24 Mart 2018 Cumartesi

Büyük tehlike evimizde..Milyarlarca insan acaba bu tehlikenin farkında mı?

                                                ailecek yemek yemek (1)

Milyarlarca ailenin evinde ve restoranlarda tehlike mi var?

Üst oval kenarları dışa/içe doğru kıvrımlı ve dip içi oyuklu tabak,çanak,tas ve bardak gibi mutfak malzemelerimiz de tehlike saçan ölümcül mikrop ve bakteriler var mı?

Bir gün canım sıkılmış,uydudan Japon tv kanalı NHK televizyonunu izliyordum..Burada çoğu zaman güzel belgeseller ve bilimsel içerikler de veriyorlardı..Aslında NHK'yı izlememin bir diğer nedeni de Türk televizyon kanallarındaki saçma sapan yayınlar benim moralimi iyice bozduğu içindi..Kızdığımdan dolayı böyle hemen NHK kanalı açıyordum,böyle saçma sapan kanalları izleyeceğime,bunu izlerim daha iyi diyodum.. 

Herneyse..İşte bir gün gene NHK'yı izlemeye başlamıştım..Aşağıda anlattığım konuyla ilgili bir belgesel gibi bir yayına rastladım..Anlatım ingilizceydi,o yüzden tam olarak anlayamasam da,tabakların yuvarlak (oval) üst kenarlarının dışa doğru kıvrılmış kısımlarında birikmiş mikrop ve bakterilerle dolu olduğunu göstermeye çalışıyordu..İçten dışa doğru kıvrılmış olduğundan dolayı insanların büyük çoğunluğunun bu mikrop ve bakterileri görmesi de son derece çok zordu..

NHK televizyonundaki yayında da buna dikkat çekmeye çalışıyordu ancak asıl amaç ise bu konu üzerinde çalışan bazı bilimadamı ve tabak yapımı ustalarının işbirliği sayesinde,bu sorunla nasıl başa çıkabilecekleri üzerinde duruyorlardı..Yani aslında bir nevi yeni bir tabak tasarımı yaparak bunu piyasaya sürmeyi düşünüyorlardı..Ve öyle de oldu zaten..

Tabakların dışa doğru kıvrılmış oval kısımlarının ne kadar tehlikeli olduğunu gösterdikten sonra,yeni bir tabak tasarımı yaparak bu dışa doğru kıvrılmış tabak devrini bu şekilde kapatmış olmuşlardı..

Şimdi diyeceksiniz ki,"zaten bu şekilde tabak,çanak,tas ve bardak gibi mutfak malzemelerinin piyasa da hatta evlerimiz de bile var olduğunu" söyleyeceksinizdir.."Evet,var.." Ama..

Tabak,çanak,tas ve bardak gibi mutfak malzemelerinin iç dip kısımlarının çok derin oyuk/oluklu olması da son derece tehlike arz ediyor gibiydi..

Anlatmak istediğimiz şey ise evlerimizin büyük çoğunluğun da mutfak malzemelerinin sadece bu şekilde "dışa doğru kıvrılmış üst oval biçimli" olması değil, bir çoğunun "iç dip kısımlarının da çok derin oyuk/oluklu olması"da son derece tehlikeli olduğunu fark etmiş olmamızdı..NHK televizyonu tabakların bu iç kısımlarına pek dikkat çekmemişti..

Sadece üst oval kısımlarındaki dıştan içe doğru kıvrımları dikkat çekerek,bu kıvrımların içine yerleşip yuva yapan bakteri ve mikropları ele almıştı..Bu mikrop ve bakterileri temizlemek ise o kadar kolay bir şey değildi..Buna da dikkat çekmişlerdi..

NHK televizyonundan önce bunun farkındaydım ama işte hiç bu kadar aklıma gelmemişti..

Zaten hep dikkatimi çekmiş ve merak etmişimdir; acaba üst oval kısımları kıvrılmış ve dip içi derin oyuklu/oluklu tabak,çanak,tas ve bardaklar ne kadar temizdir,diye?

Temizlenmesi neredeyse imkansız gibiydi..

