7 Ocak 2021 Perşembe

Ömür Boyu Takvim Yapımı - Waaaav! OMG!

                                        Waaaav,OMG! - Sürpriz olmuş kız,temsili resim (1)

Evet, yanlış duymadınız. Bu takvimin AY,YIL ve GÜNLERİ yok ve hayatınız boyunca kullanabileceğiniz ve hatta torunlarınızın torunlarının dahi kullanabileceği TEK BİR TAKVİM SİSTEMİ..

Bu takvimin ay,yıl ve günü yok. Çünkü,bu ay,yıl ve günleri siz belirliyorsunuz. Her ay değişiminde "ay ve günler"i, her yıl değişiminde ise "yıl"ı değiştiriyorsunuz. Hepsi bu kadar kolay işte..

Nasıl yapıldığını mı merak ettiniz? Lafı hiç fazla uzatmaya gerek yok. İşte alın size ömür boyu kullanabileceğiniz ve hatta torunlarınızın torunlarının dahi uzun yıllar boyu kullanabilecekleri tek bir takvim..

Bu "ÖMÜR BOYU TAKVİM" nasıl yapılır?

                                  İşte ÖMÜR BOYU TAKVİM - Yapım E.Y.

NOT: Takvim yapımı aslında çok basittir. Burada yazılanlar kafanızı karıştırmasın. Buradaki yazılar,daha detaylı bilgi almak isteyenler için verilmiştir. Yoksa gerçekten çok basit. Sadece resimlere bakarak dahi çizebilirsiniz.. Dikkat etmeniz gereken sadece 3 önemli husus var;

UNUTMAMANIZ (BİLMENİZ) GEREKENLER
-------------------
1) Ayların kaç gün çektiğini bilmeniz gerekiyor ki,onu da zaten resimde verdik. İnanın bunu öğrenmek de çok kolay. Bunu sadece kendi "YUMRUĞUNUZ" ile dahi öğrenebilirsiniz. Buna "YUMRUK HESABI" deniliyormuş. Google'a "Ayların kaç gün çektiğini bulma" yazın,çıkıyor bissürü..

- Elinizi YUMRUK yaptığınız da,yumruğunuzun üst kısmında (baş parmak hariç) "kemikler (tepeler) ve çukurlar (tümsekler) göreceksiniz. İşte bu kemikler(tepeler) her ayın 31'i; çukurlar (tümsekler) ise her ayın 30'unu temsil ediyor. Yanlız sadece şubat ayı 28 çeker ve her 4 senede bir 29 çeker. Buna dikkat edin. Bir de Temmuz ve Ağustos ayları,birbirlerini takip eden 31 çeken günlerdir. Bunu bulmak da aslında çok kolaydır. 

ÖRNEĞİN; SAĞ elinizi yumruk yapıp-küçük parmağın tepesinden (OCAK) başlayıp,yüzük parmağın tepesine (TEMMUZ) kadar geldiğinizde, tekrar küçük parmağın tepesine geçerek bu ay (AĞUSTOS) olur ve böyle devam eder. Bunu gözleriniz kapalı dahi yapabilirsiniz. Unutmayın,tepeler 31!i, çukurlar ise 30'u gösterir. Sadece ŞUBAT ayı ,o yılın artık yıl olup-olmamasına bağlı olarak ya 28,dir yada 29..

                                                                   Illısttration : E.Y.

Ocak – 31 gün
Şubat – 28 gün (artık yıllarda 29 gün)
Mart – 31 gün
Nisan – 30 gün
Mayıs – 31 gün
Haziran – 30 gün
Temmuz – 31 gün
Ağustos – 31 gün
Eylül – 30 gün
Ekim – 31 gün
Kasım – 30 gün
Aralık – 31 gün
------------------
NOT: Takvimde ayların bu gün sürelerine bakarak,takvimdeki günlerin yerini değiştirebilirsiniz..

