7 Ağustos 2018 Salı

Erdoğan :"İnterneti bedava yapıyoruz ve herkese 1000 Mbps hızda internet veriyoruz." derse eğer..

                      Erdogan ve internet (Google)

Cumhurbaşkanı Erdoğan 100 günlük programini açikladiğinda :"Söz veriyoruz. 100 gün İçinde Türkiye'de İnterneti bedava yapacağiz.Her eve fiber kablolar döşenmesini sağlayacağiz.Herkese yüksek hizda 1000 mbps fiber İnternet vereceğİz.Bu hizin altindakİ İnternetİ ortadan kaldiracağiz ve düşük hizdaki ADSL bağlantisininin yapilmasini tamamen yasaklayacağiz.Ağ tarafsizliği İlkesini getirip-tüm vatandaşlarimizin İnternette özgürce dolaşmasini sağlayacağiz." deseydi eğer ne hissederdiniz?

"Hayal mi görüyorum? Hangi ülkede yaşıyorum? Galiba cennetteyim?!" der miydiniz?

Cumhurbaşkanı Erdoğan,gerçekten de böyle bir şey söyleseydi eğer ne güzel olurdu ama öyle değil mi? Ama işte maalesef böyle bir şey söylemedi.."İlerki zamanlarda böyle bir şey söyleyip-bizlere sürpriz yapar mı?" inanın orasını da pek bilemiyoruz ve biraz da sanki zor gibi görülüyor.Ama olmayacak bir şey de değil..Neden olmasın ki?

SÜRPRİİİİİZ.. İNTERNETE ZAM GELMİŞ..

Sanmıyorsam 01 Ağustos 2018 tarihinden itibaren internete sessiz sedasız şöyle okkalı bir zam yapılmış..Ama herhalde bundan kimsenin haberi bile yok..Çünkü kimse de ÇIT yok..

Aslında internette bir yorumcu "Türk Telekom sabit internet tarifelerine 1 Temmuz 2018 itibariyle zam yapmış.Bağlantı ismi de tarife dengeleme " (2) diye belirtmiş..Yani aslında bu zam Temmuzda yapılmış..Öyleyse ben mi yanlış gördüm.."Temmuzdaki fiyatlarla Ağustosdaki fiyatlar arasında bayağı bir uçurum farkı vardı.." Herneyse ister Temmuz'da olsun ister Ağustos'da,Türkiye'de internet zam yapılmasa bile hali hazırda zaten çok ama çok pahalıydı..Zamlar yapılınca doğal olarak internette zam şampiyonluğunda dünya liderliğine kavuşmuş olacağız herhalde..

REKLAMLAR..

"Özel olarak internetten hız işkencesi yapılır..Bunun için devlet garantili internet paketlerimiz mevcuttur."

İsterseniz 4 Mbps ADSL'de,limitsiz ama 20 GB kota kadar internet işkencesi tarifesi çok ucuza yapılır..Kota dolumunda daha düşük değerde internet işkencemiz sunulur..Diğer işkence türlerimiz şöyledir..

Önemli Not : İnternet işkencesi tarife fiyatlarımıza KDV dahildir..

8   Mbps ADSL'de limitsiz,50 GB kota kadar internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
8   Mbps ADSL'de limitsiz,kotasız bol bol internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
16  Mbps ADSL'de limitsiz,50 GB kota kadar internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
16  Mbps ADSL'de limitsiz,100 GB kota kadar internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
16  Mbps ADSL'de limitsiz,200 GB kota kadar internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
16  Mbps ADSL'de limitsiz,300 GB kota kadar internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
16  Mbps ADSL'de limitsiz,kotasız bol bol internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
24  Mbps FİBER/HİPER'de limitsiz,50 GB kota kadar internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
24  Mbps FİBER/HİPER'de limitsiz,100 GB kota kadar internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
24  Mbps FİBER/HİPER'de limitsiz,200 GB kota kadar internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
24  Mbps FİBER/HİPER'de limitsiz,300 GB kota kadar internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
24  Mbps FİBER/HİPER'de limitsiz,kotasız bol bol internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
35  Mbps FİBER/HİPER'de limitsiz,50 GB kota kadar internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
35  Mbps FİBER/HİPER'de limitsiz,100 GB kota kadar internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
35  Mbps FİBER/HİPER'de limitsiz,200 GB kota kadar internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
35  Mbps FİBER/HİPER'de limitsiz,300 GB kota kadar internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
35  Mbps FİBER/HİPER'de limitsiz,kotasız bol bol internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
50  Mbps FİBER/HİPER'de limitsiz,50 GB kota kadar internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
50  Mbps FİBER/HİPER'de limitsiz,100 GB kota kadar internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
50  Mbps FİBER/HİPER'de limitsiz,200 GB kota kadar internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
50  Mbps FİBER/HİPER'de limitsiz,300 GB kota kadar internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
50  Mbps FİBER/HİPER'de limitsiz,kotasız bol bol internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
100  Mbps FİBER/HİPER'de limitsiz,50 GB kota kadar internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
100  Mbps FİBER/HİPER'de limitsiz,100 GB kota kadar internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
100  Mbps FİBER/HİPER'de limitsiz,200 GB kota kadar internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
100  Mbps FİBER/HİPER'de limitsiz,300 GB kota kadar internet işkencesi tarifesi..Fiyat :
100  Mbps FİBER/HİPER'de limitsiz,kotasız bol bol internet işkencesi tarifesi..Fiyat :

OKU BENİ

Şimdi yukarıdaki çeşitliliği farkettiniz mi? Şimdi bunların 30,luk,40,lık ve 75,lik vs gibi olanları da vardı..Onları yazma gereği duymadım..Yani burada anlatmak istediğimiz şey,"Türk vatandaşlarına çeşitli şekillerde bol bol internet işkencesi tarifelerinin sunulmasını" göstermekti..Bu tarifelere fiyatlarda da değişim oluyordu..Zaten söz konusu olan fiyatlardı..

