1 Ağustos 2020 Cumartesi

#MeToo (Ben de) hareketi..Cinsel tacize uğradıysanız..

                                             #MeToo movement - Silence breaker (1;5)

''Cinsel tacize uğradıysanız bu tweete cevap olarak 'metoo (ben de)' yazın..' ; Alyssa Milano 

Me Too hareketi nedir?

"Me Too hareketi
Me Too hareketi, çok çeşitli yerel ve uluslararası isimlerle ortaya çıkan cinsel taciz ve cinsel saldırıya karşı bir harekettir. Hareket, özellikle iş yerinde cinsel saldırı ve tacizin yaygın olduğunu gösterme çabasıyla, Ekim 2017’de sosyal medyada yayılmaya başladı. Yapımcı Harvey Weinstein'a karşı cinsel taciz iddialarıyla devam etti. Amerikalı sosyal aktivist Tarana Burke, 2006 yılının başlarında "Me Too" etiketini kullanmaya başladı ve ifade daha sonra 2017 yılında Twitter'da Amerikalı aktris Alyssa Milano tarafından popülerleştirildi. Milano, cinsel taciz mağdurlarını tweetlemeye teşvik etti ve ‘Ben de’ (#MeToo) başlığıyla, başlarına gelen cinsel saldırı ve istismar deneyimlerini paylaşmalarını istedi. Ardından harekete destek Amerikalı ünlüler Gwyneth Paltrow, Ashley Judd, Jennifer Lawrence, Nicole Kidman ve Uma Thurman’dan geldi." (7)

MeToo hareketi hakkında bazı haber ve bilgiler..

"#MeToo: 100 günde çığlığa dönüşen hareket
Flört, taciz ya da cinsel saldırıların ifşası… 100 gün boyunca Twitter’da güncelliğini koruyan ''MeToo'' (Ben de) etiketi dünya çapında bir tepki hareketine dönüştü. Bu hareketin kronolojisini derledik:  ''Cinsel tacize uğradıysanız bu tweete cevap olarak 'ben de' yazın.'' 

ABD'li aktris Alyssa Milano 15 Ekim 2017'de sosyal medya hesabından bu satırları yazdığında bu kelimenin çığ gibi büyüyecek bir reaksiyona yol açacağını belki kendisi dahi tahmin etmiyordu. Ancak tweet hızla yayıldı ve dünyanın dört bir yanından onbinlerce kadın ve erkek ''MeToo'' etiketiyle kendi başlarından geçen ve belki de hayatları boyunca en yakınlarıyla dahi paylaşamadıkları cinsel taciz ve tecavüz hikayelerini tüm dünyayla paylaştılar. " (1)

                                                          Siyah kadınların metoo deneyimi (4)

"Siyah kadınların #MeToo ile ilgili deneyimleri neden farklı?
Nisan ayında, Chikesia Clemons adında 25 yaşındaki siyah bir kadın, Alabama'daki Waffle House restoranında polis tarafından şiddetle tutuklandı. Viral olan tutuklama videosu, polisin Clemons'u sandalyesinden çekip yere fırlattığını gösteriyor. Süreçte göğüsleri açığa çıkar ve elbisesi arkada kalkar. Göğüslerini örtmeye çalıştığında, üstündeki iki memur “direnmek” için kolunu kırmakla tehdit ediyor. Clemons'un deneyimi benzersiz değil. ABD'de, siyah kadınlara, beyaz kadınlarla aynı vücut mahremiyetine saygı gösterilmiyor.

Başka bir örnek: Baltimore Şehri Polis Departmanının soruşturmasında, Adalet Bakanlığı Baltimore Polis Departmanının sık sık Afrikalı-Amerikalıların haksız şerit aramalarını gerçekleştirdiğini buldu. Bir örnekte, Baltimore polisi, anal kavite araması da dahil olmak üzere siyah bir kadının geniş bir gün ışığında ve tam kamuoyunda bir kaldırımda şerit araması yaptı. Kadının halka açılmaya zorlanmamasından memnun olduğu göz ardı edildi. Onun suçu mu? Kırık bir far.

