30 Ağustos 2017 Çarşamba

İşe yarar şeyler 1

                                                                     İşe Yarar Şeyler (1), (2)

Zaman zaman PC'de özellikle de internette vakit geçirdiğim zamanlar da daha yeni farkettiğim /bulduğum :) bazı özellikler gerçekten insana çok kolaylıklar sağlayabiliyor..Bunlarla zorlandığınız bazı şeyleri daha kolay yapabiliyorsunuz..Örneğin aşağıda da belirttiğim gibi "Yasaklı Wikipedi" sayfasına girememek gibi..

Ama daha yeni bulduğumuz /farkettiğimiz bir yöntem ile rahat bir şekilde wikipediye programsız,proxy ayarlamasız vs ile uğraşmadan,sadece tarayıcının kendi özelliğini kullanarak girebiliyorduk..Bunu anlatıcam eminim sizlerde çeşitli yollarla wikipedi'ye giriş yapıyorsunuzdur..Ama acaba girdiğiniz o yöntemler ne kadar güvenli?Bazı proxy siteleri,programlar vs uygulamaların bilgisayarınızdaki tüm verilere gizlice girip bilgi hırsızlığı yaptığını da bilmemiz gerekir..Bazı alternatifler var ama onlarında ne kadar güvenli olduklarını tam olarak bilemiyoruz..Yani aslında hiç bir proxy güvenli değil..

Bunları yeri geldikçe anlatıcam..Şimdi sizlere bazı İşe yarar bilgiler vericem..Ziraa benim işime yaradı..Ama bu "sizin de işinize yarar" diyemem..Çünkü,denemeden bilinmez..Birisinde işe yarayan diğerinde yaramayabilir..

Ben bu işe yarar bilgileri aslında kendim için hazırlıyordum..Ben biraz unutkan insanımdır..Bazı yeni yeni ve faydalı işe yarar bilgileri  (eğer o bilgileri uzun süre hiç kullanmaz isem),aradan biraz zaman geçtikten sonra hemen unutuveriyorum..O nedenle bunları hatırlayabilmek için bu işe yarar yeni bilgileri,numara sırasına göre yayınlamayı düşündüm..Bu şekilde hem unutma problemini ortadan kaldırmış olacağım hem de bu işe yarar bilgilerden ,başkalarının da faydalanmasını sağlamış olacağım..Tabii risklerini de göz önüne alarak..

Umarım bu bilgileri kullanan kullanıcıların da işe yarayabilir..Yaramaz ise sorumlu olarak beni tutmayın sakın.. :) Ben sadece kendimde denediğim ve başardığım işe yarar bilgileri paylaşıyorum..Bu bilgileri kullanmak ve risklerini almak sizin insiyatifiniz de..Ben şu ana kadar pek risk görmedim ama hiç risk görülmeyecek anlamında olmayabilir..O nedenle dikkatli olmanızda yarar var,bu bilgileri kullanırken..Tabii sadece buradaki bilgileri değil,internette dolaştığınız ve kullandığınız tüm bilgiler için de aynı şeyler geçerli..En aşağıdaki uyarıyı okumayı unutmayın sakın..

Tabii bunların yanında,kimileri tarafından önemsiz olarak gözükebilen ve ama aslında önemli olabilen ancak bir blog sayfası oluşturamayacak kadar kısa olan bir bilgileri de bu işe yarar şeyler /bilgiler kısmında zaman zaman yayınlamaya gayret edeceğim..Örneğin aşağıda verdiğimiz ilk yazımızdaki "writer ile author arasındaki farklar" gibi..İşte bunlar gibi bir blog sayfası olamayacak kadar kısa ama faydalı bilgileri de paylaşıcam..Aslında böyle önemli bilgileri kısa da olsa paylaşanlar var,bunu biliyorum..İyi yapıyorlar aslında..Ama işte ben bu şekilde bir paylaşım (eğer çok ciddi bir bilgi /gerçekten dikkatimi çeken çooook faydalı bir bilgi değilse) yapmayı pek sevmiyorum..Umarım sizlere faydalı bilgiler vermiş olurum..

Şimdi tespit ettiğim bazı işe yarar şeyleri sizlerle paylaşmak istiyorum..

