Sayfalar - Kitaplarımız

31 Mart 2019 Pazar

Google'ın bizi takip etmesi ve "Bunu mu demek istedin?" demesi..Çok sinir bozucu..

                                                       Google'in bizi izlemesi/takip etmesi (Resim; Google)

1.SORUN: Google'ın bizi takip etmesi..

Bundan yıllar önce bu kelimeyi birine söyleseydiniz "Google'da kim yahu? Seni neden takip ediyormuş? Sen deli misin,Google seni neden takip etsin?" diye cevaplarla karşılaşabilirdiniz.. Hatta günümüz de dahi birine söylerseniz, size belki de inanmayacaktır..

Ama durum işte gerçekte bu şekilde..Yani her Google aramamızda,Google hemen bizleri ifşa ediyor. Nasıl ifşa ediyor?  Google arama sonrasında,en altta konum olarak mesela kendimizden örnek verelim "Türkiye, ..İzmir - internet adresinizden- Tam konumu kullan - Daha fazla bilgi edinin" diye sürekli bizi takip ettiğini gösteren bir bilgi veriyor..Siz de bakabilirsiniz..

                                                       Google'in kullanıcıları takip etmesi..

Kiminize göre takip edilmek pek sorun olmayabilir hatta bu konum belirlemenin "yol bulma ve kayıp arama" vb gibi durumlarda işe yarayabilir ama öte yandan "birinin, sizi internette nereye gittiğinizi,nereleri gezdiğinizi gözetlemesi" de açıkçası hiç de hoş bir şey değil..

Peki,bu konum adreslerini Google,nasıl elde ediyor?

Bildiğimiz kadarıyla ülkelerdeki internet servis sağlayıcıları (İSS) sayesinde öğreniyor bunu..Aralarında bir anlaşma var mıdır,bilemiyoruz ama Google gibi pek çok sunucu,internet kullanıcısının "nereden yani hangi ülkeden, hangi şehirden hatta o şehrin hangi ilçesinden geldiğini" dahi, (bu internet servis sağlayıcıların kendi kullanıcılarının konumlarını internette ifşa etmesinden dolayı), öğrenebilmektedir..

İfşa meselesi, teknik sorundan kaynaklanan bir durum..Yani İSS'lerin sunucuları "uluslararası internet sağlayıcılar"la birleşik olduğu için, milyonlarca  hatta milyarlarca kullanıcının internet bağlantısının yerleri bu şekilde tespit edilebilmektedir..  Bu durum güvenlik açısından güzel ve olumlu bir şey gibi gözükse de, maalesef insanların özel hayatlarının da ifşa edilmesi anlamına da gelebilmektedir..Açıkçası biz bundan son derece rahatsısız..Eminim sizler de rahatsızsınızdır..

Google /İSS'ler ne diye bizi gözetler? Takip eder?

"İnternette yanlız değiliz..Sürekli bizleri gözetleyenler var.."

Hatta kameralarımızdan haberimiz dahi olmadan bize ve ailemize ait görüntülerimiz, gizlice videolara kayıt ediliyor /resimleriniz çekiliyor dahi olabilir..Ayrıca nereye girip-çıktığımızı da takip ediyorlar..Kayıt ediyorlar..

Google'da bunlardan biri ancak tabii ki suçu sadece Google'a yüklemek de doğru olmaz. İnterneti aldığınız İSS'lerde bir şekilde, siz nereleri gezerseniz gezin,sizi takip etmektedir..Yani, girdiğiniz-çıktığınız internet siteleri,bloglar,yazdığınız yazılar vs vs hepsini takip ediyor,hatta kayıt altına dahi alabiliyorlar..

Hatta ve hatta "şifrelerinizin dahi kayıt altına alınıyor" olabilme olasılığı da mümkün olabilir..Eğer örneğin bir gün "gmail,blogger,facebook,twitter gibi sosyal medya hesaplarınız çalınırsa",bilin ki bu takip edilmenin getirdiği sıkıntıdan dahi olabilir..

İSS'ler bu gibi durumlarda hep bilindik bir taktiği uygulayabiliyorlar..Aslında onların bunu yapmalarına da gerek yok zaten.. Çünkü,güvenlik güçleri zaten bu işi onlar için halledebiliyor.. Yani "suçu hemen internet korsanlarına atarak,İSS'leri temize çıkarabiliyorlar.."

