9 Şubat 2018 Cuma

1920'lerde kurulan Orta Doğu'daki Kemalistler Teşkilatı Grubu

                                                            Atatürk ve yıldırım orduları komutanlığı (1)

Bundan yıllar önce 70'li /80'li yıllarda okul zamanlarımda ders gördüğüm (büyük ihtimalle ya Türkçe ve edebiyat /Tarih olması lazım) ders kitaplarından birinde,aşağıda yazdığım bu konuyla ilgili küçük bir anekdot görmüştüm.. Bunu okuduğumda ilgimi çekmişti..Evdeyken defterime bunu işlemiştim ancak kaynağını /kitabın adını yazmayı unutmuştum..Bu nedenle bunun kaynağını vermekte çok zorlandım..

Neydi o konu? Bu olay Atatürk'ün sanmıyorsam mirliva (tümgeneral rütbesine eşit) olduğu dönemlerde Suriye'deki görevlerinden birinde yaşanıyor..Atatürk,başkente çağrılırken saldırılara karşı zayıf kalan Halep kentini kaderine terk etmemek için oradan ayrılırken gizli küçük bir direniş örgütü kuruyor..

Bu örgüte,bildiğim kadarı ile "Halep'te faaliyet gösteren gizli yabancı örgütlerle birlikte bunlara hizmet eden yerel örgütlerin faaliyetlerini yakından takip edecek ve gerektiği yerde bunu ifşa edip,durdurabilecek.." gibi görevler verilmişti..Tabii "tam olarak bu şekildedir" diyemem,şu an aklıma gelenler bunlar..Ben en iyisi kitaptan aldığım anekdotu vereyim,buna siz karar verin;

                                               Atatürk ve  Diyarbakır'lı küçük Abdurrahim Tuncak (2)
 --------------
Orta Doğu'da ki Kemalistler Grubu (Teşkilatı)

Hatay meselesi sorunu 1.Dünya savaşından sonra gündeme geldi.21 Ekim 1921'de Fransızlarla yapılan Ankara antlaşması ile Arap Yarımadası tamamen elimizden gitti.Ama,Hatay ile Kerkük ve Musul meselesi hep gündemdeki yerini muhafaza etti..

Mustafa Kemal Paşa,1920 yılında Suriye topraklarından ayrılırken,Halep'te (Kemalistler Grubu) adı altında,küçük bir direniş örgütü kurdu.Grubun Başkanlığını İbrahim Helenon yapıyordu..

M.Kemal Paşa,Hatay'ın Anavatan'a ilhakına kadar bu örgüte yardımda bulundu.Örgüt,özellikle Fransızlar'a karşı müthiş bir direniş göstermiş ve Hatay'ın anavatana katılmasına çok büyük katkısı olmuştur.Bilindiği gibi Hatay,Atatürk'ün vefatından,1 yıl sonra(1939) anavatan Türkiye'ye kavuştu.. MM'Atatürk'(1936)
-----------------------------------

O dönemde ders kitabından aldığım not bilgisi bu şekildeydi..İnternetten bu konu ile ilgili çok araştırma yaptım ama bir türlü kaynağını bulamadım ,böyle bir yazının ders kitaplarında olduğundan dahi şüphelenmeye başlamıştım..Bir türlü bulamamıştım böyle bir alıntı,anekdot..Hiç bir yerde yoktu..Bu nedenle kaynağı olmadığından ve internette dahi bulamadığımdan dolayı konuyu okuduğunuzda belki "bunu kendi kafamdan atmış olabileceğimi" düşünebilirsiniz..Tabii kaynak olmayınca,dolayısıyla yazılıp çizilenlerin birer hayal ürünü olabileceği olasılığı da artmış oluyor böylece..

Atatürk gerçekten de böyle bir örgüt kurmuş muydu Halep'te?
Kurduysa eğer ne oldu bu örgüte?
Halen faaliyetlerine devam ediyor mudur acaba,gizli gizli?