İnternet işkencesi yaşadığımız yetmiyormuş gibi bir de bu internet işkencesine dünyanın parasını ödüyorduk..Yani "paran kadar işkence görme" durumları..Kısacası "paranla rezillik ve işkence çekiyorsun.." Bunun gibi birşey işte..

Ne diye yazdık? 

Şimdi biz neden bu konuda yazma gereği duyduk onu açıklayayım..Aslında "internet" ile ilgili yazı yazmayı pek düşünmüyordum..Çünkü zaten bunu geçen hafta yazmıştım.Ancak Temmuz/ Ağustos 2018 tarihinden itibaren internete sessiz sedasız zam yapılması,fikrimin değişmesine neden oldu..

Ve bu yazıyı yazma gereği duydum..Ve bu yazıyı yazdıktan sonra da artık "internet" ile ilgili bir yazı yazmayı da pek düşünmeyeceğim..Bu yazı bu açıdan çok önemli..Okumanızı tavsiye ederim..

Çünkü internet ile ilgili bilinmeyen/algılanamayan bazı gerçekleri anlatmaya çalışacağım..Bakalım bunu başarabilecek miyim ve bunu sizler nasıl karşılayacaksınız?

"İnternet işkencesi" dediğin böyle olur..

Binaaley (rahmetli Demirel'e özendik! ,ülkemizde internet "hem çok PAHALI hem inanılmaz derece de ÇOK DÜŞÜK HIZDA ve hem de KOTALI.." Üstelik bir de internet hızınız sanki çok hızlıymış gibi mevcut kotanız dolduğu zaman,hemen hızınızı hiç acımadan düşürüveriyorlar..

Neden böyle yapıyorlar? 

Çünkü,servis sağlayıcılar (SS),devletin de katkısıyla abonelerini "çok daha pahalı olan diğer hızlardaki internet paketlerine yönlendirmeye" çalışıyorlar..Kaldı ki onların çoğunda da mevcut kotanız bittiğinde,mevcut hızlarınız da bir düşüş oluyor..Hızlarda düşüş olmayanlar ise inanın kelimenin tam anlamıyla sanki pahalı FERRARİ alıyormuşcasına ÇOK DAHA PAHALI..

"Hızlı internetiniz var ama bakalım sözleşmenizdeki gibi hızlı değerde mi? "  

Bunu nasıl anlayacaksınız? Hiç kontrol ediyor musunuz?

İnternetteki hız testlerine ve modemdeki hız istatistiklerine pek güvenmeyin..

Üstelik FERRARİ alıyormuşcasına pahalı olan bu türdeki internetin hızları da öyle zannedildiği ve taahhüt de bulunulduğu gibi yüksek hızda internet de değil..Bunu daha çok "internet sitelerini dolaşırken,videoları izlerken,internetten müzik dinlerken,oyun oynarken" vs gibi internet tabanlı eylemleri gerçekleştirirken,farkettiğimiz "takılma,yavaşlama ve duraklamalar" gibi internet hızındaki problemlerden anlayabiliyoruz..Yüksek hızda bir internete sahip olan bir kullanıcının,sürekli bu şekilde problemler yaşaması akıllara başka soruları getiriyor..

Çoğu kullanıcı ise internetinin hızlı olduğunu düşünür..Aslında bu tamamen yanılgıdan bir ibaret olabilir..

"Sözleşmede taahhüd edilen hız da değil de,bir altı daha düşük bir hız da internet hızının verildiğini bir düşünün..Arasındaki farkı anlamanız pek mümkün değildir.."

Örneğin siz 50 Mbps hızda Hiper/Fiber internet aldığınızı varsayalım ve SS'lerin size ADSL formatında 16 Mbps hızda bir internet verdiğini düşünelim..Aslında 50 Mbps ile 16 Mbps hızlar arasında öyle şaham maham bir fark yoktur..Bu nedenle size verilen bu internet hızının 50 Mbps mi yoksa 16 Mbps mi olduğunu anlamanız çok zordur...Siz zannedersiniz ki "50 Mbps hızda internet kullanıyorum.." Halbuki gerçekte öyle değildir..

Çünkü,Türkiye'deki internet paketlerinin farklı hızlardaki bağlantı hızları arasında öyle göze çarpan çok farklı bir değişiklik yoktur..Sadece SS'lerin kotası biten kullanıcıların hızlarını düşürmeleri söz konusudur..Bunun haricinde abonelerin internette istedikleri hızda dolaşmasını engellemez..

Bir kullanıcının almış olduğu "çok yüksek hızda internet" ile diğer bir kullanıcın almış olduğu "bir altı daha düşük hızda internet" arasında belirgin bir fark yoktur aslında..

Öyleyse "neden çok yüksek hızda internet alan abone çok para ödüyor da,bir altı daha düşük hızda internet alan abone daha düşük bir ücret ödüyor?" sorusu akla geliyor..Daha bunlar gibi o kadar çok sayıda gariplikler var ki,bunları buraya aktarmaya çalışsak buraya sığmaz herhalde..

Eğer gerçekten çok saf biri değilseniz ve zenginliğinize çok güveniyor ve buna aldırış etmiyorsanız,o zaman "hız" sizin için önemli değildir diyebiliriz..Yani "SS'lerin sizi aldatması,hiç kullanmadığınız hızdaki internetin ücretini ödemeniz" sizin umrunuzda bile değildir o zaman..

