7 Ocak 2017 Cumartesi

The Incredible Turk (1958) ve Atatürk


Geçen sene sanmıyorsam 10 Kasım akşamıydı, tv,de kanalları gezerken,bir Kıbrıs kanalı olan diyalog.tv'de aşağıda eklemiş olduğum videoyu izlemiştim.Hoşuma gitmişti..O nedenle burayada ekleyeyim dedim..Belki izlemeyenler olmuştur,onlarda izlesinler diye..

Küçük bir araştırma yapmıştım..Bazı sitelerde Atatürk'ün ölümünden 26 yıl sonra, 1958 yılında yapılan bu belgeselin Amerikan haber alma servisinin  arşivlerinden çıktığına dair bilgiler vardı..Kaynağının ABD hükümetine bağlı uluslararası tarihsel belgeleri arşivleyen,ulusal arşiv bölümü (US national archive department) tarafından (https://www.archives.gov) ,gene o dönemlerde ulusal bir yayın kuruluşu olan (the twentieth century -20th century-20.yüzyıl) yapım şirketine yaptırılmış bir belgesel olduğu bildiriliyordu..Videoyu izlerseniz,zaten ilk başlarda bu şirketin ismi de görünüyor..Bunda garipsenecek bir durum yok ..

Herneyse,bu bilgilerden google,dan bazı aramalar daha yaptım..Bu videoyu bir de buralardan bir bakayım,kontrol edeyim ve varsa izleyeyim dedim.. Önce 20th century sitesine baktım (http://www.foxmovies.com/ - yayın kuruluşu 20th century fox olarak yeralmaktadır)  ama burada videoyu bulamadım..

Daha sonra (http://www.imdb.com/title/tt0926713/) com sitesine baktım.. (The Incredible Turk ) diye bir sayfa açılmış..Ama burada da video yoktu..

Daha sonra google,den arattım..ABD ulusal arşiv dairesine baktım..İlk aramalarımda bulamamıştım bayağı zorlanmıştım ama sonra buldum.. :)) ( https://archive.org/details/gov.archives.arc.651784 ) adresinde (Incredible Turk) diye bir sayfa hazırlanmış..

Solda belgesel hakkında bilgiler de var.. Bilgilerde,belgeselin "Bu film Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Türkiye Cumhuriyeti'nin modernleşmesiyle ilgili. " olduğu yazılıydı..İlgili bilgileri siteden öğrenebilirsiniz..

Sağ tarafta da belgesele ait videolar.. Buradaki videoları izlemenizde yarar var..Çünkü orjinali burada..HD kalitesinde izleyebiliyorsunuz..Bir de videoları indirebilme şansınızda var..Ben HD versiyonunu indirdim bile..Videoyu izlerken,aşağıdaki sağ tarafta indirme işaretçisini göreceksiniz..Oradan indirebilirsiniz..Yaklaşık 146 mb boyutunda..

ADRES : Burada çok sayıda ve farklı formatlarda belgeselle ilgili videolar var..İncleyebilirsiniz..
https://archive.org/details/gov.archives.arc.651784

HD versiyona ait VİDEO ADRESİ :
https://ia600504.us.archive.org/13/items/gov.archives.arc.651784/gov.archives.arc.651784.mp4

Bir de medyada şöyle bir bilgide var;

"..Amerikan CBS Televizyonu’nun 2009’da 93 yaşında ölen efsanevî haber sunucusu Walter Cronkite’ın 1958’de yaptığı “The Incredible Turk” isminde, Türkiye’yi ve Atatürk’ü konu alan nefis bir belgeseli vardır...

Belgeselin tamamını Youtube’da bile hemen bulabilirsiniz ve izlediğiniz takdirde, askerlerin “ilk defa” diye dağıttığı filmlerden bazılarının bundan tam 57 sene önce hazırlanmış olan bu programda yeraldığını görürsünüz!

Walter Cronkite bu görüntüleri askerlerden mi almıştı? Hayır, zira sözkonusu filmler tâââ o zaman da biliniyordu, Cronkite’a uzun seneler Amerika’daki basın müşavirimiz olan ve sonradan Basın Yayın Genel Müdürlüğü de yapan Altemur Kılıç göndermişti... (...)"

Kaynak; http://www.haberturk.com/yazarlar/murat-bardakci/1092639-askerden-bonbon

Herneyse..Aşağıdaki videolar ise youtube,den alınan videolar..Aynen diyalog tv,de izlediğim gibi..Göreseller,yazılar hepsi aynı..İster burada izleyin,isterseniz kendi kaynağından..Size kalmış..Hadi iyi seyirler..

