1 Temmuz 2023 Cumartesi

Tweet'leri görüntülemek için artık bir hesap gerektiriyor.. Elon Musk çıldırdı mı?

                                                    Elon Musk, mavi kwitter kuşunu kızdırdı.. temsili resimler PİC (a,b)

Twitter'e büyük operasyon.. Artık Twitter'de tweet'leri görüntülemek için bir hesap gerektiriyor. Elon Musk çıldırdı herhalde..

NOT:
Routers bu sorunu, son dakika haberi olarak (bugün) verdi; "Twitter artık kullanıcıların tweet'leri görüntülemek için oturum açmasını gerektiriyor" (2)

Uzun zamandan beri twitteri geziyor ve buradan olup-bitenlere bakıyordum. Uzun bir süredir, tweeterde arama yapma ve taglara bakma işlemi, kullanıcı dışında yapılamıyordu. Yani PC'den bakmaya çalışıyorsanız buna izin verilmiyordu. Daha sonra da yenileri gelmeye başladı. Mesela geçenlerde hiç görüntü alamamıştım. Daha sonra düzelmişti. Dün bakmamıştım. Ama bugün bir bakayım dedim, artık twiitleri görüntülemek için bir hesap gerektiğini gösteren uyarı linki çıkmaya başladığını gördük. Bu sorunu araştırdığımız da ise asıl nedenler çıkmaya başlamıştı.. 

Elon Musk twitteri aldığından beri işler iyice bozulmaya başladı.. Aslında bu teknik bir problem de olabilir. Ama olmayabilir de.. Routers bu sorunu bugün verince, anladık ki sorun değil, Elon Musk'un tweeter yeni politikasından birisiymiş.. Ama ancak bu bana hiç de inandırıcı gelmemişti. Çünkü, gözlemlediğim kadarı ile Elon Musk'un dünya genelinde yaygınlaşan bir baskı politikasını uygulamaya başladığını ve el altından sanki özgürlüklere karşı değilmiş gibi bir algı operasyonu ile twitter hesaplarını askıya almaya başladığını söyleyebiliriz. Yani, Elon Musk aba altından sopa göstererek gizli bir baskı, dezenformasyon, manipülasyon ve sansür politikası uyguladığı çok açık gibi görülüyor. 

Ve bunu yaparken de elindeki teknoloji şirketlerini (örneğin starlink uydularını ve elektrikli Tesla araçlarını vb) ülkelerde faaliyete geçirerek yapıyor gibi görülüyor. Bu, aslında ülkeleri kontrol altında tutmanın da bir gerekçesi de olabilir. Yani bu işler yerine oturduğunda ise, bu starlink uyduları ve elektrikli Tesla araçları ile Elon Musk'un ülkeler de neler yapabileceğini varın gelin siz düşünün artık.. Ülkeleri kontrol altında tutmanın, yeni yöntemlerinden birini deniyor gibi görülüyor Elon Musk.. Bakalım ileriki süreçlerde gerçekten de böyle gelişmeler yaşanacak mıdır? Bilinmez ama mavi twitter kuşunun bundan hiç hoşlanmayacağına emin olabilirsiniz..🤔

NOT: Mobil uygulamada pek sorun yok gibi. Ama PC'den bakılamıyor, direkt hesap istiyor. Düzelir mi bilmiyoruz..

NOT 2: Routers'e göre, Musk'un bu girişimi yapmasının sebebi, "çok sayıda şirketlerin twitter verilerini izinsiz bir şekilde kullandıkları ve ihlal ettikleri" vb için olduğunu ve bu şirketlere karşı dava açacaklarını söylemiş.. Olabilir ama bana hiç inandırıcı gelmiyor açıkçası. Bir şeyler dönüyor gibi.. Ben, twitterin sansür, baskı, manipülasyon ve dezenformasyon politikası uyguladığını düşünüyorum.. Bakalım, ileride kokusu çıkar diyelim..

NOT 3:Türkiye'de 1-2 site dışında bu konuda ana akım medyada bir haber yok gibi görülüyor. İngilizce olarak Google'da "Twitter now requires an account to view tweets" arattığınız da çok sayıda haber çıkıyor. Dünya medyasında var ama Türkiye'de henüz bu haber olmamış anlaşılan..