Ama artık durum bu şekilde değil..İSS'lerin her şeyi kayıt altına aldıkları bilinen bir şey olduğu için,korsanlara bu bilgileri İSS'lerin verip vermedikleri de bilinmediği için kafaları karıştıran bir durum olabiliyor..Yani çok şüpheler var aslında,maalsef..Artık inandırıcıklarını kaybetmiş gibi gözüküyolar..

"Ya benim şifrelerimi, beni takip eden,izleyen İSS'ler heklediyse?"  Hadi bakalım,biri cevap versin..Olabilir mi,mümkün mü böyle bir şey?

Böyle bir şey mümkünse eğer ve İSS'lerin internetini kullandığınız için "takip edildiğinizi bilmeniz ve internet şifrelerinizin çalınma olasılıklarını da göz önüne alabilmeniz" gerekir.. Tabii bu bir olasılık dahilinde,gerçekten de böyle bir şey var mıdır,bilemiyoruz ama orasının hukuksal açıdan iyice araştırılması gerekir kanımızca..

Tabii bu ciddi bir sıkıntı..Hem de bu gibi konularda başınız ağrıdığında "hukuksal bir mücadele verebilmenizi sağlayabilecek" kadar ciddi bir sıkıntı olabilir.. Ama tabii sonuç sizin lehinize mi aleyhinize mi olur,orasını bilemicez artık.. Normalde,GERÇEK DEMOKRASİ İLE YÖNETİLEN ÜLKELERDE kişilerin lehine olması gereken bir durum..Konu hakkında bağımsız uzmanların olması gerekir kanımızca ama işte maalsef ülkemizde bildiğimiz kadarıyla böyle bağımsız uzmanlarımız yok maalsef ve yine maalsef. Neyse bu ayrıca ele alınması gereken başka bir sorun..

Yav kardeşim,bizi takip etmesenize?
Takip etmezseniz size vericez..

Diğer sıkıntı da,daha önce de dediğimiz gibi "takip edilmek açıkçası hoş bir şey değil.." Kişilerin özel hayatına karışmak ne kadar doğrudur? Aslında bu da ciddi bir suç gibi gözüküyor ama işte interneti kontrol eden kesimler,devletler maalsef bu gözetlemeler onların hoşuna gidiyor gibi..Hemen bahaneleri de hazır.. Güvenlik..

2.SORUN: Yabancı kaynakları aramalarda bize Türkçe kaynakları da göstermesi..

Google ile ilgili diğer bir sorun ise "yabancı isim,yazı vs gibi kaynak aramalarda, Türkçe kaynakları da beraberinde getirmesi" de ayrıca çok can sıkıcı..

Bize ne Türkçe kaynaklardan? Bize iki de bir ne diye Türkçe kaynakları gösterip duruyorsun? Türkçe kaynak istedikten sonra, Türkçe arama yaparız ama biz yabancı kelimelerle aramalar yapıyoruz,bize abuk subuk Türkçe kaynakları ne diye önümüze getirip duruyorsunuz?..Bu açıkçası bizim açımızdan bir sıkıntı..

NOT: Aslında internette (özellikle de Google'da) yabancı kaynak aramalarında yaşanan bu sorun, yine Google'in sahip olduğu Youtube video aramalarında da sık sık karşımıza çıkabiliyor..Yabancı kelimelerle arama yaptığımız da, Youtube sağ tarafta (mobilde altta) bize Türkçe içerikli videoları da sıralıyor..İstediğinizi bulamadığınız gibi bir de hiç alakası olmayan içerikleri de sıralayabiliyor..Açıkçası bu da son derece rahatsız bir durum..(01.04.2019)

3.SORUN: "Bunu mu demek istedin?" sorunu

                                                         "Bunu mu demek istedin?" sorunu..

Google aramalarda bazen bir kelimeyi aradığımızda, yanlış arama yaptığımız da,google bunu doğru bir şekilde bize gösterebiliyor. Bu açıdan güzel de bazen de doğru kelime yazmamıza rağmen, "Bunu mu demek istedin?" diye bize saçma sapan kelimeleri de gösterebiliyor.. "Yok arkadaş bunu falan demek istemedik,kapat şunu artık..." Kapat butonu eklenseydi bari..Yani aslında "Bunu mu demek istedin?" kelimesini kapatma butonu olsaydı bari,o da yok ki kapatalım..İki de bir aynı şeyin karşımıza çıkması..Çok sinir bozucu..