A) Writer ile Author arasındaki farklar

                                                                   writer & author (3); (4)

Writer ve Author.. Biliyor muydunuz? Bu iki ingilizce kelime,kelime anlamı olarak "Yazar" olarak nitelendiriliyor. Ancak bunların asıl kullanımları çok başkaymış. Ben de daha yeni öğrendim bunu. Dolayısıyla ben de, bazı yazılarım da uzun zamandır bu kelimelerin hangisini kullansam diye bir ikilemin içine giriyordum.

Hatta öyle ki "Dünya Blog Yazarları Meslek Topluluğu"nun İngilizcesini çevirmede bile çok sıkıntı yaşadım,desem yalan olmaz herhalde.."Yazar" isminin ingilizcesini "writer" mi kullansam yoksa "author" mu diye bayağı bir kafa yordum..

Özellikle de Google çeviriye odaklandığım için bu problemin cevabını bulamamıştım. Hatta elimde kocaman İngilizce sözcükler olmasına rağmen.. Sözlükler de bu konuda bir işe yaramadı. Bu anlam ayrılığını bana açıklayamadılar..

Ama sonunda işin gerçeğini öğrendim.. :) Sizi bilmem ama öğrendiğim kadarıyla;

"Author" ismi,genellikle kitap çıkartan yazarlara deniliyor..

"Writer" ismi ise biraz daha genel anlam ifade ediyor.. Kitap çıkartanlara da bu ad verildiği gibi, her türlü düşünce ve fikirlerini daha çok gazete,dergi gibi basılı ortamlarda (köşe yazıları ve diğer makaleler) ve özellikle de internet ortamında yer alan sosyal medyada köşe yazısı,blog yazısı ile birlikte araştırma,turizm,bilim,sağlık,kişisel vs gibi çeşitli makaleler,yazılar yayınlayan,paylaşım yapan kişilere/yazarlara deniyor..

Yani anlayacağınız mesela "blog yazarı" olarak, bizim ingilizce karşılığımız "blog writer" dir.. "Blog author" olarak kullananlar da var ama işin gerçeği bu şekilde.. "Writer",ayrıca gazetede "köşe yazarlığı" yapan kişilere/gazetecilere de deniyor.. "Author" ise sadece kitap çıkartan kişilere /yazarlara deniliyormuş..

Tabii yaptığım kısa araştırmadan sonra benim anladığım şey bu..Kaynaklarını isterseniz eğer,aşağıda verdim bunu.. Kaynaklarına gidin ve okuyun bir de siz karar verin derim..Bakalım siz ne anlıcaksınız? :)

"Writer

Bir yazar, fikirlerini iletişim kurmak için çeşitli stil ve tekniklerle yazılı kelimeler kullanan bir kişidir. Yazarlar, romanlar, kısa öyküler, şiir, oyun, senaryo ve denemeler gibi çeşitli edebi sanat ve yaratıcı yazının yanı sıra halka ilginç olabilecek çeşitli raporlar ve haber makaleleri üretirler. Yazarların metinleri bir dizi medyada yayınlanır. Fikirleri ifade etmek için dil kullanabilen yetenekli yazarlar, bir toplumun kültürel içeriğine sıklıkla katkıda bulunur. Sözcük aynı zamanda sanatta başka yerde de kullanılır - söz yazarı gibi - ancak bağımsız bir terim olarak, "yazar" normalde yazılı dili yaratmayı ifade eder. Bazı yazarlar sözlü bir gelenekten çalışırlar."  (1)

"Author

Bir yazar, dar kapsamlı olarak herhangi bir yazarlı eserin yaratıcısı olarak tanımlanır ve bu nedenle de bir yazar olarak tanımlanabilir (bir ayrım esasen kitap veya oyun gibi bir veya daha fazla önemli eserin bir yazar olduğu anlamına gelir). Daha geniş anlamıyla tanımlanan bir yazar, "herhangi bir şeyden kaynaklanan ya da var olan kişi" dir ve yazarları yaratılmış olanın sorumluluğunu belirler. Daha spesifik cümle yayınlanmış yazar, kendi yayıncılığını yapan bir yazar ya da yayınlanmamış bir yazara karşı saygın bir yayıncı tarafından bağımsız olarak yayınlanması kabul edilen bir yazar (özellikle de kitapların mutlaka değil) anlamına gelir."  (2)

Bunlara da göz atabilirsiniz;
----------------------------------
What is the difference between an author and a writer? (3)
Difference Between Author and Writer  (4)
Writer vs. Author: What’s the Difference?  (5)
What is the difference between an "author" and a "writer"?   (6)
Writer Vs Author - Difference Between Writer And Author (7)

B - Hangi tarayıcıyı kullanıyorsunuz? Opera tarayıcının 3 önemli mahareti..

