12 Kasım 2017 Pazar

Blog yazarlığının meslek olmasını istemeyenlerin garip huyları

                                                        Blog writership profession (1)

Bir insan "blog yazarlığının meslek olmasını" neden istemez ki? Off! Öff! 

Aslında bu sorunu ilk önce ben ortaya atmamıştım..Blog yazarlığının meslek olması ile ilgili tartışmalar,blog dünyasında uzun yıllardır devam edegelen bir durumdu..Ben sadece buna önayak olmak ve destek vermek amacıyla,bu girişimi devam ettirmiştim..Daha önceki yazılarımı okuyanlar bilirler..Konu hakkında detaylı bilgiler vermiş ve sizlerde çok güzel yorumlar 💬yapmıştınız..

Blog yazarlığının meslek olmasını isteyenler olduğu gibi maalesef istemeyenler de vardı.. Tabii herkesin düşünce ve görüşlerine karşı saygımız vardır..Zaten hepsini kastetmiyoruz ve yine zaten hepsinin istememe nedenleri çok farklıydı..Ve gerçekten de öyle gibi gözüküyordu..İşte bu nedenle bunları 4 guruba (kategoriye) ayırmak yerinde olurdu..

PANİKÇİ olanlar; 

1.GRUP : "Ya kazancımdan olursam!" korkusu ile "N'ayır! Böyle birşey n'olamaz!..Bu memlekete zulümdür,istemiyok ağadaş! " diye panikçi olanlar..
--------
1.grubun istememe nedeni kişisel ve kazanç odaklı olabilir..Yani bloglarından "yazı,içerik,reklam" vs gibi içeriklerden elde ettikleri trilyonlarca lira!! :)) eh o kadar olmasa da imrenilecek sayıda kazançlarının elden gitmesi söz konusu olabileceği için,blog yazarlığının meslek olarak görülmesini istemiyor olabilirlerdi..

KİNCİ olanlar; 

2.GRUP : "Demek öyle,sen ha?! Blog yazarlığını meslek olmasını istiyorsun öyle mi? Şimdi görürsün sen! " diyerek kişisel kinini kusarak kinci olanlar.....
---------
2.grubun istememe nedeni de kişisel ihtiraslar,kıskançlıklar ve nedeni belli olmayan paranoyak ihtiraslar olabilir..Yani,biri size gıcık gider de,sizin iyiliğinizi istemez de, sizin istediğinizin tam tersini ister ya,işte onun gibi bir şey işte..Resmen gıcıklık.. :(

NOT: Aslında 1. ve 2.guruptakiler aynı kafaya sahipler..Şahsen ben öyle anladım.. Bunlar genellikle "Efendim,blog yazarlığının meslek olması, devletimize birer küflettir.. Herkes blog yazarı olursa,vay memleketin haline? Çalışan kalmaz memlekette..vs vs.." diyerek paniklemeye başlar ve blog yazarlığının meslek olmaması için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalışırlar..

ÖZGÜRLÜKÇÜ olanlar; 

3.GRUP : "Bana ne blog yazarlığının meslek olmasından? Beni rahat bırakın! Aaa! " diye özgürlükçü olanlar..
---------
3.gruptakiler "gel keyfim gel!" rahatlığında içerik paylaştıklarından dolayı,kimsenin kendilerini rahatsız etmesini pek istemezler..Hele de yazdıklarının bir de resmiyetle ele alınması,onları belki rahatsız edebilir..Bu nedenle blog yazarlığının meslek olmasını pek istemezler..Yani kısaca sadece kendi zevklerini ve kendi özgürlüklerini düşünürler..

NOT: Aslında bu gruptakilerin bu tür düşünceleri çok yersiz..Blog yazarlığının meslek olması,onların özgürlüklerini hiçbir şekilde kısıtlamayacak ki? Onlar yine istedikleri gibi paylaşımlarını rahat bir şekilde paylaşabileceklerdir..Blog yazarlığının meslek olması,kişilerin paylaşımlarının ne ve nasıl olduğunu olumsuz etkileyen bir etken olmayacaktır..Bu etkenler sadece bu meslekten kazanç sağlayan ve maaş alan bireyleri doğrudan etkileyebilir..Gazeteci ve yazarlar nasıl bir profil ve çizgi izliyorsa,blog yazarlarının da kendine göre bir profil ve çizgisi olacaktır..