İnternet kullanıcıları kendi hızlarını test etmek için 2 yöntemi kullanıyorlar..

Bunlardan biri  "hız testi" yapan yerli ve yabancı internet siteleri..Diğeri ise kendi modemlerindeki hızla ilgili dsl/xdsl istatistikleridir...Ancak bu her iki yöntem de garantili bir yöntem değildir..Çünkü internet servis sağlayıcıları (SS) bunun da çözümünü bulmuş durumundadır..

İnternette "hız testi" yapan bazı yerli yabancı test sitelerinde gerçeği yansıtmayan "hız göstergeleri" kullanıcılara sunuluyor..Hele de Türk kaynaklı "test siteleri"nde..

Peki bu nasıl oluyor? 

Aboneler kendi hızlarını kontrol için bu sitelere girdiğinde,SS'ler bunu farkediyor ve özel bir yazılımla abonelerin hızlarını taahhüdde bulunulduğu gibi stabil haline getiriyorlar ve "hız testi" yapan özellikle de yabancı sitelerin,burada yanılgıya düşmesini sağlıyorlar..Bu durum hız testi yapan Türk sitelerinde ise çok daha farklı değil gibi..Çünkü bu tür sitelerin yönlendirmesini ise Türkiye'deki SS'ler gerçekleştiriyor...

Yönlendirmesini gerçekleştiremediği "test siteleri"nde ise devreye bu bahsedilen özel yazılım giriyor..Bu yazılım,abonelerin girdiği her yeri kontrol ediyor ve eğer hız testi yapan herhangi bir siteye girilmişse,otomatik olarak abonelerin hızlarını sözleşmedeki gibi stabil hale getiriyor..Böylece "aldatmaca" gerçekleşmiş oluyor..

Peki ya modemdeki hız istatistiklerinde durum nasıl? 

Modemdeki dsl/xdsl hız istatistiklerine de pek güvenmeyin..Çünkü SS'ler kendi abonelerin modemlerine kendi sistemlerinden çok kolay bir şekilde müdahalede bulunabiliyorlar..Modemlerdeki bilgilerin büyük çoğunluğu hatta hepsi,SS'lerin insan müdahalesi ile gerçekleşen sistemlerinden çıkan verilerdir..Dolayısıyla,internet ortamındaki "hız testi" yapan sitelerde durum neyse,abonelerin modemlerinde de durum aynıdır,değişen bir şey yoktur..

Anlatıklarımız doğru olabilir mi?

Doğal olarak bu anlattıklarımız,sizin hayal gücünüzü zorlayacak ve böyle birşeyin mümkün olamayacağına karar verebilirsiniz..Bunları ilk defa bir arkadaşımdan duymuştum ve duyduğumda ise ben de çok şaşırmıştım..Neden olmasın ki,dedim? Ülkemizde ve dünya da herşey oluyor,insanın aklına dahi gelmeyecek her türlü hileler,aldatmacalar vs vs hemen her şey,her yol oluyor,deneniyor..Bu anlatılanlar neden olmasın ki? Bence de gayet mantıklı..Şahsen ben de ülkemizdeki SS'lere pek güvenmiyorum doğrusu..Başımızdan SS'lerle ilgili bir olay geçmişti,o olaydan beri artık SS'lere hiç ama hiç güvenmiyorum..Bu nedenle Türkiye'deki SS'lerin kontrolü altındaki "hız test" sitelerine ve modemlerinize ne kadar güvenirsiniz ki?

Dünya tersine dönmeye başladı herhalde..

Biz batıya uyum sağlayalım derken, batılılar bize uyum sağlamaya başlamak üzereler neredeyse.. Batılıları kendimize benzetmek üzereyiz.. ABD,bizi örnek alarak "Ağ tarafsızlığı ilkesi"ni rafa kaldırmayı planlıyormuş..!!

ABD'de "Ağ Tarafsızlığı ilkesi"nin rafa kaldırılması planı ve ABD'nin Türkiye'yi model ülke ilan etmesi.. ⁉

Peki ABD, Türkiye'nin nesini model ülke olarak kabul etmiş durumda?

Trump,bir ara sanmıyorsam Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a hayranlığından bahsetmiş..TV'de onun "sert ve kararlı" tutumunu övdüğünü duymuştum bi ara..Şimdi hangi kanaldı o unuttum şimdi..Artı ayrıca Trump: "Erdoğan dışındaki hiç kimse işini düzgün yapmıyor." (4) ve ""Onu severim, onu severim" (5) diye de bir çıkış yapmış.. Türk medyasında bu yönde bir haber yapılmıştı..

İşin ilginç yanı,Trump'un bu övgüyü yaptığı zamanda sanmıyorsam Amerikalı rahip Brunson cezaevindeydi..Tam hatırlayamıyorum,belki de "ev hapsine" alındıktan sonra yapmış olabilir..Bu da işin ilginç yanıydı..Zaten ABD'nin Türkiye'yi model ülke ilan etmesinin arkasında da Trump'un bu sözleri vardı..

Trump /ABD'li herhangi bir yetkili direkt olarak "Türkiye'yi model ülke" ilan etmiş değil..Trump'un bu sözlerinden yola çıkarak,"ağ tarafsızlığı ilkesi"ni rafa kaldırmaya çalışmasından bunu anlıyoruz..

Trump'un Erdoğan'ı övmesinin arkasındaki asıl neden ise çok farklı olabilir: "Bir taşla iki kuş vurma" stratejisi gibi..