Çünkü,bizim evde de böyle üst oval kısımları kıvrılmış ve dip içi oyuklu olan çok sayıda tabak,çanak,tas ve bardak gibi mutfak malzemeleri vardı bir zamanlar..Bulaşıkları hem elde hem de makine de yıkamamıza rağmen bu mutfak malzemelerinin bu bahsettiğimiz tarafları nedense doğru dürüst yıkanmıyor gibiydi..Yani bazen ben de hamaratlık yaptığım zamanlar oluyordu mesela o kadar bastırmamıza ve hatta tel ovucuları dahi kullanmamıza rağmen bir türlü çıkartamıyorduk bu kirleri..Yada mikrop/bakterileri..

Aslında kimyasal temizleyiciler biraz işe yarıyor gibiydi ancak bu mutfak malzemelerinin özellikle de oyuklu dışa doğru kıvrılmış üst oval kısımlarının içini temizlemek bununla bile mümkün değildi..İster demir,alimünyum isterse plastik olsun öyle dışa doğru kıvrılmış olan mutfak malzemelerini temizlemek öyle hiç de kolay bir şey değildi..

İnternette bu konuda araştırma yapayım dedim ama bir türlü bu konuyla ilgili bilgilere hiç rastlayamadım doğrusu..Çünkü,bu son derece önemli bir konuydu aslında..Eminim sizlerin mutfaklarınız da da bu şekilde dışa doğru kıvrılmış oval kısımlı ve içi dip derin oyuklu olan tabak,çanak,tas ve bardak gibi mutfak malzemeleriniz de vardır büyük ihtimalle..

Sadece üst oval kısımları kıvrımlı değildi,büyük çoğunluğunun iç dip kısımları da derin oluklu/oyuklu idi..

Yani aslında yukarıda da anlattığımız gibi tabak,çanak,tas ve bardak gibi mutfak malzemelerimizin iç dip kısımları da gereğinden fazla derin oyuklu/oluklu olması da söz konusuydu..Bu durumda "tabak da kalan yemek artıklarının bu derin oyuk/oluklar içinde temizlenemeyecek şekilde kalması da,burada biriken milyonlarca bakteri ve mikropların sağlığımız açısından son derece tehlike arz edebilmektedir.."

Aslında Türkiye'de dahil dünya genelinde milyarlarca insan bu tehlikeden habersiz gibi sanki..

Üst oval kısımlarının içten dışa doğru kıvrılmış tabak,çanak,tas ve bardak gibi mutfak malzemelerinin sakıncası..

                                                                         örnek 1 - Kapak'taki oyuklar,kıvrımlar ve bakteriler..

NOT : Görselleri internette bulamayınca kendim çektim.Konuyu daha iyi anlatabilmek için çok eskiden kullandığımız daha sonra sakladığımız kapları çıkardım..2 tane örnek aldım..Birini kapak üzerinde,diğerini de tas üzerinde anlatmaya çalıştım..O da hemen aşağıda.. Bunları örnek olsun diye verdim..Aslında kullandığımız her türlü mutfak malzemelerimiz de de aynı durumlar söz konusu olabilir..Çaydanlık da bile..O yüzden bunlara da dikkat etmek ve malzemelerin içine ve dışını çok iyi incelememiz gerekir..

Tabak,çanak,tas ve bardak diye tanımladığımız mutfak malzemelerimizin çoğunun üst oval kısımlarının dışa doğru kıvrılmış olmasının sakıncası,bu mutfak malzemelerinin üst kısımlarını ağzımıza götürmediğiniz sürece son derece azdır.."Sakıncası yoktur demiyorum",sakıncası vardır ama bu oran bu kısımların ağza götürülmesiyle daha da artabilir..

Neden bu kısımları ağzımıza götürürüz ki?

Çoğu zaman sulu yemek ve içeçekler de bu malzemeleri ağzımıza götürmemiz gerekebiliyor..Hele de tadına doyum olmazsa,kimseler tutmasın onu artık.. Ancak bu malzemelerin üst oval kısmının dışa doğru kıvrılmış kısımlarının ağza götürülmesi sonucu,burada zamanla biriken yemek ve bulaşık artıklarının oluşturduğu milyonlarca bakteri ve mikropların da vücudumuza girmesi söz konusu olabiliyor..Bu durumda çok ciddi rahatsızlıklara yakalanmamız bile içten bile değil aslında..

