19 Kasım 2017 Pazar

Emoji (ifade) kullananlar şımarık,hasta; kullanmayanlar ruhsuz,soğuk biri mi?

                                                        Resim1 - Emojiler

Bu soruya cevap vermeden önce,gelin emojinin ne olduğuna ve tarihine bir bakalım..

Emojinin Tarihi ve Kullanımı

Emoji nedir?

Emoji,kısaca günümüzde bilgisayar ve telefon ortamında insanların kendi aralarında sevinç,hüzün gibi duygularını hareketli yada hareketsiz resimlere yükleyerek ifade ettikleri,bir iletişim dilidir..

Emojinin,diğer bir adı da "ifade"dir.. Emoji,canlılara ait "sevinç,hüzün,mutlu,kızgın" gibi değişik ifade şekillerinin görselleşmiş şeklidir..

İfadeler,önceleri canlılar (özellikle de insanlar) arasında "el,kol ve ses hareketleri" ile elde edilirken,daha sonraları "yazılar"da ve günümüz de ise bu ifadeler "mekanik ve elektronik" yollarla da elde edilmeye başlamış ve emoji denilen resimli karakterlerle de bu ifadeler iyice renkli ve eğlenceli hale gelmiştir.. İlk resimli emojinin kullanımını ise millattan öncesine dayandığı bildiriliyor..Buna göre;

                                                Resim 5 : ilkemojitabletler

Emojinin Tarihi 

1960'lı yıllarda klavyenin kullanımına başlandığı sıralarda kullanılmaya başlanan (1) ifade (emoji) kullanımı,aslında çok ama çok eskiye dayanır..Taa millattan önceye kadar bile gidiyor..

                                                       Resim2 - Tarihteki ilk emoji

Öyle ki millattan (yaklaşık 3700 yıl) önceye dayanan tarihte ilk gülen emoji kullanımı ile ilgili (hem de Türkiye'de) bir keşif bile yapılmış..(1 ; 2) Bu bize "belki de emoji kullanımı bundan daha önceleri de kullanılmış olabilir" düşüncesini getiriyor aklımıza..

                                                              Resim 3: tasdevri

Kim bilir belki de ilk insan Hz.Adem(as) zamanında bile kullanılmış bile olabilir..

Çünkü,ifade kullanımı yazı icat edilmeden önce ilk olarak el-yüz-ses ifadeleri ile başlamış olabilirdi..Bu durum da ilk ifadelerin ilk insanın yaratıldığı dönemlerde kullanılması da mümkün olabilirdi..Neden olmasın ki? 

Kur'an'dan aldığımız bilgilere göre ilk insan olarak bildiğimiz Adem(as) ve eşi Havva(as),dünyaya gönderilirken,birer cahil olarak değil Allah(cc) tarafından dünyadaki (belki de ahirettekilerde dahil) tüm eşyaların isimlerini ve diğer bilgileri öğretilerek gönderilmişlerdi.. Bu durumda ilk emojilerin (ifadelerin),o dönemlerde kullanılması da büyük ihtimal de olabilir..Tabii ahirette melekler ve insanlar arasında kullanılması muhtemel emoji ifadelerini de ekleyebiliriz bunlara..Kim bilir belki de ahirette de kullanılıyor olabilirdi bu ifadeler (emojiler)..

                                                                 Resim 4: tasdevri2

Herneyse,kaldığımız yerden devam edersek; yazının icadından çok sonraları ise bu ifadeler iyice kendini belli etmeye başlamıştı..Yapılan bir araştırma ile günümüzden 382 yıl önce (büyük ihtimalle 17.yüzyılda) bir avukat/noterci tarafından resmi bir dosyaya "gülen yüz" ifadesini yerleştirmesinin ortaya çıkımasıda (3 ; 4), emoji kullanımının tarih boyunca ne kadar yaygın olduğunu bize gösteriyordu..

Günümüz teknolojisinde emojilerin kullanımı..

Günümüz teknolojisi,"bilgisayar teknolojisi" olduğu için ilk emojilerin bilgisayarlarda kullanımı konusunda çok farklı yaklaşımlar bulunuyor..