#MeToo hareketi, birkaç yüksek profilli saldırganı düşürmede başarılı olsa da, eleştirmenler, orta ve üst sınıf beyaz kadınlar, özellikle beyaz Hollywood aktrisleri tarafından tekelleştirildiğini iddia etmeye devam ediyor. Bu, siyah bir kadın olan Tarana Burke'nin on yıldan fazla bir süre önce Me Too kampanyasını yaratmasına rağmen. Bu eleştiriler, siyah kadınların cinsel şiddetin beyaz kadınlardan farklı yaşadığı gerçeğini yansıtmaktadır." (4)

"MeToo hareketi Bollywood'a sıçradı
Kadınların yaşadığı cinsel taciz ve tecavüzleri açıkladığı MeToo hareketi Hindistan'a da sıçradı. Aralarında Tanushree Dutta'nın da bulunduğu pek çok Bollywood yıldızı film setlerinde yaşadıklarını açıklamaya başladı. Deutsche Welle'ye özel açıklamalarda bulunan Dutta, bir Bollywood aktörünün kendisini nasıl taciz etmeye kalkıştığını anlattı. Rahul Joglekar, Mumbai'den bildiriyor.H" (8)

"Me Too hareketi Fransa'da neden tutmadı?
Me Too hareketi, kadınlara yönelik cinsel taciz ve tecavüze karşı dikkat çekmek üzere sosyal medyada başlatılan bir hareket. Me Too, oyuncu Alyssa Milano’nun Twitter’da #MeToo (ben de) etiketi ile attığı bir tweet ile başladı. Harekete çok kısa sürede milyonlarca kişinin katılması akımı küresel boyuta taşıdı.

Me Too hareketi, bugün sadece cinsel tacize yönelik bir hareket olmakla anılmıyor. Bu baş kaldırış ile kadın erkek arasındaki cinsiyet eşitsizliğine de parmak basılıyor. Cinsiyet eşitsizliğinde ilk dikkat çeken konulardan biri  ise aynı işi yapan kadınların erkeklere göre daha düşük ücret almaları. Bu oran Fransa’da %15 olarak belirtilirken, ABD’de %25, AB ülkeleri arasında ise %16 olarak kayıtlara geçiyor." (9)

"ABD’de sessizliğini bozanların hareketi: Me too
Hollywood'dan başlayıp ABD toplumunun her katmanına yayılan, şimdi de dünyayı sarsan #MeToo (Ben de) ve #TimesUp (VakitGeldi) hareketi.  Cinsel taciz, tecavüz ve tasallut gibi suç ve iddialara karşı bir kadın hareketi olarak başlayan #MeToo ve #TimesUp hakkında her şey bu haber dosyasında olacak." (10)

"Me Too (Ben de) hareketi ağır yara aldı
Hollywood’un ünlü yapımcısı Harvey Weinstein’ı cinsel tacizle suçlayan ve #MeToo (Ben de) hareketini başlatan 30 kadın, 25 milyon dolarlık anlaşma ile davadan vazgeçti. Eşitlik mücadelesi ağır darbe aldı." (11)

"Polanski: #MeToo hareketi kitlesel bir histeri
Oscar ödüllerini dağıtan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nden kovulan ünlü yönetmen Roman Polanski'nin daha önceki bir röportajında Hollywood'daki cinsel tacize karşı #MeToo hareketini "kitlesel bir histeri" olarak nitelediği ortaya çıktı.

Polanski, 1977'de 13 yaşındaki bir kız çocuğuyla cinsel ilişkiye girdiğini kabul etmişti. Oscar ödüllerini dağıtan Amerikan Sinama Sanatları ve Bilimleri Akademisi, geçen hafta cinsel saldırı suçlamasıyla Polanski'yi kovduklarını açıkladı. ABD basınına göre 83 yaşındaki yönetmenin avukatı, Akademi'yi dava açmakla tehdit etti." (12)

"Türkiye'de kadınlar #SenDeAnlat (#MeToo) diyebiliyor mu?
ABD'de ünlü yapımcı Harvey Weinstein hakkındaki taciz iddialarının ortaya çıkmasının ardından dünyanın birçok yerinde kadınlar başlarından geçenleri daha yüksek sesle dile getirmeye başladı. Sosyal medyada hızla yayılan bu kampanya sonucunda birçok kadın ve bazı durumlarda da erkekler, "#MeToo" etiketi altında uğradıkları tacizi anlattı. (...)

