Sayfalar - Kitaplarımız

8 Temmuz 2017 Cumartesi

Blog yazarları,yazılarına yapılan yorumlara cevap vermek zorunda mıdır?

Bugün size kiminize göre faydalı kiminize göre faydasız olarak görülebilecek 2 tane bilgi ve 1 tane de blog yazarı ve psikolojik danışman arkadaşımız Yurdagül Çelik'in "Blog yazarları buluşması" için bir "davet" vermek istiyorum..

Blog yazarlarının,yazılarına yapılan yorumlara cevap verip vermeme konusu ise bayağı ciddi bir hal aldı..Öyle ki,bu sınırları aştı medyada köşe yazarlarına kadar ulaştı.. Bunları anlatıcam ama sizlerinde biraz canınız sıkılabilir. Buna da hazırlıklı olun derim..

İlk bilgimiz belki de hiç alakası olmayan ama benim dikkatimi çeken bir haberle başlamak istiyorum.. 

1) G20,ye zombi istilası.. 👥

Vay be,demek ki ünlü olduk! Diye düşünürken..

                                                         G20 zombi istilası mizanceni (1)

Bu haberi dün internette gezerken yakaladım..Öyle heyecanladım ki,benim bir önceki " Türkiye,zombi virüs salgını ve istilasına hazır değil.. " yazım aklıma geldi birden..

"Yahu!" dedim kendi kendime "Ne güzel,demek ki "zombi" temalı yazımız dünya tarafından ilgi görmüş! Avrupalılar G20'ye katılan ülke liderlerine bu zombi virüsü hadisesini hatırlatmak için gösteri yapıyorlar..Ne güzel!" diye seviniyordum ki,meğersem yapılan protestoların amacı çok ama çok bambaşkaymış!

                                                              G20 zombi istilası mizanceni (2)

G20'ye karşı 'zombi ve değişim' protestosu
http://www.ntv.com.tr/galeri/dunya/g20ye-karsi-zombi-ve-degisim-protestosu,9NFZIefko022uiEyUNxVyw

G20'ye karşı Hamburg'u zombiler bastı!
http://www.hurriyet.com.tr/galeri-g20ye-karsi-hamburgu-zombiler-basti-40512693

Avrupalılar "değişim" istiyormuş..Bu nedenle G20'yi "zombi mizanceni" ile protesto ediyorlarmış..Morallerim sıfır oldu emi.. Ama yine de bu "zombi mizancenli protesto" da bi başlangıç oldu bizim için diyelim artık..Belki ileride "yazımızın ne anlattığı gerçeğini algılamış" olurlar herhalde..O da umarım..Yazıyı İngilizceye mi çevirseydik ne?

İşte bu da videosu;


Şimdi gelelim asıl konumuza..

2) Blog yazarları,yazılarına yapılan yorumlara cevap vermek zorunda mıdır?

Ben şahsen buna bir türlü pek karar veremedim..Bu şekilde davranan blog yazarı arkadaşlarımız var,bunu biliyoruz..Ama bu davranış hoş birşey mi,buna pek karar veremedim..Ziraa ben de arasıra "Yav yorumlara ben de mi cevap vermesem acaba?! Cevap vermek ne kadar zormuş!" vs diye aklımdan geçirmiyor değilim hani..

Cevap versek bir türlü cevap vermesek iki türlü..Vallahi ne yalan söyleyeyim,cevap verdiğim zaman "bi pot kıracaz,okuyucunun (yani blog yazarı arkıdişlerimizin) kalbini kıracağız!" vs diye,ödümüz kopuyo emi!.."Cevap versek mi vermesek mi", diye bi derede bi arada kalıyoz..Cevap vermediğiniz zaman,bu sefer de okuyucuya "çok saygısızlık yapmış" gibi oluyoz..En azından ben de bu şekilde bir his oluşuyor..Yani sizi bilmem ama ben bu şekilde hissediyom..

Durun daha bitmedi devam edicem..

Gelelim gazetecilerin bu konudaki durumlarına..