Hangi tarayıcıyı kullanıyorsunuz? Bilmiyorum ama şimdi size opera tarayıcının bilinen/bilinmeyen 3 önemli maharetinden bahsedeceğim..Aslında belki de daha fazla da olabilir,bilemicem ama benim tespit ettiğim şu 3 özelliği sizlerle paylaşmak istiyorum..Ziraa uzun zamandan beri aklımı kurcalayıp duruyordu; "paylaşsam mı paylaşmasam mı",diye?! "Belki birilerin işine yarayabilir" diye düşündüm..Ama kendim için de yayınlamayı da düşündüm..Çünkü zaman zaman bazı şeyleri kolaylıkla unutabiliyorum..Hatırlamak maksadıyla bu önemli bilgileri buraya aktarmayı düşündüm..Faydalı bilgiler bence..

1) Ah Wikipedi vah Wikipedi! Girmenin basit yolu..

Programsız ve proxy ayarlamasız wikipediye /yasaklı sitelere giriş..

                                                                        Wikipedia Logo (5)

Biliyorsunuz wikipedi uzun zamandan beri,ülkemiz de yasak! Yani uzun zamandan beri bu dev kütüphaneye giriş yapamıyoruz. "Neden yasak,niçin yasak" bunu sizlerde biliyorsunuz. Orasına girmicem artık.. Ancak wikipedi'ye girememiz bayağı bir canımızı sıkabiliyor..

                                                                 giriş yapılamayan yasaklı wikipedi

Yasaklı sitelere giriş yapmak için bazı programlar var. Yada tarayıcılardan/internet ayarlarından bilmem ne proxy ( /wifi hotspot) ayarları falan yaparak da girilebiliyor mesela..Eskiden çok yapardım ama hiç hoşuma gitmezdi bu tip durumlar..Çünkü ini cinsi belli olmayan proxy adresleri, genellikle kimlik hırsızı proxy sunucular aracılığıyla yapıldığı için,bu sunuculardan giriş yapmak pek mantıklı gelmiyordu bana..Ayrıca PC'nize çok sayıda virüslerin bulaştırılması da söz konusu olabiliyor..Hem de sizin ruhunuz bile duymadan..Siz birşey yokmuş gibi devam ederken,arka planda sizin kimlik bilgilerinizi çalmaya çalışan hackerler olabiliyor,bu proxy sunucular,programlar vs kullanılarak..O nedenle ben pek bunları kullanma taraftarı değilim..

Peki ama ne yapacağız? 

Yasaklı sitelere nasıl gireceğiz? Neye güveneceğiz? 

Aslında kullandığımız programlar /proxy serverlerin hiçbiri güvenli değil..Benim kullandığım bir VPN server (sunucu) var ama tabii ki de ona da pek güvenemeyiz..Ancak Opera tarayıcısının bir VPN  sunucuları var ve bunun üzerinden ,bu tarif ettiğimiz yasaklı sitelere örneğin Wikipedi sayfasına giriş yapabiliyoruz..

Opera şirketi, sağladığı VPN hizmeti konusunda (VPN kısmında) şöyle diyor;

"Kanada merkezli Opera şirketi olan SurfEasy Inc. tarafından sağlanan güvenli proxy. Bu servisi kullanarak Hizmet Şartları'nı (8) kabul etmiş sayılırsınız. VPN, web sitelerine dünya çevresindeki çeşitli sunucular üzerinden bağlanır; bu nedenle bağlantı hızı etkilenebilir."

Tabii,daha önce de söylediğimiz gibi proxy sunucular /programlara ne kadar güvenmiyorsak,bu VPN serverlerine de o kadar güvenmemiz pek mümkün değil gibi..

Peki o zaman ne olacak? Ne kullanacağız?

Ancak hiç değilse Opera şirketine ait bir tarayıcı ve sunucuları üzerinden (tarayıcının güvenirliliği altında) giriş yaptığımız için en azından şimdilik güvenli bir VPN ile giriş yaptığımızı varsayabiliriz..Tabii bu konuda da tam emin değilim yine de..

Bu nedenle kendinizin ve bilgisayarınızın güvenliğini sağlamak sizin eliniz de..

Ne olursa olsun,hangi VPN sunucuları kullanırsanız kullanın VPN sunucularını kullanarak şifrelerinizi ve diğer kimlik bilgilerinizi kullanmamanızı ve bunları bilgisayarınız da dahi bulundurmamanızı tavsiye ederim..