Türkiye'de '#SenDeAnlat' başladı, üç yılda ne oldu?
Ancak geçen yılın 2018'e miras bıraktığı en önemli gündem maddelerinden birini oluşturan kadınlara yönelik taciz konusu, her yerde Batı'daki kadar ses getirmedi. Türkiye'de de "#MeToo" kampanyasının en yoğun devam ettiği sırada çok sayıda kişi sosyal medya üzerinden başından geçenleri anlattı.(...)

Türkiye'de kadınların yüzde 93'ü cinsel tacize uğradı
Dahası, özellikle son dönemde, şiddet ve istismar vakalarının kadınlarla birlikte çocuklara da yöneldiğini gösteren çok sayıda haber yayınlanıyor. Veriler de aradan geçen üç yılda durumun daha da kötüleştiğini gösteriyor. Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) talebiyle kendi bünyesinde kadına yönelik taciz ve şiddet konularında araştırma yapmak üzere bir birim kuran Altınbaş Üniversitesi'nin Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi'nin Müdürü sosyolog Zeynep Banu Dalaman'ın Kasım 2017'de verdiği bilgiye göre, Türkiye'de yaşayan kadınların yüzde 41'i hayatlarında en az bir kez cinsel saldırıya uğramış; yüzde 93'ü de cinsel tacize.(...)" (13)

"Türkiye’de #metoo hareketini akademisyenler mi başlatıyor?
"Feminist iş aynı zamanda ‘kafanı tuğladan bir duvara toslama işi’dir"
Hollywood’un ışıl ışıl perdesini kaldırıp, aralarında Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie ve Salma Hayek’in bulunduğu oyuncuların, başta yapımcı Harvey Weinstein olmak üzere film sektöründeki pek çok nüfuzlu erkeği cinsel tacizle suçlamasıyla Amerika’da başlayan #metoo hareketinin nasıl yeri yerinden oynattığını duymayan kalmadı. Hareket Türkiye’de kolektif bir karşılık bulmadı ama yakın zamanda bir grup akademisyen, akademinin cinsiyetçi ataerkil kültürüne karşı bir bildiri yayınladı. Bu da akla, #metoo’nun işaret fişeğinin çakılmış olabileceğini getiriyor." (14)

#MeToo hareketi iç çamaşırı markalarını da vurdu
Yeni bir Fransız iç çamaşırı markasının tasarımcısı olan Stagliano, kadınlara yönelik cinsel tacize karşı ortaya çıkan #MeToo hareketinin pek çok şeyi değiştirdiği bir dönemde, ürünlerini kadınları objeleştirmeden heyecan verici yapmanın yolunu arayanlardan biri: “Külot satmanın, onu güzel bir poponun üzerinde sumaktan daha iyi bir yolu henüz yok.”" (15)

Tarana Burke kimdir?

                                                       Tarana Burke,MeToo (Ben de) hareketinin kurucusu (2)

"Tarana Burke
Tarana Burke (d. 12 Eylül 1973), Me Too hareketini başlatan Bronx, New York'tan Amerikalı bir aktivist. 2006 yılında Burke, benzer deneyime sahip diğer kadınların kendilerine karşı gelmelerine yardımcı olmak için metoo kullanmaya başladı. On yıl sonra, 2017'de #MeToo, kadınlar Harvey Weinstein cinsel istismar iddialarını tweetlemek için kullanmaya başladığında Alyssa Milano tarafından popüler hale getirilen bir viral hashtag oldu. Cümle ve hashtag hızla geniş tabanlı ve nihayetinde uluslararası bir harekete dönüştü.