2) ARTIK YILLARı da bilmeniz gerekiyor. Normalde şubat ayları 28 gündür. Artık yıllarda ise bu 29 güne çıkar. Şubat ayı 29 çeken yıllara ARTIK YILLAR denir. Artık yıllar, her 4 senede bir gerçekleşir. Artık yıllar,zihinden kolayca bulunabilir. Sonu (0,4,8,2 ve 6) ile biten tüm yıllar, ARTIK YIL olarak belirlenir. Buna göre artık yıllar kısaca şöyledir;

2020
2024
2028
2032
2036
-----
2040
2044
2048
2052
2056
-----
2060
2064
////
//// böyle devam eder..

3) GÜNLER ve AY-YIL kısmına da dikkat etmeniz gerekiyor. Her ay değiştiğinde, "GÜNLER ve AYLAR"da değişir ancak GÜNLER, "ayların durumuna göre" ya değişir yada sabit kalabilir. Değişmesi gereken günler olursa, GÜNLER kısmındaki günlerin de sıraları değişir. AYLAR, her ay; YILLAR ise her yıl değişmesi gerekir..

GÜNLER (DAYS)
------
PAZARTESİ (Monday)
SALI (Tuesday)
ÇARŞAMBA (Wednesday)
PERŞEMBE (Thursday)
CUMA (Friday)
CUMARTESİ (Saturday)
PAZAR (Sunday)

AYLAR (MONTHS)
-----
OCAK (January)
ŞUBAT (February)
MART (March)
NİSAN (April)
MAYıS (May)
HAZİRAN (June)
TEMMUZ (July)
AĞUSTOS (August)
EYLÜL (September)
EKİM (October)
KASıM (November)
ARALıK (December)

BİR ÖRNEK : Aynısını çıkartabilir veya aynısını /daha farklı ve iyi olanlarını çizebilirsiniz..

                            Ömür boyu takvim ön çizimi,yapım E.Y.

NOT: Ben uğraşamam diyorsanız ve evinizde de yazıcınız varsa,bu yukardaki resmi yazıcıdan çıkartabilirsiniz. Gün,ay ve yıllarını kurşun kalem ile yazabilir, daha sonra da değişim zamanında değiştirebilirsiniz..

YAPIM DETAYLARI;
----------
* Takvim çizimleri bir A4 sayfasına dahi çizilebilir. Okul defteri de olabilir. İstediğiniz değişik türden sayfalarda olabilir. Örneğin "renkli kağıtlar"da olabilir. Bu sayfanın rengi,sizin zevkinize kalmış.. 

* Takvimi yapacağınız kağıt sayfası iki türlü olabilir; "BASİT KAĞIT veya SİLİNEBİLİR KAĞIT";

- BASİT kağıtlar, bizim bildiğimiz fotokopi kağıdı,okul defteri, renkli kağıtlar gibi kağıtlardır.. Bunlara kurşun kalem ile yazılar yazıp-sonradan silgi ile silebilirsiniz. Ancak keçeli kalem,dolma kalem gibi "mürekkep kalemler" ile yazılar yazıp-sonradan silgi ile silmeniz pek mümkün değil.

- SİLİNEBİLİR kağıtlar, hem kurşun kalemler hem de mürekkep kalemler ile yazılar yazıp-sonradan silinmesi mümkün olabilen kağıtlardır. Bunların yüzeyleri genellikle parlak olabiliyor. Silme işlemi kuru/ıslak mendil,peçete/bez gibi maddelerle yapılabiliyor. Tabii bazıları leke bırakabilir. Bu, herhalde silinebilir kağıtların kalitesine göre değişebilir. Bunu "silinebilir kağıtlar"ı satan kırtasiye gibi yerlerden,satıcılardan öğrenebilirsiniz..