Ben sadece özellikle de wikipedi sayfasına girmek için kullanıyorum  bu VPN serveri..Başka hiç bir şey için kullanmıyorum..Çok dikkatli olmanızda yarar vardır..

VPN kullanırken ,PC'niz de "şifreleriniz,kredi kart bilgileriniz,aile bilgi ve resimleriniz" vs gibi özel bilgi ve dosyalarınızın olmadığından emin olun..Proxy (/hots) serverler,proxy programlar ve VPN serverler gibi bilmediğiniz ve güvenmediğiniz serverleri kullanırken dikkatli olun..

Opera tarayıcı alternatif olabilir..

Ne demiştik..Bilmediğiniz proxy program ve sunucuları kullanırken dikkatli olun demiştik. Peki hangisini kullanmalıyız? Seçeneklerimiz de ben şahsen Opera şirketinin kendi sunucularını kullanmayı tercih ediyorum..Bunun nedeni de Opera gibi dev bir şirketin gözetimi altında olan sunucular üzerinden giriş yapılabildiği için (ve bundan başka daha güvenli bir sunucu da bilmediğimiz için),şimdilik bununla yetinmemiz daha mantıklı olduğunu düşündüğüm içindir..Tabii ki onun da güvenliğinin tam sağlam olduğunu düşünemeyiz..Ama bunu kullanmaktan başka çaremiz de yok,en azından şimdilik diyelim..

O nedenle bunu dikkate alarak,Opera'nın sağladığı VPN üzerinden nasıl yasaklı sitelere özellikle de wikipedi'ye giriş yapabiliriz,onu kısaca açıklamak istiyorum..Aslında kullanımı çok basit..Bildiğim kadarı ile sadece elinizin altında en son sürüm bir opera tarayıcısı olması yeterli bunun için..

Programsız ve proxy ayarlamasız wikipediye ( /yasaklı sitelere) giriş..

Opera tarayıcından wikipediye giriş..

Şimdi sıra ile şu adımları takip edelim;

Opera tarayıcı (genellikle en son sürüm olursa iyi olur)

                                                                   Menü (sol üst tarafta)

                                                                Ayarlar  (opera://settings)

                                                          Gizlilik ve güvenlik (sol tarafta)

                                                          VPN - VPN'i etkinleştirin  (sağda)

Buradaki şıkkı işaretlediğiniz de,artık internet sitelerine VPN üzerinden (yani Türkiye üzerinden olmayan Kanada,ABD ve Almanya gibi yabancı ülkelerin sağladığı server sunucuları üzerinden) bağlanırsınız..Bu şekilde Wikipedi başta olmak yasaklı sitelere giriş yapmış olursunuz..

Şimdi bakalım,yasaklı wikipei sayfasına giriş yapabilmiş miyiz? :)

Önce Mavi VPN ne işe yarıyor,onu kısaca bir inceleyelim..
Resmi büyüterek ne olduğunu anlayabiliriz..

                                                    Opera'daki Mavi Renkli VPN üzerindeki sunucular

Şimdi de bir deneme yapalım..Wikipedi'ye girebiliyor muyuz?

Önce Google amcadan bir wikipedi araması yapalım ve sonra tıklayalım

                                                     yasaklı wikipedi araması                                              

                                                            yasaklı wikipedi sayfasına opera vpn ile giriş

Görüldüğü gibi yasaklı wikipedi sayfasına opera vpn sunucularından bu şekilde kolayca girmiş oluyoruz..

Bence en kolayı bu yöntem..Bu işi yapan programlar ve hots mots ayarları falan var ama bunlar pek akıllıca fikir değil..Çünkü risk payı çok yüksek..Sanki Opera yöntemi çok mu güvenli? Tabii ki değil..Ama hiç değilse Opera gibi bir şirketin kontrolu altında olan bir proxy kullanılıyor..Başka alternatif varsa bundan daha güvenli bir proxy ,neden olmasın ki?

