31 Ekim 2018 Çarşamba

Dünyanın 10.uncu büyük maskı olan Atatürk rölyefi yenilendi..Ziyaretçilerini bekliyor..

                             Türkiye'nin en büyük,dünyanın 10.uncu büyük maskı: İzmir Yeşildere Atatürk Maskı (rölyefi) (1)

10 Kasım münasebetiyle 9 Kasım (2017) tarihinde "İşte Atatürk'ün Gerçek Yüzü" diye bir yazı yazmıştım..Bu yazıda İzmir Yeşildere caddesi üzerinde bulunan ve yaklaşık 40 metre boyunda olan Türkiye'nin en büyük ve dünyanın ise 10.uncu en büyük maskı(rölyefi) olan "Atatürk maskı(rölyefi)"nin bakımsızlıktan içler acısı halini dile getirmiştim..

Anlaşılan yazımız ses getirmiş olmalı!  Dünyanın 10.uncu en büyük Atatürk maskının bakımı sanmıyorsam Temmuz 2018 tarihinden itibaren yapılmaya başlanmış ve Eylül 2018 tarihinde ise tamamlanıp,ziyaretçilere yeniden açılmış..

                                                                   İzmir Yeşildere Atatürk Maskı (rölyefi) açılışı (2)

Üstelik sadece bakımla yetinilmemiş,Atatürk maskı altında bir de tarihi bir "Atatürk Eğitim Atölyesi"de açılmış..Atölye'de "kütüphane, sergi ve eğitim bölümleri" bulunuyor..Sergi kısmında ise tarihe bir yolculuk ile karşılaşıyorsunuz..

                                              İzmir Yeşildere Atatürk Maskı (rölyefi) , Atatürk Eğitim Atölyesi (3)

                                                    İzmir Yeşildere Atatürk Maskı (rölyefi) , Atatürk Eğitim Atölyesi (4)

                                               İzmir Yeşildere Atatürk Maskı (rölyefi) , Atatürk Eğitim Atölyesi (5)

"Atatürk’ün ilke ve devrimlerini yaşatıp, gelecek kuşaklara aktarabilmek için düzenlenen Atatürk Eğitim Atölyesi,etkileyici sergileri ve Kurtuluş Savaşı mücadelesini anlatan  bölümleriyle 7’den 70’e tüm vatandaşları bekliyor." (1)

İyi de Atatürk Maskı nerede? Nasıl gideceğiz oraya?

İşte en büyük eksikliklerden biri de bu..Türkiye'nin en büyük ve dünyanın da 10.uncu büyük rölyefi (maskı) olan "Atatürk maskı"nın yapım,açılış ve tanıtımını yapıyorsunuz ama bırakın Türk milleti açısından gurur verici olan Atatürk maskını görmek isteyen ziyaretçilerini oraya götürmeyi; bu maskın tam olarak nerede olduğu konusunda dahi doğru dürüst bir bilgi hizmeti  bulamıyorsunuz..

Atatürk maskını yaptınız,açılışını ve hatta tanıtımını da yaptınız..De be kardeşim.. Türkiye'nin en büyük ve dünyanın da 10.uncu büyük maskı olan Atatürk maskı'na ne diye "ziyaretçi turları" düzenlemiyorsunuz? Hiç mi aklınıza gelmedi?

Yeri nerede?

Belediyenin internet sitesinde adres olarak ; "Adres: 3591/2 Sokak No:29/2 Çaldıran Mahallesi" (2) diye verilmiş..İyi güzel de,bu yeterli değil ki? Orası karman çorman yer..Yeşildere caddesinden geçerken Atatürk maskını görebilirsiniz ama oraya gidişte çok büyük bir sıkıntı var..Ben yıllardır İzmir'de oturmama rağmen bile orası bana çok karmaşık geliyor..İzmir'i bilmeyen yerli ziyaretçiler hele de Yabancı turistler burayı nasıl bulacaklar ki?

Ziyaretçi Turları şart..