NOT : İnterneti araştırdık biraz. Silinebilir kağıt diye birşey yok/biz bulamadık artık.  Ama buna benzeyen "akıllı kağıt tahta" diye geçenler var ama bunlar da çok pahalı gibi gözüküyor. Ancak kullanacağımız takvim ömür boyu kullanabileceğimiz takvim olduğu için, belki bu "akıllı kağıt tahta" iyi bir seçenek olabilir.. Tabii o da belki,şimdi bunun nasıl birşey olduğunu tam olarak bilemiyoruz. Alıp-denemedik. Sonra bu akıllı kağıt tahta bozuluyor mu,ne oluyor bilemiyoruz..Alıp-almamak ve alırsanız bunların olumsuz riskleri size kalmış..Piyasada,kıratasiyelerde bulamazsanız veya bununla uğraşmak istemezseniz artık BASİT kağıtlarla idare etmemiz gerekecektir..

- Bizim kullanabileceğimiz kağıt türü BASİT kağıt türüdür. Ancak BASİT kağıt kullanılacaksa, kurşun kalemlerle idare etmeniz gerekebilir.. Yada kurşun kalem ile yazılacak kısımlar,üzerine yazılabilen ve sonradan silinmesi mümkün olabilen maddelerle kapatılabilir..Bizim aklımıza naylon vb gibi maddler geliyor ancak hiç kullanmadık.. Deneme yanılma yöntemiyle siz deneyip-sonucu öğrenebilirsiniz..Riskleri de size aittir..

* Sayfa genişliğine,yüksekliğine dikkat edin..Uzaktan görülebilecek cinsten olursa daha iyi olabilir..Bu da size kalmış.. Yani "Yükseklik ve Genişlik" ayarlarını kendiniz belirleyebilirsiniz. Uzaktan okunabilir ölçülerde daha geniş (büyük) olursa çok daha iyi olur.

A4 kağıdı için Örnek çizim boyutları..
-----------------------
GENİŞLİK 21 CM X YÜKSEKLİK 21 CM
Kare boyutları 3'er cm Olabilir..

Büyük kağıtlar için Örnek çizim boyutları..
------------------------------------------
GENİŞLİK 25 CM X YÜKSEKLİK 25 CM
Kare boyutları 3.5'er cm Olabilir..

NOT: Bu boyutlar sizin zevkinize göre değişebilir..Bir de hem "Ayların kaç gün çektiğini" ve "artık yılları" UNUTMAMAK için hem de takvimde NOT alıp-yapıştırabileceğiniz BOŞ alanların da olabilmesi için de takvimde onlara BOŞ yer ayırabilirseniz,sizin için bu daha kolay olabilir..

* Takvimin GÜN,AY ve YIL bilgilerinin girileceği alanın GENİŞLİĞİ 7, YÜKSEKLİĞİ 7 (GEN 7 X YÜK 7) bölümden oluşuyor.

* Bu 7 bölümün 6'sı 7 KAREDEN ; 7.bölüm (en üst bölüm) ise 2 DİKDÖRTGENDEN oluşuyor. İstenilirse en üst bölüm, sadece "AY ve YIL girişi" için tek bir bölümden de oluşabilir.

* 7x7 bölümün çizgileri, kurşun kalem ile bile çizilebilir. Siyah keçeli kalem olursa çizgiler daha belirgin olabildiği için bu daha iyi olabilir. Tabii renkleri kendiniz de belirleyebilirsiniz..

* Günlere ait rakamlar (sayılar) da, kalın keçeli kalemle olursa daha iyi olur. BASİT kağıt kullanıyorsanız, sonradan size zorluk çıkarmaması için sayılar kalıcı olmalı,silinmemelidir. SİLİNEBİLİR kağıtlarda ise zevkinize göre ayarlayabilirsiniz..

* En üstteki (6.bölümdeki) "GÜNLER" kısmı ile (7.bölümdeki) "AY ve YIL" kısmı, eğer BASİT kağıt kullanacaksanız, KURŞUN kalemlerle; SİLİNEBİLİR kağıt kullanacaksanız, MÜREKKEP (keçeli/dolma vb) kalemlerle yazılabilir. Her ay değiştiğinde "GÜNLER" ve "AY" yazıları; her sene değiştiğinde ise "YIL" yazısı silinip-değiştirilebilme özelliğine sahip olabilmeli..(Yukarıdaki resimde yanıp-sönen kısım..)