Wikipedi'ye göre "İlk emoji, 1998 veya 1999 yılında Japonya'da NTT DoCoMo'nun i-mode mobile Internet platformunda çalışan ekibin bir üyesi olan Shigetaka Kurita tarafından yaratılmıştır. (...) Ancak, 1997 yılında Nicolas Loufrani ASCII yüz ifadelerinin mobil teknolojide her geçen gün daha fazla kullanıldığını fark etmiş ve düz noktalama işaretlerinden meydana gelen mevcut ascii yüz ifadelerine karşılık, dijital ortamda daha fazla etkileşimli kullanım sağlayacak, daha renkli simgeler yaratmak amacıyla animasyonlu Smiley yüz ifadeleri ile denemeler yapmaya başlamıştır." (5)

Milliyet'in haberine göre ise ilk emoji günümüzden 33 yıl önce bugün icat edilmiş!; "19 Eylül 1982’de Carnegie Mellon Üniversitesi profesörlerinden Dr. Scott Fehlman gülen yüzü ilk defa kullandı bu aynı zamanda ilk emoji kullanımı oluyor.." (6)

Emoji (ifade) kullanımı tabii ki bir yerlere yazma /çizme ile sınırlı değildir..Daha önce de belirttiğimiz gibi emoji (ifade) kullanımı,canlılar (özellikle de insanlar) arasında "el ve yüz" ifadeleri ile de kullanılır..Bunun dışında ses (mesela ıslık çalmak,şarkı söylemek,mırıldanmak,gizli ve merak edilen sesler çıkarmak vs gibi) iletişim özelliği de ses ile kullanılan özel bir ifade (iletişim) şekli olmuştur..

Hayvanların kendi aralarındaki konuşma şekilleri kendilerine özgü olurken,bir de yine kendilerine özel bir/birden fazla "işaret dili" ifadeleri de olabiliyor..Mesela hayvanların kendilerine özel yaydıkları kokular bile birbirleri ile iletişim kurma ve ifade etmelerini sağlayabiliyor.. Kim bilir belki de hayvanlar aleminde bilmediğimiz daha nice iletişim şekilleri ve ifade biçimleri olabilir?..

İşte insanlar arasında da bu şekilde,bir takım el,yüz ve ses hareketleri kullanılarak,kendine özgü "işaret dilleri" ortaya çıkmış ve bu olabildiğince kullanılmıştır..Bu işaret dili kullanımlarının yaygın bir kullanım ağı da vardır..Sağır ve dilsiz engelli bireylerin kendi aralarında kullandıkları bir konuşma/işaret dili de bunlardan biridir..

Ayrıca bu işaret dilleri özellikle de "savunma,saldırı,eğitim,iletişim" gibi sistem mekanizmalarında da çok önemli bir yere sahiptir..İnsanların kendi aralarında el,yüz ve ses gibi işaret dilleri ile iletişim kurmalarının yanında mekanik olarak iletişim kurdukları bir işaret dili daha vardır ki o da "Mors alfabesi" ve "daktilo"dur.. "Telsiz,telefon,radyo,televizyon"  ve en sonda "internet (bilgisayar)" ise,günümüz teknolojilerinde işaret dillerinde (ifade kullanımında) geldiğimiz en son nokta olmuştur..

Daha yeni yeni kullandığımız "gülen yüz,kızgın yüz" vs gibi resimli ve hareketli emojiler ise bu işaret dilinin hem kullanımını değiştirmiş hem de insanlar arasındaki iletişimin çok renkli olmasını sağlamıştır..Emojiler,işaret dillerin anlamlarını ise değiştirmemiştir..Çünkü,zaten emojilerdeki anlamlar,tarih boyunca kullanılan kalıplaşmış ifadeleri içeriyordu..

Emoji kullananlar şımarık ve hasta biri mi? Kullanmayanlar ruhsuz ve soğuk kalpli biri mi? 