Mesela Trump,Erdoğan'ı övücü sözleriyle aslında "bir taşla iki tane kuş vurmuş" olacağını düşünüyor olabilirdi..Birincisi rahip Brunson'un serbest bırakılması için Erdoğan'a bir JEST yapmış olması önemli bir etkendi..

Diğeri ise şu an kendi koltuğunu sallayan sosyal medya (özellikle de internet) konusunda alabileceği ciddi sert kararlarda Erdoğan'ı (bu sözlerle överek "onunda bu şekilde sert kararlar aldığını ve her şeyi yoluna soktuğunu") işaret ederek,onu bahane olarak kullanıyor olabilirdi..

Trump'un yapabileceği ilk icraat "İnternetin kısıtlanması" olabilir ; Yani "Ağ tarafsızlığı ilkesinin kaldırılması /kısıtlanması durumu"

Türkiye'de internete Temmuz/Ağustos 2018 tarihinden itibaren sessiz sedasız zam yapılırken,dünyada "Ağ tarafsızlığı" ile ilgili tartışma ve protestolar hızla yayılmaya başlıyordu..

Trump ve pek çok lidere göre "internet,ülke liderlerini (koltuğundan etme tehtidi ile) tehtid ediyor.." (6)

Bu nedenle Çin,Rusya ve Türkiye'de dahil çok sayıda ülke,"internete çeşitli kısıtlamalar" getirmiş durumda..Bunu gören Trump ise buna hak veriyor ve kendisi de aynı şekilde "internete çeşitli kısıtlamalar" getirmeyi planlıyor..Ancak ABD halkı ise bunu istemiyor ve buna ciddi bir şekilde direniyor..

ABD yönetimi tarafından,"Ağ Tarafsızlığı ilkesi" rafa kaldırılmaya çalışılınca başta ABD halkı olmak üzere bazı AB ülkelerin vatandaşları buna karşı çıkmaya ve meydanlarda protestolar yapmaya başlamışlardı..

                                                     net-neutrality protest (1)

"Peki ABD ve bazı AB ülkelerinin vatandaşları neden "Ağ Tarafsızlığı İlkesinin kaldırılma girişimi"ni protesto ediyorken,Türkiye'de bu konuda çıt yok?"

Ağ Tarafsızlığı nedir?

Bunun cevabını verebilmek için önce Ağ Tarafsızlığı ilkesinin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor..Ama isterseniz önce Türkiye'de internetin ne zaman geldiğine ve yayıldığına kısaca bir bakalım..

Türkiye'de internetin yayılması..

"Türkiye'nin ilk internet ağı projesi, 1991 yılında ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından başlatıldı. İlk internet bağlantısı ise 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'na ait yönlendiriciler ve PTT'den sağlanan 64 Kbps kapasiteli kiralık hat kullanılarak gerçekleştirildi ve NSFNet ile bağlantı kuruldu.

Türkiye'de üniversitelerin başını çektiği internet, ODTÜ'nün ardından 1994-96 yılları arasında Bilkent, Boğaziçi, Ege ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nde de hayata geçti. ODTÜ ve Bilkent Üniversitesi'nin temsil ettiği ilk Türkçe içerikli sayfaları, 90'lı yılların sonunda hayata geçen Ekşisözlük ve Mynet gibi siteler takip etti." (3)

Şimdi de gelin uzun yıllardan beri başta ABD ve bazı AB ülkeleri gibi gelişmiş batılı ülkelerde kullanılan "Ağ Tarafsızlığı ilkesi"ne bir göz atalım..

""Ağ Tarafsızlığı ilkesi" kısaca "devletin ve SS'lerin internette "hız ve bağlantı" sorunları gibi problemleri yaratmasına izin vermeyen ve kullanıcıların bu nedenle internette özgürce gezinmesine izin veren bir ilkedir.."

AĞ TARAFSIZLIĞI İLKESİ; kısaca internet "servis sağlayıcıların internet üzerinde yavaşlatma, engelleme, belirli ücretler karşılığı hızlandırma gibi uygulamalara gitmesini önleyen" (1) bir ilkedir ve bu ilke başta ABD olmak üzere birçok AB ülkesinde geçerliliğini halen bile korur..

Hani,biz de yani Türkiye'de internet kuruldu kurulalı (1991-1993) (3) servis sağlayıcıların "intenette kota sınırlaması,yavaşlatmaları,hızlandırmak için ayrı bir ücret istenmesi,seç beğen al çeşitli çeşitl internet paketleri,en az 2 yıllık sözleşmeler yapılması vs" gibi insan hakları ihlali olarak görülen ama kimsenin umrunda bile olmayan şu zorlamalı uygulamaları vardır ya;

(hani yıllardır ses çıkar(a)madığımız,ses çıkarmak istesek bile sesimizi kimsenin duymadığı vs) yukarıda anlattığımız şu insan hakları ihlali olarak görülen şu zorbalık uygulamalar vardır ya;

Ha işte o uygulamalar başta ABD olmak üzere pek çok AB ülkesinde,"Ağ tarafsızlığı ilkesi" nedeniyle yapıl(a)mamaktadır..Yani,internet servis sağlayıcılarına bu zorba insan hakları ihlalini uygulayacak hakları tanımamıştır bu ilkeler..

Yani kısacası "VATANDAŞIN İNTERNETİNİ KISITLANMANIZ,ONUN HIZINI ÇEŞİTLİ BAHANELERLE YAVAŞLATMANIZ,ENGELLEMENİZ" vs gibi insan hakları ihlallerini,servis sağlayıcıların abonelerine uygulaması YASAKTIR..

Peki ne oldu da şimdi ABD ve bazı AB vatandaşları protestolara başladı?