En büyük tehlikelerden biri de,mutfakta kullandığımız tabak,çanak,tas ve bardak gibi mutfak malzemelerimizin iç dip kısımlarının gereğinden fazla derin oyuk/oluklu olmasıdır..

                                                                     örnek 2 - Tas'taki oyuklar,kıvrımlar ve bakteriler..

"Gereğinden fazla derin oyuk/oluklu olması" demek,"yemek artıklarının temizlenemeyecek kadar bu derin oyuklara yapışması,saklanması ve oraya yuva yapması" demektir..Bu da gözle görülemeyecek kadar küçük olabilen milyonlarca bakteri ve mikropların,yemekle birlikte vücudumuza girmesi anlamına da gelebiliyor..

"Bandıra bandıra ye beni" tarzını unutsak iyi olacak..

Özellikle de bu tehlike "bandıra bandıra ye beni" tarzında,tabakları bandıra bandıra yiyip süpürme alışkanlığı içinde olan insanlar için son derece önem arz ediyor olabilir..Çünkü bu tür alışkanlıklar,yukarıda da dediğimiz gibi tabaklardaki milyonlarca bakteri ve mikropların insanın vücuduna girmesi ve sonucu olarak da çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilmesinin de sebebi olabilir..Hatta eğer durumu ciddiyse eğer insanı ölüme kadar dahi götürebilir..O yüzden "bandıra bandıra ye beni" tarzını unutsak iyi olacak gibi..

Tabii itiraf edeyim ben bazen kendimi tutamıyom doğrusu,yemeğin tadı güzel olunca,bandıra bandıra yememekten kendimi alı koyamıyorum.. Ama artık bundan vazgeçsem çok iyi olacak gibi..

Zaman zaman siz de bazı halsizlikler oldu mu? Hiç düşündünüz mü? Belki de bu nedenden dolayı da olabilir..Bilemiyorum artık şimdi kendimizi hekim yerine falan koymayalım..Yanlış anlaşılabiliriz şimdi..Benim ki sadece bir tahmin..

Neyse,şimdi gelelim bu konuda neler yapabiliriz,ona bir bakalım..

Bu konuda neler yapabiliriz?

Evimizde yemek ve içecek;

1; YAPTIĞIMIZ tencere,çanak vb gibi mutfak malzemelerimizin;
2; SAKLADIĞIMIZ kaplarımız ve diğer saklama mutfak malzemelerimizin;
3; YİYİP - İÇTİĞİMİZ tabak,çanak,tas ve bardak gibi mutfak malzemelerimizin mümkün olduğunca;

A) Üst oval kısımlarının dışa/içe doğru kıvrılmış olmamasına;
B) İç dip kısımlarının derin oluklu hatta hiç oluklu olmamasına özen gösterebiliriz..

Evimiz de varsa bu türden mutfak malzemelerimizi,bu özelliklere sahip olmayan diğer mutfak malzemeleriyle değiştirmemiz,sağlığımız açısından yerinde olacaktır..Bu konuda en iyi seçimlerin porselen malzemeler üzerinde durulduğu söyleniyor ancak ben yine de bu konuda pek emin değilim..Şimdi yanlış ve yanıltıcı bir bilgi vermiş olmayayım..

Elimizde kalan bu mutfak malzemelerini ise çöpe atmamız gerekebilir..Eğer marifetli iseniz,bunları yiyecek-içecek dışında bazı yerlerde de kullanabilirsiniz..Nedir onlar? Bilemiyorum belki bazı şeylerde faydalı olabilir..Arayıp bulmanız gerekecektir..

Eğer yeni mutfak malzemeleri alacak kadar maddi imkanınız yoksa bu biraz bekleyebilir..Ama yukarıda anlattığımız gibi bunların temizliğine son derece dikkat edin ve mümkün mertebe bu kısımları pek kullanmamaya gayret edin..Ancak iç dip kısımları konusunda ne yapılabilir,o konuda pek fikrim yok doğrusu..Bu biraz beni endişelendiriyor..

SON SÖZ olarak da devlete şu tavsiyem olacak..