NOT: Ayrıca Google'daki içerik aramada yaşanan bu sorun da,Google kullanıcının istediği kelimeye göre değil, kendisinin "Bunu mu demek istedin?" diye sorduğu ve gösterdiği kelimeye göre arama yapıp-sonuçları sıraladığını fark edebiliyorsunuz..Yani,sizin istediğiniz kelimeye göre değil,kendisinin belirlediği kelimeye göre arama yapıp-sonuçları bu şekilde sıralıyor.. Ve size "bu kelimeye göre değil" deme şansını bile vermeyebiliyor..Yani hem yanlış sonuçları sıralıyor hem de size bunu iptal etme fırsatı/şansı da tanımıyor..Bu da açıkçası çok can sıkıcı bir durum..(01.04.2019)

23 yorum:

  1. Günümüz sorunları hakkında detaylı güzel bir yazı olmuş. Maalesef bu izlenme işini durduramayacağız ve git gide kötü bir hal alacak. Attığımız adıma yediğimzi yemeğe kadar izleneceğimiz belli bir dönem olacak. Umarım bizden sonraki kuşaklarda özel hayat bu kadar zedelenmez. Yazı için teşekkürler iyi günler :)

    YanıtlaSil
  2. Valla geçen sene eşimim alıp bana gmail ile yolladığı uçak biletimi her nasılsa görüp , sabah yedide uçağın var bu trafiğe göre yarım saate kadar yola çıkmalısın mesajını telefonumda görünce her şeyimizin ortada olduğunu iyice anladım. Maillerimiz bile gayet görünür , gizlilik falan yok.

    YanıtlaSil
  3. Google başlı başına bir sorun. Zaten piyasada tek el olup haksız rekabet oluşturması yeterince başına buyruk davranmasına neden oluyor. Ama maalesef daha iyi tarama yapanı yok.

    YanıtlaSil
  4. ya işte napcan hayat böyle, alıştık artık. amerika gibi güçlü ülke olursak birgün biz de izleriz herkesi :)

    YanıtlaSil
  5. Kesinlikle izleniyoruz, lami cimi yok..

    YanıtlaSil
  6. İzlesin izlesin güzel şeyler de öğreniyordur belki bizden. Hep suçlarımızı görecek değil ya :)

    YanıtlaSil
  7. Evet, internet kullanıyorsak gerçekten de izleniyoruz. Bunu bilerek davranmak gerekir.

    YanıtlaSil
  8. Benim küçüğün sıkıntısı.Bir kitap okudu ve akıllı cep kullanmaktan vazgeçti, laptopun ön kamerasını kağıtla kapadı. Kesin izleniyoruz. Evde konuştuğumuz bir konu cebe reklam olarak geldi mesela.

    YanıtlaSil
  9. Maalesrf izleniyoruz ve internet o kadar hayatimiza girdi ki engel de olamiyoruz. Zamanimizin gercegi .

    YanıtlaSil
  10. çok ilginç konulara değiniyorsunuz ERtuğrul Bey, çok doğru, hatta google'ın bilgisayarımızdaki mikrofon ve kameralara erişebildiği yani izleme ve dinleme yapabildiğine dair haberler duymuştum ben de.. elinize sağlık

    YanıtlaSil
  11. google uma laf yok seviyom ben onu aramız gayet iyi:)))

    YanıtlaSil
  12. İzleniyoruz, kayıt altına alınıyoruz ancak Google'dan daha iyisi de yok maalesef. İlgiyle okudum Ertuğrul Bey, bu güzel yazı için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  13. kesinlikle daha dikkatli olmamız gerekse de amaaan sendeciliğe vurduk sanırım kendimizi

    YanıtlaSil
  14. Ortam dinlemesi yapmasına ne demeli? Ortam dinlemesi yapan Google, bahsettiğimiz konuları reklam olarak karşımıza çıkartıyor. Kesinlikle sinir bozucu. Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  15. Gerçekten de biri bizi gözetliyor durumu var ama yapacak bişey yok😊 bir keresinde google da bir dergi ismi aramıştım anında mesaj geldi bu dergi hakkında 😃 gülsek mi ağlamak mı bilemedim valla..