Gülsem mi kızsam mı bilemedim.. O yüzden bu ifadeleri kullandım.. 

                                                      Resim 6 : EmojiMovie

Neyse konu başlığında belirttiğimiz "Emoji kullananlar şımarık,hasta biri mi? Kullanmayanlar ruhsuz,soğuk kalpli biri mi?" sorusunu kendimce cevaplamaya çalışayım,bakalım başarılı olabilecek miyim?

Bunu bu şekilde belirtmemizin nedeni ise benim çokça emoji kullanmam olmuştur..Yani düşünemeden edemiyordum;

Acaba çokça emoji kullanmam,birilerini rahatsız eder mi?
Beni,"şımarık biri" gibi görürler mi?
Dahası,sıkça emoji kullandığım için herhalde bazıları beni "hasta biri" gibi de görmüş olabilir..Diye düşünemeden edemiyordum..

Çünkü,ne zamandı tam hatırlayamıyorum bi ara bazı sosyal medya hesaplarına rastlamıştım,bu konuda dert yanan kişilerin olduğunu görmüştüm..Emoji kullananların "şımarık ve hasta" olduklarını dile getiriyorlardı..Ama onlara cevabını verenler de az değildi..Emoji kullanmayanların da "ruhsuz ve soğuk biri" olduklarını dile getirmişlerdi..

"Bana göre önemli olan,"doğru yerde ve doğru zamanda" emojileri kullanmak gerekir.."

Yani emoji kullanmak /kullanmamak neden bu kadar dert ediliyor,pek anlamış değilim? Evet,şahsen bazen çok kullanırım emoji ifadelerini..Ama "yerine ve zamanına göre" kullanırım..Yani ifadelerin belli yeri ve zamanları olur..Öyle her ifadeyi ,her yerde ve zamansız kullanmam..Doğru yerde ve doğru zamanda kullanırım..Zaten doğrusu da budur kanımca..

Acılı ve üzüntülü bir yazıda, sevinçli emojiler kullanılması nasıl mantık dışı ise sevinçli ve mutlu yazılarda üzüntülü ve kızgın emojilerin kullanılması da o kadar mantık dışı olabilir..Ben bunlara çok dikkat ederim..

Gözden kaçanlar,hatalar olabilir.. 

Haa gözümden kaçan yanlış yer ve yanlış zamanlarda kullanmış olabilirim..Ama bu bilerek yaptığım anlamına gelmez..

Belki yazıyı tam olarak anlamamış olabilirim..

Belki üzüntülü bir yazıda,yazıyı yazan kişiyi sevindirmek,ona destek olmak,yanında olduğumuzu göstermek vs gibi tamamen masum düşünceyle olan bir duyguyla,sevinçli ve mutlu emoji ifadesi kullanmış da olabilirim..

Belki de ne yazacağımı bilemediğim için heyecandan saçmalamış ve emojileri de kullanmış olabilirim..

Ama bu kasten yaptığım anlamına gelmez..Ben böle bişey asla yapmam..Eminim sizlerde yapmazsınız..Bunu biliyorum..

Ya yazıyı yanlış anlamış olabiliriz yada yazıya yorum yazarken kafamız karışmış olabilir; yani ifade ederken "ne yazacağımızı bilemediğimiz" için birazcık saçmalamış olabiliriz..Bundan daha doğal ne olabilir ki? Önemli olan galiba "blog yazarlarının birbirlerine karşı daha saygılı,hoşgörülü ve anlayışlı olmasıdır" herhalde..

Bir yanlış/hata yapıldığında ya bunu görmezlikten geleceksiniz / bu yanlış ve hatayı kalp kırmak pahasına karşı tarafa bildireceksiniz..Sizin canınızı yakabilecek büyük ve ciddi yanlış ve hatalar için belki olabilir ama böyle ufak tefek hatalar için herhalde hoşgörülü ve anlayışlı olmak daha mantıklıdır..Belki bunu bilerek yapmamış olabilir..Küçük şeyler için kavga mı etmeliyiz yani? Birbirimizin kalbini mi kırmalıyız? Bilemiyorum..