KARAMSARCI olanlar; 

4.GRUP : "Blog yazarlığının meslek olması bana saçmalık gibi geliyor! Üstelik devletin bunu meslek olarak kabul edeceğini de pek sanmıyorum. Yani kısaca ben olmayacak duaya amin demem! vs vs.." diye karamsar bir çizgi çizip,kararsız ve karamsarcı olanlar..
---------
4.grubun istememe nedeni ise kararsız ve olumsuz düşünen tipler olabilir..Hani derler ya "olmayacak duaya amin denmez" diye,işte herhalde "blog yazarlığının meslek olmasının mümkün olmadığını" düşündükleri için belki bu nedenle buna olumsuz yanıt vermiş olabilirlerdi.. Yani burada kötü bir niyet yok aslında. 4.gruptakiler,"böyle bir şeyin mümkün olamayacağını" bildikleri /düşündükleri için buna karşı çıkmış /olumsuz tavır sergilemiş olabilirlerdi..Bu da gayet normal bir davranış şekli..

Diğer ilk iki grup ise zaten belli..Bu tip insanların olmadığını kimse söylemesin..Bu tipler de halen var ve aynı şekilde mücadelelerine devam ediyorlar..Maksat gıcıklık olsun. 3.gruptakiler de belli..keyiflerine düşkünler.. "Karışmayın len benim keyfime!Off! Öff!

Bir insan "blog yazarlığının meslek olmasını" neden istemez ki? Anlamış değilim..Ama benim inancım devam ediyor..En son yazdığım yazıda,diğer meslek gruplarının da bu blog yazarlığından pek farklı olmadığını dile getirmiştim.. Vay efendim sen misin bunu diyen? Bi dövmedikleri kaldı..

"Aaaa! Gına geldi gayri.. Ne bu ya? Yok uğraşamam gayri.. Aaa! Of öf!  "  dediğinizi duyar gibiyim..

Haklı olarak,bana "Peki ya sen,Ertuş? Sen de blog yazarlığının meslek olması konusunda neden bu kadar diretiyorsun? Biraz fazla abartıya kaçmadın mı?" diye veryansın edebilirsiniz.. Olabilir,abartıya kaçmış olabilirim.. Ama halen "blog yazarlığının meslek olarak kabul edilmesi" konusundaki düşünce ve inancım devam etmektedir..

Şimdi gelelim Blog Yazarları Çalıştaylarına.. 

Bak bu ciddi bir soru; 

Blog yazarları çalıştayları,üniversitelerin akademik olarak günü kurtarma eylemleri mi?

Biliyorsunuz üniversitelerde "blog yazarları çalıştayı" düzenleniyor..Blog yazarlarının "kaliteli yayınlar yayınlaması" konusunda aslında güzel bir çalışma..İyi güzel buna çok sevindim..

İyi de bunun dışında,blog yazarlarına ne gibi faydası dokunacak? 

Başka blog yazarlarına çeki düzen mi verecekler? Olabilir..Bu da güzel..De çalıştay "blog yazarlığının meslek olması konusunda" ne gibi adımlar atıyor? Hımmm!

Bana öyle geliyor ki bu konuda bir adım attıklarını pek sanmıyorum ve hiçbir zaman da atacaklar gibi de gözükmüyorlar..Çünkü yine öyle tahmin ediyorum ki,onlar sadece kendi akademik kariyerlerini kurtarma telaşı içerisindeler gibi geliyor bana..

Yani blog yazarları olarak bizleri düşündüklerini hiç sanmıyorum.. Klasik günü kurtarma eylemleri olabilir..Üniversite akademisyenlerin kendi akademik kariyerlerini kurtarmak için,blog yazarlarını kullanmaları söz konusu olabilir mi? Bilemiyorum..Umarım öyle olmaz..

Samimiyseler eğer,"blog yazarlığının meslek olarak kabul edilmesi" konusunda ciddi çalışmalar yaparlar ve bunu hem kamuoyu ile paylaşabilir ve hem de devlet kademesine de sunabilirler..

Samimi değilseler eğer,blog yazarlarını kendi çıkarları için kullanmayı bıraksınlar artık..Blog yazarlarına faydası dokunmayan çalıştayların vb etkinliklerin düzenlenmesi,blog yazarlarının ne işine yarar ki?

Bana kızıyorsanız,sölim ben blog yazarlığının meslek olması konusunda  çok kararlıyım.. İşte kararım.. Haydi kendinize iyi bakın.. Sağlıcakla ve sevgiyle kalın..  E.Y.

