14 Şubat 2018 Çarşamba

Koreliler ve Japonlar çok mu aptal çok mu zeki?

                                                                  Japan Korean (1)

Şimdi "bu da nerden çıktı?" diceksiniz haklı olarak..Uzun zamandan beri bu konu üzerinde düşünüyordum..Bunu anlatıcam..Yazı biraz uzun olacağı ve daha doğrusu henüz diğer yazıyı tamamlamadığım için bunu iki bölüm halinde yayınlamayı düşünüyorum..İlk bölümü tarihi Kore dizilerindeki "saray ve politik entrikaların" ülkemiz üzerindeki olumsuz etkilerine ayırdım..Eminim okuduğunuz da sizde şaşıracaksınızdır..

Tarihi Kore dizilerindeki "saray ve politik entrikaların" ülkemiz üzerindeki olumsuz etkileri..

Uzun zamandan beri tv'de tarihi kore dizilerini izliyordum..Japon filmlerini izleme şansım pek olmadı,bunun nedeni de Türksat'taki tv kanallarının Japon dizilerini yayınlanmamasıdır.. Varsa yoksa Kore dizileri,özellikle de tarihi Kore dizilerini çok sık yayınlıyorlar..

Aslında bunun nedeni tarihi Kore dizilerinin gerçekten çok iyi ve kaliteli olmasıdır..Şahsen ben de çok severek izleyenlerdenim..Hoşuma gidiyor gerçekten tarihi Kore dizilerini izlemek.. Bunda pek sorun yok gibi..Ancak tarihi Kore dizilerini izlerken bir şeyin de farkına vardım..

O da tarihi Kore dizilerinde "saray ve politik entrikaların" bolca yer almasıydı..Bu benim dikkatimi çekmişti..Ziraa ülkemizdeki durumun "politik yönden" ne vaziyette olduğunu anlayabilmek için tarihi Kore dizilerini izlemek yeterli olabiliyordu..En azından benim için,bunun farkına varabilmiştim..

Tabii bu vaziyeti bir kaç sefer tarihi Kore dizisi izleyerek hemen şıp diye anlayamazsınız,en az 2-3 tarihi kore dizisini baştan sona doğru bitene kadar tüm bölümlerini izlemeniz gerekiyor..Ancak bu şekilde ülkemizdeki "politik entrikalar"ın ne ve nasıl düzeyde olduğunu anlayabilme mantığına ulaşabilmeniz mümkündür..

"Ergenekon ve Balyoz gibi siyasi davalarla 17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbe girişimleri gibi olumsuz politik gelişmelerin arkasında,tarihi Kore dizilerinde yaşanan "saray ve politik entrikalar"ın  (en azından aralarında büyük bir benzerlik) olduğunu söylesek ne kadar inanırdınız? "

Ülkemizdeki politik entrikalarla dolu politik gelişmeler ile tarihi Kore dizilerindeki "saray ve politik entrikalar" arasında büyük benzerlikler olması aslında ne kadar şaşırtıcı,öyle değil mi? 

İster inanın ister inanmayın ama durum gerçekten de böyle olabilir..Şimdi "Ne kadar saçma bir düşünce? Bir tv dizisi nasıl olur da,ülkemizde bunları yapabilir?" diye düşündüğünüzü tahmin ediyorum.. Böyle düşünmekte haklısınız ama eğer tarihi kore dizilerini sürekli olarak izleyenlerdenseniz,eminim benim ne demek istediğimi de anlamış olmalısınız..Eğer anlamadıysanız o zaman okumaya devam edin derim..

Sorun Tv dizisi değil ki,dizi içindeki "politik içeriklerin (entrikaların)",bir takım kimselerce ülkemizde uygulanmaya çalışılmasıdır..Mesele burada..

Evet,tabii ki adı üstünde bir tv dizisi,bu olumsuz eylemleri yapabilmesi olanaksızdır..Ama içeriğindeki senaryolar (saray ve politik entrikalar),ülkemizin politik gidişatını olumsuz yönde etkileyebilecek durumda olan kişilere ilham verebilmesi açısından önemli bir anlam kazanmış oluyor..

Örneğin "tarihi Kore dizilerindeki bu "saray ve politik entrikaların",Türk siyasi yaşamına ve ülkenin tüm devlet kurumlarına adapte edilmeye çalışılması ve kullanılması" gibi gelişmeleri bunun için yeterli bir yanıt olarak görebiliriz..

