Resim 1: Blogger ve Youtuber Karşılaşması
EY İŞKUR! ✋ DUR Bakalım! Youtuberlığı meslek yapıyonda, Blog Yazarlığını ne diye meslek yapmıyon? Blog yazarlığının ne günahı var?
Biliyorsunuz bir kamu (devlet) kuruluşu olan İş ve işçi bulma kurumu (İŞKUR),19.5.2017 tarihinden itibaren ABD'li Google şirketi ile anlaşarak,ülkemizde "yeni gelir kapısı" olarak görülen YouTuber’lık eğitimini vermeye başladı.. Buna göre, "Türkiye İş Kurumu Google ile işbirliği yaparak gençlerin yeni gelir kapısı YouTuber’lık eğitimlerine başladı. Görüntüleme oranı yüksek YouTube kanallarından aylık kazanç 30 bin lirayı bulabiliyor.. (1,2,3)
Son zamanlarda gençlerin para kazanmak için önemli kapılarından biri olan YouTube, her geçen gün büyüme devam ediyor.Her geçen gün gelişen bu sektör için gençlere yol göstermek için Google ile işbirliği yapacak olan İŞKUR, YouTuber yetiştirmek için eğitimlere başladı. (3) Habere göre,"Türkiye İş Kurumu “Türkiye İçin Dijital Dönüşüm Hareketi” kapsamında girişimci gençlerimize yardım eli uzatacak. (3)" mış..
EY İŞKUR! ☝ Bir Dakka.. 😏
Şimdi burada durup,biraz düşünelim..Bazı kişiler Youtuberlerin çoğunun gösteriş meraklısı avare ve biraz da aptal olduğunu düşünebilir.. Ancak ben buna pek katılmıyorum.. Youtube'de gerçekten işini ciddiye alan ve başarılı olan youtuberlarin olduğunu biliyor ve onları takdirle karşılıyorum..Onlara bir sözümüz yok..
Ancak Blog Yazarlığında da en az youtuberler kadar hatta onlardan daha iyi ve daha kaliteli çalışmalar ve paylaşımlar yapanlarında olduğu bir gerçektir..Sizce yok mudur?
Bir devlet kurumu olan İŞKUR'un youtuberlık konusunda böylesine ciddi bir çalışma içerisine girmesi sevindirici ama bir o kadar da çifte standart uygulaması olarak gözüktüğü için bence hiç iyi olmamış..
Bence youtuberlıkten önce "blog yazarlığının meslek olması" konusunda ciddi bir adım atılması gerekiyordu..Söz konusu olan "blog yazarlığı",youtuberlikten çok daha eski bir geçmişe sahiptir..
Youtuberlığı meslek haline getirmek,çok uzun bir geçmişe sahip olan Blog yazarlığını hafife almak demektir..Ve dahası blog yazarlarını ve değerli emeklerini görmezden gelmektir.. Halbuki blog yazarlığı daha önce de dediğim gibi öyle hafife alınacak bir beceri değildir..Resmen bir meslektir..En az gazetecilik kadar değerli bir "İnternet Yazarlığı kapsamında bir meslektir.."
Kafayı mı yedin sen Ertuş? Yoo! Hiç de değil? Böyle düşünenleriniz olursa çok üzülürüm.. Bakın neden bunun üzerinde duruyorum..İyice okuyun derim..
Panamalı Blog Yazarına Suikast..
Resim 2 : Blog yazarına suikast
Çünkü bu uğurda canını veren ve suikastlara kurban giden blog yazarları vardır..İşte alın bir tanesi..Daha dün medyada günün konusu oldu.. "Malta'da hükümeti yolsuzlukla suçlayan bir blog yazarı, dün evinin yakınlarında düzenlenen bir suikastta hayatını kaybetti." (4)
Eminim daha bunlar gibi hayatlarını ortaya koyan çok sayıda blog yazarları vardır..Korkusuzca yazılarını (başka mecralarda yayınlanmasına izin verilmediği için),bloglarda yayınlayarak hayatlarını riske atabilmektedirler..