Turistler bile Atatürk Maskını ya cadde üzerinden yada Atatürk maskına bakan Kadifekale sırtlarından resim çekiyorlar.. Google Haritalar'da "Atatürk Anıtı" diye açılan bir sayfa da sanmıyorsam Rus turistler uzaktan o resmi çektirmiş mesela..( BURADA )

                                                                Atatürk maskına selfi yapan Rus turistler BAK

Böyle olmaz..Maskı yapmak,açılışını ve tanıtımını yapmak güzel de,ziyaretçiler yerini bil(e)medikten veya yerini bilse bile oraya gidemedikten sonra bu maskın pek bir anlamı da kalmayacak gibi gözüküyor..İlgisizlik,bu maskın yine harabeye dönmesine neden olabilir herhalde..O nedenle İzmir belediyesi/ilçe belediyesinin buraya her gün ziyaretçi turları düzenlemesinde fayda vardır diye düşünüyorum..Yada İzmir valiliği düzenlesin bu ziyaretçi turlarını..Ne yani yapılamaz mı? Sinirlendirmeyin len milleti..

Atatürk maskına ve çevresine bir bakış..İlginç bilgiler..

Bu arada Atatürk maskının ve yerinin nasıl bir yer olduğunu merak ediyorsanız,BURAYA giderek,hem maskı hem de etrafını 360 derece şeklinde tarayabilirsiniz..

                                                      Atatürk Maskı (anıtı) - Google Haritalar

Ayrıca Google haritanın SOL taraftaki "Atatürk Anıtı" resimlerde de maskın resmini çekip paylaşan çok sayıda kişinin fotoğraflarını da bol bol izleyebilirsiniz..

Atatürk maskının (Atatürk'ün yüzünün) baktığı bölge ise İzmir'in ünlü Kadifekale etekleridir..Ballıkuyu sırtları da buradadır..Ancak buralar deprem bölgeleri olduğu için devlet/belediye tarafından yavaş yavaş yıkılmaya başlanmıştır..Yıkılan yerlere ise sanmıyorsam ağaçlandırma,park vs yapılıyor..

                                         Atatürk'ün yüzünün baktığı bölge Kadifekale etekleridir..- Google Haritalar

Bu arada önemli ilginç 2 not vereyim..

Dünyanın 10.uncu en büyük Atatürk maskı,Kadifekale eteklerinden özellikle de gecekondu mekanlarından öyle şahane bir şekilde gözüküyor ki,anlatılması zor bir heyecandır herhalde..Çocukluğum Kadifekale eteklerinde geçtiği için çok iyi bilirim..Biz oradan taşındığımız da mask yapılmamıştı daha..Aradan uzun zaman geçti..Ara sıra bölgeye gittiğimde Atatürk maskı,oradan gerçekten de çok büyük bir mask heykeli şeklinde gözüküyor..

Bu aslında güzel bir şey..Ancak burada yaşayan gecekondu sakinlerine göre ise biraz tuhaf  gözüküyor bu durum sanki..Çünkü buranın sakinleri her sabah kalktıklarında,koskocaman bir Atatürk heykelini izlemek zorunda kalıyorlar.. "Atatürk'ün yüzünün sürekli kendilerini izler" şeklinde olması onları hem sevindirmiş ama hem de kendilerini garip bir duruma sokmuş gibi. Gülüyorum..Çünkü biz de şu an kaldığımız yerde kocaman kocaman binaları,sabah uyandığımızda karşı karşıya geliyoruz..Biz de onları izlemek zorunda mıyız? Değiliz ama işte elimiz mahkum..

Bu birinci ilginç bir notumuzdu..İkinci notumuz ise daha da ilginç..

Atatürk maskının neden buraya yapıldığına dair,özellikle de Kadifekale sırtlarında oturan gecekondu sakinlerinde çok ilginç dedikodular da bulunuyor..Bunlardan biri de ne yazık ki Kadifekale eteklerinde pkk'lı sayısının çok fazla olmasından dolayı,bu Atatürk maskının bilerek bu yöne doğru yapıldığına dair ilginç dedikodular da var..Atatürk'ün dev yüzü,Kadifekale sırtlarına doğru bakarak,aslında buradaki pkk'lılara "Atatürklü" bir mesaj vermiş olunuyor gibiydi sanki..