* Çizmlerinizi SIRADAN(BASİT) veya DÜZGÜN bir tasarım çizimi şeklinde yapabilirsiniz. 

SIRADAN(BASİT) çizimler, çok basit ve hızlıdır. Kurşun,keçeli /dolma kalem ile olabilir. Yer yer renkli kalemlerde kullanabilirsiniz,bu sizin zevkinize kalmış birşey.. Sıradan çizimler, daha çok "Göz hizası"na dayalı olduğu için burada CETVEL kullanılmaz. Ancak çizimler yamuk yumuk olabilir. Bu, daha çok hayale (kafanızda tasarladığınız takvim tasarımına) / varolan takvim görsellerine bakarak yapılan çizimlerdir. Hayalinizdeki /varolan takvim görsellerindeki tasarımı yapabilmek için size sadece elinize kalemi alıp-çizmek kalıyor. Hepsi bu..

DÜZGÜN çizimler için ise biraz zahmetlidir,zaman alabilir ama iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Bu biraz da maharet ve dikkat isteyen bir durum. Bu çizimlerde, çizimlerin düzgün olabilmesi için CETVEL kullanmak gerekebilir. Sıradan çizimlerde olduğu gibi her türlü renkli kalemleri kullanabilirsiniz. Tabii uzaktan görülebilir renkli kalemler olursa daha iyi olabilir. 

Malzemeler;
------------
* Kalemler (Siyah ve renkli kurşun,keçeli ve dolma kalemler..İhtiyacınıza göre ayarlayın..)
* Cetvel (Düzgün tasarımlar için gerekli..)
* Basit veya Silinebilir kağıtlar.. (Genişlik ve Yükseklik uzunlukları size kalmış. Bir A4 sayfası büyüklüğü ideal gibi gözüküyor..)
* Silgiler (Silinebilir kağıtlarda kuru/ıslak bez,peçete,mendil gibi maddeler kullanılabilir.Bunu silinebilir kağıtları satan kırtasiye gibi satıcılardan "hangisi kullanılıyor" diye sorup-öğrenebilirsiniz.)
* Not kağıtları (Not alabilmek için kırtasiyeden yapıştırabilir "not kağıtları" alınabilir.. Bu not kağıtlarının sonradan çıkarılabilme özelliğinin olması lazım,yapışıp kalırsa sıkıntı yaratabilir..)

NOT: Başka aklımıza malzemeler gelmiyor. Varsa onu da yorumda belirtebilirsiniz..

BİR FİKİR; "Aslında bizim aklımıza, bu takvimi "elektronik-dijital takvim" olarak tasarlamak da geldi. Yani, bu bildiğiniz sıradan bir "dijital takvim" şeklinde değil. Yaklaşık 15/20 inç boyutunda,katlanabilir,kıvrılabilir ama duvara asılabilir cinsten ,çok ince ekranı olabilen bir ekran özellikli "dijital ekran"a, bu takvimi yerleştirip-duvara asmak.. Alın size ömür boyu kullanabileceğiniz ve kendi kendine takvimleri düzenleyen,notlar alabilen,sizi uyarabilen vb gibi özellikleri olabilşen bir çeşit YAPAY ZEKALI harika bir dijital takvim..Tabii sadece takvim özellikli değil, bildiğimiz TARİH VE SAAT özelliğinin de olabildiği ve hatta resimleri dahi gösterebilen bir dijital takvimk sistemi olsaydı ne güzel olurdu, öyle değil mi?  Böyle bir tasarım büyük ihtimalle dünyada hiçbir yerde yok. Bazı geniş ölçek ekranlı takvimler gördük ancak, onlar bu bizim tasarımımız gibi değildi. Böyle,uzun yıllar boyunca kullanılabilecek tek tasarıma sahip bir dijital takvim olsaydı herhalde iyi olurdu..Elektronik ve dijital bilgisi kuvvetli olan gençler,yetişkinler belki bu fikri hayata geçirebilirler..Umarız yaparlar da başarıya ulaşabilirler.."