Opera VPN ile ilgili bazı haberler;

"Opera ücretsiz VPN özelliğiyle donatıldı!
Opera'nın VPN işlevi, 256-bit şifreleme kullanıyor ve firmaya göre ücretli VPN'ler ile aynı seviyede güvenlik sağlıyor. Sunulan işlevler arasında IP'nizin gerçekten gizlenip gizlenmediğini kontrol etme, izleme cookie'lerini engelleme, konumunuzu değiştirme ve bölgeye yönelik kısıtlamaları aşabilme var. Güçlü şifreleme, özellikle herkese açık Wi-Fi ağlarında araya girip verilerinizi okumak isteyenlerden sizi koruyabilir. (..)"  (9)

"Opera tarayıcısı artık ücretsiz ve sınırsız VPN desteği sunuyor
Birçok kullanıcı internette sörf yaparken gizliliğini koruma adına ya da konumuna bağlı olarak kısıtlı içeriğe erişebilmek için VPN kullanmak zorunda kalıyor. Özellikle devlet tarafından engellenen sitelere erişim sağlamak için kullanılan bu yöntem genellikle üçüncü parti tarayıcı eklentileriyle mümkün hale gelebiliyor ya da kullanıcılar ücretli VPN aboneliği satın almak durumunda kalıyorlar. Ancak Opera bugünden itibaren kullanıcılar için ana alternatiflerden biri haline gelmiş durumda. (...)"  (10)

"Opera, Bütün VPN Uygulamalarını Çöpe Attıracak Yeni Uygulamasını Android İçin Yayınladı
Bildiğiniz üzere Opera, geçtiğimiz Mayıs ayında iOS için ücretsiz ve sınırsız VPN uygulamasını başlatmıştı. Bugün itibariyle aynı durum Android cihazlar için de geçerli..(...)"  (11)

"Opera'ya yeni özellik: Ücretsiz ve sınırsız VPN
Opera tarayıcısı, geliştirici sürümüne ücretsiz ve sınırsız VPN özelliği ekledi...(...)"  (12)

"Opera VPN Masaüstünde Nasıl Kullanılır?
En verimli VPN uygulamasını aramaktan sıkıldıysanız ya da VPN için ek bir uygulama kullanmak istemiyorsanız, Opera tarayıcısına yerleşik olarak gelen VPN’i nasıl kullanabileceğinizi anlatıyoruz. (...)"  (13)

"Opera VPN'in Masaüstü Versiyonu Yayınlandı
Opera'nın ücretsiz VPN'i nihayet masaüstü versiyonu için de yayınlandı. Yayınlanan kararlı sürümde kullanıcılar 256-bit AES şifreli bağlantı ile 5 farklı lokasyondan VPN hizmeti alabilecekler. Güncellenmiş Opera sürümüyle birlikte gelen özellik artık herkes tarafından kullanılabilir. Tamamen ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz Opera VPN'in sunucuları Amerika, Singapur, Kanada, Hollanda ve Almanya'da bulunuyor. (...)"  (14)

2) Tarayıcıya otomatik çeviri özelliği ekleme..

Tarayıcıda Türkçeden İngilizceye programsız otomatik çeviri..

Ben de opera kullanıyorum..Opera'da ilk defa bir şeyi keşfettim,sizinle paylaşmak istiyordum..Biliyorsunuz,Operanın "translete" diye bazı eklentileri var..Ancak bunlar,genelde yazım dili ingilizce olan bir siteyi "İngizliceden Türkçeye" çeviriyor..Ancak "türkçeden ingilizceye" çeviri için pek kullanılışlı olmayabiliyor..Bazı ayarlamalar yapmanız gerekiyor bunun için..Yada ona uygun bir eklenti almanız gerekiyor..

Ben operada gezerken,translate eklentinin türkçe dilini ingilizceye çevirmediğini farkettim.. Aslında çeviriyor ama bu sefer ayarlarını değiştirmeniz gerekecektir..Benim de aklıma başka bişey geldi.. :)) Hemen uzun uzadıya anlatmayayım,işe başlayayım..

Opera tarayıcısına otomatik translete özelliği ekleme..

(Ayarlar+Tarayıcı+Ara) "Arama motorlarını yönet" kısmına ,google translatenin adresini ekledim..

"Yeni arama ekle" kısmının "Adres" kısmına,deneme yanılmalar ile; ( https://translate.google.com.tr/#tr/en/%s ) adresini ekledim.."Ad" ve "anahtar sözcük" kısmına ise sadece "translate" yazdım..Diğerlerine ellemedim..

Şimdi adres kısmındaki bu link adresi şöyle çalışıyor..

Bunu ekledikten sonra,bu adres sanki arama motoruymuş gibi arama motoruna otomatik olarak ekleniyor. Herhangi bir sitede türkçe olan bir/birden fazla kelime yada cümleleri,sağ mouse ile sanki kopyalıyormuşuz gibi seçiyoruz.