Kim bilir belki de gerçekten kurulmuştur ama faaliyetlerine devam ediyor mudur orasını pek bilemicem..Geçenlerde eşyalarımı karıştırırken bu bilgilere rastlamıştım..Yıllar sonra  tekrar karşıma çıkınca hafif gülümsemeyle "bunu yayınlayayım bari" dedim,"hatıra olarak kalsın" bu şekilde.. Belki konuyla ilgili uzman kişiler bir araştırma yapıp gerçeği ortaya çıkartabilirler diye düşünmüştüm..Tabii umarım.. Neyse böylece kaynağı belli olmayan bu bilgiyi de sizinle paylaşmış oldum..Haydi sağlıcakla kalın..E.Y. 

Kaynak; Resimler;
----------------------
1. Atatürk ve yıldırım orduları komutanlığı https://commons.wikimedia.org/wiki/File:AtaturkYildirim.jpg
2. Atatürk ve  Diyarbakır'lı küçük Abdurrahim Tuncak 
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mustafa_Kemal_and_Abdurrahim_Tuncak.png

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

11 yorum:

  1. Çok ilginç, kurmuş olabilir tabii ki, neden olmasın? Sonuçta ülkenin elden gitmemesi ya da bir devrim yaparken çalışırken böyle şeyler yapılır. Lenin de gizli gizli gazete çıkartırdı,bildiğim kadarıyla Atatürk de yapmıştı, ne yaptıysa iyiliğimiz için yaptı sonuçta mekanı Cennet olsun. :) şu anda sanmam ki devam etsin:))) Eline sağlık çok ilginçti.:)

    YanıtlaSil
  2. ayyyyy tarih hiç ilgimi çekmiyooooo ama atatürke bayılırııım :) bu kemalistlik ve atatürkçülük farklı şeyler mi kiiii :)

    YanıtlaSil
  3. yorumda da cevapladım daa, bread and roses, ken loach'ın iyi filmlerinden evet yaaa, son haftalarda loach'ın yaklaşık onbeş filmini izledim. en sevdiğim yönetmenlerden o yaa. izleyeceğin zaman söyle sana bir ken loach best of yaparım. ama izlemediysen bir iki tane söyleyim, hidden agenda, jimmy's hall, the wind that shakes barley, mesela bunlar işte. ama istersen yine söylerim yanii. ya yılda üçyüz film izliyom yaaa. izliycek film bulmak kolay olmuyor. eh yılda otuz dizi filan, yüz kitap. akşamları ve haftasonları zaman çok işteeee. gecede 2 film filan işte, ya da bir kitap. akşam altıda başlıyom kitaba onikide biter işte. filmler de öyle. bir de pür dikkat izlerim yanii. içine girerim filmin kitabı işte. bunlar dışında hayat bilmem ben yaaa :) bir de büyükada işteee :)

    YanıtlaSil
  4. heeey bak, kitaplar, müzik, sinema ve ingilizce. bu dört konuda her zaman istediğini danışabilirsin banaaa. en iyi bildiğim konular ve başka bir şeyle de ilgilenmem zaten kiii :) bu üçü tutkularım ve ingilizce de hayatım zateeen :)

    YanıtlaSil
  5. hakikatten ilginç bilgi derlemesi oldu bu.
    bildik sözlerle eksik anlattılar Kemalizmi de Atatürkçülüğü de

    O bir lütuftu bu topraklara..ruhu şad olsun

    YanıtlaSil
  6. Güzel bir yazıydı hiç sıkılmadan okudum teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Muhtemelen böyle bir grup kurulmuştur ancak devamlılığı konusunda çok emin değilim.

    YanıtlaSil
  8. Atatürk bildiğim kadarıyla Anadolu'da zaman zaman küçük gruplar kurarak,örgütlenmeler yaparak düşmanı geri püskürtmüştür.Eşim tarihi çok iyi bilir.Ona okutup tekrar yorum yazarım :)
    Vatanımızı kurtaran Atatürk'e ne kadar minnettar olsak azdır.Atatürk ve bütün silah arkadaşlarının ruhu şad olsun...

    YanıtlaSil
  9. Sizi mimledim 😊 Mim yazıma bakabilir misin ?Sevgiler

    YanıtlaSil
  10. İlginç bir bilgi.Kimbilir🤔Uzman tarihçiler bilirler belki😊Kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..