Sayfalar - Kitaplarımız

11 Şubat 2022 Cuma

Bu ayki doğalgaz faturamız: 1 trilyon 200 milyar 26 milyon 64 bin lira..🤔

                                               Doğalgaz faturası (gas bill),temsili resim,şaşkın kadın (1)

Şimdi diceksiniz ki, "Gene Ertuş 1 Nisan şakası yapıyo?" Yok yok bu sefer değil? Daha Nisan'a girmedik ki 1 nisan şakası yapalım. Bu şaka falan değil,gerçek. İnanın..

Tabii bize henüz fatura gelmedi,geçenlerde mesaj geldi,"Doğalgaz cihazınızı okuyamadık,internetten endeks bildirimi yapın!" diye.. Zaten hep böle yaparlar! Galiba trilyonluk fatura sayaç okuyucusunuda korkutmuş olmalı! 🙂

Neyse,biz de öyle yaptık. Yaptık da ya internet olmasaydı? Bizim evimizde internetin olduğunu nereden biliyor,doğalgaz şirketi? Yoksa "Doğalgazı olan her evde mutlaka internet vardır!" diye bir anlayış mı var? Doğalgaz kullanmak lüks herhalde.. Bilemiyoruz,cevap verebilirler herhalde.. 

Neyse,internetten bildirim yapmadan önce bir tahmini fatura hesaplayalım dedik.."Bakalım kaç para yazacak?" diye.. Yine internetten doğalgaz sitesinden tahmini fatura hesaplama kısmına geçtik ve son endeksi girdik..

Aman Allah'ım..Bu ne ya? Battık,battık biz! Acil,acil normal! 

                                                                    Doğalgaz (gas),(2)

Ve işte sonuç  Tamı tamına..

1.226.64 Türkish lira..Yani tam 1 trilyon 200 milyar 26 milyon 64 bin lira..

Şaşırdınız değil mi? Kimin evine böyle yüklü fatura gelmiş?

Yok,yanlış okumadınız,bakın tekrar yazıyorum..

1.226.64 Türkish lira..

Şimdi,siz hayal görüyorsunuz ve bu sayıyı "1 milyar 226 milyon 64 kuruş" olarak okuyorsunuz..Bu gayet normaldir..İlaçlarınızı almayı unutmuş olabilirsiniz..Bu bir göz yanılması olabilir..Sakin olun efenim! 😊

Yok yok,tabii ki şaka yapıyom..Trilyon değil ama milyarlık bir fatura..Evet,gerçekten de öyle düşündüğünüz sayıda bir fatura hesaplandı ve bu ilerde faturalandırılabilir..Çünkü endeks bildirimini yaptık,yapmasak ileride daha da çok gelebilirdi..

Di de şimdi,kara kara düşünüyoz, "Biz bu faturayı nasıl ödeyeceğiz?" diye..

Peki,neden böyle trilyon şeklinde hesapladık?

Çünkü,nedense özellikle de günümüzde "milyarlık" faturalar hiç dikkate alınmıyor gibi bir hava var sosyal medyada.."Ya nolcak,1 milyarcıkda para mı,ödeyin gitsin!" diyebilecek kapasitede bazı pokemonlar var bu memlekette..Böyle demediler ama her an diyebilmek için türeyebilirler..Sosyal medyada bunun işaretleri çıkıyor gibi..

Biz de düşündük ki madem 1 milyarcıklar para olarak görülmüyor,biz de faturalarımızı trilyonlukcuklar yapalım da,belki birileri sesimizi duyar da,sıkıntılarımıza çare olur,diye düşündük..Kötü mü ettik? Neyse umarım ama bari devletimiz sesimizi duyar da buna bir çare bulur..

Çare demişken,tabii sadece kendimize değil tüm sıkıntıları yaşayan tüketici vatandaşlarımıza..

Şimdi öfkeli olduğumuz tarafı açıklayalım,işte çarenin çözümü aslında burada..

BİR ANLIK ÖFKEM : Başlıcam şimdi sizin "kademeli tarifenize.." 😬

Elektrik ve doğalgaz'da "çok kullanandan çok ücret alınsın" diyerek "kademeli tarife" diye bir dönemi başlattılar. Yani elektirk ve doğalgazı çok kullanırsanız, faturalarınız bilmem kaç kat artıyormuş.. 

Isınamadığınız gibi bir de ısınamamanın ücretini ödüyorsunuz katmerli katmerli..

Yani örnek veriyorum,atıyorum evde 4 kişisiniz,"3 tane petek" kullandığınızı farz sayalım. Bir de haftada bir banyo keyfi ve soğuk havlarda bulaşıkları ve elleri sıcak suyla yıkadığınızı farz sayalım ki,zaten tüm bunlar günlük periyoduk normal yapılan şeyler..

Bu kademeli tarifeden önce,bu günlük kullanımızda size gelen fatura atıyorum en fazla ortalama 400 ile 700 arasında idi..Kademeli tarifye geçildiğinde bu fatura ortalama 800 ile 1.500 lira arasında oldu..(Tabii kimilerine göre bu 2 ile 3 milyar arasında fatura geldiği söleniyor..Üstelik sadece eve,hanelere..)