Seçtikten sonra,( sağ mouse + bununla ara + Translate ) seçip tıkladığımızda,tarayıcı seçtiğimiz objeleri otomatik olarak,Google Translatenin sitesine yönlendiriyor ve bu seçilenleri otomatik olarak metin öğesine ekliyor ve gene otomatik olarak ingilizceye çeviriyor..

Deneme yanılma yöntemiyle bulmuştum bunu.. :) Umarım sizin de bu konudaki ihtiyacınızı bir şekilde gidermiş olur..İyi hafta sonları dilerim..

Şimdi bunu daha iyi anlayabilmek için resimlerini vericem..Resimlere iyice takip edin..

"Menü"ye giriyoruz..


"Ayarlar"a tıklıyoruz..


"Tarayıcı"ya tıklıyoruz.


"Arama motorlarını yönet"e tıklıyoruz.


"Yeni arama ekle"ye tıklıyoruz.


"Adres" kısmına adres ekleme


NOT: 1 ve 2,ye istediğinizi yazabilirsiniz..Size kalmış; "Çevir" şeklinde de yazabilirsiniz..

3 numaralı yere (adres kısmına) ise eğer Türkçeden İngilizceye çeviri yapmak istiyorsanız,bu ( https://translate.google.com.tr/#tr/en/%s  ) linki ekleyin..

Farklı çeviri kullanmak istiyorsanız,ona göre linkteki "tr" ve "en" yazılarının yerine istediğiniz ülkenin dil kodunu ekleyebilirsiniz..

Çeviri yöntemi;
--------------------
https://translate.google.com.tr/#tr/en/%s 

/#tr/  bu bölüm,çevirilecek olan dili ifade eder..
/en/ bu bölüm ise çevirecek olan dili ifade eder..

İşlem Tamam


Böylece Türkçeden İngilizceye otomatik çeviri özelliğini kolayca eklemiş oluyoruz.. Burada  2 tane eklenmiş gibi gözüküyor ama bu sonradan kendiliğinden tek eke iniyor..

Şimdi de deneyelim..

Sitemizdeki birden fazla cümleyi çevirelim..Bakalım çeviri işlemi nasıl olacak?

Sol mouse ile sanki kopyalıyormuşuz gibi kelime/cümleleri seçiyoruz.
Sonra sağ mouse  ile " Bununla ara + Translate " deyip,tıklıyoruz..


Gördüğünüz gibi seçtiğimiz kelime/cümleler otomatik olarak Google çeviriye ekleniyor ve gene otomatik olarak çeviriyor..



NOT 1: Çevirilecek olan kelimeleri seçip,Translate'ye tıkladığımızda,tarayıcı seçtiğimiz objeleri otomatik olarak,Google Translatenin sitesine yönlendiriyor ve bu seçilenleri otomatik olarak metin öğesine ekliyor ve gene otomatik olarak ingilizceye çeviriyor..

Tabii ki çoklu cümle çevirilerin de,noktalama kurallarına dikkat etmeniz gerekiyor.. Eğer çoklu cümle çevirilerinde iki cümle  noktalamadan sonra birbiri ile ayrılmamışsalar (yani birleşikseler),çeviri bunu ya yanlış algılayacaktır /aşağıdaki gibi hiç algılamayacaktır..İyi bir çeviri için noktalamadan sonra bir boşluk bırakılması gerekir..

NOT 2: Operada oluyor,ancak diğer tarayıcılarda oluyor mu orasını bilmiyorum..Ben şahsen Google Chrome'de  denemeye çalıştım ama olmadı..Chrome,bu şekilde özellik kabul etmiyor..

3) Mouse sol tık ile otomatik döviz çevirme işlemi..

Siteler de dolaşırken bazı dolar fiyatları ile karşılaştım..Acaba bu "dolar fiyatının TL değeri ne?" diye düşünmüştüm..Aslında Google arama sayfasına mesela "15,2 dolar kaç lira" / "$15,2 kaç lira" diye yazarsanız size kocaman harflerle hemen TL değerindeki döviz cinsini verdiğini görmüş olacaksınızdır..