Dolayısıyla blog yazarlığı öyle hafife alınacak,görmezden gelinecek bir mecra değildir..Madem yotuberlık gibi dijital ortamı meslek olarak ele almaya çalıştınız,o zaman blog yazarlığını da hayli hayli meslek olarak görmek ve ele almak zorundasınızdır..Evet,aslında bu bir zorunluluk olmuştur İŞKUR için.. Devlet için..
Şaka yapmıyom..Ciddiyim..👮
Hayır,inanın ben şaka falan yapmıyorum..Çok ciddiyim..Şimdi blog yazarlığını hobi olarak görüp,meslek olarak görmeyenler olabilir..Bu normaldir..Kimse bir şey diyemez..Neden olmasın ki?
Ama bir insan "blog yazarlığının meslek olmasından neden bu kadar çok rahatsız olur ki?"
Durun canım..Hemen ateşlenmeyin. Daha bitmedi..
"Her blog yazarını meslek sahibi olarak görürsek.." diye düşündüğünüzü tahmin ediyorum..Haklı olabilirsiniz..Birde şöyle düşünelim..
Şimdi küçük bir test yapalım..
Sizce şarkıcılık meslek midir?
"Her şarkı söyleyeni şarkıcı olarak görürsek.." diyebilir miyiz? Her şarkı söyleyeni şarkıcı olarak görmek,(en azından resmi olarak görmek) pek mümkün değil..Ama bu şarkıcılığın meslek olarak görülmesini engellemiş mi? Hayır,şarkıcılık günümüzde bir meslek olarak görülüyor..
Herkes şarkı söyleyebilir ama sadece (maalesef emeğini hakedenler değil,en azından bizim ülkemizde) resmiyet kazananlar şarkıcı olarak görülüyor..
Sizce sinema ve tiyatro sanatçılığı bir meslek midir?
"Her tiyatroya çıkanı ve her film çevireni,tiyatro ve sinema sanatçısı olarak görürsek.." diyebilir miyiz? Her tiyatroya çıkanı ve her film çevireni, tiyatro ve sinema sanatçısı olarak görmek,(en azından resmi olarak görmek) pek mümkün değil..Ama bu sinema ve tiyatro sanatçılığın meslek olarak görülmesini engellemiş mi? Hayır,sinema ve tiyatro sanatçılığı günümüzde bir meslek olarak görülüyor..
Herkes tiyatroya çıkabilir ve herkes film çevirebilir ama sadece (maalesef emeğini hakedenler değil,en azından bizim ülkemizde) resmiyet kazananlar sinema ve tiyatro sanatçısı olarak görülüyor..
Sizce "AAaaaaa!" diye bağırmak meslek midir?
Değildir diye düşünüyorsanız,yanılıyorsunuz..Çünkü Türkiye'de dahil tüm dünya "AAaaa" diye bağıranları (belirli kriterler çerçevesinde) meslek kapsamına çoktan almış durumda..Neyden mi bahsediyoruz?
Resim 3: Pavarotti
Tabii ki Tenorluktan bahsediyoruz.. Operada "AAaaaa!" diye bağıranlara Tenor deniyor..Evet,operada "AAaaa" diye bağırıp,zengin olanlar ,köşeyi dönenler var..Pavorotti gibi..Tabii "AAaaa" diye bağırmanın belirli kriterleri olduğu için,öyle her " AAaaa" diye bağıranı, maalesef bu tenorluk mesleğine almıyorlar..O nedenle siz siz olun,hele de mahallenizde "AAaaa!" diye bağırmayın..Yoksa deli gömleğini üzerinizde buluverirsiniz..
Herkes "AAaaa!" diye bağırabilir ama sadece (maalesef emeğini hakedenler değil,en azından bizim ülkemizde) resmiyet kazananlar Tenor olarak görülüyor..
Sizce fotoğraf çekmek meslek midir?
"Her fotoğraf çekeni "fotoğraf sanatçısı" olarak görürsek.." diyebilir miyiz? Her fotoğraf çekeni "fotoğraf sanatçısı" olarak görmek,en azından resmi olarak pek mümkün değil. Ama bu fotoğrafçılığın meslek olarak görülmesini engellemiş mi? Hayır,günümüzde fotoğrafçılık /fotoğraf sanatçılığı bir meslek olarak görülüyor..