Mutfaklarımızda kullandığımız,yemekler ve içecekler konusunda yaptığımız,yediğimiz,içtiğimiz,sakladığımız tüm mutfak malzemelerinin tasarımı konusunda,devletin de bir şeyler yapması gerekir kanımca..Yapılması gereken bence,A ve B'de anlattığımız bu tür özelliklere sahip her türlü mutfak malzemelerinin en azından piyasadan toplatılması,vatandaşlarımızın bilmeden ve farkında dahi olmadan bu tehlikelere maruz kalabilmesi nedeniyle yerinde bir karar olabilecektir..

Tabii piyasadan toplatılırsa,bu tür malzemelerin satışını yapanlar da zor durumda kalacaktır..Onun için de artık devlette bunların zararını karşılasın derim...Burada söz konusu olan bence milyonlarca insanımızın sağlığıdır,diye düşünüyorum..

Neyse,umarım faydalı bir bilgi vermişimdir..Haydi sağlıcakla kalın..E.Y.

NOT : Kahvedeki yazıyı görebiliyor musunuz? Kahve içerken bu yazıyla karşılaştım.. Ne yazıyor? (kesinlikle fotomontaj değildir) 

                                                   Kahvedeki yazı

RESİM;
------------
 (GoogleGörseller)
(1) ailecek yemek yemek
http://www.15wing.af.mil/News/Article-Display/Article/377212/airman-and-family-readiness-center-hosts-holiday-party/

Konuyla ilgili bazı haber ve bilgiler..
-----------------------------------------------
Çatlak tabakta yemeğe zehir karışıyor
Seramik tabak, kâse, kahvaltı takımı gibi doğrudan yiyeceklere temas eden eşyaların yıprandıktan sonra kullanmayın. Bu eşyalar, üzerindeki sır tabakası çatladıktan sonra zehirli hale geliyor.
http://www.haber7.com/saglik/haber/415149-catlak-tabakta-yemege-zehir-karisiyor
ET:24.03.2018
Tahta servis tabaklarını kabul etmeyin!
Kelebek Yazarı Cengiz Semercioğlu tahta servis tabaklarındaki zararı yazdı...
http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/magazin/tahta-servis-tabaklarini-kabul-etmeyin-40612596
ET:24.03.2018
Tahta tabaklar tehlike mi saçıyor?
İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, NTV'ye Sorun'da Seda Öğretir'in sorularını yanıtladı.
https://www.ntv.com.tr/video/saglik/tahta-tabaklar-tehlike-mi-saciyor,3rijZFsnBUiinPwJgmU7Gg
ET:24.03.2018
Piyasadaki 691 ürün kanser yapıyor!
ATO Başkanı Aygün yetkilileri ve vatandaşları uyarıyor: Kullandığınız ürünler belki de kanserojen madde içeriyor!.. İşte tehlike arz edenler...
https://www.ntv.com.tr/saglik/piyasadaki-691-urun-kanser-yapiyor,wtDI2fmpW0GmtfMqilek6w
ET:24.03.2018

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

29 yorum:

  1. Son derece önemli konulara değinmişsin bravo

    YanıtlaSil
  2. Çok haklısın, titiz, hatta temizlik hastası biri olarak programı seyretmediğim halde bir gün tesadüfen bu durumu farketmiştim, çorba tenceremin kapağının iç kısmı öyle oyuk, kıvrımlı, ev hanımları iyi bilir alüminyum teli denen bir bulaşık teli vardır, onunla iyice ovaladım, ovaladıkça çıktı, yine de içim rahat etmedi çamaşır suyu döktüm o tamamen temizledi. Sonra tabii bolbol duruladım...alırken çok dikkat ediyorum her ürün kıvrımsız, kolay temizlenir olmalı.....

    Eline sağlık, çok mühim bir konu bu..çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  3. Bir de aynı sorun klozetlerde var, o yukarıdaki girintili kısım temizlenmesi çok zor, tamamen bakteri, mikrop kaynağı, yeni çıkan klozetler daha kolay temizleniyor, geçen yaz doğalgaz masrafı filan yoktu, yenilettim klozetimi içim rahat etti...taharet musluğu da yemyeşil mantar, küf olmuştu, çamaşır suyu bile temizlemiyordu, şimdi plastik yapmışlar taharet musluğunu tertemiz hiç kirlenmiyor, o girintili kısım da süzgeçli ve her sifon çekişte su püskürüyor klozet temiz kalıyor...içim rahat etti... çok eski 30 yıllık filan klozetleri bence herkesin paraya kıyıp yeniletmesi iyi olur...