                                                          Google aramada otomatik döviz çeviri (dolardan liraya çeviri)

Yani aslında öyle döviz çeviri yapan sitelere falan girmeye de gerek yok bunun için..Google bunun için yetiyor gibi.. :) Ama bir de bu işin daha kolay yolu var..Onu da daha yeni farkettim..Opera tarayıcısının bu özelliği sayesinde,yabancı özellikle de dolar döviz değerini,TL değerine çevirebiliyoruz..

                                           Opera tarayıcısında sağ mouse ile otomatik USD -> TL döviz kuru çevirisi

Herhangi bir sitede (yukarıda görüldüğü gibi) dolar değerini sol mouse ile sanki kopyalama yapıyormuş gibi kopyaladığımız da,tarayıcı 3 tane farklı işlem menüsü gösteriyor..

Resimde de görüldüğü gibi,"Döviz cinsinin TL değeri; Ara ve Kopyala" özellikleri gösteriliyor..Buradan sol kısımdan kopyalamaya çalıştığımız, dolar değerinin TL miktarını görebiliyor ve bu şekilde öğrenebiliyoruz..Ne güzel bir uygulama...İşe yarar şeyler..İşte hepsi bu kadar..

Kaynaklar;
--------------
(1) https://en.wikipedia.org/wiki/Writer, ET:12.08.017
(2) https://en.wikipedia.org/wiki/Author, ET:12.08.017
(3) http://www.academia.edu/20258889/What_is_the_difference_between_an_author_and_a_writer, ET:12.08.017
(4) http://www.differencebetween.net/business/difference-between-author-and-writer/, ET:12.08.017
(5) http://archangelink.com/writer-versus-author/, ET:12.08.017
(6) https://www.quora.com/What-is-the-difference-between-an-author-and-a-writer-1, ET:12.08.017
(7) https://www.youtube.com/watch?v=FvqcL4W2im0, ET:12.08.017
(8) https://www.surfeasy.com/terms_of_service
(9) https://www.chip.com.tr/haber/opera-ucretsiz-vpn-ozelligiyle-donatildi_62400.html, ET: 20.08.2017
(10) https://www.donanimhaber.com/tarayicilar/haberleri/Opera-tarayicisi-artik-ucretsiz-ve-sinirsiz-VPN-destegi-sunuyor.htm, ET: 20.08.2017
(11) http://www.webtekno.com/opera-vpn-android-h19722.html, ET: 20.08.2017
(12) http://www.diken.com.tr/operaya-yeni-ozellik-ucretsiz-ve-sinirsiz-vpn/, ET: 20.08.2017
(13) https://blog.tamindir.com/opera-vpn-masaustunde-nasil-kullanilir_17305/, ET: 20.08.2017
(14) https://www.tamindir.com/opera-vpnin-masaustu-versiyonu-yayinlandi_h-17100/, ET: 20.08.2017
KAYNAK;
---------------
Görseller;
(1),(2) ; Wikipedia; Pixabay ET:30.08.2017
(3),(4)  Pixabay,Pixabay ET:30.08.2017
(5);  Wikipedia ET:30.08.2017

UYARI;
----------
Son kez olarak şunları söylemek istiyorum..Bu bilgileri aslında kendim için hazırlamıştım.."Daha sonra işime yarar,hatırlarım" diye..Ancak internet sayfamız "herkese açık" mecra olduğu için ,bu bilgileri okuyanlar ve kullanmak isteyenler olacaktır..O nedenle bazı uyarı açıklamalarını ilave etmem gerekecektir..

Bu sayfadaki bilgiler doğru /yanlış da olabilir..Ben sadece deneyip başardığım bilgileri paylaşıyorum..Bu bilgileri kullanıp kullanmamak size kalmış..Kullanırsanız başarı ve riskleri de sizindir..

"Birisinde kullanılan ve başarılı olan bir şey/bilgi diğerinde başarılı olmayabilir ve o kullanılan şey/bilgilerin sizlere maddi ve manevi açıdan az/çok her türlü riskleri de olabilir.. " prensibini unutmayın..

O nedenle sadece bu sitedeki bilgileri kullanmak değil,internette gördüğünüz ve kullanmak istediğiniz her türlü bilgileri kullanırken,bu tür riskleri her zaman göz önünde bulundurmanız gerekir..Ben hiçbir şekilde sizlere zararlı bilgiler vermem..Vermeye de cesaret edemem zaten..Ama yine de tedbiri elden bırakmamak gerekir..Ben de başarılı olan,sizlerde başarılı olmayabilir..Ve dahası bir de risklerle de karşılaşabilirsiniz..Ben de öyle tehlikeli riskler olmadı ama sizde de olmayacak diye bir şey de söyleyemem..Beni tanıyanların bana güvendiklerini biliyorum ama tanımayanlar için bir şey diyemeyeceğim..Bu nedenle her insan da öyle sizler,bizler gibi duyarlı olmayabilir..O nedenle bu uyarıları yapmak zorunda kaldım..Kusura bakmayın..Kendinize iyi bakın..Sağlıcakla kalın.. E.Y.