Herkes fotoğraf çekebilir ama sadece (maalesef emeğini hakedenler değil,en azından bizim ülkemizde) resmiyet kazananlar fotoğraf sanatçısı olarak görülüyor..
Sizce gazetecilik meslek midir?
"Her gazetede belirli/çeşitli yazılar yazanı,gazeteci olarak görürsek.." diyebilir miyiz? Her gazetede yazılar yazanı,gazeteci olarak görmek en azından resmi olarak pek mümkün değil. Ama bu gazeteciliğin meslek olarak görülmesini engellemiş mi? Hayır,günümüzde gazetecilik bir meslek olarak görülüyor..
Herkes gazetede yazı yazabilir ama sadece (maalesef emeğini hakedenler değil,en azından bizim ülkemizde) resmiyet kazananlar gazeteci olarak görülüyor..
Blog Yazarlığının bunlardan ne farkı var ki?
Daha bunlar gibi çok sayıda becerileri buraya sıralabiliriz.. Eminim sizin de aklınıza gelenler vardır.. Geçmişte meslek olarak dahi görülmeyen hatta değer bile verilmeyen çok sayıda becerilerin,günümüzde nasıl değerlendiğini ve birer meslek olarak ele alındığını görebiliyoruz..
Dolayısıyla blog yazarlığının da günümüzde değer verilmeyen bir beceri olarak görülebildiğini üzücü bir şekilde şahit olabiliyoruz.. Blog yazarlığının meslek olarak görülebilmesi gereken bazı kriterlerin olabileceğini daha önceleri dile getirmiştik..Bazı blog yazarı arkadaşlarımız da bu konuda hemfikir olduklarını dile getirmişlerdi..
Her mesleğin kendine göre bir /birden fazla kriterleri olabiliyor. Her blog yazarının meslek statüsüne alınabilmesi için bu konuda uzmanlar tarafından belirlenmiş bazı kriterlerin yerine getirilmesi gerekebilir.. Bu konu hakkında daha önce yazdığım yazımı da okuyabilirsiniz..Bu yazıya aşağıdan ulaşabilirsiniz..
Blog yazarlığı, fikirler üreten internet yazarlığı kapsamında bir meslektir..
Endişeleri biraz açalım..
Yalnız bu konuda bazı endişeler yok da değil.. "Blog yazarlığının meslek olması/maaşa bağlanması" durumunda,"kişisel blog yazarlığının bir anlamı kalmayacağı ve hatta her önüne gelenin blog yazarlığı yapmaya başlayacağı,piyasada çalışanın kalmayacağı" gibi endişeleri haklı olarak dile getirenler de var..
Ancak ben bu endişeleri biraz da yersiz buluyorum..Çünkü yukarıda verdiğim örneklere bakarsanız,blog yazarlığının diğerlerinden hiçbir farkının olmadığını görmüş olacaksınızdır..Kişisel olarak şarkı söyleyenler,fotoğraf çekenler,gazetecilik yapanlar vs vs yok mu? Var.. Onların birer mesleği ve maaşı da yok mu? O da var.. Öyleyse..O zaman kişisel olarak blog yazarlığı yapanların bir mesleği ve maaşı neden olmasın ki?
Ayrıca şunu da söyleyeyim..💬
Gazetecilik,eczacılık,fotoğrafçılık,sinema ve tiyatroculuk,doktorluk,avukatlık vs gibi pek çok dal ve beceride eğitim görmüş ama halen bile işsiz olan yani çalışmayan ancak gazeteci,eczacı,fotoğrafçı,sinemacı,tiyatrocu,doktor,avukat gibi ünvanları halen üzerlerin de taşıyan ve ayrıca bu mesleğe de sahip olanları da unutmamak gerekir..
Dedikodu..
