26 Temmuz 2017 Çarşamba

Blogger'a yüklediğimiz kişisel (özel) videolarımız nerede?

                                          Where's the video blogger?

Biliyorsunuz blogger'a resimlerin yanında videolar'da ekleyip,yükleyebiliyoruz..Eklediğimiz resimler,her blogger yazarına verilen bir "Google Albüm Arşivi"nde saklanıyor..

Bu arşive sadece blog yazarı sahibi giriş yapabiliyor..Bu arşivimizde her türlü resimlerimizi görme ,düzenleme ve silme gibi işlemlerimizi yapabiliyoruz..

Bu albüm arşivimizde her türlü resimlerimiz saklanıyor ve bu resimlerin her birine ait ayrı ayrı birer web adresleri de bulunuyor..

Peki ya blogger'a eklediğimiz kişisel (özel) videolarımız? Bunlar nerede?

Doğrusunu söylemek gerekirse önceleri ben,bloggerin böyle bir özelliği olduğunu pek bilmiyordum.Yani blog sayfamıza,(mesela youtube,vimeo gibi) video yayını yapan internet sitelerinin  videolarını bazı birtakım kodlamalarla ekleyebiliyorduk..

Ancak kendi videolarımızı,bu dış bağlantılı siteler olmadan direkt olarak yayınlayabileceğimiz bir özellik/durum/eklenti vs yoktu daha önceleri blogger'da..

                                                       Blogger'da kişisel (özel) video ekleme eklentisi

Daha sonra öğrendiğimde ise pek sevinmiştim..Hemen kısacık bir videomu eklemiştim..Hem de HD versiyon olarak..:) Ancak blogger'in,bu eklenen videoyu başka bir formata çevirip yayına sokması beni iyice sarsmıştı..:( İlk önceleri sanmıyorsam flash formata çevirip öyle yayınlıyordu..Yani benim HD versiyon (mp4) olarak eklediğim video,büyük ihtimalle FLASH formata çevriliyordu..Bu şekilde yayına sokmuşlardı..

Aksilik sadece bu değildi..Videolarımız çoğu zaman ortadan kayboluyordu..

Yani bu durum benim iyice moralimi bozdu..Ne hayaller kurmuştum halbu ki..:)) Daha çok video eklemeyi düşünüyordum..Neyse dedim,bunu öylecene bıraktım...Ve sadece kısa videoları eklemeye başlamıştım..Ancak daha sonra şunları da fark ettim..

1.Videolarımız zaman zaman ortadan kayboluyordu..Yani,sanki video eklememiş gibi ( yüklü video yok ) şeklinde bir durumla karşılaşmaya başlamıştım..Bu iyice moralimi bozmuştu..

2.si ise daha kötüydü..Bu eklediğim videolarım neredeydi? Adresleri nedir? Bir türlü bulamamıştım..Bu durum benim iyice canımı sıkmaya başlamıştı..

Blogger'a eklenen özel (kişisel) videolar,youtube servislerine kaydediliyordu..(Bunu sonradan öğrendim..) Ancak özel videolarınıza dokunma izniniz yoktu..Bu ne kadar yasaldı bilemiyorum?!

Blogger'a eklediğimiz kişisel (yani özel) videolarımız neredeydi? Benim iyice kafamı çorbaya çevirmişti..Ara ara bir türlü bulamamıştım..Ama daha sonra anladım ki,blogger'a eklediğimiz/yüklediğimiz kişisel (özel) videolarımız,Google şirketine ait Youtube video servisinin selverlerine kayıt ediliyor ve orada saklanıyordu..Bunu anlamam o kadar zor olmamıştı..

Çünkü,videoyu eklediğim ve çalıştırmaya başladığım zamanlar da "youtube'nin videoyu işlediği ve youtube isminin sürekli video açılışlarında (özellikle de büyütme seçeneklerinde) geçtiğini" farketmiştim..