Tarihi Kore dizileri konusunda ilginç bir bilgi de verirsek; yukarıda anlattığımız bu olumsuz politik gelişmelerden dolayı bu tarihi Kore dizilerinin ülkemizde izlenmesini sağlayanların fetöcüler olduğunu tahmin etmek,(bu işin içinde gerçekten de fetöcülerin olduğunu bilmiyoruz ama) "ülkemizin politik gidişatına bakarak anlamak açısından" bu tahmin hiç de zor olmayacaktır..

Her ne olursa olsun ülkemizdeki yaşanan politik gelişmelere bakılırsa,öyle geliyor ki bu tarihi Kore dizileri topluma bilinçli olarak izlettirilmiş gibi sanki..Bunun nedenlerini anlamak ve buna doğru cevap vermek çok zor olsa da,bazı gelişmeler bize bunun bu şekilde olabileceği konusunda bazı ipuçları veriyor gibiydi..

Mesela ülkemizde yayınlanmaya başlayan tarihi Kore dizilerinin hemen ardından Ergenekon ve Balyoz gibi operasyonların yapılması,hak ve hukukun içine edildiği inanılmaz delil toplama ve dava süreçleri ve daha sonraları da "17-25 Aralık" ile "15 Temmuz darbe girişimleri" gibi gelişmeler,ülkemizdeki olumsuz gelişmelerden birkaçıdır,diyebiliriz herhalde..

Politik entrikalarla dolu ülkemizdeki bu olumsuz gelişmelere baktığımız da,tarihi Kore dizilerinde geçen hemen hemen tüm "saray ve politik entrikalar"ın (birebir olmasa da) bu gelişmelerde de çok büyük benzerlikler olduğunu anlayabilmek mümkündür..

Ancak  unuttukları bir şey vardı herhalde.. O da herhalde bu tarihi Kore dizilerindeki "saray ve politik entrikalar"ın uygulanması, (her ne kadar ülkemizi ciddi anlamda olumsuz etkilemiş ve onlarca  hatta belki de yüzlerce insan dahi bu nedenle hayatını kaybetmiş olsa da), bu gelişmeler ,ülkede yaşayan gerçek vatansever insanların da daha akıllıca davranmasına ve olabilecek her türlü "politik entrikalara" karşı tedbirli olmasına ve bunlarla başa çıkabilecek bilgi ve yeteneğine sahip olmasına zemin hazırlamıştır,diyebiliriz..

Tabii bunda tarihi Kore dizilerindeki "saray ve politik entrikaları"nda büyük payı da var diyebiliriz..Şahsen ben bu gerçeği anlayabildiğime göre, eminim diğer milyonlarda bu gerçeğin farkına varmış olmalılardır..

İşte durum böyle sevgili arkadaşlarım.Yazımızın diğer bölümlerini tamamlamaya çalışıyorum..Umarım haftaya hazır olur diyelim..Sağlıcakla kalın..E.Y.

Kaynak;
----------
(1) Resim; Can Japanese Tell The Difference Between Japanese, Korean and Chinese?
https://www.youtube.com/watch?v=Oz5gMrc3x3U

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

17 yorum:

  1. Çok şaşırdım açıkçası. Şu ana kadar tarihi Kore dizini geçin herhangi bir Kore dizisi izlememiştim.Ama birden bu kültürün Türkiye'de popüler hale gelmesinin sebeplerinden birisi de bu olabilir gerçekten.

    YanıtlaSil
  2. Bu yazıdan sonra biraz tarihi Kore dizisi izlesem iyi olacak sanırım. Kanallarda ben de görüyordum ama böyle empoze edilebileceğinin düşünülmesinden haberim yoktu. Kaleme aldığınız için teşekkürler, Ertuğrul Bey. Bizde de ne entrikalar dönüyor aslında ama haberimiz yok demekki...

    YanıtlaSil
  3. Kore ve Japon dizilerinin 'hastası' tabir edilen bir kesim var, sanırım çoğu oldukça genç bu kesimin, benim erkek olan yeğenim de Japon animelerinin hastası:)))ama ben bir, iki taneden fazla izlemedim onlar da yeğenimin zoruyla:))o yüzden pek yorum yapamayacağım, en son televizyonda Kadın ve Anne diye iki Japon animesinden ÇALINMA iki diziye baktım, ikinci halen devam ediyor ama onlar da günümüzde geçiyor tarihi değil. Valla olabilir neden olmasın? Gerçi saray entrikaları her ülkede vardı, bizim Topkapı sarayında da...insan fesat, üçkağıtçı, entrikacı olunca her dönemde elinden geleni ardına koymuyor.:(

    Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. Nerdeyse sırf Kore dizilerini anlatan bloglar görüyorum.Bu konudaki açıklamanızı okuyunca şaşırdım. Kore 'nin dizileriyle siyasi entrikalarını almaya çalışana kadar, onların dünyaca ünlü
    teknoloji markalarını örnek alıp, bizde yapabilsek keşke..