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

13 yorum:

  1. Writer ile author arasındaki fark için teşekkürler, ben de şu anda öğrenmiş oldum. Teknik şeylerden hiç anlamam ama wikipedia için yeğenim (o anlıyor tabii genç) "TorGuard" diye bir şey yükletti benim bilgisayarıma, ona tıklıyanca açılıyor, bağlanıyor, rengi yeşil olunca wikipedia'da açılıyor. :)))))
    Emeklerine sağlık.:)

    YanıtlaSil
  2. Bu kadar ince detaylarla büyük emek harcayarak bilgilendirme yaptığınız için kendi adıma teşekkür eder, mutlu bayramlar dilerim... Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  3. Bu bilgiler simdilik isime yaramiyor :) ama unutkanlik konusunda hemfikiriz. Bende baya baya var o ya. Yemekleri cok unutuyorum Allahtan kendimi unutmuyorum :)

    YanıtlaSil
  4. Bütün bilgiler için teşekkürler.

    Vikipedi'ye girişin en basit ve kolay yöntemini söyleyeyim;

    https://tr.wikipedia.org/ girmek için wikipedia yazısından önce " 0 " koymanız yeterli.

    Örnek: https://tr.0wikipedia.org/

    İyi okumalar :)

    YanıtlaSil
  5. Yazinizdan emek fiskiriyor vallahi👏Yararli bir yazi olmus herzamanki gibi.O zaman emeginize saglik dileyelim😊💕

    YanıtlaSil
  6. Emeğinize çok teşekkür ediyorum writer konusunda aydınlandım :) Yasaklı sitelere bende pc'den giremiyorum fakat telefonumdan hotspot yüklü oradan bilgilere ulaşabiliyorum şimdilik.

    YanıtlaSil
  7. Vikipedi'ye girmek için normal URL'nin başına "0" yazıyorum ve giriyorum. :)

    YanıtlaSil
  8. Gayet faydalı bir çalışma olmuş. Elinize ve emeğinize sağlık, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  9. Hakikaten emek verip yaziyorsunuz.

    Ayakta alkışlıyorum. Blogunuza ve okuyan kitleye ne kadar saygi gösterdiğinizi görüyorum..

    Vpn ayari degistirerek vikipedia vb. Yasaklanmis sitelere girme taraftarı değilim. Zira devlet yasaklamış abi demekki milli bir mesele vatandaşın zararina.. Vikipedia da O dönek iki yüzlü halini bırakıp bizim Türkiye Cumhuriyeti devletini muhatap kabul edip yanlış yazilan ithamlari silseydi abi..

    Tabi kısa net olmasi herkes tarafından benimseniyor. Ancak benim görüşüm kullanilmamasi taraftariyim..

    YanıtlaSil
  10. Bilgiler oldukça yararlı, bir zamanlar opera aşığıydım ama sonradan vaz geçtim nedense. Yorumlardan da "o" ile girişi öğrendim, bilmediğim bir şeydi bu. Emeklerinize ve kaleminize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  11. Ne kadar yararlı ve açıklayıcı bilgiler yazmışsınız.Emeğiniz için teşekkürler

    YanıtlaSil
  12. vvalla son zamanlarda en büyük sorunlarımdan birisi buydu neyi arasam araştırsam en güzel kaynak vikipedi ama giremiyordum diğer sitelere de ek güvenemiyordum gerçekten bu pratik yöntemi sunarak bizi bu dertten kurtardığın için ne lkadar teşekkür etsem az sana. çok detaylı ve güzelce açıklamışsın ellerine emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
  13. Herkes yasağı deldi,bir şekilde giriyor valla :)

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara suç unsuru taşıyabilecek link (sadece suç unsuru taşımayan kişisel blog adreslerine izin verilir) ve her türlü telefon numarası bırakmak ve küfür, hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır.. Tespit edilirse yayınlanmaz.. Gözden kaçıp-yayınlananlar olursa, sonradan tespit edilirse silinir.. Teşekkürler..