Çünkü,ABD yönetimi,insanların internette "hız açısından dolaşma,sitelere girme,paketlerle uğraşmama" vs gibi herhangi bir sınırlama olmadan rahatça ve özgürce dolaşmasını sağlayan bu "Ağ tarafsızlığı ilkesini" yeniden gözden geçirip;

bu özgürlüğün kısıtlanmasını sağlayacak,(örneğin servis sağlayıcılara "internet üzerinde yavaşlatma,belirli sitelere girişi ksısıtlama,belirli ücretler karşılığında internet hızını hızlandırma,Türkiye'de olduğu gibi çeşitli internet paketleri sunma") vs gibi bir takım çeşitli uygulamaları devreye sokmasının planlanması,başta ABD olmak üzere birçok AB ülke vatandaşlarını da endişelendirmiş durumda..O yüzden "Ağ tarafsızılığı ilkesinin korunması" için ülkelerin her tarafında ciddi protestolar yapılıyor..

                                                             net-neutrality protest (2)

Peki,Türkiye'de durum ne? 

Türkiye,bundan etkilenir mi?

Hayır,etkilenmez..Çünkü zaten Türkiye,başından beri (yani Türkiye'ye internet geldi geleli) bu "Ağ tarafsızlığı ilkesi"ni hiç ama hiç uygulamamıştır..Türkiye'de vatandaş hep 3.sınıf vatandaş (daha doğrusu üvey evlat) olarak görüldüğü için,ABD ve AB'deki vatandaşlara sağlanan "internet özgürlüğü" hiçbir zaman Türkiye vatandaşlarına sağlanmamıştır..Bunu şimdiki siyasal iktidarı eleştirmek için söylemiyorum..Bir önceki siyasal iktidarlar zamanında da aynı problemler mevcuttu..Ama bu sorunun halen bile çözülmemesi de ayrı bir meseledir..

Peki ne istiyoruz?

Tabii ki "Ağ tarafsızlığı ilkesi"ni istiyoruz ama Trump'un Türkiye'yi örnek almak istediği şekilde "interneti kısıtlayıcı" uygulamalarını değil..Şu anki geçerli olan "Ağ Tarafsızlığı İlkesi" neyse,onu istiyoruz..

Şimdi birilerinin çıkıp "Ağ tarafsızlığı ilkesini" istiyoruz,demesi çok garip olurdu herhalde..Ancak garip de olsa artık gerçekten de birilerinin çıkıp,ABD ve bazı AB ülkelerin de sağlanan bu "Ağ tarafsızlığı ilkesi"nin aynen ülkemize gelmesini sağlanmasını istemesi ve hatta bunun için protestolar yapılıp,hükümete baskı yapılması gerekiyor..Tabii ülkemizde yönetim sistemi değiştiği için bu nasıl olur,orası da mechul? Artık protestolar yasaklandı mı yoksa? Bakalım zaman gösterecek..

Trump,Türkiye'ye ambargo uygulumaya çalışıyor ama Türkiye'nin "özgür interneti kısıtlama" ile ilgili bir takım uygulamalarını ise kendi ülkesinde uygulamaya çalışıyor..Bu da garip bir durum..

ABD ve AB vatandaşlarına Türkiye usulü "hoşgeldin" sürprizleri..

"Ağ Tarafsızlığı İlkesinin kısıtlanması"nı sağlayan uygulamaların hayata geçmesi durumunda ABD ve bazı AB ülke vatandaşlarının yaşayabileceği en belli başlı temel problemlerin Türkiye'de ne derece mevcut olduğuna kısaca bir göz atalım..

1.si Türkiye'deki gibi bol bol "internet paketi çeşitliliği" ile tanışacaklar..En düşük hızları 8 Mbps hatta daha da düşük olabilir..

Şu an ülkemiz de "ADSL,ADSL2,Ultranet,Net,Fibernet,Fibernet2,Hipernet,Hipernet2" vs gibi en yukarıda örneklerini de verdiğimiz çok sayıda ve bir o kadar da kafa karıştırıcı,üstelik hızları da çok düşük,kotalı ve pahalı olan çeşit çeşit internet paketleri bulunuyor..Bu aslında "Türk Halkına Yapılan İnternet İşkencesi"nden başka birşey değildir..

Şimdi bu işkenceyi,ABD ve AB vatandaşları da yaşamış olacaklardır..Ancak ben şahsen bu işkencenin kısa süreceğini tahmin ediyorum..Çünkü,ABD ve AB vatandaşlarının,elde etmiş oldukları bu özgürlükleri bırakacaklarını hiç sanmıyorum..Türkiye'deki gibi "insanların kendi özgürlüklerine sahip çıkmama" gibi lüksleri bulunmuyor onların.. Mutlaka bu konu hakkında ciddi eylemler yapacaklar ve istediklerini alana kadar eylemlerine devam edeceklerdir..ABD yönetiminin ise buna uzun süre dayanacağını da pek sanmıyorum..

Konu açılmışken..Türkiye'deki internet çeşitliliğine bir bakalım..

ADSL hizmetinin "Net ve Ultranet" hizmetleri olduğunu ve en fazla alabilecekleri hızın da Net'de 8 Mbps; Ultranet'te ise 16 Mbps olduğunu söylememiz gerekir..

Ayrıca "Fibernet ile Hipernet" hızlarında bariz bir değişiklik olmamasına rağmen; Hipernet kablonun sağlayabileceği en fazla hızın 100 Mbps; Fiber internetin ise en fazla sağlayabileceği hızın 1000 Mbps olduğunu bilmemiz gerekir..Bazı yabancı ülkelerde ise bu hızın 7000/9000 Mbps hız olduğu bildiriliyor mesela..

