Sayfalar - Kitaplarımız

8 Ocak 2022 Cumartesi

Amerikalı Youtube teyze, Çinli Tiktok teyzeye karşı..Youtube Shorts dünyayı sallıyor..Tutar mı dersiniz?

                                                                   American Youtube aunt vs Chinese Tiktok aunt..(Amerikalı Youtube teyze, Çinli Tiktok teyzeye karşı..) İllistration:EY
 
Youtube,kısa bir süre önce "Tiktok, Instagram Reels" benzeri gibi kullanıcılara "kısa videolar" sunan "Youtube Shorts" adında bir özelliği getirdi. Bu uygulama şimdilik BETA sürümünde. Ve şimdilik sadece cep telefonları ile tabletlerde kullanılıyor. PC'de yani normal masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılmıyor.Ancak.. 

Ancak Youtube, bu beta sürümünde bulunan kısa videoların gösterimini "web" ortamına aktardığı için, bu kısa videoları bir özellik sayesinde izleyebiliyorsunuz. WEB ortamında bu videoları nasıl izleyeceksiniz,bunu yazı boyunca irdeledik,okumaya devam edin ve sizde kısa videoları sizdde web'de izleyin..

Neyse biz kaldığımız yerden devam edelim..

Biliyorsunuz özellikle de Tiktok bu konuda yani kısa video pazarında hemen hemen öncü durumda.Tiktok'tan sonra Tiktoka benzer çok uygulama yapıldı,ancak hiçbiri Tiktok'un (kullanıcı sayısı bakımından) gücüne henüz erişemedi.Tiktok, 150 ülkede yaklaşık 1 milyar kullanıcı barajını aşmış en büyük uygulama durumunda.(5)

Tiktok'a benzer uygulamalar; Instagram Reels,Youtube Shorts,Snapchat,Triller,Likee,Byte,Dubsmash,Funimate,Firework,Clash,Lomotif,Cheez,Vigo video,KWAI,VideoShow,Video star,MuStar vs vs..

Peki Youtube, neden "kısa videolar - Youtube Shorts" uygulamasına ihtiyaç duydu? 

Tabii ki ilk başta akla, dünya çapındaki "kısa video pazar payında yer almak ve hatta bu pazar payının tek sahibi olmak" geliyor. Evet aslında bu kısa video pazar payına girmesi normal olarak görülüyor. Nede olsa Facebook'da bu pazar payına girmiş durumda. Google'nin önemli bir parçası olan ve işi zaten "videolar" ile ilgili olan Youtube,dünyadaki bu "kısa video pazarına" da girmeside gayet normal olarak görülebilir..

Tiktok'a casusluk vb suçlaması..

Ancak işin içine bazı siyasi olaylarda girdiği için Youtube'nin "Youtube Shorts" uygulamasının aslında, Tiktok'un gücünü kırmak olduğunu anlayabiliyorsunuz. Tiktok'a sanmıyorsam "toplum ahlakını bozuyor" eleştirilerinin yanısıra "casusluk" suçlamasıda yapılmıştı;

"TikTok'a casusluk suçlaması: Cihazlardan hızla silinecek
Almanya'da siber casuslukla suçlanan Tik Tok uygulaması ordu mensuplarının kullanımına yasaklandı." (8)

"Ahlaki yozlaşmada son nokta Tik tok! Kullanıcı sayısı 28 milyonu geçti
Son dönemin popüler uygulamalarından TikTok, cinsellik vurgusu yapılan videolarla toplumun ahlaki değerlerini içten içe çökertiyor. Hindistan’da uygulama yasaklanırken Türkiye’de ise gençler göz göre göre felakete itiliyor." (9)

Tiktok hakkındaki siyasi yasaklar neler bir de ona bakalım;

"TİKTOK, Ülke yasakları
-Birleşik Devletler'de yasaklanması.. ABD Başkanı Donald Trump, 1 Ağustos 2020 tarihinde TikTok'u yasaklayacaklarını açıkladı. Trump, Çinli çok uluslu şirket Tencent'in sahip olduğu WeChat uygulamasına karşı da benzer bir karara imza attı. Haziran 2021'de Başkan Biden, Trump yönetiminin TikTok üzerindeki yasağını iptal eden bir icra emri imzaladı ve bunun yerine Ticaret Bakanı'na uygulamayı ABD ulusal güvenliğine tehdit oluşturup oluşturmadığını belirlemek için araştırmasını emretti.