Time, Burke'i, 2017'nin Yılın Zaman Kişisi olarak "sessizlik kesicileri" olarak adlandırılan bir grup önde gelen aktivist arasında adlandırdı. Burke, ülke çapında halka açık konuşma etkinliklerinde yer alıyor ve şu anda Brooklyn'deki Cinsiyet Eşitliği Kızları Kıdemli Direktörü." (3)

"Tarana Burke
ABD'li bir aktivist olan Tarana Burke (1973-), Me Too hareketinin kurucusudur . Hashtag'ler 2006'da MySpace günlerinde bile bir şey olmadan önce kurdu. 15 Ekim 2017'de Twitter günlerinde Harvey Weinstein cinsel saldırı skandalı sonrasında oyuncu Alyssa Milano tweet attı:

“Cinsel tacize uğradıysanız veya saldırıya uğradıysanız, bu tweet'in cevabı olarak 'ben de' yazın.”

Takip eden hafta #MeToo 48 milyon kez tweetlendi . Twitter'da yürek parçalayan bir hikaye dalgası geldi. Cinsel tacizin sadece zengin ve ünlü erkeklerin kadınlardan yararlanmalarına dikkat etmediği herkes için anlaşıldı. Sadece birkaç kötü elma değildi. Bundan çok daha derine gitti." (2)

"#Metoo'nun kurucusu: Hiçbir zaman durmayacağım
Dünya genelinde cinsel taciz ve tecavüze uğrayan kadınların katıldığı #Metoo (Ben de) hareketi Tarana Burke tarafından başlatıldı. Burke, DW'ye verdiği özel röportajda bu hareketi başlatmasına giden süreci anlattı. Kendisi de bir cinsel şiddet kurbanı olan Burke, cinsel şiddet kurbanı kadınların hala sesini duyurmaya çalıştığını çünkü bu süreçte onlar dışında her şeye odaklanıldığını söyledi." (6)



MeToo müzik videosu

"Aktivist Tarana Burke sesini Haley & Michaels'ın 'Me Too' ülke marşına ekliyor.
#MeToo döneminde müzisyenler hareketi güçlü yeni marşlarla destekliyorlar. Bir örnek: Girişimin hizmetinde bir şarkı - ve şimdi bir video - yayınlayan Nashville merkezli ülke ikilisi Haley ve Michaels. Shannon Haley ve Ryan Michaels, 2015'ten beri birlikte hareketli ülke kayıtları yapıyorlar. Ancak, uygun bir şarkı olan “Me Too” için, hareketin kurucusu Tarana Burke'e ulaştılar ve mesajlarını yükseltmek için kendi sesini eklemelerini istediler. Burke, TIME'de düzenlenen ve videonun grubunun arkadaşlarını, ailesini, # MeToo destekçilerini ve cinsel saldırıdan kurtulanları içeren yeni videoda “ortak seslerimizin gücünü kullanmak zorundayız” dedi." (5)



KAYNAKLAR;
------------------------
(1) "#MeToo: 100 günde çığlığa dönüşen hareket
https://www.dw.com/tr/metoo-100-g%C3%BCnde-%C3%A7%C4%B1%C4%9Fl%C4%B1%C4%9Fa-d%C3%B6n%C3%BC%C5%9Fen-hareket/a-42266629
ET:01.08.2020
(2) Tarana Burke
https://abagond.wordpress.com/2017/12/28/tarana-burke/
ET:01.08.2020
(3) Tarana Burke
https://en.wikipedia.org/wiki/Tarana_Burke
ET:01.08.2020
(4) Why black women’s experiences of #MeToo are different
https://theconversation.com/why-black-womens-experiences-of-metoo-are-different-96091
ET:01.08.2020
(5) Activist Tarana Burke Adds Her Voice to Haley & Michaels' 'Me Too' Country Anthem
https://time.com/5194650/tarana-burke-me-too-song/
ET:01.08.2020
(6) #Metoo'nun kurucusu: Hiçbir zaman durmayacağım - DW Türkçe
https://www.youtube.com/watch?v=jTgih1n4RRc
ET:01.08.2020
(7) Me Too hareketi
https://tr.wikipedia.org/wiki/Me_Too_hareketi
ET:01.08.2020
(8) MeToo hareketi Bollywood'a sıçradı - DW Türkçe
https://www.youtube.com/watch?v=053UsD0OY4k
ET:01.08.2020
(9) Me Too hareketi Fransa'da neden tutmadı?
https://www.youtube.com/watch?v=FXkqcszeTTY
ET:01.08.2020
(10) ABD’de sessizliğini bozanların hareketi: Me too
https://www.youtube.com/watch?v=OmUHtZ2fB3A
ET:01.08.2020
(11) Me Too (Ben de) hareketi ağır yara aldı
https://www.posta.com.tr/me-too-ben-de-hareketi-agir-yara-aldi-haber-fotograf-2226245
ET:01.08.2020
(12) Polanski: #MeToo hareketi kitlesel bir histeri
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-44053165
ET:01.08.2020
(13) Türkiye'de kadınlar #SenDeAnlat (#MeToo) diyebiliyor mu?
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-42666440
ET:01.08.2020
(14) Türkiye’de #metoo hareketini akademisyenler mi başlatıyor?
https://t24.com.tr/yazarlar/seda-yilmaz-toplumsal-cinsiyet/turkiye-de-metoo-hareketini-akademisyenler-mi-baslatiyor,21564
ET:01.08.2020
(15) #MeToo hareketi iç çamaşırı markalarını da vurdu
https://tr.sputniknews.com/yasam/201901181037172789-me-too-hareketi-ic-camasir-markalari-vurdu/
ET:01.08.2020