Herneyse..Dediğim gibi ben sıkça emoji kullanırım ama doğru yerde ve zamanda kullanmaya da dikkat ederim..Şimdi sorulara kısaca cevap vereyim..

Emoji kullanmak,şımarıklık ve hastalık belirtisi midir?

Cevabım..Hiç de değil..Emoji kullanmak insanların kendi aralarında kendi duygularını resimlerle ifade etme şeklidir..Ha klavye ile :) şeklinde gülen emoji karakter işaretleri kullanmışsın ha resimli gülen emoji karakteri kullanmışsın..Arasında ne fark var ki? Bence hiçbir fark yok..

Resimli emoji kullanmak,düşünülenin aksine "insanlar arasındaki sosyal iletişim ve dayanışmayı daha da güçlü ve cazip hale de getirebiliyor.." Denemiz de fayda vardır..

Peki emoji kullanmamak,ruhsuz ve soğuk kalplilik belirtisi midir?

Cevabım..Tabii ki de hayır..Bu ne saçmalık? Böyle şey olabilir mi? İnsanların kendilerine göre bir iletişim şekli vardır..Eskiden mesela ben de kullanmazdım emojileri..Açıkçası hoşuma gitmezdi..Şimdi kullanmadık diye ruhsuz ve soğuk kalpli biri miydik o zamanlar? Tabii ki hayır..Emoji /ifade kullanmak,zorunluluk değildir..Bir iletişim şeklidir..

Emoji kullanmayan insanlar,yazı yazarken (emojilerle değil) yazılarıyla kendi ifadelerini dışarıya yansıtmayı tercih etmektedirler..Yani,yazılardaki anlamların çıkarılması onlar için yeterli olabilmektedir..Çünkü,yazılan her yazının kendine göre bir ifade şekli olabiliyor..

Emojilerin /klavyeden karakter işaretlerin kullanılması,işin eğlenceli ve görsel kısmıdır..Karşı tarafa,bu yazıyı yazarken,şu anki duygusunun ne olduğunu ifade etmektedir..

Sadece yazı ile bunların ifade edilmesinde ise yazarın o an nasıl bir ifade şeklinde olduğunu anlamak ise okuyucunun maharetine kalmış bişey. Yani yazar, emoji karakterlerini kullanmayarak,bu ifadelerin okuyucu tarafından bulunmasını sağlamaya çalışıyor da olabilir..

Yada o amaçla değil de sadece yazı yazmak amacı ile de yazmış olabilir..Ama bu o yazarın duygusuz olduğunu göstermez..Ne kadar yazı yazmak amacı ile yazdığını söylese de,yazılan her kelimenin altında o yazarın duygusunun olduğunu söylemek zor değildir..

Unutulmamalıdır ki; "Yazılan her kelimenin içinde, o yazıyı yazanın ifade edilebilen bir duygusu vardır.."

SON SÖZ olarak; dolayısıyla,emoji kullanmak ne şımarıklık ne hastalık; kullanmamak ise ne ruhsuzluk ve ne de soğuk kalpliliktir..Emojiler kullanılsa da kullanılmasa da,zaten yazılan kelimelerin içinde saklı birer duygusal ifadeler bulunmaktadır..

Görselli emojilerin kullanılmasında dikkate edilmesi gereken bir kural varsa,o da "doğru yer ve zamanda" bunları kullanmaktır..Öyle her yerde olur olmaz yerde kullanılması hem de uygun olmayan yazılarda,farklı emojilerin kullanılması doğru bir şey olmaz herhalde..Evet,şimdilik benden bu kadar..umarım derdimi dermanı mı anlatabilmişimdir..Saygı ve sevgiyle kalın..E.Y.