-Hindistan.. TikTok, 223 diğer Çin uygulamasıyla birlikte 29 Haziran 2020'de Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı tarafından Hindistan'da tamamen yasaklandı. Yasak Ocak 2021'de kalıcı hale getirildi. Şubat 2021'de TikTok, yasak nedeniyle Hindistan'da 2.000'den fazla işi durduracağını duyurdu.

-Endonezya ve Bangladeş.. TikTok, Endonezya ve Bangladeş'te farklı üslerde aralıklı olarak engellendi.

-Pakistan.. 11 Ekim 2020'de Pakistan, hükümetleri tarafından platformdaki içerikle ilgili sorunlara uymadığı için sosyal medya platformunu yasaklayan bir sonraki ülke oldu. " (5)

"Wikipedi'de TikTok;
TikTok veya Çin'de bilinen adıyla Douyin, Musical.ly bazında yaratılan, video oluşturma ve paylaşmanın yanı sıra canlı yayın imkânı sağlayan bir sosyal medya uygulamasıdır. Eylül 2016'da ByteDance tarafından piyasaya sürüldü. Asya'da kısa video platformunda lider olan ve başka ülkelere de yayılmış olan uygulama, kısa süreli müzik videoları kapsamında en hızlı büyüyen uygulama haline gelmiştir." (5)

Amerikalı YouTube Shorts Teyze, Çinli TikTok Teyzeye karşı.. 😊

"TikTok rakibi YouTube Shorts'tan içerik üreticilere 100 milyon dolarlık fon
YouTube, TikTok rakibi YouTube Shorts'u kullanacak içerik üreticilere gelecek yıl boyunca 100 milyon dolar ödeme yapacak. Şirket, bu sayede YouTube Shorts'taki içerik üretimini ve etkileşimi artırmayı planlıyor. (....)" (6)

"YouTube, TikTok'a Rakip Olacağı Shorts'u Erken Beta Olarak Kullanıma Sunmaya Başlıyor
Dünyanın en popüler ücretsiz video izleme platformu olan YouTube, TikTok'a rakip olarak geliştirdiği Shorts özelliğini kullanıcılarına sunuyor. Şirket, Shorts'un erken betasını bu hafta Hindistan'daki kullanıcılara açmaya başlayacak. Çinli ByteDance firmasının kısa video paylaşma uygulaması TikTok'un dünya genelinde gençlerin dikkatini çekmesi, popülerlik kazanması sonrası diğer teknoloji devleri de bu pastadan pay kapmak ve TikTok'a rakip olmak için sıraya girdi.(...)"(7)

"Wikipedi'de YouTube Shorts;
Google'ın bir yan kuruluşu olan YouTube tarafından geliştirilen bir sosyal medya uygulaması hizmetidir. YouTube tarihi boyunca ilk kez kısa videolar ayrıca bir hizmet oldu. Eylül 2020'de YouTube, Instagram Reels ve TikTok'a benzer 15 saniyelik videolardan oluşan yeni bir platform olan YouTube Shorts'un beta sürümünü piyasaya süreceğini duyurdu. Platform ilk olarak Hindistan'da test edildi, Mart 2021'den itibaren artık 1 dakikaya kadar uzayabilen videolarla Amerika Birleşik Devletleri dahil diğer ülkelere yayıldı. Platform bağımsız bir uygulama değil, ana YouTube uygulamasına entegre edilmiştir. TikTok gibi, kullanıcılara videolarına lisanslı müzik ekleme olanağı da dahil olmak üzere yerleşik yaratıcı araçlara erişim sağlar. Platform, küresel beta lansmanını Temmuz 2021'de yaptı." (4)

Peki,YouTube Shorts nasıl kullanılır?

NOT:Biz youtube shorts'u hiç kullanmadık.Bunun için Cep ve tablet gerekiyor.Biz daha çok PC'yi kullandığımız için, bu uygulamanın nasıl çalıştığı ve kullanıldığı konusunda pek fikrimiz yok.Google'nin bilgilerinden faydalanılarak öğrenebilirsiniz..