Bu durumda olan ülkemizde kaç milyon insan var biliyor musunuz? Tam olarak bilmiyorum (yanlışım varsa düzeltin çünkü bu yönde duyumlar almıştım,doğru mu yanlış mı bilmiyorum) ama bildiğim kadarı ile devlet,üniversite bitirip meslek sahibi olanlara özellikle de hekim ve avukatlara - çalışmadıkları halde - belli oranlarda maaş bile veriyormuş.. Sırf eğitim görüp bu mesleği hak ettikleri için.. Gerçekten bu doğru olabilir mi?
Bunlar doğru mudur yanlış mıdır bilemem,eğer öyle bir şey varsa eğer neden blog yazarlığı meslek olarak görülmüyor ki? Yani illa da doğru olmasına gerek yok ki..Diğer anlattıklarımız her şey ortada değil mi?
Neyse son söz olarak;
Blog yazarlığının internet yazarlığı kapsamında meslek olarak görülmesi konusundaki yanlış ve tek taraflı karşıt düşüncelerin biran önce değişmesi ve blog yazarlığının "internet yazarlığı kapsamında bir meslek" olarak görülmesi konusunda ,özellikle de bu konuda duyarsız kaldıklarını düşündüğüm "blog çalıştayların" da ciddi adımların atılması dileği ile devletimizden de tüm blog yazarları adına talep ediyoruz.. 💬 Saygıyla sevgiyle kalın.. E.Y.
Kaynaklar;
---------------
1. İŞKUR YouTuber yetiştirecek
http://www.sabah.com.tr/ekonomi/2017/05/19/iskur-youtuber-yetistirecek
ET: 18.10.2017
2. Google ve İŞKUR YouTuber yetiştirecek
http://www.milliyet.com.tr/google-ve-iskur-youtuber-teknoloji-haber-2453364/
ET: 18.10.2017
3. İŞKUR, YouTuber yetiştirecek!
https://shiftdelete.net/iskur-youtuber-yetistirecek-82049
ET: 18.10.2017
4. Yolsuzluğu araştıran gazeteciye suikast
http://odatv.com/yolsuzlugu-arastiran-gazeteciye-suikast-1710171200.html
ET: 18.10.2017
Resim 1: Google görsellerden
ET: 18.10.2017
Resim 2: Panama Belgeleri'ni araştıran gazeteciye suikast
http://www.dw.com/tr/panama-belgelerini-ara%C5%9Ft%C4%B1ran-gazeteciye-suikast/a-40980842
ET: 18.10.2017
Resim 3: Pavarotti
https://tr.wikipedia.org/wiki/Luciano_Pavarotti
ET: 18.10.2017
Gayet güzel ve detaylı bir yazı olmuş. Elinize ve emeğinize sağlık. Biz sesimizi duyurmaya çalıştıkça eminim ki birilerinin dikkatini çekeceğiz ve yılmadan devam edersek başarıya ulaşacağız, inanıyorum. Teşekkürler bu güzel yazı için :)
YanıtlaSilYoutuber diye meslek mi varmış?
YanıtlaSilAaaaa valla ilk kez duydum, o da sayende. Yani ben bunu bir hobi filan sanıyordum. Bu arada evet siyasi konuda yazı yazan blog yazarlarından suikaste uğrayıp hayatını kaybedenler oluyor. :(( Meksika'da da yanlış aklımda kalmadıysa korkusuz bir kadıncağız (blog yazarı) öldürülmüştü uyuşturucu kartelleri tarafından. Bana da zaman zaman arkadaşlarım "Müjde yazma başın derde girecek" dediler hala da diyorlar.
Yalnız blog yazarlığı meslek olursa herkesi mi kapsayacak? Yani iki yazı yazıp, aylarca bloğuna uğramayanlar ne olacak? Yani bunun bir kriteri olacak mı? Ya da günlük hayatını üç-beş satırla yazmak meslek mi sayılacak? Bir öğretmen, bir maden işçisi ile aynı maaşı mı alacak? Haksızlık geliyor bana.
Emeğine sağlık. Çok teşekkürler.:)
Blog yazarligi bir nevi hobi gibi görülüyor kardeşim ama tabi hobisinden para kazanabilen o kadar çok insan var ki ? Hemde ciddi oranlarda kazanıyorlarken blog yazarlarinin kuruşa ! Bağlanması komik oluyor elbette.