NOT: Bu yazım birilerini kızdırabilir..Ama kızmamalarını rica ederim.. Sonuçta kişisel olarak kimseyi hedef almış değilim..Evet,blog yazarlığının meslek olmasını isteyenler olduğu gibi istemeyenler de vardır..Sonuçta demokrasi ile yönetilen bir ülkedeyiz. Benim yaptığım sadece blog yazarlığını meslek olarak istemeyenlerin profillerini kategorize etmekti..Tabii kimseyi kategorize etmeden yaptık bunu. Amacımız yine gerçekten de blog yazarlığının meslek olmasını sağlamaktır..Hadi neyse fazla uzatmayayım..Kalp kırdıysak affola diyelim.. Hoşçakalın..E.Y.

KAYNAK;
----------
(1) : https://en.wikipedia.org/wiki/American_propaganda_during_World_War_II

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

18 yorum:

  1. Gayet güzel bir yazı ve analiz bence kimse kızamaz ama yazında da sözünü ettiğin kinciler, kıskançlar panikçileri bilemem:)))ay ne ayıp ya kincilik ne? Sonuçta kimse kimsenin kısmetine mani olmaz, herkes kendi kısmetini yer. Ben kaç kez anlatmıştım mesela yıllar önce kızkardeşim ilk bebeğine hamile, rahmetli annem de yapamaz diye (gerçekten de yapamaz, ben de yapamam) içli köfte yapıp götürmeye karar verdik, köfteleri akşamdan yaptı annem, sabah erken kalktık ben de yumurtalı, una bulayıp bir güzel kızarttım, portakal kadar oldu hepsi, koca bir tencereye koyduk, biz Üsküdar'dayız, kardeşim o zaman ta Yenibosna'da oturuyor götürdük, götürdük de, dolmuş-vapur- taksi derken takside unuttuk mu! Yoldan geçen taksiye bindiğimizden tabii bulmak, geri çağırmak mümkün değil zaten o yıllar cep telefonu daha ülkede yoktu sanıyorum. (1987) ne oldu köftelerden bir tane bile yiyemedik ne annem, ne kızkardeşim, ne ben:)))) Ama kim yediyse helal olsun demeyi de ihmal etmedik, çünkü kabahat bizim:))annem epey kızmıştı bana ama şimdi anlatırken hala "afiyetle yemişlerdir inşallah kim yediyse" diye gülüyorum.:)))Kısmet böyledir bize kısmet değilmiş.

    Ben karamsar olanlara giriyorum sanırım :)
    Emeğine sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. "Sonuçta demokrasi ile yönetilen bir ülkedeyiz".😊Bak ben buna pek inanamıyorum amaaaaa😊 Ertuğrul kardeşim. Bayılıyorum senin bu inadına. Ben isterim meslek olsun, oturduğum yerden en azından sigara masrafımı karşılarım 😝Ama yaş haddinden beni kabul etmezler diye korkarım😭😭 Bol bol emoji kopyalıyorum bir yandan😊
    Blog Çalıştayı'nda bence Evren yararlı gelişmeler amaçlıyor, niyeti temiz bir evlat sizler gibi.(telefonla da irtibatımız var.) Blogculuğun iyi bir yere gelmesini istiyor. O bizlerle ilgileniyor ama yüksek tabaka, yani bizlerle irtibatı zayıf olanların mütevazı olduklarından biraz şüphedeyim. İstanbul'da mısın bilmiyorum ama gelebilsen, çatır çatır konuşurdun orada. Hepimiz davetliyiz ama benim dizlerim rahatsız ve çok sigara içerim ondan gidemem sanırım.😩
    Bakalım ne düşünüyor arkadaşlar bu konuda? Eline sağlık, dilerim olur😍

    YanıtlaSil
  3. Çabanızdan dolayı takdir ediyorum, olması çok insan için faydalı olur ve teşvik niteliği taşır en azından. Bir taraftan da okuma ve yazmaya teşvik ettiği için memleket kültürüne de oldukça fazla katkısı olur bence. Ben her yönüyle destekliyorum bu çabayı.
    İnsan inandığı düşünceden yarı yolda vaz geçtiği zaman pek iyi hissedemiyor kendini, bence diyenlere pek aldırmayın; çok da ciddiye alınacak bir durum değil. :)
    Şu kariyercilere gelince: Memlekette her şey bedava olduğu için, blog yazarlığı resmileştiğinde onların ekmekleri kesilir, bedava malzemeyi nerede bulacaklar sonra. kafaları fazla basmaz ki oturup kendileri bir şeyler yazsınlar. nasılsa yazanlar var, al oradan içine bir kaç süslü kelimeler serpiştir olsun bitsin. bu memlekette her şey bedava da dürüst insana hava bile parayla artık uzun yıllardır. :)