NOT: Yabancı kaynaklardan alınan haber ve bilgilerde çeviri hataları olabilir..Gerçeğini öğrenmek istiyorsanız,kaynağında gidip okuyabilirsiniz..

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

12 yorum:

  1. Bu hareketi hatırlıyorum. Ama sanki değişen hiç bir şey yok gibi.

    YanıtlaSil
  2. bundan haberim yoktu ama çok güzel kadınların sesini duyurabilmesi... Polanski'nin filmlerini çok severim ama kovulmasına çok sevindim, elinize sağlık Ertuğrul Bey

    YanıtlaSil
  3. Keşke böyle şeyler yaşamasa...

    YanıtlaSil
  4. metoo, eveey twitırda, güzel bişey tabii, bizim ülkede de tecavüze tacize uğrayanlar artık şifreli mesajlarla bile olsa sosyal medyada yardım isteyebiliyor artık. holywood da bizim ülkeyi destekliyor bu konuda, siyah beyaz kadın fotoları ile, bir iki gün önceki tecavüz davasında, kız korkudan bağıramadığı için oğlanı serbest bıraktılar. bizim hukukta düzenlemeler yapmaları gerekiyor herhalde. her gün 10 20 civarı kadın öldürülüyor yaa.

    YanıtlaSil
  5. Güzel bir hareket farkındalık olmuş yasalarla ve eğitim sistemleriyle desteklenmeli bence teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Bu tip hareketler güzel tabii ,dayanışma halinde olmak ,sesini duyurmak, farkındalık oluşturmak güzel..
    Ama kadın olmak zor işte hele ki ülkemizde..

    YanıtlaSil
  7. Bilmediğimi bir oluşumdu, tabi kadın haklarının doğru şekilde savunulması önemli...

    YanıtlaSil
  8. Ataerkil sistemde en azından bir kez de olsa sözlü tacize uğramamış kadın var mıdır bilemedim...

    YanıtlaSil
  9. Artık gerçekten bir şeyler olsun,istanbul sözleşmasi yasallaşsa artık.

    YanıtlaSil
  10. People voices are so important❤

    YanıtlaSil
  11. ben alanya'da yaşadığım için gözle çok fazla taciz edilmeye alışık değildim. en son bunu bayramda denizli, manisa taraflarına gittiğimde fark ettim. yerleşim yerleri arasında uçurum vardı sanki, manisa'nın bi ilçesinde arabadan inip markete girmiştim. markete yürüdüğüm yol boyunca bakmayan kalmadı. pis pis sırıtan mı ararsın laf atan mı kendimden şüphe duydum. yolculuk hali saçım toplu, makyaj yok, üstümde diz altı basketbol şortu var inanılır gibi değildi. orada kadınlar nasıl yaşıyor. çok rahatsız oldum. bu çok çok basit bi örnek. bakıştan böyle rahatsızsak tacizin boyutunun yükselmesini varın siz düşünün.

    YanıtlaSil
  12. keşke hiç yaşanmasa ama maalesef :(

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..