Sayfalar - Kitaplarımız

31 Aralık 2021 Cuma

Don’t Look Up - Ertuğrul olum bak,sen gazi oldun çünkü doğru söylediğin için 9999 köyden kovuldun!

                                                                  Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar,Don’t Look Up (Google)
 
"Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar" denir ya işte o hesap.Bazı blogcuların bloglarına gidip yorum bıraktığınız halde,mesela gelmiyorlar."İşleri vardır!"diye düşünüyorsunuz ama işin aslı öyle değil,işleri olan başkalarına gidip yorum bırakır mı,yeni paylaşımlar yapar mı? İşte o anda anlıyorsunuz,istenmediğinizi..🤔

Neden istenmiyormuşuz? Aklıma özellikle de covid ve aşıları konusunda sırf insanlara gerçekleri gösterebilmek,doğruları anlatabilmek adına günlerce hatta aylarca zahmet edip araştırma yaptığımız ve sonrada yayınladığımız paylaşımlarımız geliyor..

Çoğu insanın bu covid ve aşıları konusunda varolan gerçekleri okumaktan rahatsız olduğunu,bu paylaşım süresince öğrenmiş olduk.Artık bu blogcular, blogumuza uğramaz oldu.Yani bir nevi istenmediğimizi anlamış olduk.

Ha tabii bir de blogumuzu provakite eden bazı kişiler vardı mesela,ismi lazım değil,önemli biri mesela özellikle de covid ve aşıları konusunda yaptığımız paylaşımları provakite etmek için özellikle geliyor ve benim ailemi de araya katarak,kışkırtıcı yorumlar bırakıyordu mesela.Kendisine "bir daha böyle yapmaması" için özellikle uyardım ve yazılarını bir daha yayınlamadım ve onun bloguna da bir daha gitmedim..O da bundan sonra hiç gelmedi buraya,gelmesini de beklemiyorum zaten,böyle davrandığı sürece gelmesin daha iyi..

Bazı şeyleri,bazı gerçekleri dinlemek /öğrenmek bazı insanların işlerine gelmiyor herhalde,doğruları kaldıramıyorlar..Tabii biraz korku da var.."Acaba burada yazılanlar gerçekten yaşanır mı?" diye korkuyorda olabilirler..

Ya tamam,anladık..Covid ve aşıları konusunda yazılanlara gelmeyin,orada yorum bırakmayın,bunu anlarım..Ama bunların dışındaki yazılanlara,payaşımlara niye gelmiyorsunuz? İşte orada anlıyorsunuz,fişinizin tamamen çekildiğini..😬

Ne diyorlardı; "Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar!" misali gibi..Doğruları söyledik, dokuz değil 9999 köyden kovulduk..🙄

"Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar!" diyince bunun anlamını biraz araştırdık..

Bakın anlamları neymiş..

* Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar ; "doğru olmakla birlikte başkalarının işine gelmeyen söz söyleyenlerin sevilmediğini anlatır." Oxford Languages sağlayıcısından tanımlar

* "Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar" atasözü ne demek?

"Özellikle çıkarlarını düşünen insanların çoğaldığı, fedakârlığın azaldığı yerlerde yalan dolan, hile, ahlâksızlık artar ve insanlar iki yüzlü olurlar. Böyle bir ortamda doğru sözlü olan, sözünü esirgemeyen ve sakınmadan herkesi eleştiren kişiyi kimse sevmez. Herkes onu kınar, yanından ve yöresinden uzaklaştırmaya çalışır. Çünkü bu kişi doğru sözleriyle ahlâksızlık üzerine bina edilmiş menfaat düzenini bozmaya çalışır ve çok kimseyi rahatsız eder. Dolayısıyla çıkarları zedelenen, kusurları yüzüne söylenen, ikiyüzlülükleri yüzlerine çarpılan insanlar tarafından hor görülüp kovulurlar." (1)

İngilizce de "Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar" sözü, "If you speak the Truth have a foot in the Stirrup! - Gerçeği konuşursan, ayağın Üzengi'de olsun" diye geçiyormuş..Bu da ilginçmiş..

Ve Don’t Look Up (Yukarı Bakma) "Ben söylemiştim!" diyenlerin filmi..

"Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar" diyince aklıma bir de bu film geldi. Yaşamdan Yazılar'dan blog yazarı Ce'm'in dediği gibi "Don’t Look Up" filmi son zamanlarda çok konuşulan filmlerden biri olmuştu. Cem bu konuya girince aklıma şu cümleler geldi ve şı şekilde yorum bırakmıştım;

  "Don’t Look Up'un bu kadar ilgi görmesinin sebebi aslında senaryoda geçen iki astronotun dünyaya yaklaşmakta olan kuyruklu yıldız hakkında medyayı aydınlatarak uyarmaya çalışması ve medyanın ve toplumun onları dikkate almamasıdır,diyebilriz..Şimdi bu durumu, "Ah işte ben şu şu konuda çok söylemiştim ama beni dinlemediler,bak sonra ne oldu?" diye kendilerine göre biçenler var mesela..Yani herkes kendine göre bu filmi "işte benim hayatımı anlatıyo bu film!" diye ilgi gösteriyor,yoksa kimse izlemez sanırım herhalde bu filmi.."