BASİT hızlı bir şekilde yaptığımız ÖMÜR BOYU TAKVİM..

                                          Yapım E.Y.

Bu da bizim basit ve hızlı bir şekilde kurşun kalem ve keçeli kalem ile yaptığımız takvimiz. Basit sıradan oldu ama güzel oldu. Yazıcımız olsaydı,excxelde yaptığımız o düzgün takvimi çıkartıcaktık. Siz de varsa,- çıkartabilirsiniz tabii. FREEdir yani.. Hadi size kolay gelsin..MOTLU GÜNLER DİLERİZ EFENİZ..

NOT ve UYARI : Buradaki bilgiler, size blgi vermek amaçlıdır.Ayrıca bu bilgileri konu hakkında bir fikir edinmek ve bir eğlence amaçlı olarak da düşünebilirsiniz.. Uygulama konusunda ise karar ve olası maddi ve manevi kayıplar, riskler tamamen size aittir.. Biz, basit kağıt kullanarak denedik ve oldu. Bu sizde de olacak diye birşey değildir. Biraz maharet,beceri gerekebilir. Silinebilir kağıtlarla denemedik. Bunlar hakkında pek bilgimiz yoktur. Uygulama size kalmıştır.Saygılarımızla..

Kaynak;
-------------
sürpriz kız
https://pixabay.com/photos/blonde-towel-portrait-glamour-2094172/
ET:07.01.2021

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

11 yorum:

  1. Ömürlük takvim tavsiyeniz için teşekkürler Ertuğrul Bey:) oldukça pratik görünüyor..
    Sizin yaptığınız da güzel olmuş..
    Aslında ben de ev de 1 tane yapıp buzdolabına asabilirim mesela:)

    YanıtlaSil
  2. Ömür boyu takvim yapmak bizim işimiz diyorsun :)

    YanıtlaSil
  3. ilginçmiş, eğlenceli de, kuzenlerle oynamak için yapılabilir, ilgilerini çeker herhalde :) yumruk da ilginçmiş, bu da oyun olabilir yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir dolu var ya kuzen yeğen, kuzensiz yeğensiz insan var mı yaa :)

      Sil
  4. Araştırmalarınıza hayranım.Güzel tespit ve takvim uygulaması.🤗👏

    YanıtlaSil
  5. bu tür takvimleri biliyordum ama yapımını vermeniz şahane olmuş Ertuğrul Bey çok teşekkür ederiz elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  6. Birinciyi biliyorum ama hep nasıl yapılıyordu diye unutuyorumm yine hatırladım umarım bu sefer unutmam:))

    YanıtlaSil
  7. Ben de yumruk hesabıyla hatırlarım bazen ayın kaç çektiğini :)

    YanıtlaSil
  8. Teşekkürler, aklıma sonsuz takvim anahtarlıkları geldi.

    YanıtlaSil
  9. Yumruk hesabını ilkokuldayken öğrenmiştik sanıyorum. Çok eskilere gittim bir an. Çok iyi öğrenmişim ki yumruk hesabını rafa kaldırmışım. Eskiden takvimsiz yapamazdım ama artık pc telefon sağ olsun takılınca ona bakıyorum :) Bir de bir anımı paylaşayım. Matbaa işindeydik. Bir sene Şubat ayının yanlış yazılması yüzünden tüm basılan gemici takvimleri iade edilmişti. Karabasan gibiydi o günler...

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara suç unsuru taşıyabilecek link (sadece suç unsuru taşımayan kişisel blog adreslerine izin verilir) ve her türlü telefon numarası bırakmak ve küfür, hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır.. Tespit edilirse yayınlanmaz.. Gözden kaçıp-yayınlananlar olursa, sonradan tespit edilirse silinir.. Teşekkürler..