Sayfalar - Kitaplarımız

4 Ocak 2022 Salı

Sûr'a üflenince işte böyle mi olacak?Çok korkunç.. Ve Leonardo DiCaprio aşı karşıtlığı ile herkesi şaşırttı..

                                    Leonardo DiCaprio.Don’t Look Up (3),Sûr'a üflenince..Surrogates(4)

"Acaba Sûr'a üflenince ne olacak?" diye içinizden geçti mi hiç? Hayal ettiniz mi? "Sûr'a üflenince ne olacak /ne /nasıl şeyler olabilir?" diye.. İşte Hollywood, bunun bir örneğini gösteren güzel bir sahne hazırlamış..

UYARI:Eğer kalp vb /psikoloijk rahatsızlığınız varsa bu videoları izlememeniz sağlığınz açısından iyi olabilir. Ama illa da "izlemek istiyorum kimse karışamaz!" diyorsanız,bu vidoların birer kurgu olduğunu ve hiçbirşeyi kafaya takmamanızı tavsiye ederiz,biz öyle yapıyoz..Sağlıklı seneler dileriz,saygılarımızla..😊

Sahne,Bruce Wills'in oynadığı 2009 yapımı Suretler (Surrogates) filminden bir sahne.. Filmin konusu; "FBI ajanları (Bruce Willis ve Radha Mitchell) bir üniversite öğrencisinin gizemli cinayetini araştırmaktadır. Bu öğrenci insanların kendilerinin kusursuz robot versiyonlarını sahip olmalarını sağlayan yüksek teknoloji ürünü suret olgusunun yaratıcısı olan kişiyle bağlantılıdır. Sağlıklı, iyi görünümlü ve uzaktan kumandalı makineler olan suretler, insanların yerini almakta ve böylece insanların evlerinin rahat ve güvenli ortamından çıkmadan dışarıdaki hayatı yaşamalarına imkan tanımaktadır. Cinayet beraberinde cevap arayışını getirir: Maskelerle dolu bir dünyada kim gerçektir ve kime güvenebilirsiniz?"(2)


İnternette özellikle de Twitteri dolaşınca bununla ilgili ilginç bir videoya rastladım. İnsanlar pat pat yere düşüp ölmeye başlıyordu. Gerçi yere düşüp ölenler, robotlatlaştırılmış insanlardı. Sahne, "insanları robota çevirirseniz, bir gün biri sizin fişinizi çekerse işte böyle olur,pat pat diye yere düşersiniz" diye düşündüren güzel ama korkunç bir sahne..

İşte bu sahneyi izleyince,aklımıza "İşte Sûr'a üüflenince olacak olanlar.." diye böyle bir düşünce geçti..Hakısz da değiliz hani..Çünkü;

 "Sûr, İslam inancına göre, İsrafil meleğin üfleyerek kıyamet gününün geldiğini haber vereceği araç. Kur'an'da "İsrafil" olarak ismi geçmemektedir. Ancak, kıyametin vukûu ile ilgili ayette "(İsrafil tarafından birinci sefer) Sûr'a üflenince Allah'ın dilediği (melekler) müstesna göklerde olanlar ve yerde olanlar bayılırlar (ölürler). Sonra Sûr'a (ikinci defa) üflenince ölüler mezarlarından kalkıp bakınırlar." (Zümer Suresi 68. ayet) buyurulmakta, dolayısıyla isim olarak olmasa da bu meleğin vazifesi bu ayetle belirtilmektedir. Buradan kıyametin ve ahiret gününün yani yeniden dirilmenin başlangıcında bir Sûr'a üfürme olacağı anlaşılmaktadır ki, bu işle vazifeli melek İsrafil'dir. Bu görevinden dolayı İsrafil'e "Sûr meleği" ismi de verilmektedir." (1)

Ve Leonardo DiCaprio aşı karşıtlığı ile herkesi şaşırttı..(Güzel bir uyarlama..)

Twitteri dolaşırken böyle bir sahneye de rastladık.Ve çok şaşırdık.Leonardo DiCaprio aşı karşıtı olmuş da haberimiz yokmuş!
Evet aslında tweeti paylaşan araştırmacı yazar Hüseyin Ciloglu'nun da dediği gibi bu bir uyarlama..Sanmıyorsam Don’t Look Up filminden bir sahne ele alınmış.DiCaprio filmde,uzaydan dünyaya yaklaşmakta olan büyük bir göktaşını medyada anlatmaya çalışırken, medya kanalları onu ciddiye almıyor ve orada bu durumu izah etmeye çalışıyor..