"YouTube Shorts'u kullanmaya başlama
Shorts, hâlâ beta sürümünde. Kısa videoları herkes izleyebilir. Ayrıca, YouTube uygulamasında dünya genelinde sunulan kısa video oluşturma araçlarıyla herkes kısa video oluşturabilir. YouTube Shorts, tüm kullanıcıların yalnızca akıllı telefonlarını ve YouTube uygulamasındaki Shorts kamerasını kullanarak yeni bir kitleyle bağlantı kurmasını sağlar. YouTube'un Shorts oluşturma araçları, çok segmentli kameramızla 60 saniyeye kadar kısa videolar oluşturmayı kolaylaştırır

*Shorts hakkında daha fazla bilgi

-Kısa video oluşturma araçları hangi ülke/bölgelerde kullanılabilir?
Kısa video oluşturma araçları, dünya genelinde YouTube uygulamasına sahip herkes tarafından kullanılabilir.(....) (1)

"Kısa video oluşturma
YouTube Shorts'u kullanmaya başlama
YouTube Shorts'ta Video Oluşturma
Kısa video oluştururken ses içeriği kullanma
YouTube Shorts Fonu
Kısa videolarınızda ürün etiketleme"(2)

 "YouTube Shorts, 
..yalnızca telefonunuzu kullanarak kısa içerikler izlemek, keşfetmek ve oluşturmak için yeni bir yöntem sunar. Kısa videoların ne olduğunu, nasıl oluşturulacağını, bu videoları neden kullanmanız gerektiğini ve bununla ilgili bazı en iyi uygulamaları adım adım açıklayacağız. Kısa videoları kullanmaya başlamayla ilgili daha fazla bilgi için şu Yardım Merkezi makalesine göz atın: 

0:00 YouTube Shorts'a Giriş
0:19 Kısa videolar nelerdir?
1:53 Kısa videoları neden kullanmalısınız?
2:27 Kısa video oluşturma
4:48 Kısa videoları kullanmayla ilgili en iyi uygulamalar (....)"(3)


PC'de (Masaüstü ve Dizüstü Bilgisayarlarda) WEB ortamında, Youtube Shorts vidolarını izleme..

                                                       Yotube Shorts,(Youtube)

WEB ortamında, Youtube Shorts vidolarını izleyebilmek için, eğer youtube videolarını dolaşırken, bir "kısa video" ile karşılaşırsanız,bu videonun sonunda yer alan "=" sonraki "video kodunu" kopyalayın ve bunu "youtube.com/shorts/BURAYAYAPIŞTIRIN" ve web tarayıcının adres kısmına yapıştırıp,gidin ve böylece kısa videoların bulunduğu web ortamına ulaşmış olursunuz..

ÖRNEĞİN;

Bu "kısa video" biçiminde olan bu Youtube adresinin sonundaki (KIRMIZILI) video kodunu kopyalayın;

https://www.youtube.com/watch?v=C0QcQO9Rvv8

Buraya bu şekilde yapıştırın;
------------
https://www.youtube.com/shorts/C0QcQO9Rvv8  

Yapıştırdıktan sonra, adresi komple kopyalayıp,tarayıcı adresine yapıştırıp-gidin. Hepsi bu kadar. 

Adres kısmından ayrılmadan gitme..
,
Yada şöyle de yapabilirsiniz. WEB ortamında youtubede kısa bir video karşılaşırsanız,adres kısmındaki " watch?v= "(aşağıda KIRMIZILI) kısmı silip; buraya " shorts/ " yazıp,ENTER'e basrakda giriş yapabilirsiniz..

https://www.youtube.com/watch?v=C0QcQO9Rvv8
https://www.youtube.com/shorts/C0QcQO9Rvv8

PROBLEMLER: Bu ikisini yaptığınız halde eğer  kısa video kısmına gitmiyorsa ya bu video, kısa video özellikli değildir /bir problem oluşmuştur. Diğer kısa videoları izleyebiliyorsanız,problem videonun kısa video özellikli olmaması olabilir.

İşizin kolaylaşması için, YoutubeShorts kısa videolara BURADAN direkt gidip izleyebilirsiniz..

Bu da bir başka kısa video ve diğerleri.. GİT

Yanlız bir eleştiri vereyim..