KAYNAKLAR;
------------------
(1) Tarihteki ilk emoji Türkiye'de bulundu
Gaziantep'in Karkamış Antik Kenti'nde araştırma yapan İtalya'nın Bologna Üniversitesi'nden bilim insanları, üzerinde tarihte kullanılan ilk emojinin olduğunu düşündükleri 3 bin 700 yıllık testiye ulaştı
http://www.haberturk.com/dunya/haber/1570182-dunyadaki-en-eski-gulucuk-emojisi-turkiye-de-bulundu
ET:19.11.2017
(2) İlk gülücük emojisi 3700 yıl önce kullanılmış
Prof. Marchetti, emojili testinin diğer buluntularla birlikte Gaziantep Arkeoloji Müzesine teslim edileceğini söyledi
http://t24.com.tr/haber/ilk-gulucuk-emojisi-3700-yil-once-kullanilmis,414825
ET:19.11.2017
(3) İşte tarihte kullanılan ilk emoji
Slovakya'da yapılan bir araştırma sonucu dünyada kullanılan ilk emoji ortaya çıktı.
http://www.yeniakit.com.tr/haber/istanbul-dunyanin-helal-merkezi-oldu-276495.html
ET:19.11.2017
(4) Tarihteki ilk emoji bulundu!
Trençin Arşiv Dairesi'ndeki belgelerde tarihteki ilk emoji ortaya çıktı. İşte tarihteki ilk emoji!
http://www.kanalahaber.com/haber/bilim-teknoloji/tarihteki-ilk-emoji-bulundu-343866/
ET:19.11.2017
(5) Emoji
"Emojiler, elektronik mesajlarda ve web sitelerinde yer alan mesaj, diğer iletileri zenginleştirmek adına kullanılabilecek ideografi ve smiley içeren uygulamadır."
https://tr.wikipedia.org/wiki/Emoji
ET:19.11.2017
(6) Emoji 33 Yıl Önce Bugün İcat Edildi!
"19 Eylül 1982’de Carnegie Mellon Üniversitesi profesörlerinden Dr. Scott Fehlman gülen yüzü ilk defa kullandı bu aynı zamanda ilk emoji kullanımı oluyor. Her 19 Eylülde Fehlman Philadelphia’da ki Carnegie Mellon.."
http://www.milliyet.com.tr/emoji-33-yil-once-bugun-icat-teknoloji-haber-2120649/
ET:19.11.2017

RESİMLER;
-----------------
Resim 1: Emojiler :  https://pixabay.com/tr/photos/emotion/
ET:19.11.2017
Resim 2: Tarihteki ilk emoji : http://www.mynet.com/haber/guncel/turkiyede-bulundu-iste-tarihteki-ilk-emoji-3157020-1
ET:19.11.2017
Resim 3: Tasdevri : https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Diorama,_cavemen_-_National_Museum_of_Mongolian_History.jpg#/media/File:Diorama,_cavemen_-_National_Museum_of_Mongolian_History.jpg
ET:19.11.2017
Resim 4: Tasdevri2 : https://www.flickr.com/photos/abhi_here/3901480264
ET:19.11.2017
Resim 5 : ilkemojitabletler : https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_writing
ET:19.11.2017
Resim 6 : EmojiMovie : https://www.youtube.com/watch?v=QtebTV6kZ-0

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

22 yorum:

  1. Emojileri ender kullansam da kişinin karakterinin kullandığı simgelerle alakası olduğunu söyleyemem. Kullanım biraz da yazılan metinle ilgili. Çok sık kullanılıp kelimelerin yerini alması da hoş değil bence.Konunun tarihi ve kullanım şekillerini güzel irdelemişsiniz. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Aaa niye şımarıklık vs. olsun, bayılıyorum emoji kullanılmasına, ben cep telefonumdan internete girmediğimden maalesef kullanamıyorum ve üzülüyorum herkes ne güzel alkışlayan eller, öpücük yollayan yüzler, kalpler gönderiyor renkli renkli..ben de klavyeden ancak ♥ yapabiliyorum gülen yüz bile :) oluyor:(

    YanıtlaSil
  3. Ne derlerse desinler ben seviyorum emoji kullanmayı

    YanıtlaSil
  4. Emojiler son zamanlarda özellikle de mesajlarda çok kullanılır oldu, hayatımızın bir parçası haline geldiler de diyebiliriz :) Şahsen ben kendi adıma emojilerin mesaja duygu kattığını düşünüyorum ve yeri gelince de kullanıyorum :)