Kullandığınız günlük kullanım aynı,değişen hiçbirşey yok..Ama öyle gözüküyor ki,devlet, 4 kişilik bir ailenin kullanmış olduğu günlük kullanım ölçüsünü çok lüks görmüş olacak ki, bu ölçüyü "çok kullananlar" snıfına dahil etmiş ve kademeli tarife denen bir haksızlık ve hukuksuzluğu hayata geçirmiş gibi görülüyor..

Haksızlık ve hukuksuzluk diyoruz çünkü..

Su'da kademeli tarifeyi anlarız ama elektrik ve doğalgazda kademeli tarife ne ya?

Su,sadece insanlar için değil, tüm canlılar için önemli yaşamsal bir kaynaktır.Su kıtlığı yaşayan ülkeleri,ibret olsun diye örnek almalıyız.Su kıtlığı başlarsa o zaman hapı yutar,tüm insanlık,tüm canlılar..

Su böyledir ama elektirik ve doğalgaz böyle değildir.Olmamalıdır. Düşünsenize bir kısım tüketiciye az kullandı diye düşük tarifeden fatura kesiliyor, diğer bir kısım tüketiciye ise çok kullandı diye yüksek tarifeden fatura kesiliyor..Bir kısım tüketicinin hakkını savunalım derken,diğer bir kısım tüketicinin hakkını adeta gasp ediyorsunuz..Şimdi adalet, bunun neresinde? Bu resmen haksızlık,hukuksuzluk,adaletsizlik ve kul hakkını da yemektir.İşte bu nedenle bu haksız ve hukuksuz bir uygulamadır,diyebiliriz..Bundan biran önce vazgeçilmesi lazımdır..

Zaten millet çok fazla gelmesin diye açamıyor elektiriği,doğalgazı,ısınamıyorlar bile..Bu haldeyken bile elektrik ve doğalgaz faturaları can yakıyorken, bir de üstüne ayrıyetten bir "yük olsun,daha çok ödesinler" diye herhalde "çok kullanandan çok ücret alınsın" diye kademeli tarife denen bir haksızlık hayata geçiriliyor. Söyler misiniz,bunun neresi adalet?

Herkese eşit ama düşük bir tarife getirilmeli..Farklı tarifeler hukuksuzluktur..

Bırakın insanlar ne kadar kullanırlarsa kullansınlar,herkes kendi tüketmiş olduğu miktar ne ise onu ödesin. Herkese eşit ama düşük bir tarife getirilmelidir. Herkes,kendi kullandığı tüketimi ödesin ama herkese eşit olan düşük tarifeden ödesin..

"Az kullanan insandan az ücret alınsın,çok kullanan insandan çok ücret alınsın" mantığı akla ziyandır. Bundan derhal vazgeçilmelidir..

Zaten örneğin atıyorum eski tarife ile bile sadece ısınmak için elektirik /doğalgazı AZ  kullanan insanların,ailelerin, bu az kullandıklarından dolayı SOĞUKTAN hastalanmış ve/veya ölmüş olabilecekleri, hiç aklınıza geliyor mudur? Kimbilir belkide bunlar yaşanıyordur ama sizlerin bundan haberiniz dahi olamayabilir..Tabii ki bizlerin de..

Durum buyken,kademeli tarifede insanların,ailelerin şimdi çok fatura gelmesin diye daha da az elektirk ve/veya doğalgaz kullanmaya başladıklarını da düşünün..Şimdi bunların başlarına gelebilevcek vahim üzücü olaylardan kim sorumlu olacaktır?

Elektirk ve doğalgaz şirketleri mi? Devlet mi? Tabii ki devlet,birinci derece sorumlu olacaktır bundan.. 

İşte bu nedenle elektirk ve doğalgazda kademeli tarife saçmalığına son verilmeli,ödenen yüksek miktarlar,en düşük tarifeden indirilerek,geri kalan kısımlar tüketicilere geri ödenmelidir.. 

En iyisi elektirk ve doğalgazı KAMULAŞTIRMAKTIR..

Başka çare yok gibi görülüyor..Bizden söylemesi..Saygılarımızla..🙂

AÇIKLAMA (15.02.2022) 
---------------------------------------
Efendim,bazı blog yazarı arkadaşlarımız anlaşılan yazımızı tam olarak okumamışlar ve başlığa göre bize trilyon fatura geldiğini sanmışlar..Yazımızı tam olarak okumuş olsalardı,bunun böyle olmadığını anlamış olacaklardı..Tekrar edelim ki,yanlış anlaşılmalara mahal olmasın..

