3 Nisan 2021 Cumartesi

Corona aşısı olmayanlar artık sosyal medya hesaplarına giriş yapamayacak(mı?)

                    Googlen yeni genç patronu Hintli Sundar Pichai (4)

Google, 1 Mayıstan itibaren corona aşısı olmayanları artık Gmail,Blogger ve Youtube'ye giriş yapmasına izin vermeyecek. Google'un Hitli genç patronu Sundar PichaiCorona ile mücadelede çok önemli bir müjdeyi verdi. Pichai, "Artık aşı olmayanlar Gmail,Blogger ve Youtube'ye giremeyecek." dedi. Bunun nedenini de açıklayan Pichai, "Google,Blogger ve Youtube"ye giriş yapan kullanıcıların, bu platformlar yoluyla başkalarına virüs bulaştırabileceği için bu tedbirleri almak zorunda kaldık." dedi.

Google'un yeni patronu olmasının yanı sıra CEO'su da olan Sundar Pichai, "Kimin aşı olup-olmadığını nereden anlayacaksınız?" sorusuna ise, "Kimlerin aşı olup-olmadığını tespit eden bir algoritmaya sahip olan bir yapay zekamız var. Örneğin yapay zekamız Gmail'e giriş yapmak isteyen bir kullanıcının Google'da kayıtlı telefon numarası, adres bilgileri yada kimlik numarası gibi kişisel şahsi kimlik bilgilerini kullanarak, bulundukları devletlerin veri tabanından bu kişilerin aşı olup-olmadıklarını tespit edebiliyor. Böylece aşı olan kullanıcılar gmail platformuna giriş yapabilirken, aşı olmayan kullanıcılara ise maalesef güvenlik nedeniyle giriş izni verilmemektedir. Giriş izni verilirse, kendilerinde bulunan corona virüsü, gmail,blogger yada youtube aracılığı ile diğer kullanıcılara da bulaştırabilirler. O yüzden bunun önüne geçilebilmesi için bu tedbrileri aldık." dedi..

Google'in bu dev gibi kararını duyan Facebook,Amazon,Microsoft,Twitter gibi sosyal medya devleri de aynı kararı alarak, artık corona aşısı olmayan kullanıcıların sosyal medya hesaplarına giriş yapmalarına izin vermeyeceklerini duyurdular. Avrupa Birliğinden de yakında böyle bir karar alınması bekleniyor."

Tabii yersen! Gecikmiş 1 nisan şakası.. 😁

DÜŞÜNÜNCE ; Şaka maka ama bu olmayacak gibi değil. Google ve Amazon'un daha şimdiden "aşı olan çalışanlarının ofise gelmeleri" konusunda bir karar aldıkları dün medyada haber olmuştu. Microsoft ve Twitter'in ise "uzaktan çalışma" sistemini sevdikleri anlaşılıyor ve "böyle çalışmaya devam" demişler..Ancak bu uzun sürmez onlarda bir şekilde sadece "aşı olanların ofise gelmeleri" konusunda bir karar alabilirler..

Sadece bunlar da değil.. Bir de AB ülkelerinin almış oldukları "aşı sertifikası" var.. Bu sertifika olmadan, "aşı olmayan insanların artık lokanta,restoran,avm,berber vb gibi yerlere giremeyecekleri" ve hatta büyük ihtimille "tuvalate dahi giremeyecek" hale gelebilirler..

"Aşı olan ofise gelsin
Dünya devleri aşı olanları geri çağırdı. Dev teknoloji şirketleri aşı sonrası kalıcı hale getirmeyi planladıkları "uzaktan çalışma' modelinden vazgeçmeye başladı. Kovid salgınıyla birlikte iyice yaygınlaşan ve birçok şirket yöneticisi ve çalışan tarafından da desteklenen 'evden çalışma' modeliyle ilgili iki dikkat çekici karar alındı. Dünyanın en büyük şirketlerinden Amazon ve Google arka arkaya yaptıkları açıklamalarda ABD'deki çalışanların ofise dönmesiyle ilgili sinyal verdi. (....)" (1)

"Covid: İngiltere'de 70'ten fazla milletvekili, hükümetin aşı sertifikası planlarına karşı kampanya başlattı
İngiltere'de aralarında iktidardaki Muhazafakar Parti'den isimlerin de olduğu 70'ten fazla milletvekili; hükümetin stadyumlar, barlar ve sinema salonları gibi kalabalık yerlerde kullanılmak üzere hayata geçirmeyi planladığı Covid sertifikası uygulamasına karşı kampanya başlattı. Milletvekillerinin ortak açıklamasında, bu uygulamanın "bölücü ve ayrımcı" olacağı belirtildi.(....)" (2)

"Avrupa Birliği'nden 'aşı sertifikası' kararı
Avrupa Birliği (AB), yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı aşılanacak kişilere "aşı sertifikası" verilmesini erteleme, virüsün daha hızlı yayılan türlerinin ortaya çıkması nedeniyle AB içindeki ve üçüncü ülkelerle yapılacak gerekli olmayan tüm seyahatleri "güçlü şekilde caydırma" kararı aldı." (...)" (3)

İşte tüm bu durumlar, insanların kafasında "Acaba sosyal medya hesapları olan milyarlarca kullanıcıyı da "aşı olmaları konusunda, yukarıdaki gibi bir tedbir kararları alabilirler mi?" diye bir sorunun, şüphenin oluşmasına neden olabiliyor.. 