Medya'da gazetecilerin prensibi midir nedir,gazeteciler kendi yazılarına yapılan okuyucu yorumlarına genellikle cevap vermezler..Aslında ben bu davranışı hep okuyuculara yapılan bir "saygısızlık" olarak görmüşümdür..Biraz da ne yalan söyleyeyim  "kendini birşey zanneden,burnu büyümüş bir gazeteci" tavrı olarak da ele alırım..

Gazeteciler ne diye yorumlara cevap vermezler ki?

Okuyucuların senin yazına yorum yapmasına izin veriyorsan,senin de ona saygıdan dolayı hiç değilse bir "teşekkür" cevabı vermen gerekmez mi? Ben olaya genellikle bu şekilde bakıyorum..Okuyucuların senin yazına yorumlamasına izin veriyorsan,onlara hiç değilse bir "teşekkür" cevabı vererek "saygınlığını" göstermiş olursun.. Yani illa da ona uzun uzadıya cevap vermen gerekmez ki? Bir "teşekkür" yeterli aslında.. "Teşekkür ederim" demek çok mu zor?

Gazetecilerin,kendi yazılarına yorum yapan okuyuculara neden cevap vermediklerinin belki bir /birden fazla nedeni olabilir..Örneğin,"gazetenin sahibi istemiyor" olabilir..Örneğin,gazetecinin vereceği cevap belki hukuki açıdan ciddi bir sorun teşkil edebilir..

Mesela; ileride aranabilecek bir suçluya!  yazınızın yorumunda "teşekkür ederim" dediğiniz de,işte o gazeteci hakkında "vay efendim sen aranan bir suçluya nasıl teşekkür edersin? söle bakalım,nereden tanıyorsun bu kişiyi? ilişkiniz ne? Hangi örgüte mensubsun bakiim!patronunuz kim? hadi söle.." vs diye hakkınızda suçlamalar bile yapılabiliyor.. (Maalesef ama bu şekilde komediler ve saçmalıklar halen bile günümüz Türkiyesinde yaşanan trajediler....)

Mesela,gıcık bir okuyucu "vay efendim sen benim hakkımda nası böle konuşursun? Vay sen bana hakaret ettin,bunun altında kalmam,seni mahkemeye verecem.." vs diye maazallah okuyucu tazminat davası bile açabilir..Şaka değil gerçekten olabilir bunlar..

Daha bunlar gibi şu an aklımıza gelmeyen çok sayıda hadiseler de söz konusu olabiliyor..Tabii bir de hakaret,küfür,tehtid vs içerikli yorumlarda olabilir..Aslında bunlar çok ayrı bir hukuk meselesi..

Mesela şu haberleri okuyun;
---------------------------------------
Hürriyet okur yorumlarını neden yasaklıyor?
http://www.gazeteciler.com/haber/hrriyet-okur-yorumlarn-neden-yasaklyor/248099

Yanlış anlamadıysam anladığım kadarı ile Ahmet Hakan'a yapılan saldırı sonrasında Hürriyet gazetesinde okuyucu yorumlarının engellediği belirtiliyor..

Gazeteciler Sakinleşse de Okurlar Nefret Saçıyor
http://bianet.org/kadin/toplum/116652-gazeteciler-sakinlesse-de-okurlar-nefret-saciyor

Hürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi: İyi bir gazeteci dinler, kötü gazeteci konuşur
https://tr.sputniknews.com/seyr_u_sabah/201706091028818481-okur-temsilcisi-ombudsman-faruk-bildirici-cikar-catismasi-iyi-gazeteci-dinler-hurriyet-gazetesi/

Herneyse zaten biz bunları kastedmiyoruz..İçinde hakaret,küfür,tehtid vs gibi suç unsuru taşımayan ,konu ile alakalı samimi şekilde ve içtenlikle yapılan yorumlardan bahsediyoruz..

İşte bu tür yorumlara "teşekkür etmek" o kadar zor olmasa gerek! Uzun uzadıya yazı cevabı yazmaktansa,bi "teşekkür" cevabı yazmak daha mantıklı değil mi  ve bunun da ileride hukuki bir sorun yaşatabileceğini de pek sanmıyorum..Tabii yargımız bağımsız olduğu sürece..

Yorumlara cevap veren köşe yazarları var mıdır?