YanıtlaSilMaaşa bağlanırsak bile bizim baglaayacagimiz kesin. Bu kadar az okunma oranina bir maas baglayacaklarini sanmiyorum. Okunma orani yüksek olanlarda zaten maas olarak olmasa da gayette güzel para kazanıyorlar. Bizde cenemizi zenginin malına yoralim :)
Youtuberler konusunda ciddi calisanlar olsa da bir çogunun sacmaladigini düşünüyorum. Bizim toplumumuzda çok tuhaf şeyleri espri gibi gördüğü için o kanallar ve youtuberleri cok güzel para kazaniyorlar. Keske sadece gercekten hakedenler kazansa. !
Blogger YouTube kadar tanınmıyor belki ondan meslek olarak kabul edilmiyor olabilir. Ancak yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum.
YanıtlaSilgerçekten haklı bir konuya değinmişsin bu yazında. blog yazarlığına önem verilmemesini bende gerçekten anlamlandıramıyorum. oysaki çoğu kapasiteli yazarlar düşünürler filozoflar buralardan çıkacak neredeyse. youtube gibi yerlerde saçma sapan çantamda ne var, makyaj, giyim, günüm nasıl geçti gibisinden insana gerçekten bir şeyler kazandırmayacak türden şeyler binlerce kez tıklanırken üstelik bu insanlara büyük meblağlar ödenirken, burada beynini patlatarak insanlara gerçekten yararı olabilecek düşündürücü, güzel mesajlar içeren bilgilendirici yazılar ve bunları yazan bloggerlar eziliyor, yazdığı yazılar ve paylaştığı düşüncelerden dolayı öldürülebiliyor. yazık gerçekten yazık. hayet haklı bir yazı olmuş ellerine sağlık. sevgiyle kal :)
YanıtlaSilİşkur'un bu çalışmasını bilmiyordum, yazınızı keyifle okudum; haklısınız. Size bir önerim var, madem siz açtınız konuyu imza kampanyası başlatın elimizden geldiği kadar duyuralım ve katılımcı sağlayalım imza için ve işkur'a imzaları iletin.
YanıtlaSilÇok düzenli yayın yapmak gerekir herhalde; bu konuda kararlı ilerseniz ve biri öncü olup kampanyayı başlatırsa imzalarız tabii. Diğer işlerden pek anlamıyorum. Bloğumun beni tedavi ettiği kesin ama meslek olursa o düzeni oturtmak için çok planlı bir çalışma gerekir diye düşündüm. Çünkü türlü çeşitli bloglar var. Ben aslında çok da anlayamıyorum. İşkur'un net düşüncesi ve bu kararı almasının nedenlerini anlamak lazım. Ertuğrul. Siz gençler bu konuda atak yaparsanız ya da bir kampanya başlatılırsa imzamız hazırdır.
YanıtlaSilYazdıklarınıza sonuna kadar katılıyorum.Blog yazarlığı da bir meslek haline gelmeli.Bir blog yazarı öyle kolay da yetişmiyor.
YanıtlaSilAklıma bir sosyal paylaşım metni geldi.
Google;
Ben herşeye sahibim.
Facebook;
Ben herkesi tanıyorum.
İnternet;
Ben olmasam,bir hiçsiniz.
