etmiş durumuna düşeceklerdir..Ki zaten bu ifşa durumu internetin dünyaya yayılmasından beri gerçekleştiriliyor gibi..Yani hem ülkelerin hem de bireysel kullanıcıların güvenliklerinin ne derece tehlikede olduğunu görebiliriz herhalde..

Rusya ve Çin,bu işe ne der?

Dahası ABD'nin 2 ezeli rakip/düşmanı olarak gözüken Rusya ve Çin'in internet ortamına dahil edilen askeri ve stratejik gizli ve açık bilgilerinin de, ABD'nin kendi sunucularına kayıt edilmesi de buna dahildir diyebiliriz herhalde..

Ülkelerin milyarlarca dolar harcayarak "kendi internet altyapıları ile birlikte kendi sunucuları"nı yaratmaları, bu nedenlerden dolayı boşuna olduğunu söyleyebiliriz.. Yani tüm bunların boşuna yapılma olasılığı da mümkün olabilir..ABD'nin bu konuda hiçbir şey yapmasına bile gerek kalmıyor zaten..Çünkü ABD'ye hizmet açısından her şeyi kendimiz yapıyoruz sanki..Türkiye'de dahil tüm dünya ülkeleri kendi elleriyle gizli ve açık tüm askeri ve stratejik bilgilerini ABD'ye resmen kendi ellerimizle hediye ediyoruz gibiyiz..

* ABD,sadece tüm dünya ülkelerinin değil daha önce de belirttiğimiz gibi tüm dünya vatandaşlarının da "gizli ve açık bilgileri"ne de sahiptir diyebiliriz..ABD ile arası açılan ve internet ortamını kullanan tüm dünya ülkelerinin, tüm gizli ve açık devlet işleri ile birlikte askeri ve stratejik bilgilerini de ABD'nin kendi veri sistemlerine (sunucularına) kolaylıkla kaydetmiş olabileceğini de düşünebiliriz..Zaten bu durum,saklı olan bir şey değildi..Bunu hemen hemen herkes biliyordu..Ama ABD'nin internetin merkezi olma olasılığı,bu durumun daha çok önem kazanmasına neden oluyor..

* Son zamanlarda gerçekleşen Türkiye-ABD gerginliği ile birlikte ABD'nin Mısır ve İsrail başta olmak üzere pek çok ortadoğu ülkelerini Türkiye aleyhine kışkırtmaya çalışması gibi sorunlar "Dünya internetinin ana kaynağı olan ABD'nin Türkiye'nin internetini keser mi?" endişesini de beraberin de getiriyor..

"ABD,Türkiye'yi bundan (internetten) mahrum bırakabilir mi?"

Evet yapabilir..Ama o zaman da "internetin ana kaynağının ABD olduğu gerçeği ortaya çıkmış olur" ve tüm dünya resmen ayağa kalkar..ABD'nin böyle bir adımı atabileceğini pek sanmıyorum..Atsaydı herhalde ilk önce Çin ve Rusya'ya karşı kullanırdı tüm bunları..Ama işte biraz sıkar.. :))

NOT: Şimdi "böyle bir konu nerden aklıma geldi?",diceksiniz..ABD ile Türkiye arasında geçen krizler,atışmalar nedeniyle ve bir de ABD'nin tehtidleri ile birlikte Mısır ve İsrail'in "Tükiye'ye karşı askeri güç kullanmaktan kaçınmayız" gibi savaş naraları atmaları da eklenince,"acaba ABD,Türkiye'nin internetini keser mi?" diye böyle bir düşünce geldi aklıma..

Tüm dünya "ağ tarafsızlığı"nı tartışmaya açmışken ve bizde de bu olaylar yaşanırken biz neden bu konuyu açmayalım ki diye de düşündüm..Bu bilgiyi bu nedenle de vermek istedim..Umarım yanlış bir şey yapmamışımdır..Sağlıcakla kalın..E.Y.