Türkiye'de Fiber'de bile 1000 Mbps hızda internet veren bir şirket sanmıyorsam henüz yok..Aslında var da yine tam emin değilim ama bunlar sadece sözde kalan vaatlermiş gibi geliyor bana..Devletin kontrolündeki SS'de bile 1000 Mbps hızda internet vermediğini,abonelere verilen sözleşmelerden ve kendi internet sitelerindeki kampanyalardan anlıyoruz..En fazla 100 Mpbs,o da Fibernet ve Hipernet için geçerli..ADSL (net,ultranet) sizlere ömür,en düşük 4/8 Mbps,en fazla 16 Mbps hız..Engizisyon işkencesi gibi..

BİR UPLOAD'IMIZIN HIZI EKSİKTİ..O DA TAMAMLANMIŞ OLDU..

Bildiğim kadarıyla pek çok yabancı ülkede Upload hızları aynı hızda veriliyordu..Yani ne hız kullanıyorsan upload hızı da o hızdaydı..Türkiye'de ise Upload hızları resmen işkence..Devletin kontrolündeki SS'nin verilerine göre;

Aylık Upload kotası(AUK)
Upload Hızı (UH)
Kota Aşım Sonrası Upload Hızı (KASUH)
-------------------------------------
8   Mbps ADSL'de UH-800 Kbps (1 mb bile değil); AUK-Limitsiz ; KASUH-(-)
16  Mbps ADSL'de UH-800 Kbps (1 mb bile değil); AUK-Limitsiz ; KASUH-(-)
24  Mbps'de UH-2 Mbps ; AUK-Limitsiz ; KASUH-(-)
35  Mbps'de UH-3 Mbps ; AUK-20 GB ; KASUH-2 Mbps
50  Mbps'de UH-4 Mbps ; AUK-20 GB ; KASUH-2 Mbps
100 Mbps'de UH-4 Mbps ; AUK-20 GB ; KASUH-2 Mbps

Trajikomik hikaye..Verilen indirme hızlarında işkence olur da,upload hızlarda olmaz mı? Demek ki Türk halkına görülen reva bu kadarmış..Manavdan seçmece karpuz,domat alıyoz sanki..Tabii bu veriler devletin SS'si için..Diğer özel internet servis sağlayıcı şirketlerde durum pek farklı olmaması gerekir herhalde..Hepsi bir olmuşlar,beraber halay çekiyorlar,beraber Türk halkına işkence ediyorlar sanki.

2.internetin zırt pırt zamlanması ve pahalı hale gelmesi,ABD ve AB vatandaşlarına gelebilecek olan sürprizlerden birisi..

Bu konuya girmicem..Çünkü zaten şu "paket çeşitliliği" saçmalığı gibi "paketlere göre fiyat" belirleniyor olması da son derece garip ve bir o kadar da insan hakları ihlalidir..İnsanların "iletişim özgürlüğünü paketlerle bu derece kısıtlayabiliyorlar" maalsef..

En düşük hızdaki 4/8 Mbps internet paketi bile bizim ülkemizde maalsef çok pahalı..Üstelik kotalı ve yine üstelik sanki çok hız veriyorlarmış gibi bir de kota dolunca hızınızı 3 Mbps hıza indiriyorlar..

"Dedik ya maalsef ülkemiz insanı,insan olarak görülmüyor artık.."

3.İnternetin tekelleşmesi de gelebilecek sürprizlerden birisi olabilir..Olmaz olmaz demeyin,Trump bu herşeyi yapabilir..

Türkiye'de internetin tekeli kim ne derse desin halen sadece bir servis sağlayıcının (ss) tekelindedir..Daha doğrusu aslında bu SS'nin kontrolü de hemen hemen devletin kontrolünde gibi gözüküyor..Bu SS,devletin onaylamış olduğu "fiyat ve paket çeşitliliği"ni kamuoyuna duyururken,diğer özel SS'lerde devletin kontrolündeki bu SS'nin "fiyat ve paket çeşitliliği"ne göre AYNISINI kendi abonelerine sunmaya çalışıyor..Farklı "fiyat ve paket çeşitliliği" sunmaları da pek mümkün değil gibi gözüküyor..

Her SS'nin kendine göre bir FİBER ağı bulunmasına rağmen FİBER'de bile tekelleşme tamamen devletin kontrolündeki bu SS'nin elinde..İster FİBER olsun ister diğerleri olsun,diğer özel SS'lerin ,bu SS'nin belirlemiş olduğu "çeşitlilik ve fiyat" dışına çıkması pek mümkün gözükmüyor..

O nedenle Türkiye'deki internetin devletin kontrolü altındaki sadece tek bir SS'nin elinde ,yani tekelinde olduğunu söyleyebiliriz..

Trump'un "Ağ tarafsızlığı ilkesi"ne karşı yapmış olduğu kısıtlamalara bakılırsa,yakın zamanda "internetin kontrolünü de eline alması"da söz konusu olabilir..Bunu yapabilmesi için de tıpkı Türkiye'de olduğu gibi "özel bir SS'yi devletin kendi bünyesine alarak internetin tekelleştirilmesi"ni sağlayabilmesi gerekecektir..Tabii başka yolları da olabilir bunun,ama yoksa eğer şimdilik bununla yetinmesi gerekebilir..Madem "Ağ tarafsızlığı ilkesini" ortadan kaldırmak için Türkiye'yi örnek alıyor,o zaman bunları da yapmak zorundadır,diyebiliriz..

ELEŞTİRİMİZ NEYE?

"ÜCRETLİ , SINIRSIZ ama KOTALI" olmasına ..