Elektirik;
Ehuehu susmazsanız şartellerim atacak :))
Bunu şuraya bağlamak istiyorum Blog yazarları olmasa Google bir hiç olabir miydi? :)) Bizlere ücretsiz blog açtırıyor, çıkarı olmasa açtırırmıydı Google bize bu blogları :))
(hobi tokluğuna çalıştırıyor bizleri)
Blog yazarlarının bloglarının da şartelleri atmadan Google bize maaş bağlamalı ne dersiniz ? :))
Kimbilir belki birgün o günleri de görürüz ;)
Aslinda interneti zenginlestiren bizim iceriklerimiz okunma oranlarimizda hiçte az degil ama meslek olarak yapamazdım galiba zorunda kalmak hissi hosuma gitmiyor canim isteyince hic bir kurala bagli kalmadan yazmaliyim ben rekabet beni rahatsiz ediyor umarım hep okunur hep yazarız sevgiler💘
YanıtlaSilMeslek olduğunu yeni öğrendim sizden. Belki bende o işe girmeliyim. Öğrenciyim ve çok ciddi gelir sıkıntısı yaşıyorum. Keşke Blog yazarlığı da meslek olsaydı diyoruz ama ülkemiz malum. Bakınız Aleyna tilki. Kız saçma sapan hareketler yaptı hitleri vurdu gitti. Çünkü öyle ülkemiz saçma sapan hareketleri yapan insanları seviyor ve izliyor. Bizim gibi blog yazarlarını kim ne yapsın. Çok üzülüyorum ama ülkemizin seviyesi bu demek ki. Okuyan kesimler gene benim için Altın değerinde. Belki onlar ile bir yerlere gelinebilir
YanıtlaSilBunlar bir hevesle açılıp takibi yapılmayan hükümet politikalarıdır. Türkiye'de üniversitede Astronomi vb. birçok bölüm var ama nedense gerçek anlamda (benim bildiğim) bir astronotumuz yok. Göstermelik yapılan bir iş diye düşünüyorum kısacası. Kalifiye blog yazarları ve Youtube kanalı sahipleri zaten kendini belli edip emeğinin karşılığını alıyor. Devlet babanın ihsanına gerek yok!
YanıtlaSilhe he eğlenceli yazıydı :) go for blog go go go :)
YanıtlaSilYoutuberlar meslek kategorisine girmiş artık he :D Metin yazarlığı var içerik yazarlığı onlar meslekten sayılıyor bildiğim kadarıyla. İnsanlar biraz görsel seviyor yazı sevmiyor galiba. Google da bloglardan bıkmış anladığım kadarıyla niyeyse:)
YanıtlaSilHadi bakalım belki meslek olur. Gerçi hangi meslek değerini alıyor ki etik olarak bunlar alsın. Sadece ünvansal bir fonksiyon olur :)
Blog yazmayı hep bir hobi olarak gördüm sanırım. Ama bu işi meslek edinmiş çok da başarılı olan arkadaşlarımız var. İşkur şimdiye kadar yaptığı çalışmaları düşününce blog yazarlığına el atmasa daha mı iyi olur diye de düşünmedim değil ;) Blog yazarlığı bence bir meslek hakkını veren için de iyi bir gelir kapısı. Çok güzel bir paylaşım olmuş keyifle okudum.
YanıtlaSilçok güzel bir yazı olmuş :) blog kesif etkinliği sayesinde sayfanızla tanıştım bende beklerım :)
YanıtlaSilÇok güzel bir yazi. Bence de meslek olmali çünkü cogumuz gercekten uzun saatler harciyoruz bloglarimiz için. Çok emek verilen her is meslek olabilmeli. Sevgiler.
YanıtlaSilMeslegi para kazanmak icin gerceklestirilen bir faaliyet olarak degerlendirirsek internet yazarligini profesyonel olarak yapanlar icin meslek olabilir fakat hobi kapsaminda ele alirsak meslek degildir bana gore. Youtuberlik da meslek kabul edilemez sanirim.
YanıtlaSilBakalım daha neler öğreneceğiz bunlar teknoloji zamane meslekleri oldu desenize :)
YanıtlaSilMerhaba Ertuğrul Bey,
YanıtlaSilBLOG yazarlığı üzerideki gayret ve çalışmalarınızı, kendimi bir blog yazarı olarak görmem münasebetiyle teşekkür ederim. Blog sayfamda düzenli olarak 9 yıldır yazmaktayım. Bu anlamda kendime bir disiplin oluşturdum. Dolayısıyla yazmayı hem seviyorum, hem de yaptığım işten keyif alıyorum. Gerisi teferruat... Saygılarımla.
Blog yazarına suikast mı?Şok oldum ya....İlerleyen süreçte blog yazarlığının meslek olacağından umutluyum ben...
YanıtlaSilKesinlikle çok doğru size katılıyorum. En kısa zamanda online bir eğitim bulacağım kendim için blog yazarlığı ile ilgili
YanıtlaSil