Sanmıyorsam Hürriyet gazetesi olacaktı, "gazetecilerin okuyucu yorumlarına cevap verdiklerine" dair bi ara reklamlar falan da çıkmıştı ekranlara,hatırlarsanız..Şimdi bu gerçekten var mıydı,yoksa göstermelik miydi ve eğer varsa halen bile bu devam ediyor mu,orasını çok merak ediyom doğrusu..Ama ben bu konuda samimi olduklarını pek sanmıyorum..Çünkü tahminime göre Ahmet Hakan'a yapılan saldırıdıan sonra ülkemizde çok gariplikiler yaşanmaya başladı gibi..Mesela bir çok gazetenin,köşe yazarların yazılarının yorum kısımlarını kapattıklarını görüyoruz.. Bu gelişme gerçekten çok üzücü bir durum..

Blog yazarlarına gelince.. 😠😄

Blog yazarlarının,yorumlara cevap vermemelerini belki bu açılardan bakarak değerlendirebiliriz..Belki çekiniyor ve korkuyor olabilir..Yada "yorumlara cevap vermenin gereksiz" olduğunu düşünebilir..Yada "Ya ben ne cevap vericem ala ala!!..Ben çok önemli bir insanım! Herkes bana yorum yapar ama ben cevap vermem arkadaş!..O kadar!" Şaka ile karışık bu şekilde düşünenler de olabilir..Gerçekten olabilir..

Haa bir de bazı blog yazarları,bazı okuyuculara cevap verip bazılarına ise cevap vermeyebiliyor.. Bu doğru bir şey mi? Bence doğru bir şey değil ve hiç hoş bir şey de değil..

Çünkü birilerine cevap verip diğerlerine cevap vermemek,cevap almayan diğer okuyuculara "çok büyük bir saygısızlık" yapılmış gibi oluyor..Bu hiçbirine cevap vermemekten daha beter bir saygısızlık gibi..Maalesef..Çünkü bu durum okuyucunun aklına başka üzücü şeyleri de getirebilir..Örneğin,"yorumuma cevap yazılmadığı için artık benim burada istenmediğim anlamına geliyor"şeklinde bir düşünce içerisine girip,bir daha sizin blogunuza girmeyebilir..

Hiçbirine cevap vermemek "saygısızlık" iken; birilerine cevap verip diğerlerine cevap vermemek ise "daha büyük saygısızlık" olarak görülebilir..Bu davranış "okuyucunun burada istenmediği" anlamına da gelebilir..Yani bu algıyı onda çağrıştırabilirsiniz..

Tüm bunlara çok dikkat etmemiz gerekiyor..Bence kalp kırmamak için yorum yapanların hepsine "teşekkür"ü çok görmemek lazım..

Hatta daha da ileri gideyim; hakaret,küfür,tehtid vs gibi suç unsuru taşıyacak yorumlar olmadığı sürece,sizin yazdığınız konunuz ile alakalı olmasa da okuyucunun yapmış olduğu "alakasız yorumlarına"  bile "teşekkür" etmeniz,sizin ağırbaşlı ve çok saygılı bir yazar olduğunuzu ortaya konmasını sağlar..Hele de bu tür yorumları yayınlamamak bence biraz saygısızlık ve biraz da büyüklenmek gibi bir sonucun içine düşmüş olabilirsiniz..

Bilemiyorum şimdi bana katılmayabilirsiniz,herkesin kendine göre bir durumu,bir sorunu olabilir..Bunu anlarım.. Ama benim düşüncem bu şekilde..Kalp kırdıysak,özür dileriz.. Ama umarım kalp kırmamışızdır..Sonuçta bir gerçeği dile getirmek istemiştim..

İşte hepsi bu kadar.. :) Bu konu hakkında aklıma gelenler bunlar..İleride bu konu hakkında daha yeni yeni bilgiler gelirse,buraya eklemeye çalışırım.. Umarım faydalı bir yazı olmuştur..Saygılarımla..E.Y.