KAYNAKLAR;
-------------------
1) 5 Mayıs'ta internete dikkat edin!
https://www.chip.com.tr/haber/5-mayis-ta-internete-dikkat-edin_19814.html
ET:31.07.2018

Ağ tarafsızlığı konusunda bir bilgi..
-------------------------------------
İnternetin merkezi neresi?
https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2017/11/29/internetin-merkezi-neresi/
ET:31.07.2018

Resimler;
-------------
NetNeu 1 :http://aldianews.com/articles/media-technology/what-does-net-neutrality-mean-and-how-were-things-it/51008
Net Neu2 : https://apnews.com/50fd936937454adf81ee1873680a15ee

ÖNEMLİ NOT : Sevgili arkadaşlarım..Yazmayalı bayağı uzun süre olmuş..Sizleri endişelendirdiğim için çok özür dilerim..Evle ilgili sorunumuz halen devam etmektedir..Ne ileri gitmekte ne de geri dönmekte..Yani yerinde saymaktadır,bu konuda herhandi bir adım atılmış değil şu ana kadar..Beklemedeyiz şu an..Bakalım artık hayırlısı diyelim,ileri de ne olur artık..

Uzun süredir blogda olamadığım için de sizlerin o güzel paylaşımlarınıza da yorum yapmadım,çok kusura bakmayın..Elimden geldiğince,bugün,yarın boş kaldığım zamanlarda güzel paylaşımlarınıza yorumlar bırakmaya gayret edeceğim..Yorum yapılmamışsa,beklemenizi rica ederim..Çünkü çok kişinin paylaşımlarını ziyaret etmem gerekecektir..Hepsini sırayla tek tek ziyaret edeceğim..Anlayışınızdan ve hoşgörünüzden dolayı çok teşekkürlerimi sunarım..Sağlıcakla kalın dostlarım..E.Y. (03.08.2018)

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

21 yorum:

  1. Valla çekebilir ve hiçbir şey yapamayız, teknolojiye hakim olmak insana üstünlük sağlıyor, kim hakimse teknolojiye fişini çeker bir halt yapamazsın. (yapamazsın derken size demedim tabii..:)))uzun süredir ben de yoktum, hoşgeldiniz:) elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. allam yaa uzun zaman olmayınca sen, yeni eve taşınma telaşı sandımdı yaniii :) kötü durumu herhalde diyordum bu konu nedeniyle :) neyse bişi yokmuş. :) ama çeksin nolcak yaaa, zaten çekildi batıyoz yani, turkey unplugged :)

    YanıtlaSil
  3. Siyasi gündemden her ne kadar uzak olsam da konu başlığı ilgimi çekti. ABD halkı başlarında böyle bir başkan olduğu için talihsiz bence. Bu kadar savaşçıl,çevresine negatif elektrik saçan,kendi halkıyla bile barışık olmayan bir yönetici komşularıyla nasıl iyi geçinsin ki ? diye geçirdim içimden yazıyı okuyunca..Bu arada ev ile ilgili sorunlarınız umarım en kısa sürede hayırlısıyla çözülür...

    YanıtlaSil
  4. Epeydir yoktun sanırım. Hoş geldin. Gerçi ben de bu aralar bir tembellik çok giremiyorum bloglara. Yorum yapanlara anca iade i ziyaret edebiliyorum. 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saadetciğim bloğuna yorum yapamıyorum. Giriş yapmadınız uyarısı veriyor. Anlamadım nedendir?

      Sil
  5. Valla ABD gücünü göstermek için her şeyi yapabilir.
    Son yazımı yanlışlıkla sildiğim için yorumunuza cevap yazamadım.Siz İzmir'de pişiyorsunuz biz de Ankara'da bir sıcak bir yağmurlu yaşayıp gidiyoruz işte :)

    YanıtlaSil
  6. ABD'nin Türkiye'yi tehtid edebileceği o kadar şey varken bu şekilde kendini ifşa edeceğini hiç sanmıyorum. Tabii diğer büyük devletler bu gücün farkında değil midir, elbette farkındadır. Lakin bu durumu eyleme dökmek işleri ABD'nin şu an istemeyeceği bir noktaya getirebilir dediğiniz gibi. İlginç bir yazı olmuş elinize sağlık :) Hoşgeldiniz tekrar :)

    YanıtlaSil
  7. Uzun süredir olmayanlar buluştuk galiba:)) ülke siyaseti dünya siyaseti saçma sapan tehditler off bazen diyorum ki sonu olmayan bir kara deliğe düşmüşüz biz:)
    Yaşanılanlara bakılınca ,fiş takılmadan önce körler sağırlar durumu varmış demek nerde pislik varsa ortaya çıktı fiş çekilirse yine eskiye dönülür değişen bir şey olmaz sanırım:))
    Bu aralar uzağım blogdan bakalım ne kadar daha sürer arada nadiren dolaşma fırsatı buluyorum. Sevgiler .