Blogger'a eklenen videoların youtube serverlerin de saklandığını ve orada işlendiğini öğrenmiştik ama halen videoların adresleri ve sahipliği konusunda hem fikir değildim..Sadece bu da değil tabii..

Videolarımızın saklanıp-depolandığı (tıpkı resimlerimizin depolandığı bir "Google Albüm Arşivimiz" gibi bir) Albüm/Video Arşivimiz de yoktu..

Neredeydi bu videolarımız?
Biz bunları nasıl düzenleyecek veya internet ortamından tamamen kaldırabilecektik?

Bunu şu adreste de aradım ama yoktu..  Blogunuza resim ve video ekleme

Biliyorsunuz resimlerimizi "Google Albüm Arşivi"mizden istediğimiz zaman silip kaldırabiliyoruz..Google şirketi bunun için bize hak tanımış..Bu güzel bir durum..

Ancak videolarımızı nasıl silip kaldıracaktık? Aslında blogger'dan videoları kaldırabiliriz,bu çok kolay.. Peki ama videoların yüklendiği ve saklandığı o youtube serverlerinden nasıl silip kaldırabilecektik?

İşte orası çok muamma bir şeydi..Çok can sıkıcıydı..Google şirketi bunun için videoların asıl sahiplerine,bu "özel (kişisel) videoları kullanımı konusunda" hak tanımıyor gibiydi..Tabii bu ne kadar yasal bir durumdu, o da tartışılır bir durumdur..

Blogger'a yüklenen kişisel videoların adresini öğrenme ve HD Versiyon olarak gösterilmesi..

Videoların adreslerini,tesadüf eseri öğrendim..Ancak bu durum,"özel videolarımı sahiplendiğim ve youtube serverlerinden kaldırabileceğim" anlamına gelmiyordu..

Ben,blogger'a yüklediğim kişisel (özel) videoalarıma neden sahip çıkamıyor ve kaldıramıyorum? Bunun mantıklı bir açıklaması olmalıydı herhalde..

Blogger yüklediğimiz resimlerimiz için bir  "Google Albüm Arşivimiz" vardı..Aynı şey,blogger,a yüklediğimiz özel videolarımız için de olabilirdi..Bu videolar gene aynı albüm içerisine alınabilir..Yada videolar için özel bir arşiv oluşturulabilirdi..Neden olmasın ki?

Neyse aradan epey zaman geçtiğinde, videolarıma bi göz atayım demiştim..Ziraa videolarım zaman zaman ortadan kayboluyordu..Yani "yüklü video yok" gibi saçmalığın içine düşüyorduk..Halbu ki yüklemiştik.." Neredeydi ve ne olmuştu bu videolarıma?! ",diye bi ikilemde kalıyordum..

Sonra baktığımda videolarımın yerine geldiğini farkettim..Üstelik videoları büyüttüğümde HD versiyon olarak göstermeye başlamıştı..Çok şaşırmıştım..Artık HD olarak yüklediğim videolarım,gene HD versiyon olarak göstermeye başlamıştı..Bu çok sevindirici bir durumdu..

İlgili videolarımdan bir tanesine göz atabilirsiniz..Sayfa sonunda yer alıyor..
Bak hele şu velede! Neler bulmuş mu da oluyor :)

Blogger video ayar kısmı ile video adresini  ve istatistik öğrenme..

Sonra başka bir şey daha öğrendim..Videolarımın adresleri neydi? Onu hep merak ediyordum..Video üzerine gelip,mouse'u sağ tık  yaptığımda karşıma;

                                                    Blogger video ayar kısmı (mouse sağ tık)
--------------
Döngü
Oynatma sorununu gider 
Hata ayıklama bilgilerini kopyala
Meraklısı için istatistikler
---------------

diye bilgiler çıkmıştı..Bunların ne işe yaradığını kısaca açıklayayım;

----------------
Döngü (tıkladığınızda,sürekli döngü işaretlenmiş olur ve videoyu sürekli oynatır)

Oynatma sorununu gider (buna tıkladığınızda otomatik olarak Google servisine sorun hakkında bilgi gönderirsiniz)

Hata ayıklama bilgilerini kopyala (buna tıkladığınızda gerekli bilgileri kopyalarsınız.Dilerseniz bunu texte yapıştırıp okuyabilirsiniz..)