Blog Yazarları Buluşması;

Bu arada psikolojik danışman ve blog yazarı arkadaşımız Yurdagül Çelik'in "Blog yazarları buluşması" için çok çaba sarfettiğini görüyoruz..Kendisini buradan tebrik ediyoruz. Sanmıyorsam ilk deneyim olacak ve Ankara ilk şehir olarak seçilmiş..Ardından diğer şehirler..Ve yine sanmıyorsam bu buluşma,"blog yazarlarının biraraya toplanıp,birbirleriyle tanışması"  şeklinde olacak..Ben şahsen katılım çok olursa çok faydalı bir buluşma olacağını düşünüyorum..

Ankaralı blog yazarları buluşmasına katılmak isteyen olursa, buluşma 12 Ağustos Cumartesi günü saat 13:30'da Nar-ı Keyf kafede olacak ve çoğunluk Ağustos ayında daha uygun olduğu için Blog yazarlarının istekleri doğrultusunda bu tarih ve yer belirlenmiş.

Konu hakkında daha geniş bilgiyi,psikolojik danışman arkadaşımız Yurdagül Çelik'in adresinden öğrenebilirsiniz;

http://www.dahamutluyuz.com/2017/07/bulusma-duyurusu.html

Kaynak;
-------------
G20 zombi istilası mizanceni (1) ve (2) ;  
https://www.youtube.com/watch?v=ORIDkDVjG5o
Showcase: Zombies in Hamburg
https://www.youtube.com/watch?v=A4Vtdx7pS4c

19 yorum:

  1. Zombiler çok ürkütücü:(((
    Blog yazarı olarak ben yorumlara daima cevap vermekten yanayım. Gazetelerde tabii yazarlar yorumlara cevap vermiyorlar ama belki de uzayıp gidecek tartışmalara yol açmaktan korkuyorlardır. Yorumlara cevap yazılmasını seviyorum, cevap vermeyi de seviyorum.:)

    YanıtlaSil
  2. Yazılarınız güzel ve kapsamlı oluyor. Ben bu konu hakkında şöyle düşünüyorum: cevap verilecek yorum ve verilmeyecek yorum var. Mesela bir paragraf yorum gelmişse veya soru soruluyorsa vs. cevap verilmeli ama 'iyiymiş.' , 'ben de bu filmi beğenmiştim' gibi kısa ve geri dönüş gerekmeyen yorumlara cevap vermek de zor oluyor =)

    YanıtlaSil
  3. Bugün seminerim vardı.Eve gelip biraz soluklanıp blog yazıları okuyayım dedim ve bu yazınla karşılaştım.Çok mutlu oldum.Birbirimize destek olduğumuzu görmek,geleceğe dair umutlarımı arttırıyor.İnşallah senin de olduğun bir buluşma düzenleriz.Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  4. Kesinlikle Yurdagül Hanım'ı tebrik etmek gerek. Bu konuda çok fazla emeği var.
    Bloglarda yapılan yorumlara cevap vermek bence de okuyucuya saygı açısından çok önemli. Gazeteciler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim çünkü hitap ettikleri kitle çok büyük. Blog yazarları içerisinde takipçileri çok olan bazıları, dikkat ediyorum da her yorumu mutlaka cevaplıyorlar. Onlar cevaplayabiliyorsa diğerleri de cevaplayabilir gibi geliyor. Bazı yorumların cevaplanıp bazılarının cevaplanmaması, eğer teknik bir sorun yoksa bana göre saygısızlık. Böyle bir durumla karşılaştığımda yorumumun neden cevaplanmadığı üzerinde düşünürüm tabii ki. Aynı durum fazlaca tekrar ederse de yorum yapmam haliyle.

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir konu olmuş. Bende yapılan her yoruma cevap vermenin dogru olduguna inananlardanim. Hatta vaktim oldukcada yorum yapanlarin yazilarini okuyup yorum birakirim. ( Tabi anlamadigim bir konu olmadigi sürece)

    Bazilarina yorum yapip bazilarina yapmayanlari asiri saygisiz göruyorum. Bir daha da yorum yapmam o kisilere. Saygi ise herkese verilmeli bence.