    YanıtlaSil
  8. Arada zaman zaman yazamadığımız bizim de oluyor, mühim olan geri gelmek :-)

    Yazı yine ilginç. Haber linklerine baktım, görmemiştim doğrusu ama bir süredir haber denilen şeyden uzak durmaya çalıştığım için bu da normal.

    İnternetin fişini çekerse delirir bu insanlar. Hastalık derecesinde bağımlıyız toplum olarak bu biiirrr, tüm sistem çöker facia olur bu da iki.

    YanıtlaSil
  9. Direkt başlığı görünce çeker mi çeker, diye düşündüm. Biz herşeyde hazıra konan bir toplum olduğumuzdan çoğu şeyin fişi başkalarının elinde.Bir papaz yüzünden böyle davranıyorlar başka bir şey olsa herşeyi yaparlar..
    Hoşgeldiniz tekrar blog paylaşımlarına.

    YanıtlaSil
  10. Aklıma bir kaç sene önceki elektrik kesintisi geldi. Bir anda tüm Türkiye'nin elektriği kesilmişti. Elektrik neden kesildi, kim kesti, problem neydi? Bu ve benzer sorular hala muamma. Hal böyle iken gönlüm Amerika hiç bir şey yapamaz demek istese de, aklım keser mi keser diyor..

    YanıtlaSil
  11. Vallahi elektrik su telefon kesintisine o kadar alıştım ki bir de internet kesilirse hiç sürpriz olmaz (:
    Varsın kesilsin sıkıldım zaten internetten (:
    Bu arada bende dedim bu kardeşimiz nerelerde kaldı yoksa yazmayı mı bıraktı diye umarım evle ilgili sorunun tez zamanda hallolur da tekrar yazmaya başlarsın (: Özledik seni (:
    Hemen paylaşıyorum müsaadenle eminim bir çok kişinin dikkatini çekecektir bu yazı. Emeğine sağlık sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Ertuğrul Bey,

    Öncelikle yazılarınızla tekrar buluştuk... Mutlu oldum. Her şeyin yolunda gitmesi dileğimle ABD internet fişini çeker mi, asla... Saygılarımla esen kalınız.

    YanıtlaSil
  13. Hiç bir şey olmaz değil gibi görünüyor sanki. Her şey bir silah olabilecek durumda artık.

    YanıtlaSil
  14. Başlığı görünce ''Türkiye gibi bir ülkeyi ne ile tehdit etmek zorunda kaldı zavallı'' demekten alamadım kendimi.

    YanıtlaSil
  15. moon lovers (aşka yılculuk) izledim ivit güzeldi, bitti :) kanal 7 deki.

    YanıtlaSil
  16. Valla ben Richard Hendricks'ten umutluyum.Merkezsiz interneti yapacak gibi.Ekibi de sağlam.Yalnız finansman konusunda sıkıntıda.Yatırımcı bulamadı bir türlü.Olmadı bi kampanya yapıp, üç beş bişey toplar da yardım edersek işi hızlandırabiliriz :))

    YanıtlaSil
  17. Çekemez ya , çeker mi 🤔 Bence çok düşük bir olasılık.. Bu arada evle ilgili meseleleri umarım en olumlu şekilde halledersiniz ve tekrar aramıza hoş geldiniz😊

    YanıtlaSil
  18. hoşgeldiniz Ertuğrul Bey, sizi özlemiştik, evinizle ilgili yeni gelişmeler var mı? merak ettik.. bu yazınız da çok ilginç gerçekten, interneti kullanıyoruz ama detayları hiç bilmiyoruz, örneğin dediğiniz gibi çoğu ülkede internet ya bedava ya da çok cüzzi bir ücret ödeniyor, bizde ise ateş pahası... bu arada sayfanızın sağındaki Atatürk gifini yeni görüyorum, çok güzelmiş..:)

    YanıtlaSil
  19. Aman çeksin de bizde biraz eskiye dönelim :) İyi tarafından da bakmak lazım:)

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..