Bize tahhkkuk edilmesi düşünülen tahmini fatura bedeli; 1.226.64 TL Yani;

*Yeni para birimi ile "Bin 226 milyon 64 TL" civarı..
*Eski para birimi ile "1 milyar 226 milyon 64 TL" civarı..
*"Yav nolcak,1 milyarcıkda para mı?" diyen pokemonlar için bu para; "1 trilyon 200 milyar 26 milyon 64 bin TL" olarak ele alındı..Hepsi bu,kafalar karışmasın vesselam..😊

NOT: Fatura henüz tahakkuk edilmemiş ve elimizde fatura falan yoktur.Tahakkuk edilirse bu miktar mı olur,yoksa daha düşük bir miktar mı olur,orası tahakkuk ettirilince belli olacak.Saygılarımla..

Sourcess
--------
(1)https://pixabay.com/photos/woman-surprised-expression-confused-5951730/
(2)https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gas_stove_flame.jpg

NOT: Son birkaç yazımda bloggerdaki HTML metin düzenleyicisndeki yavaşlık ve hantallık sorunun çözülmüş olduğunu farkettik.Güzel bir gelişme..Artık HTML metin düzenleyicisndeyken yazarken de yavaşlık pek olmuyor gibi..Anlaşılan şikayetimiz işe yaramış..😊

12 yorum:

  1. Bu zamlar ne zaman son bulcak,Denizli'de çoğu esnaf kapatmak zorunda kaldı bu faturaların yüksek gelmesi sebebiyle...

    YanıtlaSil
  2. ya bu zamlar bizide yaktı ne bu ya 1 milyaa geldi bizee çok zoo ya allah yadımcı olsun hekesin katmerli taifendn vazgeçlmeli bencde etulu bey allah razi olsun bak konusu açmisin bak sevap aldın şimdii eşim de diyo mesla çok zamli diee yandık bişz diyo öff ya :(

    YanıtlaSil
  3. Suyun faturalandırılması yeterince ayıp zaten bir de söz ettiginiz pokemonlardan geçilmiyordu bir ara cidden zamlar gercekten sinir bozucu

    YanıtlaSil
  4. Kademeli tarifeler için kısıtlama yoluna giderek çözüm ürettik biz evdeki ampullerin bazılarını gevşettik. Sokak lambaları da iş görüyormuş perdeleri açık tutunca loş ışıkta yaşanılabiliyor. Romantik olanlara duyurulur :) Fırını daha az kullanıyorum. Hem hamur işi sağlığa da zararlı değil mi ya! Çamaşır makinesini daha az ve kısa programlarda kullanıyorum. Ama yine de kademeyi birazcık aştık. 190 TL geldi. Bu ay daha azimliyiz bu konuda :))

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar Ertuğrul Bey.
    1.226,64 TL. doğal gaz faturası tahakkuk ettirildiğini anladık. Tahakkuk ettirilen bu meblağın karşılığında kaç m3 doğal gaz sarf edildiğinden hiç bahsetmemişsiniz. O da çok mühim. Bu uygulanan meblağ için kademe nedir? Elektrik için önce 150 kilovatsaat uygulamışlardı. Daha sonra barajı 210 kilovatsaate çıkardıklarını duymuştum.

    Peki elektrik ve doğal gaz ile ilgili vatandaş ne yapacak? Ya da ne yapmalı? Hiçbir Allah'ın kulu da sesini çıkarmıyor. Neden? Korku iklimi var. Sesini çıkaranın dilini koparıveriyorlar.
    Selam ve muhabbetle.

    YanıtlaSil
  6. diyebilecek kapasitede bazı pokemonlar var bu memlekette :)

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar.
    Evet, yazınızın giriş kısmında bahsedilen fatura miktarını görünce nevrim döndü ve yazınızın diğer bölümlerini de öyle göz ucuyla okudum. Şimdi size doğalgaz faturası kademeli bir şekilde uygulandığı için mi yine öyle yüksek geldi. 1.226 TL. Bu hemen hemen 458 m3 gaz demektir. Çünkü normal hesaplamalarda 1 m3 gaz: 2,68 TL. sıdır. 458m3x2,68 TL = 1.227 TL.

    Fark eden ne ki Ertuğrul bey? 1.226 TL. doğal gaz faturası da bir haneye göre çok yüksek. Hemen hemen benim bu ayki fatura tutarımın üç katı bir fatura tutarıdır.

    Benim doğal gaz fatura bildirimim de kademeli bir hesaplama tablosu görülmemekte. Sizin faturanız farklı mıdır?
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  8. Herkes dertli faturalardan.Bakalım ilerleyen süreçte ne olacak?

    YanıtlaSil
  9. Ne olacak bu faturaların durumu böyle?Kimle konuşsak yüksek rakamlardan bahsediyor.

    YanıtlaSil
  10. Bu yazınızı kaçırmışım Ertuğrul Bey, size aynen katılıyorum, ısınma elektrik bunlar temel ihtiyaçlar ve kamulaştırma olmalı... elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  11. Doğalgaz ve elektriğe Nisan ayında da sıkı bir zam yaptılar. Neyse ki kış mevsimi bitmek üzere, en azından doğalgaz çok etkilemez ama elektrikten kaçış yok...

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..