    Yurdagül hanıma da basarilar. Cok güzel bir destek olmuş. Tebrik ederm senide :)

    YanıtlaSil
  6. Bazen telefon ya da tablette yorum yazarken sorun yaşıyorum. Ondan cevabı geç yazıyorum. Tekrar yorumları pas geçiyor, olabilirim. Yeri gelmişken bazı yorumların konuyu okumadan fotoğraf üzerinden yapıldığını da görüyorum. Bu da benim için can sıkıcı olabiliyor. Neyse...
    Yurdagül'ün çalışmalarını çok yararlı buluyorum. Dilerim düşündüğü noktaya gelsin.
    Bu konunun blog yazarları arasında "instabloger ya da vlogger" kadar önemsendiğini bilmiyordum. Selamlar.

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar...

    Blog yazılarına yapılan "yorumlara cevap vermek zorunlu mudur?"..

    Ben kendi adıma düşüncemi izninizle paylaşmak istiyorum. Zira genellikle yorumlara cevap vermiyorum. Çünkü bir konu üzerinde düşüncelerimi dile getiren bir yazı paylaşıyorum. Dolayısıyla bu düşünceye karşı görüş ya da destekleyici yorum yapmak şüphesiz ki konuya düşünceye zenginliği katmak demektir. Dolayısıyla yapılan tüm yorumları bir düşünce zenginliği olarak görüyorum. Öte yandan yine kendi adıma bazen, cevaplanmaya açık olan yorumlar oluyor. Hiç şüphesiz ki bu durumda da cevap veriyorum. Netice itibariyle yazılarıma yapılan her bir yorum benim için, son derce saygın ve çok değerlidir. En derin saygılarımla...

    YanıtlaSil
  8. Yazılarınızı ilgiyle okudum, kaleminize sağlık. :)
    Gazetecilik profesyonel bir uğraşı olduğu için yorumları cevaplamasını pek önemsemiyorum ama blog yorumlarında cevap verilmemesi bence iyi bir davranış değil; "Ben seninle konuşmak istemiyorum" demek gibi bir şey diye düşünüyorum. olumlu veya olumsuz cevap verilmeli ki kendi yazdığınız yazıya sahip çıktığınızı göstermelisiniz. Ayrıca okurun kırılıp kırılmaması -verilen cevapla ilgili- düşünülmemeli çünkü: Kırılacak okur sizin düşüncelerinizi önemsemiyordur zaten. Önemsemeyen okur da bu gün var yarın yoktur bence. :)

    YanıtlaSil
  9. Merhabaa :) Bende yorumlara cevap verilmesinden yanayım. Sonuçta okuyup geçmemiş, en azından bir teşekkür edebilir ya da bir gülücük koyabiliriz. Çok zor olmadığını düşünüyorum. Hatta ben birçok arkadaşımla yorumlaşırken kaynaştım :))))) Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  10. Yorumlara yorum yapana saygı çerçevesinde yorum yazmak gerektiği düşüncesindeyim. Ben bloğumda buna özen gösteririm. Yorumcunun yorumuna cevap vermek onu dikkate almak anlamı da taşır diye düşünüyorum... Yorumlarımı dikkate almayıp cevap verme gereğini duymayanların bloğuna da yorum yapmam şahsen. Önce saygı.

    YanıtlaSil
  11. Bayağı uzun bir yazı. Sadece bloglara yapılan yorumlar kısmını okudum. Bu konuda haklısınız. Ben de bazen cevap yazmadığım oluyordu. Bu büyüklenmek ya da yorumcuyu istememek gibi bir sebepten değil. Yazdıklarına verecek bir cevabım olmamasındandır. Ama şimdi en azından bir teşekkür yazmaya çalışıyorum.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba, yorum yanıtlama konusu bence biraz mizaca bağlı. Örneğin ben kişilik olarak biraz içe dönük, insan ilişkilerinde başarısız ve çoğunlukla yalnız bir insanım. Buna bağlı olarak normal yaşamımda kurmayı sevmediğim diyalogları burada yapmam beni samimiyetsiz kılıyor gibi hissediyorum. Ne kadar denesem de yapamıyorum ancak bir soru sorulmuş ya da konuyla ilgili bilgi istenmişse mutlaka cevap veriyorum.