Cem,bu yoruma : "Ben söylemiştim diyenlerin filmi yani :)" diye cevap vermişti.Aklımdan geçmedi de değil hani.. Çünkü Twitter'da gezerken gerçekten de bu filmi "Ya işte bu film beni anlatıyor,ben ne yaptıysam hepsi burada!" diye paylaşım yapanlar olmuştu. Örneğin aşı yanlıları ile birlikte aşı tereddütü olanlar da, kendilerine göre bir pay çıkarmaya çalışmışlardı.

Filmin senaryosunu okuduğumda, şimdi neden insanların bu film hakkında bu kadar konuştuğunu anlamış olduk.Gerçekten de bu film, Cem'in de dediği gibi "Ben söylemiştim diyenlerin filmi" gibi olmuştu..Herkes filmin içeriği değilde senaryosunda geçen "medya turu ve kimsenin ilgilenmemesi" meselesine eğilmiş ve bu nedenle bu filme sahip çıkmış. "İşte beni anlatıyor,ne dediysem hepsi burada?!" diye..

   "Don't Look Up, Adam McKay tarafından yazılan, üretilen ve yönetilen 2021 Amerikan hiciv bilim kurgu filmidir. Leonardo DiCaprio ve Jennifer Lawrence, Dünya'yı yok edecek yaklaşan bir kuyruklu yıldız hakkında bir medya turu aracılığıyla insanlığı uyarmaya çalışan iki düşük seviyeli gökbilimciyi canlandırıyor." (2)

Neyse,fazla uzatmayayım,bugün yılbaşı,herkesin yılbaşını kutlarım,blogumuza gelen de sağolsun gelmeyen de..Yeni yılınız sağlıklı,uzun ömürlü olsun,nice yıllara diyelim..Haydi sağlıcakla kalın..😊

Kaynaklar
---------
(1)Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar - Vikisözlük
https://tr.wiktionary.org/wiki/Do%C4%9Fru_s%C3%B6yleyeni_dokuz_k%C3%B6yden_kovarlar
ET:30.12.2021
(2) Don’t Look Up
https://tr.wikipedia.org/wiki/Don%27t_Look_Up_(film,_2021)
ET:30.12.2021

10 yorum:

  1. aa etulu bey boşverin ya böyle şeylere kafaı takmayın ben ve eşim sizi severek takip ediyoz,mazareti olmadığı halde gelmeyenler saygısız insanlar,o provakatör kim acaba,blogda çok dolaşıp çok yorum yapan biri vardı acaba o mu,bu tip insanlardan uzak durmak en iyisi etulu bey,dont look up filmini izlemedim ama dediniz gibi ilginç bi film..:)

    YanıtlaSil
  2. Bilgilendirme için çok teşekkürler. Mutlu yıllar Ertuğrul Bey:)

    YanıtlaSil
  3. Ben açıkçası her gelene gitmeye çalışıyorum. Benim gittiğim ama bana gelmeyenler de var biliyorum ama çetelesini tutmuyorum. Hayırlısı. :)

    YanıtlaSil
  4. Bloğunda bana yer vermenden çok mutlu oldum. Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. İyi ki ahiret var.
    Diyecek başka bişeyim yok.

    YanıtlaSil
  6. Bloglarda eski hareket yok.Ben de eskisi kadar çok yazı yazamıyor,bloglara fazla uğrayamıyorum.Fakat gelip yorum yazan,yazımı okuyan blog yazarı arkadaşımı mutlaka ziyaret ediyorum.Bence herkes nasıl istiyorsa öyle yapsın.Siz inandıklarınızı,inandığınız şekilde yazmaya devam edin.Başka insanları merkeze koyarsak,yaşam yolunda tökezleyebiliriz.Nacizane düşüncelerim bunlar :) Mutlu yıllar dilerim :)

    YanıtlaSil
  7. iyi yıllar :)
    sizi ziyaret etmeyenleri kafaya takmayın, kara listeniz olsun siz de ziyaret edip zamanınızı kaybetmeyin :)

    YanıtlaSil
  8. Bloguma yorum yapan herkese mutlaka geri dönerim ama bu sıralar genel bir durgunlukta var sanki..Sizi anlıyorum ama boşverin valla ben öyle yapıyorum canınız saolsun :)
    Evet filmi ben de izledim hicivlerle dolu güzel bir filmdi herkes kendinden bir şeyler buldu sanırım..
    Bu arada iyi seneler Mutlu yıllar ;)

    YanıtlaSil
  9. Ertuğrul Bey merhaba,

    Araştırmaya dayalı yazılarınız harika... Sizi kutluyor, yazılarınızın devamını diliyorum. Yeni yılda tüm güzellikler sizinle olsun..

    YanıtlaSil
  10. Covidle ilgili yazılarını takip ettim ettiğim için memnunum. Son posta da gelmiş ama yorum bırakmamıştım. Twitterla ilgili videoların açılmasını da sabırla beklediğimi hatırlıyorum. Çok emek vardı o yayınlarda. Yazılarınız doğru adresleri buldu bence. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..