Bu uygulama beta sürümünde olduğu için herhalde web ortamında bu videoları izlemek bayağı bir işkence gibi..Bilmiyorum internet hızına mı bağlı yoksa beta olduğu için midir,bundan mıdır nedir onu pek anlayamadım? Bir de siz kontrol edin bakalım,nasılmış?

Bu da TikTok'a ait WEB ortamı.. GİT

Sources;
-----------
(1)YouTube Shorts'u kullanmaya başlama
https://support.google.com/youtube/answer/10059070?hl=tr
ET:06.01.2022
(2)Kısa video oluşturma
https://support.google.com/youtube/topic/10343432?hl=tr&ref_topic=9257610
ET:06.01.2022
(3)YouTube Shorts
https://www.youtube.com/watch?v=9EJIH8kxTn8
ET:06.01.2022
(4)YouTube Shorts
https://tr.wikipedia.org/wiki/YouTube_Shorts
ET:06.01.2022
(5) TikTok
https://tr.wikipedia.org/wiki/TikTok
ET:06.01.2022
(6)TikTok rakibi YouTube Shorts'tan içerik üreticilere 100 milyon dolarlık fon
Tuğçe İçözü,12 Mayıs 2021
https://webrazzi.com/2021/05/12/youtube-tiktok/
ET:06.01.2022
(7)YouTube, TikTok'a Rakip Olacağı Shorts'u Erken Beta Olarak Kullanıma Sunmaya Başlıyor
Hasan Avcıoğlu,
https://www.webtekno.com/youtube-shorts-erken-beta-kullanicilara-aciliyor-h99374.html
ET:06.01.2022
(8)TikTok'a casusluk suçlaması: Cihazlardan hızla silinecek
https://www.gercekgundem.com/bilim-teknoloji/178220/tiktoka-casusluk-suclamasi-cihazlardan-hizla-silinecek
ET:08.01.2022
(9)Ahlaki yozlaşmada son nokta Tik tok! Kullanıcı sayısı 28 milyonu geçti
https://www.bursahaberdar.com/gundem/ahlaki-yozlasmada-son-nokta-tik-tok-kullanici-sayisi-28-milyonu-h200.html
ET:08.01.2022

17 yorum:

  1. aa bunu bilmiyodum iyi omus bence yutup ve tiktok teyze mi :)) bi alemsn etulu bey cok komik ya,bakaliim tiktoku gecebilcek mi yutub teyze bilgi içn emenize daglik etulu bey.

    YanıtlaSil
  2. Her zamanki gibi çok emek verilmiş bir yayın,evinize gayretinize sağlık maşaAllah.
    Günümüzde dediginiz gibi gitgide daha çok rağbet gören reels veya short veya story olsun çok fazla akıl karıştırıcı ve çoğunlukla çöp olduklarını düşünüyorum çünkü hiç biri akıl da yer etmiyor ama yavaş yavaş azar azar beynimizi doldurup bilincimizi ve algınızı köreltiyor.

    YanıtlaSil
  3. Yeni video pazarı yeni reklamlar yeni iş olanakları tabii ki çok insan için yine de tiktokla bir konuda ayrılacaktır belki daha kaliteli olacaktır, umarım öyle olur, ama ikisini de tercih etmekten yana değilim ben hala :) güzel araştırma olmuş

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar.
    Kısa video pazarı ile ilgili hazırlamış olduğunuz yazı dizisini şöyle bir okudum. Ne yalan söyleyim hiç ilgi alanım değildi. Ancak şu "Tik Tok"un ismini son zamanlarda çok sık duyar oldum ve sayfanızda gösterdiğiniz linki tıklayarak Tik Tok'u inceledim. Gerçekten ülkemizde de yasaklansın. Gençlerimiz zaten elden gidiyor, Tik Tok hiç bizlere göre değil.

    You Tube'yi ben biraz daha tertipli düzenli bir video medyası olarak tanımıştım. Sadece paylaştığım birkaç videom için hesabım var. Bu tür sosyal medyaları hiç kullanmıyorum. İhtiyaç da hissetmiyorum. Ancak çocuklarımız ve gençlerimiz için bu tehlikeli sosyal medya platformları hakkında gerekenin yapılmasından yanayım. İnsanlığa faydası varsa kalsın. Zararı varsa defolup gitsin. Hem yararı, hem da zararı varsa yine defolup gitsin. Bize sadece yararı olan sosyal medya platformları kalsın.