İşte bu sahneyi,aşı tereddütü konusunda insanları bilgilendirmeye çalışan insanların yaşamış olduğu o zor durumu izah etmek,anlatabilmek için "aşı konusunda medyayı uyarmaya çalışan birinin feryadı" şeklinde uyarlamaya çalışmışlar..

Aslına bakarsanız, filmin bu sahnesini /tüm sahnesini, farklı farklı düşüncelerde olan herkes kendine göre bir pay çıkarıp,dizayn edebilir..Herkes, "Ya işte bu film beni anlatıyor,bizim düşüncelerimizi anlatıyor,konu farklı ama işte bizim durumumuzu  anlatıyor?İnsanlara laf anlatmaktan,doğruları söylemekten dilimizde tüy bitti.." Vs vs diye, herkes kendi doğrularına göre bir pay çıkartabilir.Zaten öyle de oluyor..

Kaynaklar;
-----------
(1) Sûr
https://tr.wikipedia.org/wiki/S%C3%BBr
ET:04.12.2021
(2) Surrogates
https://www.ntv.com.tr/turkiye/bruce-willisin-yeni-bilimkurgu-filmi-suretler,E0nSLrYrDE-uxcqR-2TDuw
ET:04.12.2021

9 yorum:

  1. Hiç bir şey asla gizli kalmayacak herşey mutlak mânâda meydana çıkacaktır bir kısmı bu dünyada çoğu da hesap gününde.

    YanıtlaSil
  2. Robotların bayılma sahnesi çok iyi yapılmış, bence üflendiğinde çok daha beter şeyler olcak, ama bu sahneye de benzeyebilir tabii ki bilemiyoruz, o filme bakayım ben de artık :)

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten pandeminin başında pat pat yere düşen insanlara ne oldu? Dünyanın hiç bir yerinde öyle yere düşen insanlar görmedik.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar.
    Sur'a üflenince çok daha korkunç şeyler olacak. Bu ne ki? Elbette ki Sur'a üflenince yaşayacağımız şeyler bize gaiptir. Doğrusunu ve hakikatini ancak Allah'u Teala bilir. Burada insanların telefi çok kolay. İnsanlar öyle kolay telef olmayacaklar. İnsan düşünmekten ve hayal etmekten bile ürperiyor, korkuyor. Bir de gerçeğini nasıl yaşayacağız acaba?..

    Sur deyince aklıma geldi. Burada çok önemli bir konu daha var. Kur'an'da kıyametin dehşetini herkesin göreceğinden ve yaşayacağından bahsediliyor. İlk Sur'a üflenince daha önce ölen insanlar mezarlarından kaldırılacak, diriltilecek ve o anda yeryüzünde yaşayan insanlarla birlikte kıyametin dehşetini yaşayacaklar mı? Eğer böyleyse, kıyametten önce ölen insanlara kadirlik olmuyor mu? Çünkü onlar iki sefer ölümü yaşamış olacaklar.
    Güzel ve ilginç bir konuydu. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar olsun.
    Selam ve saygılarımla birlikte sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

    YanıtlaSil
  5. Video destekli ilginç ve güzel bir yazı dizisi olmuş. Emeğinize sağlık. Sayenizde haberdar oldum Ertuğrul Bey. Sağlıcakla, sevgiyle kalınız.

    YanıtlaSil
  6. Teknolojinin kontrol edilemez bir şekilde ilerlemesi,insani duygularımızın da yok olmasına neden oluyor mu diye sık sık düşünüyorum ben de...

    YanıtlaSil
  7. Sura üflendiğinde umarım doğru tarafa gidenlerden oluruz.

    YanıtlaSil
  8. Özetle çevremizde olan bitene karşı gözümüz açık olmalı, körlemesine söylenenlere inanmamalıyız diyeceğim. Biraz araştırma yapınca elimiz aşınmaz, bulduklarımızı değerlendirmek bize zaman kaybettirmez...
    Düşünmeye sevk edici örnekler güzeldi, çok teşekkürler.

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..