Bir de "KOTANIZ DOLDU MU YANDINIZ?! SANKİ VERDİKLERİ HIZ SÜPER HIZ GİBİYMİŞ GİBİ HIZINIZI HEMEN DÜŞÜRÜVERİYORLAR.." Böyle bir saçmalık da var..

Türk halkına reva görülen en düşük hız olan 4/8 Mbps hızlarda bile sınırsız olmasına rağmen kotalı olduğu için,kotanız bittikten sonra hızınız 3 Mbps gibi bir hıza düşüyor..Şu komikliğe,şu saçmalığa bakar mısınız? 4/8 Mbps sanki çok hızlı da 3 Mbps hıza düşürüyorlar..

"Bilen,yaşayan bilir" denir ya,işte biz de 8 Mbps hızda interneti 2 sene boyunca kullandığımız için biliyoruz..Resmen 2 sene işkence çektik..Verilen hız kağıt üzerinde 8 Mbps olarak gözüküyor ama iş icraata gelince bu hız maalesef gerçekte elde edilmiş değil..Nereden anlıyoruz bunu?

İnternette özellikle de Youtube gibi sitelerdeki videoların yavaşlığından,pek çok internet sitesinin yavaş açılmasından ve internet hızlarının ne olduğunu gösteren bazı internet sitelerinin uygulamalarından vs anlıyoruz..Kullandığımız hız 8 Mbps ama hız ölçümüne baktığımız da ise hızımız 3 ile 6 Mbps hız arasında gelip giderken çoğu zaman neredeyse 1 Mbps hızda bile olmadığını da görebiliyorduk..Bunlar kotamız dolmadan aldığımız hız verileriydi..Kota dolduktan sonra aldığınız hız verilerine ise hiç bakmadık..Artık orasını da siz düşünün..

ADİL KULLANIMDAN ANLADIKLARI..

HIZ VE KOTA İŞKENCESİYLE YETİNMEDİLER,HALKA ADİL KULLANIM! DİYE İNTERNETİ PARÇALARA BÖLEREK VERMEYE BAŞLADILAR..

ÇEŞİT ÇEŞİT İNTERNET,SEÇ BEĞEN AL..BEĞENMEZSEN GERİ İADE İÇİN BEDEL ÖDEYECEK,CEBİNİ BOŞALTMAN GEREKECEK.. 

Türk halkına reva görülen sadece bunlar da değildir..İnternet hizmeti veren internet servis sağlayıcı şirketlerin interneti parçalara bölüp-vatandaşa satma uyanıklığı da söz konusudur.. Mesela en yukarıda da belrttiğimiz gibi şimdi ortada 8,16,24,35,50,100 gibi Mbps hızda internet türleri var gibi gözüküyor..Aslında dahası da var ama neyse ne yapmışlar bizim akıllı operatörler!! bu hızları (50,100,200,300) gibi kotalara bölerek,Türk halkına manavdan karpuz,domat seçer gibi çeşitli çeşitli internet hızları sunmaya başlamışlar..

Ve bunun adına da "Adil kullanım!" demişler..Zaman zaman bazı servis sağlayıcı şirketlere ait kimseler çıkıp,ekranlara çıkarak /sosyal medyada bu şekilde konuşmalarına şahit olmuşsunuzdur herhalde..Resmen dalga geçiyorlar gibiydi..

"Seç beğen al,yanlız bozuk çıkarsa iadesi olmaz..Çünkü vatandaşı 2 sene boyunca bu işkenceye maruz bırakabilmek için,vatandaşa zorla sözleşme yaptırıyorlar..Sıkıysa sözleşme yapma..Yoksa vatandaşa ucuz!! internet yok.." İşte bunun gibi bir şey işte..

Artık konu hakkında başka birşey söyleyemiyorum..Umarım ne demek istediğimi anlamışsınızdır..

Tüm gelişmiş ülkeler yavaş yavaş tüm altyapılarını Fiber gibi gelişmiş teknolojilere geçirirken,Türkiye'nin ve Türk toplumunun halen ADSL vb gibi düşük alt yapılı teknolojileri kullanmaya devam etmesi ve üstelik bu düşük hızdaki internetleri bile "kotalı ve pahalı" kullanması gibi sebeplere maruz kalması, ne kadar üzücü bir durum,öyle değil mi?

Tüm bu olumsuzluklar aslında resmen Türk halkına bir hakarettir ve bu tür sorunlarla Türk halkına resmen işkenceler,zulümler yapılıyor ama işte kimse bunun farkında bile değil...

SON SÖZ OLARAK ;

Yukarıda yazdıklarımız ve eleştirilerimiz şimdiki siyasal iktidara değildir..Zaten mevcut yasaklamalar bu siyasal iktidar öncesinde de vardı bildiğim kadarı ile..Bizim burada tek gayemiz vardır,o da artık yukarıda anlattığımız nedenlerle Türkiye ve Türk halkına yıllardır yapılan bu internet işkencesi ve zulmünün yaşanmasına bir an önce son verilmesidir.. Türk halkı bunu hakketmiyor..Biran önce bu konuda bir şeyler yapılmalı..

ABD başkanı Trump'un bizi örnek göstererek,kendi ülkesinde yapmaya çalıştığı internet kısıtlamalarına fırsat verilmemesi gerekir..Çünkü Trump bu şekilde davranarak Türkiye'ye iyilik değil,kötülük yapmaya çalıştığı çok açık belli oluyor..Türkiye'yi dünyanın gözü önünde küçük düşürmeye çalışıyor olabilir..Buna dikkatli olmamız lazım..