    YanıtlaSil
  5. Hiç izlemedim desem:)) Merakta ediyorum aslında kore dizilerini. Şu sıralar oldukça yaygın galiba birçok izleyen varmış..İzlemediğim için de konu hakkında pek bir yorum yapamayacağım.Ama oldukça ilginç tespitler. Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Bana biraz uçuk geldi düşünceniz ama tabii saygı duyuyorum. Bu entrikalar her ülkede az çok olduğuna göre bunu tarihi kore dizilerine bağlamak ne kadar doğru bilemiyorum. İnsanoğlunun olduğu her yerde olabilecek şeyler bunlar. Kore dizileriyle başlamış değiller :)) Hatta gerçekte yaşanan entrikalar dizilere ilham vermiş desek daha doğru olur gibi geliyor bana :)

    YanıtlaSil
  7. çok ilginç bir saptama bu yaaa. yani kore dizilerini izleyip uyguluyorlar mı süper bir komplo teorisi buuuu :)

    YanıtlaSil
  8. Ertuğrul, dün sabahtı galiba bir girdim, şiir attım bloğa, gece bir girdim ama yayını ancak şimdi gördüm.Bu uzun değil, doğrusu senin geniş açıklamalı paylaşımların benim için çok yararlı oluyor. Ben maalesef siyaseti sevmeye başladım. Kanımda varmış demek ki. Aslında tabii ki bir görüşüm vardı ama son zamanlarda çok atarlı olmaya başladım, bayağı sinirleniyorum olan bitene. Kabataslak bilirdim bilmesine de, ben şimdi üç başlı yılan görmüş gibi oluyorum bazılarını görünce. Neyse klavyemi kötü niyetime alet etmeyeyim.
    Şu yazdıkların:

    YanıtlaSil
  9. İnsanın aklına gelmeyecek şeyler işte, bir diziyle beyinlere yerleştiriyorlar demek ki .Keşke japonların ilimine özensek ,dizilerine değilde demi :)

    YanıtlaSil
  10. Tarihi Kore dizilerini izlememiştim.Çok meraklandım açıkçası gerçekten dediğin gibi mi?Sadece bir Amerikan komedi filmi izlemiştim.Kore'de geçiyordu.Kore devlet başkanını yok etmekle ilgiliydi konusu.Komik bir filmdi fakat farkına varırsak mesaj verir gibi ufak ayrıntılar içeriyordu.Ülkeyi ele geçirmek için önce orduyu ele geçirmelisin.Balyozda fetöcüler bunu yaptı.Onca masum insanın hayatı karardı:( Telafi etmek mümkün mü?

    YanıtlaSil
  11. Entrikalar eskiden beri dizileri satar bu yüzden bol bol kullanılır değişik bir tarzları var gençler seviyor

    YanıtlaSil
  12. Eğer tespitiniz doğruysa güzel bir ip ucu olabilir bu :) ben hiç izlemiyorum. Ama zaten filmler diziler hep yasanan veya yasanabilecek konulari ele aldigi icin illaki yasadiklarimizda denk gelecektir die düsnyorum :)

    YanıtlaSil
  13. Kore ve Japon dizileri izlemesem de izlediğim dizi ve filmlerde siyasi entrikalar vs. olabiliyor. Görünce aklıma ülkemizdeki siyasi olaylar, bu olayların arkasında farklı entrikaların olabileceği geliyor.

    YanıtlaSil
  14. hay bin yaşayın! hiç de aklımın ucundan geçmedi bu açıdan bakmak dizilere. zaman zaman izlediğim olurdu ama hep kendi yöresinde olarak bakardım olaylara. bakmak ve görmek diye buna denir işte. bundan sonra farklı bakacağım bu dizilere. :)

    YanıtlaSil
  15. Gerçekten çom şasırdım.Sadece kore dizileri yazan ve hastası olan bloggerlar var.
    Bilgilendirme için teşekkürler.
    Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  16. Doğrusu beni bu fikirlerin çok şaşırttı. Elbette devletlerin içlerindeki güç odakları subliminal mesajlar vererek medyayı kullanır. Bunu ülkenin kendi özellliklerini kullanarak yapar. Kore baya uzak kalıyor. :))

    YanıtlaSil
  17. Bizim yeğenler de bol bol Kore dizisi izliyor.Devamlılığı olan şeyleri pek sevmediğimden izlemiyorum pek dizi.Ancak birbirinden bağımsız bölümler olursa izleyebilirim.Aydınlatıcı biligiler için teşekkürler Ertuğrul :)

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..