*********************************

The Incredible Turk Bölüm 1

 

 The Incredible Turk Bölüm 2 (Cumhuriyet Reformları) : GİT

Buda orjinal bölümü -Yani alt yazısız bölüm ; The Incredible Turk (1958)

**************************

Atatürk'ün bilinmeyen ilginç resimleri

Bilenleriniz olabilir..Benim gibi bilmeyenler de olabilir..Yeni yeni şeyler öğrenmek güzel bir şey..İyi seyirler..

NOT: Kaynak linklerini,güvenlik nedeniyle direkt olarak vermedim..Kendiniz kopyala yapıştır ile gitmek zorundasınız..

Atatürk ve Türk Kadını


Kalpaklı Atatürk


Atatürk'ün Tüylerinizi Diken Diken Edecek ve Gururla Okuyacağınız 16 Az Bilinen Anısı


Kaynak: https://onedio.com/haber/ataturk-un-tuylerinizi-diken-diken-edecek-ve-gururla-okuyacaginiz-16-az-bilinen-anisi-533941

Atatürk; leader of Turkish Independance
(Atatürk,ün hiç görmediğim resimleri - Bakmanızı tavsiye ederim)


Kaynak : https://tr.pinterest.com/abilginalp/atat%C3%BCrk-leader-of-turkish-independance/

Mustafa Kemal Sofya’da


Kaynak : http://lcivelekoglu.blogspot.com.tr/2013/10/tarihten-bugune-dusen-notlar-27-ekim.html

Atatürk ve kadınlar


Kaynak : http://blog.umut.org.tr

Atatürk ve çocuk


Kaynak : http://www.tipeez.com/ch/hurriyet/news/hurriyet/6221/ulu-onder-ataturk.aspx

Atatürk ve Savarona


Kaynak: http://www.yatvitrini.com/ataturk-ve-savarona?pageID=128

İşte Atatürk


Kaynak : http://www.isteataturk.com/haber/4081/turk-dil-kurumu

Çocukların Atatürk'ü


Kaynak : http://galeri.mynet.com/guncel/cocuklarin-ataturku-3238/9

Benden bu kadar..Umarım beğenmişsinizdir..Diğerlerini sizler google,den arayarak bulabilirsiniz..

Videodan çok kolay gif yapımı :

gifs.com diye bir site var. İnternette özellikle de youtube'de izlediğiniz videoların,çok sevdiğiniz/hoşunuza giden kısa bölümlerini ,gif olarak hazırlıyor ve size bunu link olarak veriyor..İsterseniz bunu link adresinden gif olarak pc,nize indirebilirsiniz..

Şöyle bir taktik ile de gif formatına çevirebilirsiniz..Yapacağnız tek şey YOUTUBE'den izlediğiniz videoyunun yukarıdaki adres kısmının başına " gif " yazmanızdır..Örneğin;

https://www.gifyoutube.com/watch?v=NC-EOLhbOOA  adresinin başına bu şekilde (gif) yazarak ENTERlemeniz yeterlidir.

Bu işlem videonuzu,videodan gif yapan bu siteye (yani gifs.com) adresine yönlendiriyor..Burada istediğiniz kareleri bulana kadar ayarlamalar yapıyorsunuz.Sonrada aşağıdaki linkten gifi hazırlıyorsunuz..Site size gifi kolayca hazırlayıveriyor..Sitenizde /başka yerde yayınlamak için size bir link adresi veriyor..İster bu linki kullanın,isterseniz bu linki kullanarak PC,nize gif olarak indirebilirsiniz..

Bunu ben denediğim için yazıyorum..Yukarıdaki gif,de bunlardan biri..Hadi kolay gelsin..İyi seyirler.. E.Y.

----------------
Kitap Tanıtımı;

20. YÜZYILIN EN BÜYÜK LİDERİ: MUSTAFA KEMAL


Kaynak: http://www.ilkerbasbug.com.tr/?page_id=968

✔ Blogger Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

2 yorum:

  1. Yüce Atatürk'ümüzü gururla izledim... Teşekkür ederiz. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Eşsiz lider Atatürk'ü gururla, minnetle...izledim. O'nu özlüyor, arıyor ve daima sevgiyle,saygıyla anıyoruz. Videoların asıl kaynak adresleriyle birlikte yapmış olduğunuz
    bu değerli çalışma için çok teşekkürler. Esenlikle..

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak ve küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek yazılar yazmak yasaktır..Tespit edilirse yayınlanmaz..