    YanıtlaSil
  16. Google bizi izliyor konusu son zamanlarda aklıma fenaa halde takılan bir konu. Hatta dinleniliyor olmak, gözetleniyor olmak korkunç. Aso anlatmıştı tam emin değilim ne olduğuna ama birisi kedi mamasından bahsediyormuş. Hangi mamayı vereyim kediye, hangisi iyi, nereden ucuz alınır diye, konuşuyorlarmış. Ve ertesi gün internete girdiğinde daha önce o konuda Google'da hiçbir arama yapmadığı halde kedi maması reklamlarını görmüş. Dehşete kapılmış. Tesadüf de olabilir ama gerçekten sesimizi dinliyor da olabilir. Bu zamanda teknolojiden uzak kalmak mümkün değil ama bazen çekip gidip ıssız bir adaya yerleşmek istiyorum bu olanlar yüzünden.

    YanıtlaSil
  17. Herkes bizi takipte özelimiz kalmadı valla bu arada şarkı blogun tekrar yok farkındamısın.

    YanıtlaSil
  18. Çok rahatsız edici bir durum gerçekten. Son zamanlarda çok fazla karşıma çıkıyor. Artık önemli yahut özel bir mesele konuşurken akıllı telefonu uzak tutmaya çalışyorum...

    YanıtlaSil
  19. Bunu mu demek istedin benim için sorun olmadı hiç..imlaya dikkat etsek de arada harf yanlışlıkları yapabiliyoruz, Türkçe için de geçerli bu. Doğru yazılışı görüp metin çalışmalarında bunu dikkate almak işimi kolaylaştırıyor aslında..

    YanıtlaSil
  20. Merhaba Ertuğrul Bey,

    Teknolojinin bizi sürüklediği bu noktada kaygı verici bir dönemi yaşıyoruz. Aslında üzerimize "çip" takılı gibiyiz. Zira sokaklarda öyle değil mi? Her yerde her an izleniyoruz. Yani kaçış noktamız yok denilecek bir yerdeyiz. Kullandığımız kredi kartlarımız bile her şeyimizle bizi ele veriyor.. En son mahremiyetimiz kaldı... E bu durumda belli ki bunu da kaybetmişiz... Emeğinize sağlık. Saygılarımla esen kalınız.

    YanıtlaSil
  21. Bazen gerçekten kafasına göre yanlış sonuç sıralıyor,dikkatli bakınca fark ediyorum.

    YanıtlaSil
  22. Mahalle adımın sayfanın altında görünmesine sinir olduğum bir gerçek. Geçenlerde mecbur kalıp e devlet şifremle bilgisayarımdan bir döküm aldım. Şifremi girer girmez Kaydedeyim mi abla diye sormasın mı? Güler misin ağlar mısın? Şu an yorum yazarken sayfanızın yanında canlı trafik yayını var 'istanbul Turkey' deyip duruyor :)) Geçenlerde postacı bana boy boy fotoğrafımın olduğu bir mektup getirdi ayrıca:) Her saniyemiz kayit altında maalesef.
    3-4 yıl önce Avrupalılara adlarının internette geçmemesi için bir hak tanınmıştı. Türklere böyle bir hak verilmemişti; Sadece google herşeyi görmüyor yazdığımız her şeyi de herkes görüyor. Oğlumun devlet kurumunda olan adını adresini bir listede görmüştüm yıllar önce. İfşa edilmemesi gereken şeyler bile ortalarda dolaşıyor. Üşenmeyip adınızı soyadınızı gizli modda yazıp aratın neler gördüğünüze şaşır kalacaksınız garanti ederim!
    Sanıyorum İnternet Eksplorer de bunu mu demek istedin sorusuna seçenek koymuşlardı. Ya da Mozzilla da gördüm. Yandex te olabilir. Bu saydığım tarayıcılardan biri seçenek sunuyor. Google gibi dayatma yapmıyor.
    Güzel bir konuya değinmişsiniz, teşekkürler :)

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara suç unsuru taşıyabilecek link (sadece suç unsuru taşımayan kişisel blog adreslerine izin verilir) ve her türlü telefon numarası bırakmak ve küfür, hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır.. Tespit edilirse yayınlanmaz.. Gözden kaçıp-yayınlananlar olursa, sonradan tespit edilirse silinir.. Teşekkürler..