    YanıtlaSil
  5. En çok emoji kullananlardan biri olarak ne şımarığım nede hastayım. Sadece seviyorum görsel şirinlikleri. :)

    Açıkçası bende emojilerle ilgili bir yazı yazmayı düşünüyordum ama konu bu değil tabi ki. Profesyonel bloglar emoji kullanmaz ! Gibi bir algı var. Bu ne kadar doğru bilmiyorum. Ama emoji kullananlara daha acemi gözüyle bakılıyor. Ben açıkçası emojinin yazılarımıza hiç bir şeyi değiştirmediğini düşünüyorum. Bir yazıyı okutan da okutmayan da emoji değildir. Bence tabi ki 😁 Dur koyayım şimdir bir sürü 😄😁😒☺😶

    YanıtlaSil
  6. Ah... derdime parmak bastın kardeşim. 'Benim emojilerim vardı, onları kimler aldı?' diyesim var :) Gerçekten bloğumu düzenleyen oğlum ziyaretime gelmişti, hani sohbet ederken kızımın telefonundan videoya çektiği. O gün konuştuk bu konuyu ama neden uygulamadık, hiç hatırlamıyorum. İllaki yardım alacağım birinden. Zira bilhassa biz hanımlar, severiz emojiyi. Telefondan blogları takip eden ya da yayınlarını bile orada uygulayanlar rahatça kullanıyorlar gibime geliyor. Yayın hazırlarken var da, bunun dışında yorum yaparken ve gelen yorumlarda şu :) noktalamaları bile yok ediyor bloğum. Rahatsızlık nerede bir keşfedebilsem. Emoji olmadan da, olsa da aynı sıcaklıkta insanlarız. Yazma gönüllüleriyiz biz. Bilgiler için teşekkürler. Tarihini de öğrenmiş olduk sayende. Sağlıcakla kal kardeşim :)

    YanıtlaSil
  7. Ben de bir ara sürekli her mesajımın sonuna emoji koyup ne hissettiğimi anlamalarını sağladığımı düşünüyordum. Ama şuanda öyle bir çabam yok her mesaj sonuna değilde çok güldüğüm zaman ya da çok üzgün olduğum zaman kullanıyorum sanırım. Bu durumu biraz daha aşıp basite indirebildim galiba 😁

    YanıtlaSil
  8. Uzun cümleler kurmak yerine emoji kullanabiliyorum. Zamandan tasarruf sağlıyor.
    Birisine hesap sormanız gerektiğinde sonuna gülümseyen bir şekil koymanız gerilimi önleyebiliyor...
    Telefon emojileri iyidir :)

    YanıtlaSil
  9. İlk kez okuduğum bilgiler benim için, eöeğinize ve kaleminize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  10. Emoji kullanınca daha samimi geliyor bana .:)Görsellik önemli.

    YanıtlaSil
  11. ilginç bir konu bulmuşsuun :) pek de keyifli annatmışsııın. severim ben kullananlarııııı :)

    YanıtlaSil
  12. O kadar çok kullanıyoruz ki emojileri adeta hayatımızın bir parçası oldular. Gülen adamsız bir mesaj attığımda mutsuz musun sorun var mı şeklinde geri dönüş alıyorum. Emoji önemli, kullanalım kullandırtalım :)

    YanıtlaSil
  13. Kim ne derse desin emoji kullanmayı çok seviyorum.Blogger özelliğinde emojiler yokken bu özelliği ekleyip,kodların düzenlenmesi ,yerleştirilmesi gibi bir eklenti için 2 ay zamanımı verdim.O kadar çok seviyorum yanii😊

    YanıtlaSil
  14. Heyy ne kadar ilginç bir yazı olmuş tek kullandığım emoji gülen surat bu konuda başarısızım:))