Tahminimiz.. Yukarıda anlattığımız 1 nisan şakası bu olasılığın olabileceği yönünde.. Çünkü bu kurgu yapılamayacak bir şey değil. Sosyal medya devlerinin, corona ile mücadele kapsamında dünya devletleriyle yapacak olan bir anlatlaşma ile , devletler, kendi veri tabanlarını bu sosyal medya devlerine açarak, sosyal medya hesap sahibi kullanıcıların, aşı olup-olmadıkları bu şekilde tespit edebilir duruma glebilirler..

Tabii bu anlaşma özellikle de devletler açısından kolay verilebilecek bir karar değil. Çünkü devletin veri tabanını sosyal medya devlerine açmak demek, gizli kalması gereken bilgilerinde bu sosyal medya şirketleri aracılığı ile düşman devletlere hatta diğer gizli servidlere,terör örgütlerine vs de servis edilmiş olunabilir.. O yüzden bu öyle kolay kolay verilebilecek bir karar değil. 

Tabii sadece "aşılamalar" konusunda, dünya ülkeleri kendi aralarında bir sistem oluşturulurrlarsa o zaman başka , bu belki olabilir.. İşte bu olursa o zaman sosyal medya kullanıcıların işleri çok zorlaşabilir ve zorunlu olarak aşı olmak zorunda kalabilirler..

Zaten belli ülkelerde aşı olmayan kişilere birtakım kısıtlamalar getirilmiş durumda. Bunlardan biri de Türkiye. En basit örneği HES kodu uygulaması.  Bu HES kodu olmadan otobüslere dahi binemiyorsunuz. Aşılama konusunda da yeni bir karar alınırsa, o zaman büyük olasılıkla herkesin aşı yaptırması da kaçınılmaz olabilir.. Tabii halk arasında nasıl sert bir tepki verilir, orasını bilemiyoruz artık. Bakalım artık ne diyelim hayırlısı olsun..

KAYNAKLAR;
----------------
(1) Aşı olan ofise gelsin
msn, 1 gün önce
https://www.msn.com/tr-tr/haber/diger/a%C5%9F%C4%B1-olan-ofise-gelsin/ar-BB1fdYeT
ET:03.04.2021
(2) Covid: İngiltere'de 70'ten fazla milletvekili, hükümetin aşı sertifikası planlarına karşı kampanya başlattı
Jennifer Scott,BBC News,2 Nisan 2021
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-56614750
ET:03.04.2021
(3) Avrupa Birliği'nden 'aşı sertifikası' kararı
cnnturk,22.01.2021
https://www.cnnturk.com/dunya/avrupa-birliginden-asi-sertifikasi-karari?page=1
ET:03.04.2021
(4)Sundar Pichai,CEO,  Google and Alphabet
https://twitter.com/sundarpichai?lang=ca
ET:03.04.2021

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

11 yorum:

  1. gerçek olsa ben de hiç şaşırmazdım ama neyse ki şakaymış..oh:))

    YanıtlaSil
  2. Şaka :)))

    Evden çalışma kararlarının geri çekilmesini şaşkınlıkla izliyorum ben de :/

    YanıtlaSil
  3. Benim az önce yorum yaptığınız yazımla ilişkilendirecek olursak; sizin 1 Nisan Şakası dediğiniz kısma kadar bile okumaya tenezzül etmeyen birileri bu şaka haberi gerçekmiş gibi yayabilir. :( :)

    YanıtlaSil
  4. ha haaaa güzel bişi düşünmüşsün :)

    YanıtlaSil
  5. Aha ben giremeyeceğim o zaman dedim :) Neyse ki şakaymış

    YanıtlaSil
  6. Aşı olmadan yorum atabiliyoruz. :)

    YanıtlaSil
  7. başlığı okuyunca ,şaka ,dedim:)

    YanıtlaSil
  8. Şaka olmasa da şaşırmazdım :D

    YanıtlaSil
  9. Başlığı görünce yok daha neleer demiştim :D şaka olmasaydı hala aynı yoruma devam ederdim ''yok dahaa neler''

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Ertuğrul Bey,

    Gündeme uygun olarak seçtiğiniz ve de yazdığınız gibi, "yok artık" dedirtecek her şey için artık insanların şaşıramayacağı kadar beyinleri allak bullak oldu! Dolayısıyla ülkemizde ve dünyada yaşanılan en akıl almaz olayları dahi bir şekilde tarihe havale eder olduk... Sevgiyle ve sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..