Tabii ki Kadifekale şehitliği de unutulmamalıdır..Atatürk'ün yüzünün Kadifekale şehitlerine doğru dönük olması da son derece önemli bir yere sahip..Bu açıdan da değerlendirmek lazım olayı..

Unutmadan Atatürk maskının bulunduğu yerde,1980'de teröristlerle girdiği çatışmada şehit olan polis memuru Cemil ÖZER'in plaketi de burada bulunuyor.. BURADA Oraya gitmişken orayı da ziyaret edebilirsiniz..

                                           Atatürk Maskı,Şehit Cemil Özer Plaketi - Google Haritalar

SON BİR NOT : Unuttuğum bir şey daha vardı.. Atatürk maskının altında "Atatürk Eğitim Atölyesi"nin olduğunu söylemiştim.. Ancak bu mekanın biraz aşağısında ise YATAY şeklinde çizilmiş bir TREN YOLU raylarının olduğunu da belirtmek isterim..Tren yolunun geçtiği bu detaylı resmi BURADAN görebilirsiniz..

                                                 Atatürk maskının altından geçen Tren Yolu rayları..BAK - Google Haritalar

Evet,şimdilik benden bu kadar..Umarım İzmir /İlçe blediyesi bir an önce dünyanın 10.uncu büyük maskı olan Atatürk maskına her gün ziyaretçi turları düzenler diye umut ediyoruz..

ÖNEMLİ NOT : LÜTFEN OKU

Yukarıda Kadifekale'den bahsettiğim için "Atatürk maskının Kadifekale'de olabileceğine" dair içinizden bilgiler geçebilir.. Ancak Atatürk maskı Kadifekale'de değildir..Kadifekale'nin tam karşısındaki tepededir..Yani Çaldıran mahallesi tarafındadır ki burası da Kadifekale'de değildir..Yeşildere yolu üzerinde ki tepe eteklerinde bulunuyor..Burasını anlatamıyorum çünkü çok karışık bir yer..Bu nedenle İzmir belediyesinin /İlçe belediyesinin buraya mutlaka "ziyaretçi turları" düzenlemesi gerekir,diye düşünüyorum..Umarım doğru bilgi vermişimdir..Sağlıcakla kalın efenim..E.Y.

KAYNAKLAR;
----------------
Resimler (1,2,3,4,5);
Metin (1);
http://www.buca.bel.tr/Haberler/1449/ata--nin-golgesinde-bir-egitim-yuvasi.html
ET:29-30.10.2018
Metin (2);
Mask Onarımı ve Atatürk Eğitim Atölyesi - Eylül 2018
http://www.buca.bel.tr/Projelerimiz/119/mask-onarimi-ve-ataturk-egitim-atolyesi--eylul-2018.html
ET:29-30.10.2018

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

28 yorum:

  1. İlk gördüğümde hayran kalmıştım en kısa sürede ziyaret etmek gerek

    YanıtlaSil
  2. Yine harika bir yazı olmuş Ertuğrul Bey, tebrik ederim sizi çok önemli noktalara dikkat çekiyorsunuz, böyle önemli bir eser tabi ki halkla buluşmalı, turlar düzenlenmeli...

    YanıtlaSil
  3. Merak ettim ben de.Turlar düzenlenirse gitmek isterim :)

    YanıtlaSil
  4. İzmir'e gidersem görmek isterim mutlaka. Çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel bir haber bu🖒Harika görünüyor son hali..Ayrica eğitim atölyesi açılmasına da çok sevindim😊Güzel bilgilendirmeleriniz için teşekkürler🖒

    YanıtlaSil
  6. Bir kez de olsa görmüşlüğüm var şükür ki...

    YanıtlaSil
  7. Duyarlılığınıza kendi adıma çok teşekkür ederim. Zira Kadifekale'yi büyük bir heyecanla ilk fırsatta ziyaret etmeme vesile oldunuz... Saygılarımla esen kalınız.