    YanıtlaSil
  15. Emoji kullanmayı çok severim ben de, mesajlaşırken örneğin şaka yaptığımız anlaşılamayabilir ama emojiler bu ihtimali minimuma indirgiyor bence :D Tarihini de bilmiyordum, öğrenmiş oldum :))

    YanıtlaSil
  16. Ben gülümseyen emojiyi çok kullanırım.Karşı tarafa iyi niyetim geçsin diye ama tabi karşı taraf nasıl değerlendiriyor bilemiyorum.Taaaa atalarımız zamanında bile varmış baksana :)

    YanıtlaSil
  17. Merhaba Ertuğrul Bey,
    “Emoji (ifade) kullananlar şımarık, hasta; kullanmayanlar ruhsuz, soğuk biri mi?” başlıklı yazınızı okudum. Yazı ile ilgili yorumları ve yorumlara verdiğiniz cevapları da okudum.
    Diğer yorumculardan farklı olmamakla birlikte görüşlerimi belirteyim:
    1. Emojinin tarihi ve kullanımı hakkındaki araştırmanız çok güzel. Sayenizde bilgilenmiş olduk.
    2. Günümüzde uzunca yazılar pek okunamıyor. Ama sizin yazınız, anladığım kadarıyla herkes tarafından da zevkle okundu. Bunun sebebi sadece ele alınan konunun ilginç olması değil; sizin sunumunuzun güzel olmasıdır. Açık deyişle yazı puntoları, kalınlıkları, renkleri farklı yapmanız, klavye ve resim emojilerini kullanmasını becerebilmenizdir.
    3. "Bana göre önemli olan,"doğru yerde ve doğru zamanda" emojileri kullanmak gerekir..." yargınız da oldukça yerinde.
    4. Bilindiği üzere akademik yazılarda ve resmi yazılarda emoji kullanılmaz. Resmi yazılar derken bütün devlet mekanizmasını ilgilendiren yazıları kast ediyorum. Emoji kullanmayı alışkanlık haline getirenler bu konularda oldukça zorlanacaklardır.
    5. Emoji kullanımı kelime hazinesinin zayıflamasına da neden olabilir. Tabii, bu herkes için geçerli değil.
    Sonuç olarak, sizin de belirttiğiniz gibi zamandan tasarruf, neşeli olmayı teşvik, samimi iletişim vb. nedenlerle, yalnız özel yazılarda emoji yerinde ve ölçülü olmak şartıyla kullanılabilir. Ancak bunun alışkanlık haline gelmesi hele de kelime hazinesine zarar vermesi durumunda emoji kullanılmamalıdır.
    Hayırlı günler dileğiyle selâmlar…

    YanıtlaSil
  18. Başlığınız çok ilgimi çekti doğrusu. Örneğin mesaj yazarken -Tamam diyorum. Ya Elif noldu bişey mi oldu ? Neden soğuk davranıyorsun diyorlar. :D Sanki milletimizde böyle bir algı oluşmuş. Bana göre pek de kötü değil aslında hani deriz ya tebessüm etmek adettendir diye bu da böyle bir adet olmuş bizde. Yabancılara baktığımda bu kadar emoji kullanmıyor insanlar. Kendi kendimize yaratmışız bu akımı. Birde bir gülüş biçimi var ki asahdskjd diye en çok o dikkatimi çekiyor :D Ülkecek normal değiliz ya :D

    YanıtlaSil
  19. ilk sohbet programlarıyla girdi hayatımıza o zamandan beri de çok alıştık

    YanıtlaSil
  20. Konuşurken mimiklerimiz nasıl duygularımızı ifade ediyorsa, mesajlaşırken de kullandığımız emojiler duygularımızı belirtmek konusunda oldukça yardımcı olabiliyorlar. :)
    Bazen ben de sık emoji kullandığımı düşünüyorum ama bunda ne sorun var ki, değil mi? :)

    YanıtlaSil
  21. Emoji kullanmak bana zor geliyor tek emojim kahkaha atan surat:))

    YanıtlaSil
  22. İlk kez böyle bilgiler okudum. Gerçekten keyifli bir yazıydı. Paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..