    YanıtlaSil
  4. offff ya bi de bu mu çıktı. napcaz yaniiii, kağıt tabak bardak mı kullancaz kii :)

    YanıtlaSil
  5. Eğer durum bu kadar ciddiyse hepimiz sürekli bakterilerle yaşıyoruz demektir..Onlara alışmış,onlarla akraba olmuş ve hatta onlardan etkilenmiyor da olabiliriz:))Bu şekilde olan mutfak malzemelerinin yok edilip yenilerinin tasarlanması da zaman alacaktır tabii ki..Oluşan zarar ekonomiyi de sarsabilir falan ne biliyim..Bu bilgiyi daha önce duymamıştım hiçbir yerde..
    Bu arada falda hiç böyle net bir kelime yazdığını görmemiştim."love" yazıyor di mi? Nasıl olmuş o öyle yaa,çok ilginç,photoshop mu?

    YanıtlaSil
  6. Mutfakta kullanılan tüm ürünlerin rantabl olması gerekir. Hemen temizlenebilen, bakteri üretmeyen vs. Mesela ben de kullandığımız tahta kaşıkları düşünüyorum ne kadar sağlıklı diye. Elde yıkanırsa belki bir derece ama makineye atılırsa ordaki kimyasallar tahtanın içine iyice sızmıyor mu diye :/ Yazdıklarınız çok doğru, çok fazla girintili ve kıvrımlı malzemeler kullanmamak gerek.

    Fotoğrafı ters koymanıza rağmen, kahvedeki yazıyı okudum (love) aşk yazıyor, haydi bakalım falınızda çıkmış diyelim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unuttum ya! görseller bir harika olmuş. Ninemin tabaklarına, tasına benziyorlar. :)

      Sil
  7. Kahvede yazı ilginç.Bazen pişirirken kendiliğinden köpüklerde bir kalp ya da bir harf oluşur ama yazı ilk kez gördüm,enteresan:)
    Mutfak malzemelerini temizliği çok önemli.kıvrımlı ,oyuklu şeylerin araları hep daha çok kirlenir ondan sonra telle uğraş dur..Önemli bir konuya değinmişsiniz, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Ertuğrul Bey. Hayatımız her alanda her geçen gün daha da zorlaşıyor. Yediğimiz yiyecekler, kullandığımız malzemeler... Dolayısıyla nereye el atsak elimizde kalıyor. Hepimizin maruz kaldığı, ama hiç birimizin farkında bile olmadığı bir konuya değinmişsiniz... Emeğinize sağlık. Herkese kolay gelsin... Saygılar...

    YanıtlaSil
  9. Köy yerlerinde hala kullanım var bu tür malzemeleri ama azaldı oldukça. Şu kahvedeki yazı, tersten "love" yazıyor. Bir işaret olmasın! :))

    YanıtlaSil
  10. Mikrop ve bakteri konusu önemli olmakla beraber kimyasalların bu tabaklarda oluşması daha tehlikeli bana göre. Bir şekilde mikroplarla savaşırsın fakat kimyasalları vücuta aldınmı kanser gibi hastalıklarla savaşmak daha zor. Tabakların kıvrımlarında kimyasallar kaldımı asıl o zaman tehlikeli. Güzel bir konuya deginmişsin kalemine sağlık 😊

    YanıtlaSil
  11. Kahvedeki yazıyı ben de hemen farkettim 😊

    YanıtlaSil
  12. Bu bilgi için çok teşekkür ederim. Hiç aklıma gelmemişti. Sayende öğrenmiş oldum.Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  13. Sağlıklı yaşamak önemli.Kağıta dönelim diyorsun demek.Bilmiyorum napcaz?

    YanıtlaSil
  14. Çok fazla sayıda olmasa da maalesef mutfaklarımız da var bu kaplardan , arada sulandırdığım çamaşır suyundan kullanıyorum bir de hep elimin altın da organik temizlik ürünleri var dikkat etmeye çalışıyorum.
    Mükemmel ayrıntılı bilgiler bunlar eline vaktine sağlık sevgili Ertuğrul ,teşekkürler.