    YanıtlaSil
  8. ayyy öyle miymiiş, izmire gidinceee hep önünden geçilir, işlek bir yol yaaa, ama demek yenilenmiş, ah yanına gitmek hiç aklıma gelmemiştiii, giderims tımams savoool :)

    YanıtlaSil
  9. Ben görmüştüm şansımdan geceydi ama yine asaleti yetiyor.Güzel paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Yeni duydum.İzmir'e yolumuz düşerse görmeyi çok isterim. Kozak yaylasında da çok güzel bir Atatürk heykeli var. Orası da hiç tanıtılmıyor. https://pudrasekerim.blogspot.com/2017/08/yazk-oluyor-kozak-yaylasna.html
    Keşke Ata'mız ile ilgili bu güzel çalışmalar daha çok tanıtılsa ve dediğiniz gibi geziler tertip edilmesi sağlansa.

    YanıtlaSil
  11. Bu rölyefi nerde gördüğümü düşünmüştüm geçenlerde. İzmirdeymiş demek. Bilgilendirme için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  12. tezer özlü en sevdiğim yazarlardan yaaa. seksenlerde ölmüş hastalıktan. edebiyatımızın oğuz atay ile birlikte en kişisel özgün güçlü yazarlarından biri. yerli kafka diye anılan. almanca yazan. ferit edgü kuşağı işte. elliler. leyla erbil, sevgi soysal dönemi. eşi de yönetmen erden kıral. seviyorum işte sadece bir yazar olduğu için :) kitapları yirmiden fazla baskı yapmakta. yıldızımız yanii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece bu yazarları sevdiğin için bile sevebilirim seni deep :)
      Bu arada gerçekten bilmediğim bir masktan sayenizde haberdar oldum teşekkür ediyorum :) selamlar..

      Sil
  13. Oldukça karışık bir yerde Atatürk Maskı. Hatta yoldan geçerken bile bilmiyorsanız dikkatten kaçıyor. Atölye olayı iyi olmuş ama. Farkındalığı arttırmalılar kesinlikle.

    YanıtlaSil
  14. İzmirli biri olarak büyük gurur :)
    https://beyazbegonvil.blogspot.com

    YanıtlaSil
  15. Çok beğendim, ama ne yazık ki eksik bilgilendirme yapılmış söylediğinize göre.
    Giden konum atsın diyorum o zaman :)

    YanıtlaSil
  16. İzmir'e yolumuz düşerse...ve de lütfen okudum :)))) Kadifekale değil karşı tepe ...İçinde Atam'ın olduğu her eser şaheser ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun zamandır paylaşım olmayınca merak edip ziyarete geleyim dedim...Her şey yolundadır umarım...

      Sil
    2. Estağfurullah ne kusuru. Düzenli ziyaret ettiğim bloglarda uzun süre paylaşım olmayınca merak ediyorum. Herşeyin yolunda olmasına sevindim..

      Sil
  17. Cok görkemli. Yenilenmesi iyi olmus 😊

    YanıtlaSil
  18. İzmiri bilmeyen dostlara ben seve seve rehberlik ederim, bekleriz.

    YanıtlaSil
  19. etkinliğimize katıldığınız için teşekkürler, takipteyim :)

    YanıtlaSil
  20. Yeni yazı ne zaman gelecek :)

    YanıtlaSil
  21. Bak benim.gibi tembellik yapma yeni yazi yokmu????diyorum ama bendede yok:(((

    YanıtlaSil
  22. hoşgeldiiiin blogunaaaa :)

    YanıtlaSil
  23. oraya yolum düşerse görmeyi çok isterim, bilgisayar klavyem baı harfleri basmıyor, hatalar için kusura bakmayın

    YanıtlaSil
  24. tekrar blogunuza dönmüşsünüz iyi bari sevindik😊

    YanıtlaSil
  25. Ben de henüz gidip görme fırsatı bulamadım. Ama muhteşem göründüğüne eminim. Teşekkürler bu güzel paylaşımınız için.

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..