    Paylaşımınız için teşekkür ederim. Sayenizde Tik Tok'u görmüş oldum. Herhalde bu platform Çinlilere aitmiş, değil mi? Aynı zamanda Tik Tok'a yuva yıkan medya diyorlar.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  5. TikTok’un yükselişi hayranlık verici

    YanıtlaSil
  6. Emeğinize sağlık Ertuğrul bey. Detaylı bilgiler... Yapay zekada hep korelasyon aranır. Yani nedensellik yok. Dolayısıyla tüm bu ani gelişmelerin temelini, teknoloji ilerledikçe insanın "neden-sonuç" düşüncesi gibi ilişkilerinden uzak eylemlere bağlıyorum. Tabii bence. Esen ve mutlu kalınız.

    YanıtlaSil
  7. Tiktok yüklemedim hiç. Niyetim de yok.:)
    Müzik olarak sadece YouTube yüklü. Onlar da reklamsız izlemek istiyorsanız şu kadar PARA VERİN diyorlar!
    Mecburen reklamlı izliyorum:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ara AdGuard yüklemiştim, bilgisayarımı bozdu zamanla...hiçbir sayfa açılmadı, tamirciye götürdüm, bildiğiniz siyah ekran! Hiçbir sayfa açılmıyor, adam baktı, baktı AdGuard yüzünden dedi ve onu iptal edince her şey normale döndü! Şimdi o yüzden reklam önleyicilere uzağım:( işin ilginci daha önce vardı AdGuard ve bozmamıştı bilgisayarımı şimdi niye bozdu anlamadım :(
      Rica ederim :)

      Sil
  8. Ben işim gereği ikisinide kullanıyorum.Ve yeni yaratıcı fikirler için araştırıyorum.Akılda kalması gerçekten zor hızlı akışken şeyler beyinde yer almıyor anlık his veriyor o kadar .Bende akılda kalması için kalbe iyi gelen şeyler paylaşmaya çalışıyorum.

    YanıtlaSil
  9. Tiktok insanı hipnotize ediyor gerçekten ayrıca çoğu içerik çok boş ve yozlaşmış mâalesef... elinize sağlık Ertuğrul Bey:)

    YanıtlaSil
  10. Tiktok sevmiyorum ama instagram reels te kedi videoları falan izliyorum :)
    You tube kısa videolar çok tutmaz bence çünkü youtube zaten detaylı videoların yeri amacı dışında oluyor kısa videolar..
    Çok güzel hazırlamışsınız saolun valla :))

    YanıtlaSil
  11. Hiç Tiktok'a girmedim,girmeyi de planlamıyorum.Değerli bilgileriniz için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özel hayatın bu kadar deşifre edilmesi,bazen beni şaşırtıyor...

      Sil
  12. Tik tok is so popular now

    YanıtlaSil
  13. Selam, çok hoş bir blogunuz var takipteyim :). Rica etsem benimde bloguma bi göz atıp en altta bulunan 'Okuma Listene Ekle' kısmından takip eder misiniz ?

    YanıtlaSil
  14. Yt'de kanalım vardı, aktif değilim şu an. Para kazanmayı da kapattım. YT de içerik üreten bir çok arkadaşım kısa video atmaya başladı. Şimdi pc den kontrol ettim. Kısa video atmak için gerekli olan bölümü bulamadım. Şayet yüklersem posttaki videoyu tekrar izlerim. :) Sonuçta para kazanmaya da açıldı bu videolar. Bize bir bilgilendirme yazısı göndermişlerdi kısa videolar hakkında. Fon ayırdıklarını siz de yazmışsınız. Bu işe büyük önem veriyorlar. Ama bu işin arkasında Tik Tok'un direncini kırmak olduğunu bilmiyordum.
    Çok teşekkürler, feyz aldım yazınızdan :)

    YanıtlaSil
  15. Biz blogculara burada bir mesaj var aslında. Biz maalesef temaları vs. hep web kullanıcılarına göre ayarlıyoruz ancak insanlar artık mobil. Yani cep telefonu ve tablet ağırlıklı. Benim bloguma gelen trafikte de bu böyle. Web kısmı dursun tabii ki ama biz yatırımımızı mobildekilere göre yapalım derim.

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..