"Twitter artık kullanıcıların tweet'leri görüntülemek için oturum açmasını gerektiriyor
Twitter artık, sahibi Elon Musk'ın Cuma günü "geçici acil durum önlemi" olarak adlandırdığı bir hareketle, kullanıcıların tweet'leri görüntülemek için sosyal medya platformunda bir hesabı olmasını gerektirecek. Platformdaki içeriği görüntülemeye çalışan kullanıcılardan, en sevdikleri tweet'leri görmek için bir hesaba kaydolmaları veya mevcut bir hesapta oturum açmaları istenecektir. "Verileri o kadar çok yağmalıyorduk ki, normal kullanıcılar için hizmetin kalitesini düşürüyordu!" Musk bir tweet'te söyledi. Yüzlerce veya daha fazla kuruluşun Twitter verilerini "son derece agresif bir şekilde" kazıyarak kullanıcı deneyimini etkilediğini de sözlerine ekledi.

Musk daha önce ChatGPT'nin sahibi OpenAI gibi yapay zeka şirketlerinin büyük dil modellerini eğitmek için Twitter verilerini kullanmasından duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirmişti. "Verilerimizi çalanlara karşı kesinlikle yasal işlem başlatacağız ve (iyimser bir şekilde) bundan 2 ila 3 yıl sonra onları mahkemede görmeyi dört gözle bekliyoruz" dedi. Musk'ın avukatı Alex Spiro, Mayıs ayında Microsoft (MSFT.O) CEO'su Satya Nadella'ya hitaben yazdığı bir mektupta, Windows geliştiricisinin sosyal medya şirketinin verilerinin kullanılmasına ilişkin bir anlaşmayı ihlal ettiğini iddia ederek teknoloji devinden Twitter içeriğini kullanımının denetlenmesini istedi. .

Şirket, Musk'ın mülkiyetinde platformdan ayrılan reklam verenleri geri getirmek ve doğrulama onay işaretlerini Twitter Blue programının bir parçası haline getirerek abonelik gelirini artırmak için bir dizi önlem başlattı. Ayın başlarında Twitter, sosyal medya şirketinin işini dijital reklamcılığın ötesinde canlandırmak için video, yaratıcı ve ticaret ortaklıklarına odaklanma planlarını duyurmuştu. Twitter ayrıca, üçüncü taraf uygulamalar ve araştırmacılar tarafından kullanılan uygulama programlama arayüzüne (API) erişim için kullanıcılardan ücret almaya başladı." (2)

"Twitter artık tweet'leri görüntülemek için bir hesap gerektiriyor
Twitter hesabınıza giriş yapmadıysanız ve bir tweet'i görüntülemeye çalışırsanız, size bir oturum açma ekranı sunulur. Kuş uygulamasında bir hesabınız olmasını istemiyorsanız çok kötü! Twitter bu değişiklik hakkında yorum yapmadı ve Elon Musk'ın devralmasından bu yana platformun ne kadar özensiz olduğu göz önüne alındığında, bu sadece bir aksaklık olabilir. Bununla birlikte, Twitter'ın kullanıcı tabanını büyütmek için mücadele ettiği bir zamanda, bunun sessiz pusuda bekleyenleri bir hesap oluşturmaya zorlamak için bir taktik olması mümkündür.

Twitter'ın son değişikliklerinin çoğu gibi, bu da kolayca geri tepebilir. Tweet'ler herkese açık değilse, arama motoru algoritmaları sitenin içeriğini daha düşük sıralayabilir, bu da siteye Google'dan daha az kişinin yönlendirileceği anlamına gelir. Ayrıca, bu biraz can sıkıcı. Artık Twitter'ın CEO'su olmayan ancak operasyonlara derinden dahil olan Musk, AI araçlarının Twitter'da arama yapmasını engelleme arzusuyla da motive olabilir. Musk daha önce Twitter'ı reklam platformundan çıkaran Microsoft'u şu sözlerle uyarmıştı: "Twitter verilerini kullanarak yasa dışı bir şekilde eğitim aldılar. Dava zamanı.”

Yeni CEO Linda Yaccarino yeni görevine alışırken, Twitter teknik hatalarla dolu olmaya devam ediyor. Bu haftanın başlarında, orantısız sayıda kullanıcıya spam nedeniyle üç gün süreyle askıya alındıkları bildirildi. Orada ne olduğundan hala emin değiliz (ve Twitter e-postalarımıza cevap vermiyor), ancak Musk C-suite'teyken, politikalar sizin "44 milyar dolar" diyebileceğinizden daha hızlı değişebilir, yani her şey mümkün." (1)