    YanıtlaSil
  15. Hastalıkların bu kadar çoğalmasının sebeplerinden sadece bir tanesi maalesef :(

    YanıtlaSil
  16. Hepimizin evinde mutlaka az çok vardır bu kıvrımlı ve oval kaplardan. Kıvrımlı yerlerin mikrop topyabileceği çok da aklımıza gelmez. Mutfak kaplarını pratik olarak elde yada makinada yika kaldır yaparız. En olmadı onlarca temizleyici maddeler kullanarak daha temiz olmasını isteriz.
    Ama kimyasal kalıntılarının bizim sağlığımız için yaptığı tahribatları hiç düşünmeyiz.
    Kahve olayı da ilginç gerçekten.
    Nasıl yaptınız merak ettim doğrusu.

    YanıtlaSil
  17. Ciddiye alınası bir mesele bu. Abus subuk şeyler yediğimiz yetmiyormuş gibi saçma sapan materyaller ile yiyoruz demek ki.

    YanıtlaSil
  18. Çok önemli bir konuya deginmmissi.Durum çok vahim dediğin gibi .Kaguya dönersek nasıl olur bilemedim açıkçası,!
    Bu arada benim son mim yazısıma uğramanı tavsiye ederim :) Adın geçiyor 😊

    YanıtlaSil
  19. Aklımızın alamayacağı yerlerde karşılaşıyoruz virüs ve bakterilerle. Mesela kutu içeceklerin ağız kısmı da tuvalet ortamından bile daha pis olarak geçiyor. En iyisi pipet kullanarak içmekmiş.

    YanıtlaSil
  20. Hiç dikkat etmediğim bir detay. Önemli bir nokta gibi. teşekkürler:) Bundan sonra daha dikkatli olmak lazım.

    YanıtlaSil
  21. ne kadar ilginç, açıkçası konuya kafa yormamıştım daha önce ama çok haklısınız gerçekten, tasarımlarda görsellikten ziyade sağlık önplanda tutulmalı diye düşünyorum... kahvedeki love yazısı ise çok ilginç:)

    YanıtlaSil
  22. Özellikle bakır kaplarda sunum yapanlar açısından sakıncalı bir durum. Ama şunu da söylemeden edemeyeceğim artık pek böyle detaylı kaplara denk gelmiyorum. Çünkü düz tabaklar lokanta ve restaurantlar da temizlik açısından daha kolay olduğundan tercih ediliyor. Ama dediğin gibi yine de dikkat etmek lazım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  23. çağla derin işteee iki isim :)

    YanıtlaSil
  24. Vefalı kardeşim olarak, bugün seni seçtim Ertuğrul. Zira birazdan bilgisayarı kapatmak ve dinlenmeye geçmek zorundayım. Bir yayın girdim. Dükkanım yedi gündür kapalıydı:) O benim her şeyim zira.
    Yayının çok önemli bir konuda yine. Mutfak, midemizden tüm vücudumuza açılan yolun başı. Gereken önemi vermeliyiz. Sağlık tesadüfe bırakılacak bir konu asla değildir. Duyarlı yayınından ötürü kutlarım. Eline, emeğine sağlık. Kal sağlıcakla...

    YanıtlaSil
  25. Devlet her şeyimizi düzeltti de bi tabağımız kalmıştı düzeltmediği, umarım onu da biz vatandaşlarını ''çok düşünen devlet'' olarak en kısa zamanda yapar. Bu arada benim gözlerde bir sıkıntı var galiba kahvede birşey yazdığını fak ediyor ama okuyamıyorum..

    YanıtlaSil
  26. Tam bir tv programı gündüz kuşağı yazısı olmuş valla Zahide Yetiş sizi programa çağırmalı abi,baya bilgilisin :)Çok sağol faydalı paylaşımın için.

    YanıtlaSil
  27. Bazi seylerin farkinda olmasak daha iyi galiba yoksa akil sagligimiz bozulur 😂😂😂

    YanıtlaSil
  28. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Artık yemek yerken, tabakların bu şekilde olup olmadığına bakacağım. Bir takıntıya bile dönüşebilir. Artık bana iyilik mi kötülük mü ettiniz bilemiyorum :)

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..