    YanıtlaSil
  4. hehe eğlenceli yazıydı. ivit var çalıştay da orda herhalde ünlü blog yazarlarının deneyimleri felan olur. meslek tabikideee. ben iş gibi görüyom meselasııı :)

    YanıtlaSil
  5. yayınlarınızı büyük bir ilgi ve merakla takip ettiğimi belirtmek isterim Ertuğrul Bey, çok güzel bir noktaya değinmişsiniz, sesinizin daha büyük kitlelere ulaşması temennisi ile, kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Bencede neden meslek olmasın.Youtuber meslek oluyorda :)

    YanıtlaSil
  7. Yazdığının her kelimesine katılıyorum. Şuanbu konuyla ilgili tartışmalar sürüp gitsedw ileride meslek haline mutlaka gelecektır.
    Simdi popüler mesleklerdwn biri olan Sosyal Medya uzmanlığı bubkadar cazip gelirse blog yazarlığına da sıra gelecektır..,

    YanıtlaSil
  8. Bence de eglenceli yazi olmus:) Hangi gruptayim aceba diye dusunmedim degil:)) Olsa noluuur olmasa nolur gibi bir grup olsa dahil olurum sanirim. Gecimini neden sagliyorsan meslegin odur. Hadi tamam bloggerlik da meslek olsun kabul. Peki nasil?

    YanıtlaSil
  9. Ben nötrüm ya olsa da olur olmasa da :) olsa da bakim bana para verecekler mi ? Kim üzümünü yiyecekse onlsr kafa patlatsın ben bosuna bağcıyı dövmeyeyim şimdi :)

    YanıtlaSil
  10. Çok şükür bu gruplardan biri değilim,meslek tabi ya uğraşıyoruz :)

    YanıtlaSil
  11. Çalıştaydan ne çıkacak ben de merakla bekliyorum.Her tür insan var.Takılma ve inandığın yolda yürü be Ertuğrul :)

    YanıtlaSil
  12. Blog yazmaya devam etmek bir nevi görev bilincini de içinde taşıyor zaten, resmi olmasa da meslek gibi :))

    YanıtlaSil
  13. Diğer yazınızda yorumumda belirttiğim gibi blog yazarlığının meslek olması taraftarıyım.Lakin bazı düşünceler var ki aklımda, eğer meslek olurda bu işten para kazanmaya başlarsak daha fazla orataya kopyacı blog yazarı çıkacağını düşünüyorum.Sırf para kazanma uğruna yazmayı sevmeyen birileri sadece ordan burdan kopyalayıp/yapıştırdığı yazılarla can yakacaktır.
    Eğlenceli bir yazım ile paylaştığınız için teşekkürler👌

    YanıtlaSil
  14. Bence kim ne derse desin, bizim mesleğimiz zaten blogger'lık. Aslında meslekten de ötesi. :) Tarif edemeyeceğim bir şey. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıdaki tesbitlere kesinlikle katılıyorum.
      Bence de meslek olmalı. Ancak şu durumuda iyi düşünmek lazım. Meslek olduğunda kopyacılık alıp başını gidecek. Bu kesin. Bu durumda Kopyacılığın önüne nasıl geçilecek.?

      Sil
  15. Ben sanırım 3. gruba yakınım ama niye para kazanmak varken beleş olsun ki?

    Tamam, tarafımı daha da açık etmeden tüyeyim ben :D

    Ya çalıştay umarım resmiyeten iyi bir düzenleme yapar da işe yarar. Ben söz dışında bir halta yaradıklarını göremedim çünkü.

    Yazı güzeldi bu arada.

    YanıtlaSil
  16. Her meslek grubunun odaları oluyor. Şimdi örgütlenince onlara üye olup ödememi yapacağız? Gibi bir soru geldi aklıma.
    Meslek sahibi olunca vergi mükellefi olma şartı gelebilir.
    Para kazanamayan blog sahibine ne olursa olsun asgari yılda şu kadar vergi ödeyeceksin zorunluluğu getirilebilir.
    Aklıma böyle peş peşe bir sürü deli düşünce geldi.
    Youtuberların durumunu, gelişmeleri takip etmeli...
    Yorum yazmak istedim ama toparlayamadım. Kusura bakmayın. Hassas bir konu ve üzerinde çok düşünülmesi gerekli bence.
    Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  17. İsteyen meslek olarak yapsın ama ben kendi açımdan öyle görmüyorum.

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..