Bu nedenle tam tersi "Türkiye'nin dört bir yanı ve her binanın alt yapısı Fiber kablolarla döşenmelidir..Fiber dışındaki tüm kabloların alt yapılarda kullanılmasının yasaklanması sağlanmalıdır..Ve ücretsiz ve yüksek hızda interneti her vatandaşa verilmelidir..İnternettteki kısıtlamalar da kaldırılmalıdır.." Böylece Trump'un bu tuzağını bozmuş oluruz..

Temennimiz "Ağ tarafsızlığı ilkesi"nin ABD'nin alabileceği olumsuz kararların tam tersine ,"Ağ tarafsızlığı ilkesi"ni sağlayan özgür uygulamaların ülkemizde oluşmasını sağlanmasıdır..

OKU BENİ 

"Oh be! İçimi döktüm brader..Artık bundan sonra internetle ilgili birşey yazmayacağım..Bu yazdıklarım yeterde artar bile..Bunu okuyupta anlamayan özellikle de siyasetçiler varsa,şaşarım artık.."

Biz internetin "ÜCRETSİZ VE SADECE TEK BİR HIZDA,O DA EN YÜKSEK HIZ NEYSE ONU (1000 Mbps Fibernet) İSTİYORUZ.. KESİNTİSİZ,KOTASIZ VS GİBİ SAÇMALIKLAR OLMADAN.." tüm Türk vatandaşlarına verilmesini istiyoruz..Artık internetteki diğer tüm kısıtlamalar da kaldırılsın..

KARIŞMAYIN ÜLEN İNTERNETİMİZE.. Haydi sağlıcakla kalın dostlarım..E.Y.

KAYNAKLAR;
-------------------
(1) Ağ tarafsızlığı ilkeleri, bugün itibarıyla baştan aşağı değişiyor
"ABD'de Federal İletişim Komisyonu (FCC), internette ağ tarafsızlığı ilkelerini baştan aşağı değiştirecek yeni kuralları bugün itibarıyla yürürlüğe girecek. İnternet sağlayıcılarının çevrimiçi hizmetlere erişimi engelleme, yavaşlatma, hızlandırma vb. uygulamalarını önlemeyi amaçlayan ağ tarafsızlık ilkeleri, FCC tarafından yeniden belirleniyor."(1)
http://www.star.com.tr/teknoloji/ag-tarafsizligi-ilkeleri-bugun-itibariyla-bastan-asagi-degisiyor-haber-1352946/
ET:06.08.2018
(2) Türk Telekom sabit internet tarifelerine 1 Temmuz 2018 itibariyle zam yapmış.
https://teknoseyir.com/durum/889197
ET:07.08.2018
(3) Türkiye'de internet 21 yaşında
http://www.aljazeera.com.tr/haber/turkiyede-internet-21-yasinda
ET:07.08.2018
(4) ABD'li gazeteci: Trump NATO liderine Erdoğan'ı örnek gösterdi
https://tr.zer.news/2018/07/trump-erdogan-boyle-ovdu-onun-dsnda.html
ET:07.08.2018
(5) NATO Zirvesi'nde Trump Erdoğan'ın arkasından bakın ne demiş!
https://www.yeniakit.com.tr/haber/nato-zirvesinde-trump-erdoganin-arkasindan-bakin-ne-demis-491692.html
ET:07.08.2018
(6) Net neutrality and 'Restoring Internet freedom' : net neutrality threatens leaders the world over, which explains the Great Firewall of China and Turkey bloching Wikipedia.
https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=-542wMQrsSg
ET:07.08.2018

Resim Kaynak :
-------------------
(1)  net-neutrality protest (1)
https://arstechnica.com/tech-policy/2017/11/net-neutrality-supporters-plan-nationwide-protests-on-december-7/
ET:07.08.2018
(2)  net-neutrality protest (1)
https://www.cnet.com/pictures/net-neutrality-supporters-protest-outside-verizon-in-nyc/6/
ET:07.08.2018

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

5 yorum:

  1. Şu adil kullanım kotası saçmalığı olduğu gibi birde yan odadan çekmeyen internet yapmışlar. Buna rağmen biz yine de net kullanıyoruz. Kafam kızacak bir gün topyekün hepsini iptal ettireceğim. Buna d-samartta dahil. Çekmeyen internete arada izlediğim dsmarta dünyanın parasını ödüyoruz maalesef...

    YanıtlaSil
  2. Bu kadar teknik bir konuyu hiciv sanatı ile yazmayı beceren zekayı tebrik etmek istiyorum.
    :-)))
    Valla süperdi Ertuğrul

    YanıtlaSil
  3. Eskiden daha iyiydi benim ev internetim.Şimdi sık sık kesiliyor.Hizmet iyice berbat oldu şimdi :(

    YanıtlaSil
  4. İçerik çok doyurucuydu teşekkürler :) Trump'ın Erdoğan'ı örnek göstererek böyle bir karar alması, bir yandan da tepkili olan kendi halkının önüne Erdoğan'ı itmek olabilir. Bir taşla iki kuş misali.. İnternet gelmiş geçmiş en büyük icatlardan biridir. Elbet iyi yanlarının yanında kötü tarafları da var. Tedbirlerin alınması şart, başı boş bırakılmamalı internet gibi büyük bir teknoloji. Ama verdiğimiz paranın hakkını da hizmet olarak layıkıyla almamız gerek diye düşünüyorum. Parasıyla en çok rezil olan millet olup çıktık..

    YanıtlaSil
  5. Başlığı okuyunca bir an gerçek sandım😊Allahım cennette miyim dedim😉Kapsamlı bir yazıydı gerçekten emeğinize sağlık😊

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..