Meraklısı için istatistikler (bu da sanmıyorsmm video izlenme istatistikleriyle alakalı olmalı)
----------------

Ben video adresini," Hata ayıklama bilgilerini kopyala " bilgilerinden elde ettim.. Bu bilgileri text dosyasına yapıştırdığımda,karşıma sorunla alakalı bilgiler çıktı..Burada ( https://  )  ile başlayan bir adres vardı..Bu blogger'a yüklediğimiz kişisel videonun adresiydi..En azından ben öyle anladım..Bu adresi kopyalayıp tarayıcının adresine yapıştırdığım da,videonun tarayıcıyı komple kapladığını ve çalıştırdığını farkettim..

Bunları öğrenmiştim ama halen kişisel videolarımın kontrolü ben de değildi..Nerede bu videoalarım? Tamam youtube serverlerinde olduğunu biliyoruz ama ben kendi videolarımı kontrol edemiyorum..Onları serverlerdan kaldıramıyorum..Düzenlemeler yapamıyorum..Bu haksızlık değil mi?

Google şirketine bir tavsiyem olacak..

Lütfen,blogger'a yüklediğimiz kişisel (özel) videolarımızı,tıpkı resimlerde "Google Albüm Arşivi" olduğu gibi videolar içinde bir arşiv ayarlayın..Blog yazarları bu videolarını rahat bir şekilde düzenleyebilsin ve kaldırabilsin..Buna izin verilsin..

Ben özel (kişisel) videolarımı,ne youtube'da ne de başka video sitelerinde yayınlamak istiyorum..Sadece bana ait olabilecek ve düzenleyip,kaldırabileceğim kendi blog sitemde yayınlamak istiyorum..Google,blog yazarlarına tıpkı resimlerde olduğu gibi "video arşivi" oluşturmasına ve onları kontrol etmesine izin versin..

Ayrıca videolar da "yüklü video yok" sorunu gibi sorunlarına da bir çözüm bulunsun..Saygılarımla..E.Y.

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

4 yorum:

  1. Yine çok faydalı bilgiler vermişsiniz çok teşekkürler, elinize sağlık.
    Benim de 3-4 tane siyasi klip şeklinde videom vardı böyle Balyoz, vs. görüntülere youtube 'da öğrenip video klip yapmış hatta müzik eklemiştim. (Ben dünyada beceremem de youtube açıklamıştı nasıl müzik ekleneceğini vs.)google görsellerden seçtiğim fotolarla yapmıştım sonra başım derde girmesin diye sildim galiba. Sildim mi, silmedim mi hatırlamıyoru da zaten topu topu 3 -4 taneydi. :))))

    YanıtlaSil
  2. Ben de yaklaşık 1,5 yıldır yazıyorum ve hala bazı şeyleri yeni yeni öğreniyorum :) Faydalı bir yazı olmuş bizim gibi teknoloji özürlüler için :) Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Yeni başlayanlar için güzel bir kaynak hazırlamışsınız. Ellerinize sağlık.
    Benim de bloglara eklenmesini istediğim özellikler var. Mesela farklı mecralarda üyelikle yazabilme. O kadar çok soru alıyorum ki "Buraya üye değilim nasıl yazacağım?" diye. Gmail adresinin yeterli olduğunu bilmiyorlar. Bu yüzden direkt Twitter'dan mesela kullanıcı adı ile girilebilmeli. Farklı site yönlendirmeleri var ama Türkiye'de çok da aktif olmayan siteler bunlar. Düzenlenme yapılabilir.

    YanıtlaSil
  4. Sadece videolar değil internet tabanına attığımız hiçbir bilgi silinmez. Açık kaynak kodunda arka planda saklanır. Daha önce hiç video atmadım bende.

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..