    YanıtlaSil
  13. En çok sevdiğim şey, blog açtığımdan beri yorum yapmaktır. Hiç öylesine yapmış olmak için değil, yürekten yaparım. Cevap yazmayanlar olabiliyor. Ama ben bunu da, belki bir sebebi var diye çok sıkıntı yapmam. Bu dikkat etmiyorum demek değil tabii. Bilirim, izlerim ve bazen benim de yorumlarımı kestiğim olmuştur. Yapılmalı diyorum Yıldırım. Gazetelerle ilgili olarak takibi zor, sakıncası ayrı ama toptan bir teşekkür edilebilir. Konu iyiydi. Yurdagül çok özverili bir organizasyon yaptı. Işınlanmak mümkün olsaydı orada olmak isterdim. Sağlıcakla kardeşim :)

    YanıtlaSil
  14. zombi haberine güldüm yaaa :) blogun özelliği bence yorumlara yanıt verilmesi. yorumlara yanıt vermeyen ünlü blog yazarları örneğin bence blogunu kapatmalı. blog demek bence okurlarla sohbet demek. diyelim yazarlar var blogcu ve yorumlara hiç yanıt vermiyorlar. neden blog tutuyo ki o zaman. bence blog, o yazarların veya ünülerin okurlarıyla sevenleriyle sohbet ortamı. yanıt vermeyecekse direk kapatmalı. yorumlara yanıt vermeyen bir blogu okumak çok sıkıcı. hatta ben hiç bakmam bile. örneğin edebiyatçılar var blogları var hiçbirine bakmam ben. bence onlar için büyük fırsat bloglarında sevenleriyle konuşmak. blog etkileşim için var. zaten yorum yapmayan blogculara kimse yorum yapmıyor. ben hiç görmem bile o blogları :)

    YanıtlaSil
  15. Merhaba..Ben de yorum yapan bir çok arkadaş gibi cevap verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Blog gazeteler gibi değil, etkileşime daha açık bir alan.Yapılan yoruma cevap vermeyi kişiye saygı olarak görüyorum.

    YanıtlaSil
  16. yazınızı ilgiyle okudum:) bende cevap verilmesi gerektiğini düşünüyorum:) zaten düşüncelerimizin insanlara ulaşması için blog açmıyor muyuz? yoksa oturup evimizde kendimiz yazıp kendimiz okuyabiliriz:) yorumlaşmanın iki taraf içinde büyük bir incelik olduğunu düşünüyorum:)

    YanıtlaSil
  17. Ben tüm yorumlara cevap veririm genelde.Tesekkur etmek bu kadar zor olmamali hakkaten.Bir kere yazılan yorum okuduğunuzu gösterir. Ayrıca bunun icin de teşekkür etmek gerek.

    YanıtlaSil
  18. Ben de bütün yorumlara cevap veririm.Öyle olması gerektiğini düşünüyorum. Ama sizin son yazıma yazdığınız yoruma cevap yazamadım mesela. ''Yanıtla'' seçeneği yok :((
    Buradan fırsat bulmuşken değerli yorumunuz için teşekkür ediyorum. Blogunuzu keşfetmiş olmaktan mutluyum.Oldukça faydalı ve kaliteli bir blog... Yolunuz açık olsun.

    YanıtlaSil
  19. Gazetecilerin yorumlara cevap vermelerinin mümkün olacağını sanmıyorum.Büyük bir kitleye hitap ediyorlar.Her gün herkese cevap vermekten yazı yazmaya zamanları kalmayabilir ;)
    Bloggerlarsa yorumları mutlaka cevaplamalı bence.Çünkü bloglarımız samimiyet üzerine kurulu olduğu için güzel ;)
    Yurdagü'ün etkinliği çok güzel bir girişimdi.Umarım bu tür oluşumlar çoğalır.

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara suç unsuru taşıyabilecek link (sadece suç unsuru taşımayan kişisel blog adreslerine izin verilir) ve her türlü telefon numarası bırakmak ve küfür, hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır.. Tespit edilirse yayınlanmaz.. Gözden kaçıp-yayınlananlar olursa, sonradan tespit edilirse silinir.. Teşekkürler..