GÜNCELLEME : " Twitter, artık hesap dışı kullanıcılar için hesapları ve twitlerini göstermeye başladı ama bir farkla. Sadece eski atılan twiitleri gösteriyor. Yani 2023 yılına ait özellikle de en son atılan twiitleri göstermiyor. Bazen bir kaç tane 2023'e ait tweetler gösteriliyor ama o da eski 2023 ait twiitler olabiliyor. Yeni yani en son atılan tweetlerin çoğu ise gösterilmiyor. Ben,bunu farkettim, sizi bilmem. Anlaşılan Elon Musk, bunu yapabilmesi için bir yapay zeka algoritması kullanıyor gibi görülüyor. Elon Musk'un twitter için kullandığı yapay zekası ne acaba? :) "  (04.08.2023)

SOURCES;
-------------
(1)Twitter now requires an account to view tweets
Amanda Silberling, 30, 2023
https://techcrunch.com/2023/06/30/twitter-now-requires-an-account-to-view-tweets/
ET:01.07.2023
(2)Twitter now requires users to sign in to view tweets
Reuters,July 1, 2023
https://www.reuters.com/technology/twitter-now-needs-users-sign-view-tweets-2023-06-30/
ET:01.07.2023
(a)https://www.thestreet.com/technology/elon-musk-is-furious
(b)https://www.nbcnews.com/tech/tech-news/why-s-everybody-so-angry-about-twitter-should-you-care-flna965306

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

11 yorum:

  1. Merhabalar.
    Twitter platformunda eveliyatından beri bir hesabım var, ancak hiç kullanmam. Arada sırada bir göz atmayı bile canım istemez. Ancak ne var ki, tüm ciddi mesajlar ve ciddi konular burada tartışılıyor. Aslında aktif olarak dahil olmak gerekiyor.

    Elon Musk internet de dahil tüm sosyal platformları ele geçirmeye çalışıyor. Adam dünyaya hükmedecek. Göreceksiniz gelecekte ABD, Çin ve Rusya gibi ülkeler değil, interneti ve sosyal platformlarını ele geçiren dünyaya hem hükmedecek hem de dünyayı yönetecek.

    Sosyal platformların teknik olarak aksayan işlevlerine gelince, tüm sosyal platformların ara yüzü yazılımlarında hatalar oluyor. Zamanla bunları düzeltirler.

    İnternet üzerinde bazı ücretsiz ve demo yazılımları bile alabilmek için ilgili platform seni bir e_mail hesabın ile platforma üye olmaya zorluyor. Eskiden böyle değildi. Bu günlerde internetteki bu tür ilişkiler iyice zora vardı. Benim de en gıcık olduğum bir eylem.
    Tüm hastalıklardan uzak, sağlıcakla huzurla ve mutlulukla kalın.

    YanıtlaSil
  2. Ertuğrul bey,bende fark ettim bunu. Uzun zamandan beri benim de hesabım askiydaydi. Elin musk bence sansürünü baş aktörü.. Ttwitteri almasının sebebi arkasındaki küresel güçler bence, babasının hayrına almadı onu,bireyler ceviriyo gibi..

    YanıtlaSil
  3. Benim hâlihazırda hesaplarım olduğu için hiç fark etmedim bu durumu ve sizden öğrendim. Azalan Twitter kullanıcılarının artması için de yapmış olabilir bunu Elon Amca.

    YanıtlaSil
  4. Buna üzüldüm. Bloğumda pek çok konuda Twitter'a bağlantı linki veriyorum. Bu durumda okurlar açamayacak. En iyisi tüm blog okurları Twitter hesabı açsın nasılsa çok kolay ve ücretsiz. Ayrıca bence oldukça keyifli bir platform. İyi pazarlar :)

    YanıtlaSil
  5. Covid yazınıza yorum yaz yeri bende açılmadı, gözükmedi. Ben aşı olmadım artık bu saatten sonra da olmam sanıyorum. Maske takmayı da 1 yıldır bıraktım. Bu covid işinde bir bit yeniği var çünkü 65 yaşında olduğuma göre aşısız da olduğumdan ilk benim ölmem gerekirdi.:)

    YanıtlaSil
  6. Benim bir hesabım vardı o nedenle fark etmedim galiba, şimdi sizden öğreniyorum.
    Bir de şey sınırı da saçma oldu günde en fazla 600 tweet okuyabileceğiz, ilginç yani !

    YanıtlaSil
  7. twitter oldukça puan kaybediyor, patron çıldırdı:)) elinize sağlık Ertuğrul Bey:)

    YanıtlaSil
  8. Twitter hesabım yok ama bazı arkadaşlarım da bundan şikayetçi

    YanıtlaSil
  9. Before I used twitter a lot, but not now...

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..